6950 BIOS Unlocking (At Users Risk)

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon' started by davetheshrew, Dec 26, 2010.

  1. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
    here we go looks like these card CAN BE UNLOCKED:banana:

    FOR POWER USERS ONLY,AT YOUR OWN RISK

    now that little bit is out of the way....

    Update from Guru3D: here's a download package including the flash software and BIOS files:

    Download
    http://downloads.guru3d.com/Radeon-HD-6950-to-HD-6970-Flashing-Tools-download-2658.html

    heres a link to other bioses
    http://www.techpowerup.com/vgabios/...ufacturer=&model=HD+6970&interface=&memSize=0

    to mod your bios for voltage use RBE 1.27, power users only!, I cnt stress this enough

    http://www.techpowerup.com/downloads/1924/TechPowerUp_Radeon_Bios_Editor_v1.27.html

    Ive noticed the guru3d link has winflash in it, if you need help using atiflash instead pm me or just post, I will answer shortly :)

    thanks to the guys at xs forums, techpowerup and guru3d.

    disclaimer
    This mod once downloaded is totally your responsibility if this goes wrong in any way. Guru3d nor I take any responsibility for this so dont blame us if your card melts through your desk. I keep mentioning power users because there are far to many noobs trying this and nearly killing their cards, luckily here at guru we are fairly helpfull in these matters but it helps us a lot if you read very very carefully about what it is your actually doing. If your new to computers do not even contemplate trying this. I refuse to help someone that just dives head first into this and gets it wrong, it's your fault, you've been warned.

    this thread has a wealth of knowledge from some of the best guru's here so before clicking the PM button do me a favour and read through a few pages. Cheers :)


    EDIT:SAPPHIRE OWNERS BEWARE, YOUR VID3 AND VID4 ARE DIFFERENT TO ALL OTHER VENDORS, DONT FLASH OTHER VENDOR BIOSES

    FOR THE PEOPLE WHO DONT LIKE FLASHING IN WINDOWS

    download ATIFLASH not winflash
    download HP disk format tool
    download HP usb boot disk files
    download bios of your choice from techpoweup bios database.
    ALL AVAILABLE THROUGH GOOGLE SEARCH

    METHOD

    1.put usb disk into your pc and note drive letter

    2.run HP disk format tool, check quick format and create a DOS startup disk

    3. locate your HPUSBFW_BOOTFILES and start the format process, you now have a bootdisk, congratulations!

    4. the disk will look empty, thats fine, just put a copy of your bios onto the disk and ATIFLASH

    5. Reboot and make the bios read usb disks BEFORE your harddrive

    6. you are now in DOS enviroment this is where you type

    ATIFLASH -UNLOCKROM 0
    it will say ok

    ATIFLASH -F -P 0 BIOS.BIN
    now it will proceed to flash

    7. once it says flash succesful and verified you are safe to unplug the usb disk and hard reboot, DO NOT try rebooting through command line!

    8. congrats you have forced your card to flash
     
    Last edited by a moderator: Jan 6, 2012
  2. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
    this is definately a succesfull unlock so far, Ive been benching and there are slight improvements when downclocked to stock 6950 speeds! I dont have much to compare to but all my games are running better than yesterday soooo I think I may have cracked it :)
    Again, Merry christmas Guru's :)
     
  3. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
  4. flopper

    flopper Member

    Messages:
    28
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    xfx 6950 2gb
    no artifacts?
     

  5. Pyr0

    Pyr0 Master Guru

    Messages:
    590
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    EVGA GTX 980 SC ACX 2.0
    [edit] nvm, sorry
     
  6. dack

    dack Member

    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    4GB DDR2
    stability tested ?
    overclock possible?
    does powerplay still works?
    need gpu-z sensors screen
    congrats man, i think something big will come out of this topic of yours.
     
