Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Operating Systems
Operating Systems Is Windows 8.1 giving you a hard time ? Wanna try out Windows 10 ?



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Vista updates
Old
  (#1)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default Vista updates - 02-17-2017, 00:41 | posts: 6,857 | Location: USA

so i was doing maitance and all that on my old laptop that runs Vista business I noticed that Windows update started sitting ON checking after 6-17-2016 update.

Nothing I did fixed this, I had manual isntall

KB3078601: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3078601 Vista
KB3109094: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3109094 Vista
KB3185911: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3185911 Vista
KB3191203: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3191203 Vista
KB3203859: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3203859 Vista

KB3204723: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3204723 Vista

which found info at https://answers.microsoft.com/en-us/...3-92f6ecd69c32

Even after those updates I still think not fixed

yes I know vista is old and I tempted to just format and install win10 on and see what happens, but I dont dont feel like do that though I might have to as Vista updates end this april?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Fender178
Ancient Guru
 
Videocard: GTX 1070 FTW 2113/8996
Processor: i7 4790k @ 4.4ghz
Mainboard: Asus Z97 Pro
Memory: Gskill Ares 32Gb 2133
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair AX 860W
Default 02-17-2017, 11:39 | posts: 3,074 | Location: Pennsylvania

Quote:
Originally Posted by tsunami231 View Post
so i was doing maitance and all that on my old laptop that runs Vista business I noticed that Windows update started sitting ON checking after 6-17-2016 update.

Nothing I did fixed this, I had manual isntall

KB3078601: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3078601 Vista
KB3109094: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3109094 Vista
KB3185911: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3185911 Vista
KB3191203: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3191203 Vista
KB3203859: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3203859 Vista

KB3204723: http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB3204723 Vista

which found info at https://answers.microsoft.com/en-us/...3-92f6ecd69c32

Even after those updates I still think not fixed

yes I know vista is old and I tempted to just format and install win10 on and see what happens, but I dont dont feel like do that though I might have to as Vista updates end this april?
I have had issues like that With Windows 7 based machines and there is a way to fix them but Vista I had issues fixing Windows update.
I worked on an old Sony all in one PC that has Vista on it and it was having the same problem and rest it back to factory defaults and then installing all of updates again fixed that issue. Maybe backing up all of the files on it and restoring the laptop back to factory defaults and then reinstall of the updates again could fix this if you want to do that but like you said that you could upgrade the OS to Windows 10.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
radosuaf
Maha Guru
 
radosuaf's Avatar
 
Videocard: ASUS STRIX GTX 750 Ti OC
Processor: Q9650 @4.23 GHz
Mainboard: Gigabyte GA-EP45-UD3P
Memory: DDR2 4x2GB @940 Mhz
Soundcard: X-Fi Gamer, Alesis Elev 5
PSU: Corsair TX-650W
Default 02-17-2017, 12:30 | posts: 1,296 | Location: Poland

Quote:
Originally Posted by tsunami231 View Post
yes I know vista is old and I tempted to just format and install win10 on and see what happens, but I dont dont feel like do that though I might have to as Vista updates end this april?
Don't . Get Windows 8, upgrade to Windows 10 and reinstall W8. Wait at least a year until it gets out of beta stage. Actually, it might as well never.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
lucidus
Ancient Guru
 
lucidus's Avatar
 
Videocard: MSI Gaming X GTX 1070
Processor: i7 6700K 4.5Ghz 1.28v
Mainboard: Asus Maximus 8 Hero
Memory: Vengeance 32GB 3000Mhz
Soundcard: Onboard + H/K Soundsticks
PSU: 850W EVGA Supernova
Default 02-17-2017, 18:37 | posts: 9,436 | Location: Dobuy

They messed up windows 7's WU and they probably did it to Vista. For 7 that was a hotfix that fixed WU but I don't have the KB# anymore. Try installing Win10 2016 LTSB instead.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 02-17-2017, 19:41 | posts: 6,857 | Location: USA

no one likes win 8 most computer in the house are win 10 anyway

so win 7 was messed up to but fixed and vista wasnt
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
-Tj-
Ancient Guru
 
-Tj-'s Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX980Ti Amp!Omega
Processor: Intel i7 4770K OC 4.7GHz
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe 2103
Memory: DDR3 G.skill 16GB 2400MHz
Soundcard: X-Fi Titanium HD @Bose A5
PSU: Nitro88+ 650W 52A
Default 02-17-2017, 20:13 | posts: 13,415 | Location: Proxima \/82

maybe try this script - it applies to windows7-10, could be for Vista too

https://gallery.technet.microsoft.co...teps1-e0c5eb78
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 02-17-2017, 20:16 | posts: 6,857 | Location: USA

does vista even have power shell? according to the page it verified for vista
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
-Tj-
Ancient Guru
 
-Tj-'s Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX980Ti Amp!Omega
Processor: Intel i7 4770K OC 4.7GHz
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe 2103
Memory: DDR3 G.skill 16GB 2400MHz
Soundcard: X-Fi Titanium HD @Bose A5
PSU: Nitro88+ 650W 52A
Default 02-17-2017, 20:22 | posts: 13,415 | Location: Proxima \/82

You have to install it manually
https://www.microsoft.com/en-us/down...s.aspx?id=9864
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 02-17-2017, 20:39 | posts: 6,857 | Location: USA

that didnt work anymore then when i manual reset it in. if fact the script didnt do alot things it was supposed to.

