Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - NVIDIA
Videocards - NVIDIA This forum is all about NVIDIA graphics cards and their technology. Do you have a question regarding an older GeForce videocard? Want to tell people how stylish a game works on that new shiny watercooled GeForce GTX 580 or SLI gaming rig? Get in here!


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Battlefield 4 Beta resulting in poor performance on NVIDIA?
Old
  (#1)
moab600
Ancient Guru
 
moab600's Avatar
 
Videocard: GTX 780 AMP 1267/7300MHZ
Processor: Core I7 4790K 4.6GHZ DC
Mainboard: Asus Z97 PRO 1204
Memory: 8GB DDRIII 1866MHZ
Soundcard: Asus Xonar STX II Z906
PSU: SeaSonic M12II 650W 85+Br
Default Battlefield 4 Beta resulting in poor performance on NVIDIA? - 10-01-2013, 12:14 | posts: 4,543 | Location: Israel

Hi, nvidia users alongside with the bf4 main thread, i would like to collect information about nvidia performance. as some amd users claim they can run it ultra with 2xaa between 60-70FPS, while our 670-780 can't run the game with aa, or have lot of fps drops.

Please post your card, in game settings and the AVG fps u getting(currently fraps is the only software that show fps under x64).
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
CPC_RedDawn
Ancient Guru
 
CPC_RedDawn's Avatar
 
Videocard: 3GB HD7970OC/2GB HD7770
Processor: 4770K@4.5GHz/Q6600@3.6GHz
Mainboard: Z87-GD65 / P5K PREMIUM
Memory: 16GB@1866MHz/4GB@1066MHz
Soundcard: Creative SoundBlaster Z
PSU: 1200W/900W
Default 10-01-2013, 12:17 | posts: 5,958 | Location: Wolverhampton/United Kingdom

update your drivers to the ones just released with BF4 fixes.

On my 7970 I am running this game maxed out 1080p everything ultra, 4xMSAA and the lowest fps I have seen is 40fps its normally around 60-80fps . This is in a 64 player server as well.

If you ask me the game does not look that much better than BF3 to be honest, a few more graphical effects on the environment and that seems to be it really. Its a fun game though.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
moab600
Ancient Guru
 
moab600's Avatar
 
Videocard: GTX 780 AMP 1267/7300MHZ
Processor: Core I7 4790K 4.6GHZ DC
Mainboard: Asus Z97 PRO 1204
Memory: 8GB DDRIII 1866MHZ
Soundcard: Asus Xonar STX II Z906
PSU: SeaSonic M12II 650W 85+Br
Default 10-01-2013, 12:18 | posts: 4,543 | Location: Israel

i would test myself but i have to wait till Open Beta 4 oct. also would be nice to mentioned ur OS, aka DX11 vs 11.1
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
PhazeDelta1
Ancient Guru
 
PhazeDelta1's Avatar
 
Videocard: EVGA 780Ti Classified SLI
Processor: Intel i7 4770k
Mainboard: Asus Sabertooth Z87
Memory: 16GB Corsair 2133MHz
Soundcard: Creative SB Z
PSU: EVGA SuperNOVA 1200 P2
Default 10-01-2013, 12:25 | posts: 13,562 | Location: USA

Windows 8.1
Ultra settings
Rig to the left
75-60 FPS with dips to the low 40s on occasions.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
moab600
Ancient Guru
 
moab600's Avatar
 
Videocard: GTX 780 AMP 1267/7300MHZ
Processor: Core I7 4790K 4.6GHZ DC
Mainboard: Asus Z97 PRO 1204
Memory: 8GB DDRIII 1866MHZ
Soundcard: Asus Xonar STX II Z906
PSU: SeaSonic M12II 650W 85+Br
Default 10-01-2013, 12:45 | posts: 4,543 | Location: Israel

Quote:
Originally Posted by PhazeDelta1 View Post
Windows 8.1
Ultra settings
Rig to the left
75-60 FPS with dips to the low 40s on occasions.
70-80 with SLI 680 no aa????
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Loobyluggs
Maha Guru
 
Loobyluggs's Avatar
 
Videocard: EVGA 670 FTW
Processor: Intel 3770k
Mainboard: Asus P8z77-v pro
Memory: DDR3 16GB Corsair
Soundcard: Creative Labs Recon 3D
PSU: Corsair
Default 10-01-2013, 12:58 | posts: 1,237 | Location: UK

Quote:
Originally Posted by CPC_RedDawn View Post
update your drivers to the ones just released with BF4 fixes.