  7. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
    New 3d mark 11 bench

    http://3dmark.com/3dm11/287609

    P5433 3DMarks @ 920/1450 totally stable :eek::flip2:

    couldnt be touched on the 6950 FACT

    Powerplay still works

    stable in games and benches

    no 2d/3d artifacts

    simply beautifull:)

    sensor screen and gpuz shot and ccc here

    lol might change my sig to ASUS UNLOCKED 6970 LMAO!!
     
    Last edited: Dec 26, 2010
  8. varucell

    varucell New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    EVGA GTX 570
    Someone needs to try and do this with a 6970. I think it could be pretty interesting.
     
  9. TheHunter

    TheHunter Banned

    Messages:
    13,412
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
    wow if this works for all 6950 then it owns!!


    btw, did you see anyone with a sapphire 6950 unlocked?

    that's the cheapest here 279€:nerd:
     
  10. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
    dunno why you would do that Varucell other than to get smartdoctor worki.....now thats a thought
     

  11. dack

    dack Member

    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    4GB DDR2
    you have a winner!

    what is voltage gpu-z reading?

    can you also make a screen of catalyst info center -> graphics hardware -> bios part. see if clue which is good batch.
     
    Last edited: Dec 26, 2010
  12. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
    0.9 idle 1.175 load Dack
     
  13. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
    Primary Adapter
    Graphics Card Manufacturer Powered by AMD
    Graphics Chipset AMD Radeon HD 6900 Series
    Device ID 6719
    Vendor 1002

    Subsystem ID 03B8
    Subsystem Vendor ID 1043

    Graphics Bus Capability PCI Express 2.0
    Maximum Bus Setting PCI Express 2.0 x16

    BIOS Version 013.008.000.009
    BIOS Part Number 113-C2000100-107
    BIOS Date 2010/12/03

    Memory Size 2048 MB
    Memory Type GDDR5

    Core Clock in MHz 890 MHz
    Memory Clock in MHz 1375 MHz
    Total Memory Bandwidth in GByte/s 176.0 GByte/s
     
  14. varucell

    varucell New Member

    Messages:
    6
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    EVGA GTX 570
    I just thought you could overclock maybe a little more since the 6970 maxes out pretty easily.
     
  15. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
    aye possibly but I wouldnt know sorry, This card is rocking right now, Im going to try a few more games to get a generall Idea about what Ive actually done here, damn PC's are fun!
     

  16. Dr. Vodka

    Dr. Vodka Ancient Guru

    Messages:
    3,803
    Likes Received:
    9
    Graphics Card::
    Sapphire R9 290 Tri-X
    So, once voltage tweaking is available, you can crank it up to 1000+ mhz easily and have one hell of a card. No artifacting, right? Enjoy your 6970!

    This was to be expected, it wasn't enough to only let their CPUs unlock :D I'll have this on mind, when my 4850 dies (two and a half years and going strong!) I'll probably get a 6950 and then try to unlock it. Those cards have two BIOSes so there isn't much of a risk really in doing this.
     
  17. davetheshrew

    davetheshrew Ancient Guru

    Messages:
    4,089
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    some green some red
    is it possible to edit this bios for higher voltage or is 1.175 max?
     
  18. DeadLine

    DeadLine Master Guru

    Messages:
    228
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    Radeon HD7970 Ghz
    Does it work on all 6950 or you just need to be lucky?
     
  19. OBR

    OBR Member

    Messages:
    20
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    Lot of GFXs ...
    My Sapphire 6950 successfully unlocked to 6970, ive edit my bios and unlocked 6950 has possibility of voltage tweaking thru Asus Smart Doctor ...

    real 6970 is better ocer, mine is stable at 990/1450 MHz and that unlocked 6970 is stable only at 970/1400 ... has different mem chips! dont forget it
     
    Last edited: Dec 26, 2010
  20. DeadLine

    DeadLine Master Guru

    Messages:
    228
    Likes Received:
    0
    Graphics Card::
    Radeon HD7970 Ghz
    Still a nice boost ^^
     

Share This Page