Also noticed the svchost eating up alot ram and eating 50% cpu,, which remember being issue with vista. system is clean there there is no malware/virus/rootkits on it.

And as far as I can remember that vista system always had svchost just randomly eating 50% and tons ram ever since the first day I got it.

Last edited by tsunami231; 02-17-2017 at 20:57.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
G*addict
Member Guru
 
Videocard: MSI GTX 1070 Armor OC
Processor: i7 4790k
Mainboard: Asus Z97-E
Memory: 16 G.Skill TridentX 2400
Soundcard: M-Audio Delta 24/96
PSU: Corsair HX750i
Default 02-17-2017, 20:59 | posts: 66 | Location: UK

Windows Update is broken with Vista. A clean install won't help either as at some point WU will stop working again when trying to bring it up to date. Believe me, I've tried. I have an old laptop and a desktop with Vista as main OS and both have exactly the same issue.

Probably not what you want to hear but you'd be wasting your time trying to fix it. It's dead, MS killed it and have no intention of ever making it right.
   
Reply With Quote
Old
  (#11)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 02-17-2017, 21:21 | posts: 6,857 | Location: USA

well WU found like 28 updates, and are currently installing 1 problem solved

Last edited by tsunami231; 02-17-2017 at 21:45.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 02-17-2017, 22:45 | posts: 6,857 | Location: USA

well all updates installed though the stupid svchost eat up ram and like 50% cpu still happens
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
WareTernal
Member Guru
 
WareTernal's Avatar
 
Videocard: XFX R9 380X XXX
Processor: i5-2500k@4.4ghz
Mainboard: Intel DP67DE
Memory: 16GB KVR 1333
Soundcard: Realtek ALC892
PSU: Corsair TX650
Default 02-17-2017, 23:05 | posts: 73 | Location: San Paro

You just have to be very patient. MS stopped caring about vista a long, long time ago. Even Windows 7 updates are now low priority, and take much longer than they used to. It's MS's way of helping people "realize they need Windows 10." It was the same on Vista and XP. Newer OS's update normally, and older OS's (in their final stages of support, and several generations behind current) now take forever to find updates....
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 02-17-2017, 23:31 | posts: 6,857 | Location: USA

Think I fix the svchost eating ram and 50% cpu

I installed Visual C++ Redist Installer V50a and ran Easy NGEN option 1 the compiling alone was eating 50% cpu then the again everything on the laptop does is duo core too. the svchost eatting 1 gb ram was more issue seeing laptop only has 2 gb

as for WU the is wasnt that it was taking for it was it would give me error and find nothing. for now it seem to be working.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
radosuaf
Maha Guru
 
radosuaf's Avatar
 
Videocard: ASUS STRIX GTX 750 Ti OC
Processor: Q9650 @4.23 GHz
Mainboard: Gigabyte GA-EP45-UD3P
Memory: DDR2 4x2GB @940 Mhz
Soundcard: X-Fi Gamer, Alesis Elev 5
PSU: Corsair TX-650W
Default 02-19-2017, 22:25 | posts: 1,296 | Location: Poland

Quote:
Originally Posted by WareTernal View Post
You just have to be very patient. MS stopped caring about vista a long, long time ago. Even Windows 7 updates are now low priority, and take much longer than they used to. It's MS's way of helping people "realize they need Windows 10." It was the same on Vista and XP. Newer OS's update normally, and older OS's (in their final stages of support, and several generations behind current) now take forever to find updates....
Well, actually W7 finds updates much faster than W8.1 does .
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
radosuaf
Maha Guru
 
radosuaf's Avatar
 
Videocard: ASUS STRIX GTX 750 Ti OC
Processor: Q9650 @4.23 GHz
Mainboard: Gigabyte GA-EP45-UD3P
Memory: DDR2 4x2GB @940 Mhz
Soundcard: X-Fi Gamer, Alesis Elev 5
PSU: Corsair TX-650W
Default 02-24-2017, 11:04 | posts: 1,296 | Location: Poland

For the first time after clean install you just have to wait for 2-3 hours. After that it's just a breeze.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.