On my 7970 I am running this game maxed out 1080p everything ultra, 4xMSAA and the lowest fps I have seen is 40fps its normally around 60-80fps . This is in a 64 player server as well.

If you ask me the game does not look that much better than BF3 to be honest, a few more graphical effects on the environment and that seems to be it really. Its a fun game though.
On nVidia hardware?

OT: will post something soon
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
PhazeDelta1
Ancient Guru
 
PhazeDelta1's Avatar
 
Videocard: EVGA 780Ti Classified SLI
Processor: Intel i7 4770k
Mainboard: Asus Sabertooth Z87
Memory: 16GB Corsair 2133MHz
Soundcard: Creative SB Z
PSU: EVGA SuperNOVA 1200 P2
Default 10-01-2013, 13:09 | posts: 13,562 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by moab600 View Post
70-80 with SLI 680 no aa????
4xaa.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
superzeus
Member Guru
 
superzeus's Avatar
 
Videocard: 2 PNY GTX 780 1100MHZ SLI
Processor: Intel Core i 7 950oc 4ghz
Mainboard: GYGABITE X58 A OC
Memory: 8gb Patriot Viper 2133mhz
Soundcard: BOSE Companion 5
PSU: CoolerMaster Pro 1000w
Default 10-01-2013, 13:30 | posts: 120 | Location: ARROUND THE GLOBE

I have alot of stuttering and up and down performance i will enable fraps to seewhy and i am updating my driver to get better performance thoug
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
witlzei
Newbie
 
Videocard: GB 760
Processor: 4670
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: CS750
Default 10-01-2013, 13:59 | posts: 27

Try to enable "maximum performance" as PMM. Yet to confirm benefits, but it doesn't hurt either.

Last edited by witlzei; 10-01-2013 at 14:36.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
-Tj-
Ancient Guru
 
-Tj-'s Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX780 OC AmpFan
Processor: i7 4770K OC 4.7GHz @1.28v
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: Crucial BLE 16GB 2400MHz
Soundcard: Creative X-Fi Titanium HD
PSU: Chieftec NTRO88+ 650W
Default 10-01-2013, 14:48 | posts: 8,032 | Location: Urban`Jungle

Runs ok @ ultra, SSAO, 2xmsaa, but only after I lowered postporcess to high and particle Fx to high..

If i kept all at ultra i could see some weird 25-30fps drops.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
WhiteLightning
Ancient Guru
 
WhiteLightning's Avatar
 
Videocard: EVGA 780GTX ACX
Processor: i7-2600k HT @ 4.5 +H70 PP
Mainboard: MSI Z77A-GD65 GAMING
Memory: Gskill 2133Mhz 8GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 1000 watt
Default 10-01-2013, 15:16 | posts: 23,440 | Location: Hoek van Holland, Netherlands

yep it runs very crap on my 780gtx , even on the lowest possible settings. GPU usage would drop down from 40% > 20% when that happened.

It was to be expected though since this a AMD title as they are working close with them and demos at E3 were already running on AMD cards.

Last edited by WhiteLightning; 10-01-2013 at 15:20.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
moab600
Ancient Guru
 
moab600's Avatar
 
Videocard: GTX 780 AMP 1267/7300MHZ
Processor: Core I7 4790K 4.6GHZ DC
Mainboard: Asus Z97 PRO 1204
Memory: 8GB DDRIII 1866MHZ
Soundcard: Asus Xonar STX II Z906
PSU: SeaSonic M12II 650W 85+Br
Default 10-01-2013, 15:23 | posts: 4,543 | Location: Israel

Quote:
Originally Posted by WhiteLightning View Post
yep it runs very crap on my 780gtx , even on the lowest possible settings. GPU usage would drop down from 40% > 20% when that happened.

