Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > Processors and motherboards Intel
Processors and motherboards Intel Is that Core 2 or i7 giving you a hard time? Enter this forum, this is all about Intel baby.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Good ram for i7 3770k?
Old
  (#1)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Smile Good ram for i7 3770k? - 08-25-2013, 00:06 | posts: 91 | Location: Kettering

I need some ram, 1600+ mhz for a good price, I have no clue about good ram xml profiles etc, just ram, I want to over clock etc lol

any help would good, cheers!

Thanks.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB HyperX Beast 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty, Wharfedale
PSU: AcBel M8 750
Default 08-25-2013, 00:09 | posts: 24,530 | Location: NZ

Decent quality 1333 sticks should handle 1600 easy, overclock what you have.

What ram is it?
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 00:15 | posts: 91 | Location: Kettering

cheep 2x4gb kingston ram from pcworld, Iv had 1400 out of it no tweaking or crashing, i was looking for more +1600-1800, and my missus wants my old cpu and some ram, so il get new lol
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 00:52 | posts: 91 | Location: Kettering

im looking for 16gb anyway, no more than 80-100 if that helps.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 00:58 | posts: 91 | Location: Kettering

is this any good?

http://www.amazon.co.uk/Corsair-CMZ1...ords=ddr3+16gb

thanks for any help
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 01:14 | posts: 91 | Location: Kettering

or

http://www.amazon.co.uk/Corsair-CMZ1...ords=ddr3+16gb
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB HyperX Beast 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty, Wharfedale
PSU: AcBel M8 750
Default 08-25-2013, 01:16 | posts: 24,530 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by Mat View Post
is this any good?

http://www.amazon.co.uk/Corsair-CMZ1...ords=ddr3+16gb

thanks for any help
No. What type of kingston do you have?

Btw just so u know 16GB won't improve system performance at all. Might help with PhotoShop that's about it.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 01:27 | posts: 91 | Location: Kettering

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
No. What type of kingston do you have?

Btw just so u know 16GB won't improve system performance at all. Might help with PhotoShop that's about it.
Dont know off hand as im at the missus, its ddr3 1333mhz 9-9-9-9-24-t1 if i remember right, 2x4gb from pcworld.

i know 16gb wont be of use now for games, but in 2yrs it mite be.....
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB HyperX Beast 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty, Wharfedale
PSU: AcBel M8 750
Default 08-25-2013, 01:40 | posts: 24,530 | Location: NZ

Yeah in 2-4yrs maybe....are you in a hurry? Btw the Corsair u looked at seemed a good price.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 01:49 | posts: 91 | Location: Kettering

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
Yeah in 2-4yrs maybe....are you in a hurry? Btw the Corsair u looked at seemed a good price.
Well yes... upgrading flu.....

I get my i7 3770k tuesday, and i have 1333mhz ram, its seems the norm is to have 1600mhz min, I want the max out my s*** lol
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
-Tj-
Ancient Guru
 
-Tj-'s Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX780 OC AmpFan
Processor: i7 4770K OC 4.7GHz @1.28v
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: Crucial BLE 16GB 2400MHz
Soundcard: Creative X-Fi Titanium HD
PSU: Chieftec NTRO88+ 650W
Default 08-25-2013, 01:58 | posts: 8,525 | Location: Urban`Jungle

i would get at least 2133MHz


My Crucial Balistix Elite CL9 2133MHz can do 2400mhz @ CL10-11-11-30 or 2666Mhz @ CL11-13-13-30 (1.65v in both cases)
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 02:01 | posts: 91 | Location: Kettering

So do you think i should get this one?

http://www.amazon.co.uk/Corsair-CMZ1...ords=ddr3+16gb

or would two 8gb's be better?

thanks for any help
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
-Tj-
Ancient Guru
 
-Tj-'s Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX780 OC AmpFan
Processor: i7 4770K OC 4.7GHz @1.28v
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: Crucial BLE 16GB 2400MHz
Soundcard: Creative X-Fi Titanium HD
PSU: Chieftec NTRO88+ 650W
Default 08-25-2013, 02:09 | posts: 8,525 | Location: Urban`Jungle

Quote:
Originally Posted by Mat View Post
So do you think i should get this one?

http://www.amazon.co.uk/Corsair-CMZ1...ords=ddr3+16gb

or would two 8gb's be better?

thanks for any help
It doesnt really matter about dimm size, well only if you want to buy another 16gb in the near future..


I would pick between these 3
http://www.amazon.co.uk/16-DDR3-2133...+16gb+cl9+2133

http://www.amazon.co.uk/Ripjaws-PC17...+16gb+cl9+2133

i have this, really great stuff.
http://www.amazon.co.uk/Crucial-BLE4...+16gb+cl9+2133
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 02:26 | posts: 91 | Location: Kettering

Quote:
Originally Posted by -Tj- View Post
It doesnt really matter about dimm size, well only if you want to buy another 16gb in the near future..


I would pick between these 3
http://www.amazon.co.uk/16-DDR3-2133...+16gb+cl9+2133

http://www.amazon.co.uk/Ripjaws-PC17...+16gb+cl9+2133

i have this, really great stuff.
http://www.amazon.co.uk/Crucial-BLE4...+16gb+cl9+2133
Will that ripjaws work fully with my motherboard tho? dont think its quad channel, only dual, soz im a newbe when it comes to memory lol
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB HyperX Beast 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty, Wharfedale
PSU: AcBel M8 750
Default 08-25-2013, 02:30 | posts: 24,530 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by Mat View Post
Will that ripjaws work fully with my motherboard tho? dont think its quad channel, only dual, soz im a newbe when it comes to memory lol
Yeah it'll work but you're seriously wasting your money. You could overclock what you have for free like I suggested.

