11.6 WHQL BSOD Investigation

Discussion in 'Videocards - AMD Radeon Drivers Section' started by guy_uoft, Jun 15, 2011.

  1. panoulhs007

    panoulhs007 Guest

    Installed 11.6WHQL Today.No problem at all!

    My System:

    Asus Rampage III Extreme
    Core i7 930@4.2
    6 GB Corsair Dominator 1600
    SSD intel 80 @ WIndows 7 64-bit
    Sapphire 6950 Crossfire @Unlocked to 6970 GPU:900 Mem:1400
    Monitor: LG 23" DVI to DVI connection
    Sound:Asus D2X
    Power: Chieftec 1200 Watt

    I played a lot of games and everything seems to be perfect.Mouse lag is gone(not that i care,it wasnt a serious problem at all)

    For me its the best driver for my Setup.

    Why dont you try to connect with DVI to DVI?
    Maybe the problem is related to HDMI connection as thatguy91 mentioned.
     
  2. DJRiful

    DJRiful New Member

    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapphire HD 6970 2GB
    Probably, because I am on HDMI. I think I should switch to DVI and try again.
     
  3. guy_uoft

    guy_uoft Active Member

    Messages:
    87
    Likes Received:
    0
    I don't think it's related to HDMI, because I'm two DVI->VGA adapter and one DP->VGA, no HDMI all.

    I'm also doing it on a clean install, only chipset/Sata/Audio drivers installed, but I did do windows update with all the security updates
     
  4. Joe

    Joe Active Member

    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Galax GTX 970 @ 1400/3900
    so uninstalled 11.5 RC5, installed 11.6 half way through screen goes blank - Reboot BSOD
    booted safe mode, roll backed to standard windows drivers boot fine, install 11.4 without any problems think my 11.5RC's are on my storage. but surly there's something wrong with 11.6, or my pc somewhere.

    will do some testing later off out now, i want this damn drivers on, even tho they probably wont effect my 5770 much. :bang:
     
    Last edited: Jun 16, 2011

  5. Gerian

    Gerian New Member

    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Same here, BSOD at first 11.6 install

    (Sapphire 5850, Seven x64, gigabyte P55-UD3, Core i7 860)

    Other tries didn't give me bsod but a message saying the device/driver isn't working.

    More than system specs ... perhaps an antivirus problem?

    I use NOD32

    (not being at home , i can't make further tests )
     
  6. thatguy91

    thatguy91 Ancient Guru

    Messages:
    6,643
    Likes Received:
    99
    GPU:
    XFX RX 480 RS 4 GB
    For my BSOD, I use Avast...
     
  7. k1net1cs

    k1net1cs Ancient Guru

    Messages:
    3,783
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Radeon HD 5650m (550/800)
    For my not being affected systems, I use Win7 HP SP1 (64-bit) and NOD32 (64-bit) on both.

    At this point, things that don't seem to be the cause of the BSOD :
    • Unlocked 6950s.
    • Currently used display connector.
    • Currently used antivirus.
    • Windows Update.
    • PSU.
    Feel free to add anything else; I didn't exactly read the newer posts after my last reply.
     
  8. zer0_c0ol

    zer0_c0ol Ancient Guru

    Messages:
    2,976
    Likes Received:
    0
    GPU:
    FuryX cf
    maybe it is related to the hdmi ati sound driver ?
     
  9. k1net1cs

    k1net1cs Ancient Guru

    Messages:
    3,783
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Radeon HD 5650m (550/800)
    Installed it, but didn't BSOD anything on my system.
    Maybe it's because HDMI isn't being used on my system, but then again the OP doesn't use HDMI neither.
     
  10. Joe

    Joe Active Member

    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Galax GTX 970 @ 1400/3900
    i do have ATI HDMI audio disabled. but this hasn't effected any driver installation bar 11.6, i do remember however when i installed 11.5's it re-enabled the ATI HDMI audio and set that as my primary output.

    as for the Anti virus, i use MSE.
     

  11. NiukNiuk

    NiukNiuk Ancient Guru

    Messages:
    2,057
    Likes Received:
    0
    GPU:
    MSI R6950 twin frozr II
    AHCI ou chipset driver issue?
     
