Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General Chat > Frontpage news
Frontpage news Perhaps you have some news to report or want to check out the latest Guru3D headlines and comment ? Check it in here.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Is this the new Windows 8 or 9 Start Menu?
Old
  (#1)
Hilbert Hagedoorn
Don Vito Corleone
 
Hilbert Hagedoorn's Avatar
 
Videocard: AMD | NVIDIA
Processor: Core i7 4770K
Mainboard: Z77
Memory: 8GB
Soundcard: X-Fi - GigaWorks 7.1
PSU: 1200 Watt
Default Is this the new Windows 8 or 9 Start Menu? - 07-16-2014, 08:06 | posts: 20,941 | Location: Guru3D testlab

NeowinÂ*obtainedÂ*a screenshot of what is claimed to be the new Start Menu. The new Start Menu seems a mix of the old Start Menu and Windows 8's Start Screen, the left side features pinned and common...

Is this the new Windows 8 or 9 Start Menu?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
lucidus
Ancient Guru
 
lucidus's Avatar
 
Videocard: 780
Processor: i7 920 3.7GHz
Mainboard: Asus P6T Deluxe
Memory: 6GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair TX750
Default 07-16-2014, 08:08 | posts: 6,763 | Location: Dubai

That screenshot is a hoax from MDL.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
somemadcaaant
Master Guru
 
somemadcaaant's Avatar
 
Videocard: R9 290
Processor: i7 920 @ 4.2ghz @ 1.26v
Mainboard: Gigabyte GA-EX58-UD5 F13K
Memory: G Skill 12G DDR3 PC12800
Soundcard: SB X-Fi TF PRO
PSU: Corsair HX-850mhz
Default 07-16-2014, 08:10 | posts: 208 | Location: Australia

Why the frack didn't they keep the start menu from the get go for us mouse users and Server users, i'd be using Win8 right now on my desktop and Win2012 on my Servers if that was the case.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Vikerness
Newbie
 
Videocard: Gainward GTX 570 Phantom
Processor: Q6600 @ 3.2 GHz
Mainboard: Asus P5Q Pro Turbo
Memory: 6GB DDR2
Soundcard: VIA VT1708S
PSU: NOX Urano 600W
Default 07-16-2014, 09:51 | posts: 5 | Location: Brasov

Because they're.. innovative geniuses. Sigh
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Darren Hodgson
Ancient Guru
 
Darren Hodgson's Avatar
 
Videocard: EVGA NVIDIA GTX 780
Processor: Intel Core i7-4770K
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: 16GB Corsair Veng 1600MHz
Soundcard: SB X-Fi Titanium HD
PSU: XFX Pro B.E. 850W
Default 07-16-2014, 09:58 | posts: 11,807 | Location: England

@somemadcaaant - Because Microsoft, in their infinite wisdom, decided to force a tablet operating system on desktop users instead rather than keep the operating systems different or offer the Start screen as an option. Even Apple have separate operating systems for their computers/laptops and tablets/phones.

Microsoft have been taking dozens of missteps for the past few years from Zune to Windows 8 to their own Xbox One, which has had more U-turns than a dodgy plumbler since its disasterous unveilling last year!!!

Windows 8.1 is fine IMO...as long you use a third-party app like Start8. The improved bootup/shutdown times are nice and there's some performance boosts in games such as Battlefield 4 too. I have my PC set to boot to the desktop in Windows 8.1 and the only time I see the Start screen is if I accidentally hit the Windows key or I want to shutdown my PC otherwise I have no use for it. I don't even use the Search feature either since it's so flawed, e.g. by default it is set to Everywhere but if you search for 'troubleshoot sound' it will find nothing because you have to change it to Settings! Everywhere clearly is NOT everywhere. Eurgh!
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Ven0m
Maha Guru
 
Ven0m's Avatar
 
Videocard: ASUS GTX 680 D2CU TOP
Processor: i7 920 @ 4GHz
Mainboard: ASUS Rampage II Extreme
Memory: 12GB Patriot Viper
Soundcard: Xonar D2X>Custom amp>K712
PSU: Seasonic M12D 850W
Default 07-16-2014, 10:02 | posts: 1,439 | Location: Warsaw, Poland

I can see people just fail to learn to adapt.