It was to be expected though since this a AMD title as they are working close with them and demos at E3 were already running on AMD cards.
i think Tomb Raider saga all over again, well i guess i won't buy BF4 until it all fixed, i grew tired of unoptimized games.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
WhiteLightning
Ancient Guru
 
WhiteLightning's Avatar
 
Videocard: EVGA 780GTX ACX
Processor: i7-2600k HT @ 4.5 +H70 PP
Mainboard: MSI Z77A-GD65 GAMING
Memory: Gskill 2133Mhz 8GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 1000 watt
Default 10-01-2013, 15:25 | posts: 23,440 | Location: Hoek van Holland, Netherlands

Quote:
Originally Posted by moab600 View Post
i think Tomb Raider saga all over again, well i guess i won't buy BF4 until it all fixed, i grew tired of unoptimized games.
yeah same here, this is def the worst beta i ever played. even crysis 1 beta played better at the time.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
Loophole35
Ancient Guru
 
Loophole35's Avatar
 
Videocard: 670 FTW Sli H2O/780 TFIV
Processor: 2600k@4.8 H2O/2500k@4.5
Mainboard: P8Z68-V PRO/P8Z77-V
Memory: corsair ddr3 8GB@1866
Soundcard: ASUS Phoebus/onboard
PSU: Corsair HX850w/TX850w
Default 10-01-2013, 15:44 | posts: 5,419 | Location: FLA,USA

Well this is disheartening as BF3 played great at beta (with the exception of falling through the map). Good job DICE alienating a very large portion of your customer base.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
superzeus
Member Guru
 
superzeus's Avatar
 
Videocard: 2 PNY GTX 780 1100MHZ SLI
Processor: Intel Core i 7 950oc 4ghz
Mainboard: GYGABITE X58 A OC
Memory: 8gb Patriot Viper 2133mhz
Soundcard: BOSE Companion 5
PSU: CoolerMaster Pro 1000w
Default 10-01-2013, 16:04 | posts: 120 | Location: ARROUND THE GLOBE

Ok i up date the drivers to the latest one beta and i get a lot of improve no jumpy system and just play for 2 hrs and no crash no stuttering excellent job nvidia thks
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
superzeus
Member Guru
 
superzeus's Avatar
 
Videocard: 2 PNY GTX 780 1100MHZ SLI
Processor: Intel Core i 7 950oc 4ghz
Mainboard: GYGABITE X58 A OC
Memory: 8gb Patriot Viper 2133mhz
Soundcard: BOSE Companion 5
PSU: CoolerMaster Pro 1000w
Default 10-01-2013, 16:06 | posts: 120 | Location: ARROUND THE GLOBE

Just when i get out to the game i get like a black screen and i have to go to windows manager to close the window think is a glitch or something
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
drac
Maha Guru
 
Videocard: EVGA GTX780 ACX SLI
Processor: i7 2600K
Mainboard: Asus P8P67 PRO V3
Memory: Geil 16GB 1866mhz
Soundcard: Essence STX II/G4ME One
PSU: Corsair AX1200i
Default 10-01-2013, 16:07 | posts: 1,353 | Location: Australia, QLD

It is only beta but in my opinion this is not good enough. I shouldn't be getting such sh*t erratic performance, dipping into the 40s quite frequently. Using driver 331.40.

With this performance its hard to even admire the graphics with it jumping everywhere, or even aim properly for that matter. With max or almost max settings my setup should be much better. Better fix this nvidia! Or dice? lol

Last edited by drac; 10-01-2013 at 16:10.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
drac
Maha Guru
 
Videocard: EVGA GTX780 ACX SLI
Processor: i7 2600K
Mainboard: Asus P8P67 PRO V3
Memory: Geil 16GB 1866mhz
Soundcard: Essence STX II/G4ME One
PSU: Corsair AX1200i
Default 10-01-2013, 16:09 | posts: 1,353 | Location: Australia, QLD

Quote:
Originally Posted by superzeus View Post
Ok i up date the drivers to the latest one beta and i get a lot of improve no jumpy system and just play for 2 hrs and no crash no stuttering excellent job nvidia thks
What settings?
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
aayman_farzand
Master Guru
 
aayman_farzand's Avatar
 
Videocard: 2xASUS DC2 GTX670 TOP
Processor: 3770K @4.5 | Kuhler 620
Mainboard: MSI Z68 GD65-G3
Memory: Corsair Vengeance 4x4GB
Soundcard: ASUS Essence STX
PSU: Corsair AX850
Default 10-01-2013, 16:10 | posts: 783

I played for like 10 minutes early in the morning with 55 players. MSI AB was not showing up so I don't know exactly what my FPS was, but it was well above 60. 2xMSAA only though, and Post AA at medium.

