Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > SSD and HDD storage
SSD and HDD storage This section covers storage hardware like SSDs HDDs, RAID chatter and everything related


Reply
 
Thread Tools Display Modes
new ssd
Old
  (#1)
---TK---
Ancient Guru
 
---TK---'s Avatar
 
Videocard: 780Ti SC SLI/Qnix 2710
Processor: 2600k 4.6Ghz
Mainboard: Asus P8P67 Deluxe
Memory: RipJaws X 2x8GB 2133Mhz
Soundcard: Phoebus + DT880 Pro 250
PSU: Corsair AX 1200
Default new ssd - 03-10-2014, 21:02 | posts: 18,711 | Location: New Jersey, USA

the 1 in my sig is coming today.
I have my c drive cloned via acronis true image home2011. its a 1tb WD Black.
The drive is almost empty.
Can I use Acronis on my ssd and be able to use just that and then format my WD 1tb or am I going to have to reinstall windows? first ssd so I want to make sure.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
The Goose
Maha Guru
 
The Goose's Avatar
 
Videocard: Evga gtx680sc sli-h2o
Processor: I7 4820@4.6ghz-H2O
Mainboard: Asus rampage formula BF3
Memory: 16g Gskill redZ 2133 ddr3
Soundcard: Recon3D pro series
PSU: Ocz ZX-1250
Default 03-10-2014, 22:08 | posts: 1,549 | Location: shropshire,UK

Quote:
Originally Posted by ---TK--- View Post
the 1 in my sig is coming today.
I have my c drive cloned via acronis true image home2011. its a 1tb WD Black.
The drive is almost empty.
Can I use Acronis on my ssd and be able to use just that and then format my WD 1tb or am I going to have to reinstall windows? first ssd so I want to make sure.
Might be easier to install fresh and have a clean system.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
TirolokoRD
Maha Guru
 
TirolokoRD's Avatar
 
Videocard: PNY 770 Superclocked
Processor: SB 2500K @ 4.3GHZ
Mainboard: Asrock Extreme3 Gen3 z68
Memory: 16GB Assorted @1600MHZ
Soundcard: Sound Blaster Zx
PSU: Antec 850W
Default 03-10-2014, 23:45 | posts: 1,878 | Location: Dominican Republic

Quote:
Originally Posted by ---TK--- View Post
the 1 in my sig is coming today.
I have my c drive cloned via acronis true image home2011. its a 1tb WD Black.
The drive is almost empty.
Can I use Acronis on my ssd and be able to use just that and then format my WD 1tb or am I going to have to reinstall windows? first ssd so I want to make sure.
Samsung Magician will do the cloning and everything.....I did that, was very lazy to reinstall all my apps/games.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Bohi2_OGU
Member Guru
 
Videocard: MSI GTX690
Processor: i7 2600K 4430 mhz xmp
Mainboard: Asus P8P67 Pro
Memory: Genesis S.E Grey 1600 2x4
Soundcard: Realtek ALC892 8 Chl
PSU: Antec HCP-1200
Default 03-10-2014, 23:50 | posts: 113 | Location: Netherlands

Samsung data migration; http://www.samsung.com/global/busine...downloads.html fit into your needs as it did for my 256 pro?

 Click to show spoiler

   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
---TK---
Ancient Guru
 
---TK---'s Avatar
 
Videocard: 780Ti SC SLI/Qnix 2710
Processor: 2600k 4.6Ghz
Mainboard: Asus P8P67 Deluxe
Memory: RipJaws X 2x8GB 2133Mhz
Soundcard: Phoebus + DT880 Pro 250
PSU: Corsair AX 1200
Default 03-11-2014, 00:27 | posts: 18,711 | Location: New Jersey, USA

Good news thanks. Don't feel like reinstalling 7.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Veteran
Ancient Guru
 
Veteran's Avatar
 
Videocard: 690@1372-Vmod on H20-24/7
Processor: 4930k@4.2ghz-1.05v-H20
Mainboard: R4BE@Monoblock-H20
Memory: 16Gb Mushkin Redline2133
Soundcard: SupremeFX-Sennheiser 350
PSU: Corsair AX 1200i
Default 03-11-2014, 00:46 | posts: 10,545 | Location: United kingdom

Its a pain in the ass installing everything again but when i got my ssd i went for the fresh install as it eliminates any problems that may arrise.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: GTX Titan H20 1472/7600
Processor: i7 5820K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-A
Memory: Crucial 4x4GB 2666
Soundcard: Xonar Phoebus-PC360/HD598
PSU: SeaSonic Platinum-1000
Default 03-11-2014, 01:25 | posts: 6,775 | Location: USA

Id do a fresh install on an SSD from HDD
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
JulesCools
Master Guru
 
JulesCools's Avatar
 
Videocard: AMD Sapphire R9 290 4GB
Processor: AMD 8350 4.8ghz
Mainboard: MSi 990fxa
Memory: 8gb DD3 2133mhz
Soundcard: Sony usb wireless headset
PSU: Corsair 750w
Default 03-11-2014, 01:49 | posts: 244 | Location: Southern Cal

Fresh installs aren't something you'll regret later on, it's like cleaning your room
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
---TK---
Ancient Guru
 
---TK---'s Avatar
 
Videocard: 780Ti SC SLI/Qnix 2710
Processor: 2600k 4.6Ghz
Mainboard: Asus P8P67 Deluxe
Memory: RipJaws X 2x8GB 2133Mhz
Soundcard: Phoebus + DT880 Pro 250
PSU: Corsair AX 1200
Default 03-11-2014, 22:00 | posts: 18,711 | Location: New Jersey, USA