How on earth you can call Win8 Search feature flawed when Win7 search is inferior and for some reason there's not much fuzz about it.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Extraordinary
Ancient Guru
 
Extraordinary's Avatar
 
Videocard: MSI R9 290 GAMING TF 4GB
Processor: FX-8350 @ 4.9GHz / H100i
Mainboard: ASUS Crosshair V Formula
Memory: 12GB 2133 G.Skill
Soundcard: 5.1 Surround
PSU: Corsair TX950
Default 07-16-2014, 10:37 | posts: 6,498 | Location: 127.0.0.1

Quote:
Originally Posted by Ven0m View Post
I can see people just fail to learn to adapt.
Because people only want to adapt to something that is better than it's predecessor
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Sasquatch
Master Guru
 
Sasquatch's Avatar
 
Videocard: Msi R9 270x
Processor: FX 6300 Vishera @ 4.1GHz
Mainboard: ASUS M5A97 R2.0
Memory: GSKILL Ripjaws 4x8Gb 1866
Soundcard: Onboard & JVC HA-RX700
PSU: Corsair TX650
Default 07-16-2014, 11:00 | posts: 371 | Location: Montana

I posted in another thread that I think the current Start system is fine. It's the exact same number of mouse clicks as the old, and I can enjoy seeing everything installed in one wide screen place, instead of having to scroll.
As for the Start page, its just a full screen version of the old Startenu - only difference here is how far you have to throw the mouse, but new one has Live tiles, which I'm starting to enjoy. This new one looks like a pleasant combo of the best of both.
The only downside I've found in 8 is the default forced fullscreen settings UI. Once I configured everythingto a windowed mode, iit's a great OS so far.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Darren Hodgson
Ancient Guru
 
Darren Hodgson's Avatar
 
Videocard: EVGA NVIDIA GTX 780
Processor: Intel Core i7-4770K
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: 16GB Corsair Veng 1600MHz
Soundcard: SB X-Fi Titanium HD
PSU: XFX Pro B.E. 850W
Default 07-16-2014, 12:13 | posts: 11,807 | Location: England

The Search feature in Windows has always been crap in you want my honest opinion but because Windows 8 by default makes you have to use it to find your programs then its shortcomings are even more frustrating and jarring IMO. Once you start adding icons to the desktops, install Start 8 and use File Explorer via the desktop then Windows 8/8.1 becomes much more comfortable to use in my view.

Yes, you add programs to the Start Screen but the whole thing is garish and ugly in my view, not helped by the fact that you have a mix of apps, some of which open fullscreen and others (usually better featured) which open on the desktop. Microsoft have attempted to improve things with 8.1 by adding the open to close/minimise the fullscreen as with a desktop window, thus getting rid of the ridiculous swipe method, but the interface is still very jarring as there is no consistency between Start screen apps and the desktop ones. For example, why are there two versions of Internet Explorer, one for the Start screen and the other for the desktop?
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Denial
Ancient Guru
 
Denial's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 690
Processor: i7-3770K
Mainboard: ASUS Maximus 5 Formula
Memory: 16GB Corsair DDR3 2133
Soundcard: ZxR & HD800 Lyr/PC350SE
PSU: Seasonic 1000w
Default 07-16-2014, 12:39 | posts: 7,049 | Location: Above Earth in a Big Rocket Ship

Microsoft showed the new start menu at their build conference like months ago...

https://www.youtube.com/watch?v=FOQY2bAQixk
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
Pzykotik
Maha Guru
 
Pzykotik's Avatar
 
Videocard: GTX 780 "Ghz Edition"
Processor: Intel i7-4770K @ 4.3Ghz
Mainboard: MSI Z87-GD65 GAMING
Memory: 8GB Corsair Vengeance Pro
Soundcard: X-Fi Titanium Fatal1ty
PSU: Revolution 1250W
Default 07-16-2014, 13:07 | posts: 2,537 | Location: Bournemouth

Quote:
Originally Posted by Denial View Post
Microsoft showed the new start menu at their build conference like months ago...

https://www.youtube.com/watch?v=FOQY2bAQixk
I was about to post the same thing!
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
glitch203
Newbie
 
glitch203's Avatar
 
Videocard: msi hd 6770 1go
Processor: i3 3210
Mainboard: msi
Memory: 4 go
Soundcard:
PSU: 520 watt coolmastergx
Default 07-16-2014, 14:02 | posts: 33

here is my start windows

http://img4.hostingpics.net/pics/784286Sanstitre.png
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
rl66
Master Guru
 
rl66's Avatar
 
Videocard: Aspeed + Tesla M2090
Processor: Xeon X5680 x2
Mainboard: Asus Z8PE D12
Memory: 48 Go RDIMM
Soundcard: none
PSU: Corsair AX1200 moded
Default 07-16-2014, 14:04 | posts: 520 | Location: France

Quote:
Originally Posted by Ven0m View Post
I can see people just fail to learn to adapt.