Btw memory doesn't have channels, motherboards do. Single/Dual/Triple/Quad just means it comes in a kit of 1/2/3/4 matched sticks.

Really that cash would be better spent on a upgrading the CPU or GPU.

Last edited by Pill Monster; 08-25-2013 at 02:35.
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 02:43 | posts: 91 | Location: Kettering

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
Yeah it'll work but you're seriously wasting your money. You could overclock what you have for free like I suggested.

Btw memory doesn't have channels, motherboards do. Single/Dual/Triple/Quad just means it comes in a kit of 1/2/3/4 matched sticks.

Really that cash would be better spent on a upgrading the CPU or GPU.
Ive got a new cpu, i thought the ram would hold me back a bit seen as its 1333, i dont know how far i could push this ram i have, it doesnt even have heat s*** lol
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB HyperX Beast 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty, Wharfedale
PSU: AcBel M8 750
Default 08-25-2013, 03:08 | posts: 24,530 | Location: NZ

^If it's KVR it might have Hynix IC's. Go into the BIOS right now set your ram manually to 1600 9-9-9-24--1T and hit F10.

If your sticks are bad overclockers you'll soon know cuz it won't reboot.

Last edited by Pill Monster; 08-25-2013 at 03:14.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 08-25-2013, 10:02 | posts: 91 | Location: Kettering

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
^If it's KVR it might have Hynix IC's. Go into the BIOS right now set your ram manually to 1600 9-9-9-24--1T and hit F10.

If your sticks are bad overclockers you'll soon know cuz it won't reboot.
Ok, i'l give that a go tonight when i get home, cheers.
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
Pandora's Box
Member Guru
 
Videocard: MSI Gaming GTX 970
Processor: Core i7 4820K 4.6GHz
Mainboard: Asus P9X79 WS
Memory: 16GB DDR3-1866MHz CAS 9
Soundcard: Sennheiser HD-598
PSU: EVGA SuperNova 1300W G2
Default 08-25-2013, 19:07 | posts: 79 | Location: Cleveland, Ohio

Just going to say that running the ram at 1.65volts is beyond intel recommended spec. Might run fine and dandy but it is beyond specifications for the latest intel boards/cpu's.
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
-Tj-
Ancient Guru
 
-Tj-'s Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX780 OC AmpFan
Processor: i7 4770K OC 4.7GHz @1.28v
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: Crucial BLE 16GB 2400MHz
Soundcard: Creative X-Fi Titanium HD
PSU: Chieftec NTRO88+ 650W
Default 08-25-2013, 21:28 | posts: 8,525 | Location: Urban`Jungle

Quote:
Originally Posted by Pandora's Box View Post
Just going to say that running the ram at 1.65volts is beyond intel recommended spec. Might run fine and dandy but it is beyond specifications for the latest intel boards/cpu's.
No its not when in XMP mode


Check this Intel cpu slide >> DDR3 voltages on the right
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB HyperX Beast 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty, Wharfedale
PSU: AcBel M8 750
Default 08-25-2013, 21:49 | posts: 24,530 | Location: NZ

Prety much all 1600mhz stuff I've seen could run at 1.5v anyway, so not a big deal...
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 09-01-2013, 00:15 | posts: 91 | Location: Kettering

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
^If it's KVR it might have Hynix IC's. Go into the BIOS right now set your ram manually to 1600 9-9-9-24--1T and hit F10.

If your sticks are bad overclockers you'll soon know cuz it won't reboot.
Soz its been awhile had a few probs... but anyway it boots at them settings.... starts windows then as soon as its about to go to desktop it crashes, 0000x18 or something...

I tryed uping the volts to 1.55, not sure if i should go the hole hog 1.65, is if safe? or would looser timings work?

soz but i no F*** all about memory but im learning! lol

OH! n I got the cpu! it kicks ass! got to 4.7ghz @82c but on this psu n overclock on the 2 7850s Im pushing it I guess, its 550w 46amp single rail, am I taking the piss out of it???

Last edited by Mat; 09-01-2013 at 00:25.
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB HyperX Beast 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty, Wharfedale
PSU: AcBel M8 750
Default 09-01-2013, 08:01 | posts: 24,530 | Location: NZ

Cool, u could try 9-10-10-30 or 10-10-10-30.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
thatguy91
Ancient Guru
 
Videocard: HIS R9-280x Iceq X2 Turbo
Processor: i5-3570K
Mainboard: Asrock Z77 Extreme6
Memory: DDR3-2400 2x8GB
Soundcard: ALC898 + Microlab FC-730
PSU: Enermax Platimax 750W
Default 09-01-2013, 09:25 | posts: 4,229 | Location: Australia

If you want to change over, definitely get at least DDR3-2133. DDR-2133 is the 'sweet' spot on Ivy and Haswell. Of course, you have to take cost in to account, but it's often very similar or only a few dollars more than DDR3-1600, in which case it is definitely worth it .
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
Mat
Member Guru
 
Videocard: MSI 7850 2g CF 1050/1300
Processor: i7 3770K @4.5ghz
Mainboard: P8Z77-M Pro
Memory: DDR3 1600mhz 2x4gb
Soundcard: Onboard HD
PSU: XFX 550w
Default 09-01-2013, 18:08 | posts: 91 | Location: Kettering

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
Cool, u could try 9-10-10-30 or 10-10-10-30.
Cheers Pill Monster!! it worked! 1600mhz 9-10-10-30 t1 1.55v

This may sound stupid but how should i test it? with prime? loads of ram used? or something else?
   
Reply With Quote
Reply

Tags
ddr3, i7 3770k, ram, xml

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.