GPU usage was 75-99%, checked it after closing the game.
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
GhostXL
Ancient Guru
 
GhostXL's Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX 980 @ 1510/7800
Processor: i7 4790K @ 4.8ghz on H90
Mainboard: ASUS Maximus VII HERO Z97
Memory: G.Skill Trident DDR3 2667
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: CORSAIR AX1200 watt
Default 10-01-2013, 16:13 | posts: 5,674 | Location: PA, USA

Quote:
Originally Posted by WhiteLightning View Post
yep it runs very crap on my 780gtx , even on the lowest possible settings. GPU usage would drop down from 40% > 20% when that happened.

It was to be expected though since this a AMD title as they are working close with them and demos at E3 were already running on AMD cards.
Really? I'm playing Ultra settings @1080p in 64 man server no issues. Lowest FPS I've seen is in the 40's. Highest was low 90's. This is with 4xMSAA enabled.

Don't use supersampling, try keeping it at the standard 100% in game.

That will KILL the FPS....
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
WhiteLightning
Ancient Guru
 
WhiteLightning's Avatar
 
Videocard: EVGA 780GTX ACX
Processor: i7-2600k HT @ 4.5 +H70 PP
Mainboard: MSI Z77A-GD65 GAMING
Memory: Gskill 2133Mhz 8GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 1000 watt
Default 10-01-2013, 16:15 | posts: 23,440 | Location: Hoek van Holland, Netherlands

Quote:
Originally Posted by GhostXL View Post
Really? I'm playing Ultra settings @1080p in 64 man server no issues. Lowest FPS I've seen is in the 40's. Highest was low 90's. This is with 4xMSAA enabled.

Don't use supersampling, try keeping it at the standard 100% in game.

That will KILL the FPS....
well like i said i used the lowest possible settings, so that would be AA completely OFF
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
superzeus
Member Guru
 
superzeus's Avatar
 
Videocard: 2 PNY GTX 780 1100MHZ SLI
Processor: Intel Core i 7 950oc 4ghz
Mainboard: GYGABITE X58 A OC
Memory: 8gb Patriot Viper 2133mhz
Soundcard: BOSE Companion 5
PSU: CoolerMaster Pro 1000w
Default 10-01-2013, 17:20 | posts: 120 | Location: ARROUND THE GLOBE

Ultra and i get around 50 60 fps
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Deasnutz
Member Guru
 
Videocard: Pny gtx 780 sli
Processor: Intel 4930k
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 750
Default 10-01-2013, 17:48 | posts: 57

Holy crap. This game uses a constant 90% CPU on a 4930k @ 4.5.

Not sure what the hell it's doing as the graphics aren't that intense and performance sucks.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
Fox2232
Maha Guru
 
Videocard: Acc7970 XL2420T @120Hz
Processor: i5-2500k@4.5GHz NH-D14
Mainboard: MSI Z68A-GD80[g3]
Memory: 4x4GB 1600MHz 9,9,9,24
Soundcard: Essence ST / AKG K-701
PSU: FSP Gold series 750W
Default 10-01-2013, 18:25 | posts: 1,553 | Location: EU, CZ, Brno

To add some details too:
Friend with GTX 680TOP (1200MHz GPU) + i5@4.2GHz had pretty bad experience. And game usage of VRAM was 1.6GB. Turning off AA did not help.

I had really good performance with ultra + 2xMSAA but vram utilization went to 2.5GB.
So I guess that BF4 needs that VRAM and unless you have enough, it caches it in system memory causing trouble when you turn around or enter area which needs big chunk of data.

I see it logical that it leaves part of VRAM unused, because performance drop would be even higher in case you had it completely used and needed some data, since it would have to drop those data (load later from HDD or have complete data set always in system memory) or move them back into system memory before new data are obtained.
But 400MB reserve seems rather high.

I wonder what experience people with 6BG Titans got. If they are fine in general or people with 4GB cards then it's just bad memory management.

Thing is there are reports on red team that HD7850/70 with 2BG VRAM suffer too. So only difference is that on AMD it's not so common because 3GB cards are much more affordable than 2GB cards on nV.

Last edited by Fox2232; 10-01-2013 at 18:28.
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
TeX_UK
Maha Guru
 
Videocard: EVGA TITAN/27" ROG Swift
Processor: I7 4770K @ 4.5GHz / H100i
Mainboard: Asus Maximus VI Extreme
Memory: 32GB Dominator Platinum
Soundcard: Asus ROG Xonar Phoebus
PSU: Corsair HX750W GOLD
Default 10-01-2013, 19:38 | posts: 1,677 | Location: Geordie Land

Getting 80 - 110ish fps ultra setting 4xMSAA 1920x1200 no stuttering using win8 & 331.4 driver.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.