How on earth you can call Win8 Search feature flawed when Win7 search is inferior and for some reason there's not much fuzz about it.
win8 search is as crap as win7... not better or worse, anyone who have other tool can tell you.

people have to adapt to product? it's a 80' USA concept... we are in XXI century with global economy, product have to adapt to consumer. and btw "modern UI" have only modern in the name as it is a copy/paste of a GUI from 90'...

the idea was nice but how M$ did... wow (main cause of the fuzz).
btw exept that Win 8.1 is nice...
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
Dorlor
Master Guru
 
Videocard: 2x evga 780 ti sc acx
Processor: 4930k @ 4,5 ghz
Mainboard: Rampage IV formula
Memory: 4x4gb cl9 2133mhz
Soundcard:
PSU: Corsair ax1200i
Default 07-16-2014, 14:26 | posts: 528 | Location: Denmark

All the heat micrsoft has recieved (and rightly so!) for win 8, could have been avoided, if they had just made a seperate desktop, and tablet / phone OS.

Desktop users want a frigging desktop OS - not a sh1tty tablet OS... shouldnt really be so hard to understand, but Microsoft has made it painfully obvious through the years, that they care less and less about desktop users, and people that game on pc.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
Nurmi
Newbie
 
Nurmi's Avatar
 
Videocard: Crossfire R9 290 Tri-X OC
Processor: FX-6100 @ 4Ghz
Mainboard: Sabertooth 990FX R2.0
Memory: Predator 16GB (4x4GB)
Soundcard: Audioengine A2+
PSU: RM1000
Default 07-16-2014, 14:30 | posts: 5 | Location: Finland

Have no attachments to the folder structure, but I'd like to see these current icons as smaller in similar way, or fullscreen as it is now. Because this sideways hunting from two pages of thumb sized icons is just plain stupid, and I can't sometimes find what I want.

Too big!

Anyways, some years ago I did try having plain exe's on Vista startmenu, but on one beautiful morning the menu was empty.. so can I get this, please?
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
kakarot
Master Guru
 
Videocard: asus r9-290
Processor: intel 4790k@4.7
Mainboard: msi z97 max ac
Memory: 2x8 ripjaws x 2133
Soundcard: creative sbz
PSU: evga p2-1000
Default 07-16-2014, 14:35 | posts: 788 | Location: USA

Even Apple was smart enough to keep their mobile and desktop systems separate. MS wants to unify everything even tho the products are aimed at different users and devices. If MS made bathrooms your bathtub would also be your toilet.

Last edited by kakarot; 07-16-2014 at 14:37.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
lucidus
Ancient Guru
 
lucidus's Avatar
 
Videocard: 780
Processor: i7 920 3.7GHz
Mainboard: Asus P6T Deluxe
Memory: 6GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair TX750
Default 07-16-2014, 14:39 | posts: 6,763 | Location: Dubai

Quote:
Originally Posted by kakarot View Post
If MS made bathrooms your bathtub would also be your toilet.
haha! Good one
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
HighT3ch
Newbie
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 07-16-2014, 14:41 | posts: 6

Exactly, why would I want a tablet/mobile interface on a desktop computer. I guess they tried to force it down our throats and failed.
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
Fender178
Maha Guru
 
Videocard: Sapphire r9 290 tri-x 4gb
Processor: i7 4790k @ 4.7ghz @1.26V
Mainboard: Asus Z97 Pro
Memory: Gskill Ares 16gb 2133mhz
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair AX 860W
Default 07-16-2014, 15:55 | posts: 1,419 | Location: Pennsylvania

I am saying that Start Menu is for Windows 9 because MS stated that they were not going to have any new features with the new Windows 8.1 update.

