6600GT Broken? Stuttering/Lag

Discussion in 'Videocards - NVIDIA GeForce' started by Kenshai, Jul 19, 2005.

  1. Kenshai

    Kenshai Master Guru

    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Radeon 9800XT / 479/790
    ive just put my friends 6600gt in my computer after it wasn't working well in his comp. ive installed offical 77.72 drivers and everything, and it wont run 3D apps. Even using direct3D test in dxdiag, it lags, and keeps stopping.

    anyone figure out what this is? :mad:
     
  2. darkcell

    darkcell Member

    Messages:
    23
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Gigabyte / GV-3D1 / 128+128MB
    AGP or PCIE?
     
  3. Kenshai

    Kenshai Master Guru

    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Radeon 9800XT / 479/790
    its AGP
     
  4. flexmaster

    flexmaster Maha Guru

    Messages:
    1,149
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Saphire X1800XT 512mb/ 6800 GO
    Did you uninstall the 9800 xt drivers and then run driver cleaner pro?
     

  5. XmodifierS

    XmodifierS Member Guru

    Messages:
    105
    Likes Received:
    0
    GPU:
    eVGA e-GeForce 8800 GTS 320MB
    Make sure you did a clean driver uninstall before installing the card, actually if the bios wasnt modden you really cant check the temps on that, make sure heatsink is sitting right/flushed on the gpu. Couple of things you can do.
     
  6. Kenshai

    Kenshai Master Guru

    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Radeon 9800XT / 479/790
    cleaned drivers out, reinstalled, temps are at 45C.

    but it still stutters, i cant figure out what it is, its like it cant handle it.

    okay it seems, when i go into a 3d game, opengl or directx, it stutters, then it went okay, then it went stuttery, it seems to be making the cpu go 100%.

    this is exactly what was happening on my friends computer. anyone got any clue what this?
     
  7. jai

    jai Active Member

    Messages:
    89
    Likes Received:
    0
    GPU:
    GTX 660 2 GB
    Well, have you connected the molex power supply to the card? Running 2D and not running 3D is a classic case of power supply not being connected.

    I think the nVidia driver will warn you if it detects that the power is not connected to the card, but I am not sure about this.
     
  8. Brettbeck

    Brettbeck Maha Guru

    Messages:
    1,465
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Leadtek PX7800GTX
    Have you made sure its running at the proper default speeds? Also like has already been said make sure the molex connector is connected to the card properly...
     
  9. Kenshai

    Kenshai Master Guru

    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Radeon 9800XT / 479/790
  10. TheGriffin

    TheGriffin Ancient Guru

    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    15
    GPU:
    Intel HD Graphics 3000
    Have u connected the molex connector to the card or NOT? dont just bump if u need help...

    What are the specs of ur PSU?
     

  11. Kenshai

    Kenshai Master Guru

    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Radeon 9800XT / 479/790
    yes i have. PSU is 420 or 480 thermaltake, i cant remember atm :\

    either would be enough to support it though, right?
     
  12. Granamere

    Granamere Active Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    GPU:
    XFX 6800 Ultra
    You might want to try setting the 2d core clock to the same as the 3d core clock speeds. There were some problems awhile back that doing that fixed the transition between the two.
     
  13. Kenshai

    Kenshai Master Guru

    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Radeon 9800XT / 479/790
    did it fix problems like the one i was having? ive put my 9800XT for the moment, and dont wanna swap the 9800 out for 6600 if its gonna do **** all
     
  14. flexmaster

    flexmaster Maha Guru

    Messages:
    1,149
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Saphire X1800XT 512mb/ 6800 GO
    Did you try turning fast writes off it works sometimes.
     
  15. Kenshai

    Kenshai Master Guru

    Messages:
    387
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Asus Radeon 9800XT / 479/790
    ive got fast writes off, whenever i go into a 3D game it either goes 100% cpu, or something else. still need help on it
     

  16. warpspider

    warpspider Master Guru

    Messages:
    252
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2 X 6600gt pci
    its pretty hard to troubleshoot a videocard if its not installed in a working system or test bed. having said that if it wont run dxdiag then there is a hardware issue, also if the card is having the same problem in two different systems, it indicates something wrong with the card, try and RMA it.
    BTW, did your friend ever o/c the video card?
     
  17. Granamere

    Granamere Active Member

    Messages:
    55
    Likes Received:
    0
    GPU:
    XFX 6800 Ultra
    Yes it did "Fix" the issue. It was a know problem with certain video cards when going from 2d mode into NWN. I heard it fixed the same issue in other games also.

    Looking back now it could mean something else was wrong with the card and you might want to consider RMAing the card. If you have a lifetime warrenty on it that is not a bad thing.
     

Share This Page