Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Game Tweaks and Modifications
Game Tweaks and Modifications This forum is dedicated to game modifications and tweaks. Here you can discuss performance and image quality modifications.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Doomsday Engine - The ultimate modern Doom experience
Old
  (#1)
ibitato
Ancient Guru
 
ibitato's Avatar
 
Videocard: 4870X2+4870 1GB on S T260
Processor: C2Q Q9450@3.6 1.384v
Mainboard: Asus Rampage Formula
Memory: 4x2GB@1080 5.5.5.15 5:6
Soundcard: Supreme FX II HD
PSU: Tagan TG900-BZ PipeRock
Default Doomsday Engine - The ultimate modern Doom experience - 05-07-2014, 11:48 | posts: 4,856 | Location: Spain

In case someone is interested in reviving good old memories.

I am having a blast lately re-vising old games.

I made a guide in which you might be interested, if you'd like to
replay Doom / Doom II / HacX / Heretic / Hexen / Check Quest



Doomsday Engine - The ultimate modern Doom experience
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Netherwind
Maha Guru
 
Netherwind's Avatar
 
Videocard: MSI 970 4GB SLI 1506/7500
Processor: Intel i5 3570K 4,4GHz
Mainboard: MSI Z77A-GD55
Memory: Corsair 16GB Ven. 1600MHz
Soundcard: Asus Xonar DX
PSU: Corsair 850W HX
Default 05-07-2014, 12:35 | posts: 1,217 | Location: Sweden

Interesting, will try at home. Thanks!
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
eclap
Ancient Guru
 
eclap's Avatar
 
Videocard: MSI Gaming 970 1450/7800
Processor: i5 2500k @4.5 1.2v
Mainboard: Asus P8Z77-V Pro
Memory: 8GB G-Skill RipjawsX 1600
Soundcard: Aune T1. AD700. DT880
PSU: XFX Black 750W 80+ Gold
Default 05-07-2014, 12:49 | posts: 26,337 | Location: Hampshire UK

Looks wicked. Will try tonight.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
AsiJu
Master Guru
 
AsiJu's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 290 Tri-X OC
Processor: Core i5 4670K
Mainboard: Asus Z87-A
Memory: G.Skill DDR3-1600 8 GB
Soundcard: Creative X-Fi Titanium
PSU: Tt. Toughpower XT 875 W
Default 05-07-2014, 12:56 | posts: 536 | Location: Finland

Just thought about getting a new game, preferably a shooter.

Hell, I'll replay the best one instead with this!

Just need to get my hands on DOOM games again, seems there's a sale on Steam including Ultimate / Final DOOM, DOOM 2 and the Master Levels Pack for DOOM 2, for 14,99 .

I suppose my floppy disk DOS copies wouldn't work anymore, even if I could find them
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
eclap
Ancient Guru
 
eclap's Avatar
 
Videocard: MSI Gaming 970 1450/7800
Processor: i5 2500k @4.5 1.2v
Mainboard: Asus P8Z77-V Pro
Memory: 8GB G-Skill RipjawsX 1600
Soundcard: Aune T1. AD700. DT880
PSU: XFX Black 750W 80+ Gold
Default 05-07-2014, 13:07 | posts: 26,337 | Location: Hampshire UK

Wow, this works with Heretic and Hexen too? so excited! The last shooter I completed was Doom 2 last summer, I relay these games from time to time and they give me much more enjoyment than any modern shooter.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
AsiJu
Master Guru
 
AsiJu's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 290 Tri-X OC
Processor: Core i5 4670K
Mainboard: Asus Z87-A
Memory: G.Skill DDR3-1600 8 GB
Soundcard: Creative X-Fi Titanium
PSU: Tt. Toughpower XT 875 W
Default 05-07-2014, 13:09 | posts: 536 | Location: Finland

BTW how do these work nowadays with Steam?

Do they run out-of-the-box or does one need to use DOSBOX or similar?
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
dsbig
Maha Guru
 
Videocard: evga 780 classified
Processor: 3770k @ 4.3ghz
Mainboard: GA-Z77X-UD3H
Memory: 16gb 1920mhz
Soundcard: Soundblaster ZxR
PSU: Kingwin 850 watts
Default 05-07-2014, 13:43 | posts: 2,668 | Location: florida

you just tell the program where the games wad file are.


but I found out some mod paks wont work with this program.

brutal doom dont run.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
ibitato
Ancient Guru
 
ibitato's Avatar
 
Videocard: 4870X2+4870 1GB on S T260
Processor: C2Q Q9450@3.6 1.384v
Mainboard: Asus Rampage Formula
Memory: 4x2GB@1080 5.5.5.15 5:6
Soundcard: Supreme FX II HD
PSU: Tagan TG900-BZ PipeRock
Default 05-07-2014, 14:22 | posts: 4,856 | Location: Spain

Quote:
Originally Posted by AsiJu View Post
BTW how do these work nowadays with Steam?