Quote:
Originally Posted by kakarot View Post
If MS made bathrooms your bathtub would also be your toilet.
lol. Thats funny.
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
Jagman
Maha Guru
 
Jagman's Avatar
 
Videocard: Sapphire HD7950 Vapor-X
Processor: FX6300 @4.3 G/Tech Igloo
Mainboard: Gigabyte GA-970A-DS3
Memory: Kingston 8GB DDR3 1866
Soundcard: onboard HD audio
PSU: Corsair CX600
Default 07-16-2014, 16:52 | posts: 1,785 | Location: Kent, UK

Quote:
Originally Posted by kakarot View Post
If MS made bathrooms your bathtub would also be your toilet.
Just be thankful they don't make toilet roll either - Can you imagine the mess they would make of that

Gonna have nightmares now
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
FortAwesome
Newbie
 
Videocard: Sapphire Tri-X OC 290x
Processor: i7 3770k
Mainboard: GA-Z77X-UD5H-WB WIFI
Memory: CMZ16GX3M4X1600C9G
Soundcard:
PSU: Corsair 800w
Default 07-16-2014, 17:14 | posts: 20

Companies LOVE them boxes. They're using them for advertising a la Origin Startup. Ugh.
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
thatguy91
Ancient Guru
 
Videocard: HIS R9-280x Iceq X2 Turbo
Processor: i5-3570K
Mainboard: Asrock Z77 Extreme6
Memory: DDR3-2400 2x8GB
Soundcard: ALC898 + Microlab FC-730
PSU: Enermax Platimax 750W
Default 07-16-2014, 17:26 | posts: 3,967 | Location: Australia

Quote:
Originally Posted by kakarot View Post
If MS made bathrooms your bathtub would also be your toilet.
I guess that wouldn't be as bad as the kitchen sink.

I'm pro-change, but if someone handed me 30 dollars of change all in 5 cent pieces I'm not going to be that appreciative. I'd stand there and count to make sure they haven't jibbed me 5 cents . If the new start menu is like they have suggested, it would be a massive improvement. Despite this I don't find any of the apps useful on desktop orientated devices. They are like the apps on the Windows Phone, however they make sense there! I also think the changes brought with Phone 8.1 I've been running for a while now are great, at least they're making sense with one of their products.

The other major drawback with metro apps is that if you turn UAC completely off you can't use them. Oh what a disappointment... cough. They are extremely space inefficient for what they are anyway. The way UAC works they could have had it enabled in the apps running and disabled for the system. Of you're wondering how to completely disable it, you can't do it through the control panel, you need to set the EnableLUA key to 0 in the registry. If Microsoft removed that functionality it would instantly turn away quite a few people. It's a good thing it's still functional in Windows 8.1.

At the end of the day though it looks like it will be better, now only if it were more aesthetically pleasing.

Last edited by thatguy91; 07-16-2014 at 17:29.
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
lucidus
Ancient Guru
 
lucidus's Avatar
 
Videocard: 780
Processor: i7 920 3.7GHz
Mainboard: Asus P6T Deluxe
Memory: 6GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair TX750
Default 07-16-2014, 17:45 | posts: 6,763 | Location: Dubai

The good thing is the morons who ruined Xbox One and Windows 8 are gone so there's hope for Windows 9. Xbox One is a good product now so we can be optimistic about Win9.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
Extraordinary
Ancient Guru
 
Extraordinary's Avatar
 
Videocard: MSI R9 290 GAMING TF 4GB
Processor: FX-8350 @ 4.9GHz / H100i
Mainboard: ASUS Crosshair V Formula
Memory: 12GB 2133 G.Skill
Soundcard: 5.1 Surround
PSU: Corsair TX950
Default 07-16-2014, 17:49 | posts: 6,498 | Location: 127.0.0.1

Quote:
Originally Posted by kakarot View Post
If MS made bathrooms your bathtub would also be your toilet.
And they would remove the flusher handle because it's easy enough to pour buckets of water down the toilet
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
sykozis
Ancient Guru
 
sykozis's Avatar
 
Videocard: Radeon R7 240
Processor: AMD Athlon 5350
Mainboard: Asus AM1M-A
Memory: 8gb G.Skill DDR3-1866
Soundcard: Realtek® ALC887-VD
PSU: Unk 300watt
Default 07-16-2014, 17:51 | posts: 16,414 | Location: US East Coast

Quote:
Originally Posted by Extraordinary View Post
Because people only want to adapt to something that is better than it's predecessor
"better" is still a matter of opinion....and usage case.


   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.