4790K and Asus Gene VII

Discussion in 'Processors and motherboards Intel' started by macdaddy, Sep 2, 2018.

  1. macdaddy

    macdaddy Ancient Guru

    Messages:
    2,400
    Likes Received:
    4
    GPU:
    TITAN X
    i am having trouble with that my cpu is not entering C1 state. Voltages are stuck auto or manual while adaptive gives too high a voltage. Is this a known problem ? I don't see the voltages move down at all. Before that i had a 4770k with gigabyte mobo and even as i set oc and manual voltage It will still downclock cpu to stock and lower voltages. Running latest bios too. Any ideas why its not entering C1 state ?
     
  2. Caesar

    Caesar Maha Guru

    Messages:
    1,086
    Likes Received:
    409
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium
  3. macdaddy

    macdaddy Ancient Guru

    Messages:
    2,400
    Likes Received:
    4
    GPU:
    TITAN X
  4. Caesar

    Caesar Maha Guru

    Messages:
    1,086
    Likes Received:
    409
    GPU:
    GTX 1070Ti Titanium

  5. -Tj-

    -Tj- Ancient Guru

    Messages:
    16,778
    Likes Received:
    1,719
    GPU:
    Zotac GTX980Ti OC
    Asus uses default auto c-state control. In reality it doesn't work at all and keeps them disabled.


    Go to CPU power and by c-states select manual, now it will use all up to c7s.

    By windows power save it will go c7s; balanced plan c3, high perf. c0.

    C1/C1e also activates by high perf. Power plan if CPU doesn't have any load then main cpu voltage drops.
     
  6. macdaddy

    macdaddy Ancient Guru

    Messages:
    2,400
    Likes Received:
    4
    GPU:
    TITAN X
    Thanks mate. I found the problem. Windows update somehow set my power setting on high performance. I set it back to Balance and all is good !!!
     
    -Tj- likes this.

Share This Page