TK took the easy way out and it panned out, used acronis and restored my c drive to ssd job complete. fast stuff there, doubt this will be my last ssd
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Bohi2_OGU
Member Guru
 
Videocard: MSI GTX690
Processor: i7 2600K 4430 mhz xmp
Mainboard: Asus P8P67 Pro
Memory: Genesis S.E Grey 1600 2x4
Soundcard: Realtek ALC892 8 Chl
PSU: Antec HCP-1200
Default 03-11-2014, 23:31 | posts: 113 | Location: Netherlands

Did you think and/ or checked the alignment right now? I can not find quickly this feature by acronis. Because like you said "doubt this will be my last ssd" happy purchased more ssd's this current one will wear out quicker then necessary. And why was your thinking way to choose for a other tool then rather the available one, which you payed for on the end, provided from samsung suggested in post #4? Which have alignment and other benefits in disk remaining size and more.

Last edited by Bohi2_OGU; 03-11-2014 at 23:42.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
---TK---
Ancient Guru
 
---TK---'s Avatar
 
Videocard: 780Ti SC SLI/Qnix 2710
Processor: 2600k 4.6Ghz
Mainboard: Asus P8P67 Deluxe
Memory: RipJaws X 2x8GB 2133Mhz
Soundcard: Phoebus + DT880 Pro 250
PSU: Corsair AX 1200
Default 03-12-2014, 16:03 | posts: 18,711 | Location: New Jersey, USA

^^lol. Anybody who isnt a tool got any advice for a first time ssd user. Like the setting in samsung magician that takes 10% of your drive by default. I'm not home at the moment so I don't remember what is called. Can you safely lower that?
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
zipper
Master Guru
 
Videocard: GTX 680M
Processor: i7 3630QM
Mainboard: MSI
Memory: 16 GB
Soundcard:
PSU: 180+ min battery
Default 03-12-2014, 16:27 | posts: 597 | Location: finland

Sort of -- it may shorten the life of SSD and make slowdown more obvious when filling up. But how much - that's the question...
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Veteran
Ancient Guru
 
Veteran's Avatar
 
Videocard: 690@1372-Vmod on H20-24/7
Processor: 4930k@4.2ghz-1.05v-H20
Mainboard: R4BE@Monoblock-H20
Memory: 16Gb Mushkin Redline2133
Soundcard: SupremeFX-Sennheiser 350
PSU: Corsair AX 1200i
Default 03-12-2014, 18:42 | posts: 10,545 | Location: United kingdom

I followed this guide, theres guides for Win 7 and Win 8.
http://www.thessdreview.com/tag/wind...-optimization/

Last edited by Veteran; 03-12-2014 at 19:12.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
---TK---
Ancient Guru
 
---TK---'s Avatar
 
Videocard: 780Ti SC SLI/Qnix 2710
Processor: 2600k 4.6Ghz
Mainboard: Asus P8P67 Deluxe
Memory: RipJaws X 2x8GB 2133Mhz
Soundcard: Phoebus + DT880 Pro 250
PSU: Corsair AX 1200
Default 03-12-2014, 20:21 | posts: 18,711 | Location: New Jersey, USA

excellent thanks for the info
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
Bohi2_OGU
Member Guru
 
Videocard: MSI GTX690
Processor: i7 2600K 4430 mhz xmp
Mainboard: Asus P8P67 Pro
Memory: Genesis S.E Grey 1600 2x4
Soundcard: Realtek ALC892 8 Chl
PSU: Antec HCP-1200
Default 03-12-2014, 23:24 | posts: 113 | Location: Netherlands

Quote:
Originally Posted by ---TK--- View Post
^^lol. Anybody who isnt a tool got any advice for a first time ssd user.
Not quite sure what this meant to be mean so i take it benefit of the doubt by your comment.

I was talking about the allignment as you do migrate a full operation hdd to a sdd by a free tool as acronis. And samsungs data migration take all the job for you in alignment.
Read this part if you will and it will be ever more clear then i can possible write here in my imperfection of proper english.
http://uk.hardware.info/reviews/4583...t-4k-alignment
With coments translate in google if you wish bcoz ite dutch; http://nl.hardware.info/reviews/4578...e-4k-alignment

http://www.storagereview.com/the_impact_of_misalignment
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
PhazeDelta1
Ancient Guru
 
PhazeDelta1's Avatar
 
Videocard: EVGA 780Ti Classified SLI
Processor: Intel i7 4770k
Mainboard: Asus Sabertooth Z87
Memory: 16GB Corsair 2133MHz
Soundcard: Creative SB Z
PSU: EVGA SuperNOVA 1200 P2
Default 03-12-2014, 23:59 | posts: 13,547 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by ---TK--- View Post
^^lol. Anybody who isnt a tool got any advice for a first time ssd user. Like the setting in samsung magician that takes 10% of your drive by default. I'm not home at the moment so I don't remember what is called. Can you safely lower that?
It's called over provisioning. And from my understanding you can adjust it between 1% and 50%. I would also recommend that you download AS SSD and check to make sure your alignment is correct. An unaligned partition will cause performance issues. You can find the download link and instructions on how to realign your partiton if needed in the link below.

http://www.overclock.net/t/1226963/h...hdd-partitions

Last edited by PhazeDelta1; 03-13-2014 at 00:04.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
zipper
Master Guru
 
Videocard: GTX 680M
Processor: i7 3630QM
Mainboard: MSI
Memory: 16 GB
Soundcard:
PSU: 180+ min battery
Default 04-10-2014, 21:34 | posts: 597 | Location: finland

Easeus Free cloned my laptop in an hour into SSD - very easy job.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.