Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > SSD and HDD storage
SSD and HDD storage This section covers storage hardware like SSDs HDDs, RAID chatter and everything related


Reply
 
Thread Tools Display Modes
[Solved]Samsung 840 on GA-970A-DS3 SATA3 problem
Old
  (#1)
codadi
Newbie
 
Videocard: Sapphire AMD HD7870
Processor: AMD Athlon FX 4100
Mainboard: GIGABYTE GA-970A-DS3(rev)
Memory: Corsair DDR3/8GB
Soundcard: Audigy2/Logitech Z5300
PSU: Enermax 540W
Default [Solved]Samsung 840 on GA-970A-DS3 SATA3 problem - 08-08-2014, 10:38 | posts: 10 | Location: Romania

UPDATE
I just checked with HWINFO to see what SATA interface it's using, if you look at the last screnshot, it says SATA 6Gb/s @ 3Gb/s.
What could be the problem?



I recently bought a Samsung EVO 840 250Gb SSD. After installing Windows 8.1 64bit on the system in Samsung Magician i noticed that it says my ssd is not working on full performance since it's not connected to a SATA3 port.

My system is:
Motherboard: GigaByte GA-970A-DS3(rev 1.0) F6 BIOS
CPU: AMD FX-4100
RAM: 2x4GB Corsair DDR3
GPU: AMD 7870.

I tried replacing the sata cable, sata port but still same issue. The SB950 chipset clearly supports SATA3, but i dont know why my SSD wont work as it should. I also checked in BIOS the settings, SATA3 is enabled.

The performance is clearly low...~270MB/s read/write speeds.

Anyone have any ideea what should i do, I tried almost anything i could think of...

Thank you!







Last edited by codadi; 08-09-2014 at 09:57. Reason: solved
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
kaingr
Member Guru
 
Videocard: asus780 dcuii@ 1306/6700
Processor: i7 2600k @5 ghz ht on air
Mainboard: asus p8z68v-pro
Memory: ddr3 /2133 /8gb
Soundcard: nvidias sound driver
PSU: corsair hx850w
Default 08-08-2014, 10:51 | posts: 91 | Location: greece

check for firmware update to your ssd
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
codadi
Newbie
 
Videocard: Sapphire AMD HD7870
Processor: AMD Athlon FX 4100
Mainboard: GIGABYTE GA-970A-DS3(rev)
Memory: Corsair DDR3/8GB
Soundcard: Audigy2/Logitech Z5300
PSU: Enermax 540W
Default 08-08-2014, 10:55 | posts: 10 | Location: Romania

Quote:
Originally Posted by kaingr View Post
check for firmware update to your ssd
it says that there are no firmware updates.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
fantaskarsef
Master Guru
 
Videocard: 580LightningXE@stock
Processor: i7-950@3,2
Mainboard: MSI X58Pro-E
Memory: KingstonValue3x2GB@1.1GHz
Soundcard: onboard...
PSU: SeaSonic Platinum 660
Default 08-08-2014, 10:59 | posts: 564 | Location: Austria

AHCI as sata mode enabled?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
codadi
Newbie
 
Videocard: Sapphire AMD HD7870
Processor: AMD Athlon FX 4100
Mainboard: GIGABYTE GA-970A-DS3(rev)
Memory: Corsair DDR3/8GB
Soundcard: Audigy2/Logitech Z5300
PSU: Enermax 540W
Default 08-08-2014, 11:07 | posts: 10 | Location: Romania

yep, it's AHCI
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
fantaskarsef
Master Guru
 
Videocard: 580LightningXE@stock
Processor: i7-950@3,2
Mainboard: MSI X58Pro-E
Memory: KingstonValue3x2GB@1.1GHz
Soundcard: onboard...
PSU: SeaSonic Platinum 660
Default 08-08-2014, 11:16 | posts: 564 | Location: Austria

Quote:
Originally Posted by codadi View Post
yep, it's AHCI
Just asked because I didn't do so with my very first SSD back then
Well if you've chosen all the right stuff from the BIOS settings it should work. I'm afraid I can't help you further...

I know I get the right performance out of my 840 evo 128GB because I know it's bottlenecked by my sata2 3gb/s sata
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: Geforce GTX770 - G2773HS
Processor: Core i7 2600K 4.5Ghz
Mainboard: Gigabyte P67-UD4-B3
Memory: Corsair DDR3 16GB 1600
Soundcard: Essence ST - Sennh. HD650
PSU: Antec Truepower 850W
Default 08-08-2014, 23:02 | posts: 5,391 | Location: Belgium

Hmmz

BIOS update on GIGABYTE site lists this:
  • Update AHCI ROM version
  • Beta BIOS

Version F7a.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
IcE
Ancient Guru
 
IcE's Avatar
 
Videocard: Zotac GTX 780
Processor: i5 3570K @4.0
Mainboard: ASRock Z77 Extreme6
Memory: 8GB G.Skill Sniper 1866
Soundcard: SBZ + Aune T1 + CAL
PSU: Enermax NAXN 82+ 750W
Default 08-08-2014, 23:32 | posts: 9,103 | Location: Toledo

First of all, the SATA 3 controllers on AMD systems are worse than their Intel counterparts. So you're never going to get full speeds. Moving past that, make sure your BIOS is fully updated, and that the AMD AHCI driver is installed.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
codadi
Newbie
 
Videocard: Sapphire AMD HD7870
Processor: AMD Athlon FX 4100
Mainboard: GIGABYTE GA-970A-DS3(rev)
Memory: Corsair DDR3/8GB
Soundcard: Audigy2/Logitech Z5300
PSU: Enermax 540W
Default 08-09-2014, 09:56 | posts: 10 | Location: Romania

Quote:
Originally Posted by IcE View Post
First of all, the SATA 3 controllers on AMD systems are worse than their Intel counterparts. So you're never going to get full speeds. Moving past that, make sure your BIOS is fully updated, and that the AMD AHCI driver is installed.
This was the problem, the AMD AHCI driver. After installing fresh windows 8.1 i downloaded the AMD chipset drivers, but i dont know why it did not install the drivers. So i had to manually install them and now it works.

Thank you!
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.