Do they run out-of-the-box or does one need to use DOSBOX or similar?
It's all DOSBOX

Id get the bunble on steam, hours of hours of levels and gameplay
and them use Doomsday engine.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
ibitato
Ancient Guru
 
ibitato's Avatar
 
Videocard: 4870X2+4870 1GB on S T260
Processor: C2Q Q9450@3.6 1.384v
Mainboard: Asus Rampage Formula
Memory: 4x2GB@1080 5.5.5.15 5:6
Soundcard: Supreme FX II HD
PSU: Tagan TG900-BZ PipeRock
Default 05-07-2014, 14:24 | posts: 4,856 | Location: Spain

Quote:
Originally Posted by dsbig View Post
you just tell the program where the games wad file are.


but I found out some mod paks wont work with this program.

brutal doom dont run.
The only good engine for brutal is zDoom or GZDoom.

TBH, I play only with keyboard, and haven't tested if brutal can be configured
with no mouse and auto aim on.
Other than that, brutal changes a lot of gameplay stuff. including weapons and that was not my intention, my intention was to preserve original gameplay

Last edited by ibitato; 05-07-2014 at 14:48.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
AsiJu
Master Guru
 
AsiJu's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 290 Tri-X OC
Processor: Core i5 4670K
Mainboard: Asus Z87-A
Memory: G.Skill DDR3-1600 8 GB
Soundcard: Creative X-Fi Titanium
PSU: Tt. Toughpower XT 875 W
Default 05-07-2014, 14:32 | posts: 536 | Location: Finland

Quote:
Originally Posted by ibitato View Post
It's all DOSBOX

Id get the bunble on steam, hours of hours of levels and gameplay
and them use Doomsday engine.
Got it, thanks! That's what I intend to do

However I'll also play around a bit in the "original" mode just for nostalgias sake. In fact I'll probably try and dig up DEU and start creating my own wads again!

We actually had a "project" back in elementary school with my friend. He was good at drawing so he made up level schematics and I realised them with DEU.

The problem was he had designs for all the episodes while I was still working on the first levels... apparently he wasn't pleased that the production was so far behind design

But veering off topic now.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
ibitato
Ancient Guru
 
ibitato's Avatar
 
Videocard: 4870X2+4870 1GB on S T260
Processor: C2Q Q9450@3.6 1.384v
Mainboard: Asus Rampage Formula
Memory: 4x2GB@1080 5.5.5.15 5:6
Soundcard: Supreme FX II HD
PSU: Tagan TG900-BZ PipeRock
Default 05-07-2014, 14:37 | posts: 4,856 | Location: Spain

Also, if you people want to go ahead and play mega wads,

I recommned the offcial id Games wad (levels) site.

I highly reccomned to play Odissey 2012 , 10th edition

http://www.doomworld.com/idgames/

Still you need Doom original, to play.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
ibitato
Ancient Guru
 
ibitato's Avatar
 
Videocard: 4870X2+4870 1GB on S T260
Processor: C2Q Q9450@3.6 1.384v
Mainboard: Asus Rampage Formula
Memory: 4x2GB@1080 5.5.5.15 5:6
Soundcard: Supreme FX II HD
PSU: Tagan TG900-BZ PipeRock
Default 05-07-2014, 14:44 | posts: 4,856 | Location: Spain

also check HacX , it is awesome

you can run it on doomsday engine.