  12. ldwar

    ldwar Member Guru

    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapp HD390x crossfire
    Since I had no problem installing 11.6, I give my cent if it can help :

    OS : Vista x64
    proc : ocre i7 980x @ 4.2
    mobo : X58 asus P6T deluxe
    RAM : 12GB
    HDD : SSD 120GB vertex2 AHCI mode
    Graphic cards : 2x HD5970 1GB @850/1200 crossfire in eyefinity set
    monitors : 3x INC 23" (connect : 2x DVI to HDMI + 1x active adapter mDP to HDMI
    add periph : auzentech pci-e 1x
    cooling : everything on air
    CAP version : 11.5

    drivers : all are latest for peripherals and chip
    no issue with temperature (I mean nothing has changed between 11.4 and 11.6)

    How did I install drivers :

    I used Von Dach method :
    http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=332395

    I used his process.

    Hope that it can help

    PS : I forgot one thing :
    CCC.exe and MOM.exe are always down, I mean I removed them from start up and if I have to modify something, I run CCC but kill processes afer this.
     
    Last edited: Jun 16, 2011
  13. k1net1cs

    k1net1cs Ancient Guru

    Messages:
    3,783
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Radeon HD 5650m (550/800)
    I always use his way of cleaning before any driver installation, but using TwL's (Genetix) cleaner.
    In any case, CCC.exe & MOM.exe shouldn't be the problem since I always have those running, though I don't know what'd be the impact on different system configurations.
     
  14. ldwar

    ldwar Member Guru

    Messages:
    100
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Sapp HD390x crossfire
    agreed with you.

    Twl scripts are great and functional too, and I use them sometimes (in fact, it depend on if I remember where I put them in my HDD :) )
     
  15. Andrea_23

    Andrea_23 Member

    Messages:
    16
    Likes Received:
    0
    GPU:
    5870@950|1250|1.2v
    Last edited: Jun 16, 2011

  16. thatguy91

    thatguy91 Ancient Guru

    Messages:
    6,643
    Likes Received:
    99
    GPU:
    XFX RX 480 RS 4 GB
    The instant BSODS on different configurations and the above issue makes you wonder what the purpose of WHQL actually is! considering much of the time non-WHQL drivers have been proven to be better, and not just for display drivers...
     
  17. Metz

    Metz Master Guru

    Messages:
    229
    Likes Received:
    0
    GPU:
    2x 5850 TOP CF
    I had similar problems like this with 11.2's and when i was using SmartDoctor at the time. I had to set the SD service to a delayed startup to avoid BSOD when loading into windows. I now also always edit the drivers files to disable ULPS. Seemed when the drivers were still loading while also another program trying to apply overclocking profiles, boom BSOD.

    I believe this problem has something to do with the power states getting screwed around along with a driver glitch possibly. I no longer use SD to overclock but when i did the BSODS stopped with select newer drivers so it seems to be a problem with a few different driver suites.

    And in all honestly I have less issues NOT using any cleaning software where as before I would do it all the time for whatever reason thinking it was needed.

    I know this may not apply to a lot of you and I'm not trying to say SD is the problem but using it as an example of what was causing it for me. Just sharing my experiences with this particular problem.

    And yes it was most prevalent with CFX setups.
     
  18. Mineria

    Mineria Ancient Guru

    Messages:
    4,845
    Likes Received:
    378
    GPU:
    Asus RTX 3080 Ti
    I tried several installation methods with 11.6, all of them and even the official way to do it causes BSOD.
    AntiVirus protection and RivaTuner + Radeon Pro where completely disabled for all tries.
    Tried only driver as well, which gives the exact same result, BSOD after reboot.
     
  19. Joe

    Joe Active Member

    Messages:
    83
    Likes Received:
    0
    GPU:
    Galax GTX 970 @ 1400/3900
    Strange how some of you get it after a reboot, where as mine is during installation, when the screen goes blank on other drivers mine just goes blank then BSOD, I've emailed AMD Customer support, see what reply i get.
     
  20. Death_Lord

    Death_Lord Master Guru

    Messages:
    721
    Likes Received:
    8
    GPU:
    Aorus 1080 GTX 8GB
    That looks like the fight Between Ati and Nvidia, do you have an Nvidia Chipset?
     

Share This Page