And also, on the same page is STRAIN

Doom II total conversion , amazing aslo


http://drnostromo.com/hacx/page.php?content=download

Last edited by ibitato; 05-07-2014 at 14:49.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
ibitato
Ancient Guru
 
ibitato's Avatar
 
Videocard: 4870X2+4870 1GB on S T260
Processor: C2Q Q9450@3.6 1.384v
Mainboard: Asus Rampage Formula
Memory: 4x2GB@1080 5.5.5.15 5:6
Soundcard: Supreme FX II HD
PSU: Tagan TG900-BZ PipeRock
Default 05-07-2014, 14:48 | posts: 4,856 | Location: Spain

Quote:
Originally Posted by eclap View Post
Wow, this works with Heretic and Hexen too? so excited! The last shooter I completed was Doom 2 last summer, I relay these games from time to time and they give me much more enjoyment than any modern shooter.
I'm in the same boat.
Nothing compares to these games for me , right now

Last edited by ibitato; 05-07-2014 at 17:53.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
scrapser
Master Guru
 
Videocard: EVGA GTX 590 3072
Processor: Intel i7 3930K SB-E
Mainboard: ASUS Sabertooth X79
Memory: Samsung PC1600 16 gigs
Soundcard: Sound Blaster ZxR
PSU: Silverstone Strider 1200
Default 05-07-2014, 15:19 | posts: 392 | Location: Binghamton, NY USA

I've had DoomsDay Engine set up on my WinXP box for over a year now. It's great. I thought everyone knew about this little gem.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
IcE
Ancient Guru
 
IcE's Avatar
 
Videocard: Zotac GTX 780
Processor: i5 3570K @4.0
Mainboard: ASRock Z77 Extreme6
Memory: 8GB G.Skill Sniper 1866
Soundcard: SBZ + Aune T1 + CAL
PSU: Enermax NAXN 82+ 750W
Default 05-07-2014, 16:54 | posts: 9,134 | Location: Toledo

How is DoomsDay engine better than a good source port like GZDoom?
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
ibitato
Ancient Guru
 
ibitato's Avatar
 
Videocard: 4870X2+4870 1GB on S T260
Processor: C2Q Q9450@3.6 1.384v
Mainboard: Asus Rampage Formula
Memory: 4x2GB@1080 5.5.5.15 5:6
Soundcard: Supreme FX II HD
PSU: Tagan TG900-BZ PipeRock
Default 05-07-2014, 17:00 | posts: 4,856 | Location: Spain

Quote:
Originally Posted by IcE View Post
How is DoomsDay engine better than a good source port like GZDoom?
Because it's a source port, like any other, but better.
The difference is in the GUI, ease of use, supports more games
than Doom , it has emmbeded taskbar , swithing games, and many other things.

You should try it, or read the guide, specially first chapter,
"Why Doomsday Engine".
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
Scerate
Maha Guru
 
Scerate's Avatar
 
Videocard: GTX 780Ti 1200/7000 1.1v
Processor: i7 3770k 4.5Ghz 1.2v
Mainboard: Asus Sabertooth Z77
Memory: 16GB Veng 1866 8-9-9-24
Soundcard: Soundblaster Zx
PSU: Corsair AX760i
Default 05-07-2014, 17:52 | posts: 968 | Location: Austria

Have to redownload it some time, i remember using doomsday back then when it was released first, great memories kept Doomsday and Doom Legacy back then (first port for graphics and second one for split-screen)
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
SSJBillClinton
Master Guru
 
Videocard: GTX980 1550/8220
Processor: Intel Core i7 3930k @ 4.3
Mainboard: ASUS Sabertooth X79
Memory: 4x 4GB 1600MHz 7-8-8-24
Soundcard:
PSU: Cooler Master 1000w
Default 05-07-2014, 18:06 | posts: 326

Zandronum 4 life
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
MarkyG
Master Guru
 
MarkyG's Avatar
 
Videocard: Geforce GTX 680 x2 SLI
Processor: Intel Core i7 960 @3.2ghz
Mainboard: EVGA X58 SLI-3
Memory: Corsair Vengeance 12GB
Soundcard: Soundblaster Z / Tiamat
PSU: Corsair TX 850W
Default 05-07-2014, 18:23 | posts: 462 | Location: Leeds, United Kingdom

Quote:
Originally Posted by SSJBillClinton View Post
Zandronum 4 life
QFT. I couldn't imagine playing classic Doom without a bit of Brutal. It's absolutely amazing playing co-op as well. The WIP version also sports fake ragdolls: https://www.youtube.com/watch?v=WiND...uypJK_FpCO6ogA
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
kanej2007
Ancient Guru
 
kanej2007's Avatar
 
Videocard: GTX 580 SLI 900/1800/4200
Processor: Intel Core i7 2600 4.7Ghz
Mainboard: ASUS P8Z68-VPro
Memory: 12Gb Corsair Vengeance C8
Soundcard: Asus Xonar D2X Ultra 7.1
PSU: Fractal Design R2 1000W
Default 05-08-2014, 11:10 | posts: 6,837 | Location: Dubai, UAE / London, UK

Looks interesting. I currently run the classic Doom from 1995 on DosBox & GZDoom...

Before I try the Doomsday Engine, could someone please upload some screenshots of how it looks maxed out?

Just wondering how it compares to the current GZDoom.

Cheers gurus.
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
AsiJu
Master Guru
 
AsiJu's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 290 Tri-X OC
Processor: Core i5 4670K
Mainboard: Asus Z87-A
Memory: G.Skill DDR3-1600 8 GB
Soundcard: Creative X-Fi Titanium
PSU: Tt. Toughpower XT 875 W
Default 05-09-2014, 07:44 | posts: 536 | Location: Finland

Got my Doom copies running via DDEngine yesterday.

I also downloaded the hires texture pack, "HQ" sound pack and HQ UI pack and ran them with D2, Final D, and Ultimate D.

I tried the 3D models but they were awful imo and aren't in keeping with the original games so that's a definite no no.

I gotta say this really brings the DOOM experience to the 21st century while staying true to the original! Works flawlessly too (using the latest stable version).

The only "violation" is the free mouselook, ie being able to look up and down.
However, I think this doesn't ruin the experience but instead gives the games a modern touch.
PLUS this means now you actually HAVE to aim your weapon at enemies higher / lower than you when autoaim is disabled.

@kanej2007 I can post some screens later if you wish, at work atm. However by all means go get this, you'll like it.

(BTW picked up a copy of Outlast (on sale) while getting the Doom bundle from Steam.
Already ruined some perfectly good underwear... anyone know a way to import the Super Shotgun into Outlast )

Last edited by AsiJu; 05-09-2014 at 07:57.
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
])rStrangelove
Ancient Guru
 
])rStrangelove's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX780 SC ACX 3GB
Processor: Intel i7-2600k@4.3
Mainboard: Gigabyte GA-P67A-UD3-B3
Memory: Corsair 16GB DDR3-1600
Soundcard: AsusXonar D2X
PSU: BeQuiet! DarkPowerPro750W
Default 05-09-2014, 07:50 | posts: 3,698 | Location: Northcoast of Germany

Quote:
Originally Posted by kanej2007 View Post
Before I try the Doomsday Engine, could someone please upload some screenshots of how it looks maxed out?
^^^this!

Screenshots plz!
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Veteran
Ancient Guru
 
Veteran's Avatar
 
Videocard: 690@1372-Vmod on H20-24/7
Processor: 4930k@4.2ghz-1.05v-H20
Mainboard: R4BE@Monoblock-H20
Memory: 16Gb Mushkin Redline2133
Soundcard: SupremeFX-Sennheiser 350
PSU: Corsair AX 1200i
Default 05-09-2014, 11:56 | posts: 10,468 | Location: United kingdom

Nice the original doom and doom 2 are classics, ill take alook at this.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
AsiJu
Master Guru
 
AsiJu's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 290 Tri-X OC
Processor: Core i5 4670K
Mainboard: Asus Z87-A
Memory: G.Skill DDR3-1600 8 GB
Soundcard: Creative X-Fi Titanium
PSU: Tt. Toughpower XT 875 W
Default 05-09-2014, 12:52 | posts: 536 | Location: Finland

Quote:
Originally Posted by ibitato View Post
Because it's a source port, like any other, but better. ..
.
not that it matters, but you sure this is a Source port? The addons have .pk3 extensions which would indicate Quake 3 engine imo.

Or did I just misunderstand what you're talking about...

edit: I assume you meant "source" as in source code. So never mind

Last edited by AsiJu; 05-09-2014 at 12:59.
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
AsiJu
Master Guru
 
AsiJu's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 290 Tri-X OC
Processor: Core i5 4670K
Mainboard: Asus Z87-A
Memory: G.Skill DDR3-1600 8 GB
Soundcard: Creative X-Fi Titanium
PSU: Tt. Toughpower XT 875 W
Default 05-09-2014, 15:08 | posts: 536 | Location: Finland

okay, for some screenies:

http://steamcommunity.com/profiles/7...9/screenshots/

This is D2 running with hi-res textures and interface, with all graphics options enabled from Doomsday Engine.

I tried to show the texture res. along some lighting effects mainly.

Last edited by AsiJu; 05-09-2014 at 15:16.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.