Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > Soundcards, Speakers HiFI & File formats
Soundcards, Speakers HiFI & File formats A cracking SoundBlaster ? Got new Speakers ? Be heard in here !


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Sound and speaker control
Old
  (#1)
GuntherHanne
Newbie
 
Videocard: Asus EAH 5970
Processor: AMD Phenom II X4 940 BE
Mainboard: Asus Crosshair 2 Formula
Memory: 8 GIG OCZ DDR2 PC2-8500
Soundcard: C Audigy 2ZS Plat Pro
PSU: Antec TP Quattro 1200W
Default Sound and speaker control - 05-17-2013, 22:00 | posts: 15 | Location: South Africa

Hi

Let me start by providing some info of the sound set-up I have:

Creative Audigy 2ZS Platinum Pro sound card
Logiteck Z5500 surround sound system
Windows 8 Pro 64

The problem I'm experiencing is the following:

Whenever I restart my PC I have to go into the Control Panel / Sound / Speaker Properties set up and readjust the Tone (Bass and Treble) levels as they reset to default.

Although my system is set up for 5.1 surround sound and when I test the system in the Speaker Configuration I hear all speakers, yet when I go to the Speaker Levels section, here too all levels are somehow reset. Now of course I do change my speaker volumes so the levels will not necessary be the same. Problem is that the level relationship between the speakers never remain the same after restart. I set them as follows:

Front (say) 100%
Front centre 50%
Sub 70%
Rear surround 250%

This relationship always gets messed up at restart

Lastly, when I play music and adjust the levels in above speaker properties, only the front speakers have an effect, the others don't make any difference at all (adjusting the centre, sub and surround levels don't make a difference in the speaker volumes at all, they may as well be all on Zero)

My question:

Is there a way of setting the tone (bass and treble) so that my settings remain (maybe somewhere in the registry??)

Why is there no sound level effect when I adjust the centre, sub and surround speakers in the control panel? (sound is coming from all speakers)

Any help or suggestions will be great, Thank you
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
ROBSCIX
Don Sonic
 
ROBSCIX's Avatar
 
Videocard: 22" LCD on GTX260 C216
Processor: Intel I7 860
Mainboard: MSI P55 GD80
Memory: G.SKILL DDR3-1600 4X2GB
Soundcard: It Varies...
PSU: Sigma
Default 05-18-2013, 19:07 | posts: 16,129 | Location: Guru3D Audio Lab

I would suggest pulling out the drivers and installing new ones. I woud think this is a case of driver corruption. All the issues you mention sound like messed up drivers...
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
GuntherHanne
Newbie
 
Videocard: Asus EAH 5970
Processor: AMD Phenom II X4 940 BE
Mainboard: Asus Crosshair 2 Formula
Memory: 8 GIG OCZ DDR2 PC2-8500
Soundcard: C Audigy 2ZS Plat Pro
PSU: Antec TP Quattro 1200W
Default 05-20-2013, 07:00 | posts: 15 | Location: South Africa

Thank you, have actually done that, downloaded the latest Creative drivers for Windows 8, no luck though. Maybe I should try the Windows 7 drivers, it's just that these appear to be the same

Last edited by GuntherHanne; 05-20-2013 at 07:02.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
RagDoll_Effect
Ancient Guru
 
RagDoll_Effect's Avatar
 
Videocard: 2x nvidia GTX 560 SLI
Processor: Intel i5 2500K 5.3 Ghz
Mainboard: ASROCK Extreme4 Gen3
Memory: 12GB high performance
Soundcard: A-U7 DefTechL/R Polk Sub
PSU: OCZ GAMEXTREME 1010 Watts
Default 05-20-2013, 07:50 | posts: 4,203 | Location: Australia

Quote:
Originally Posted by GuntherHanne View Post
Hi

Let me start by providing some info of the sound set-up I have:

Creative Audigy 2ZS Platinum Pro sound card
Logiteck Z5500 surround sound system
Windows 8 Pro 64

The problem I'm experiencing is the following:

Whenever I restart my PC I have to go into the Control Panel / Sound / Speaker Properties set up and readjust the Tone (Bass and Treble) levels as they reset to default.

Although my system is set up for 5.1 surround sound and when I test the system in the Speaker Configuration I hear all speakers, yet when I go to the Speaker Levels section, here too all levels are somehow reset. Now of course I do change my speaker volumes so the levels will not necessary be the same. Problem is that the level relationship between the speakers never remain the same after restart. I set them as follows:

Front (say) 100%
Front centre 50%
Sub 70%
Rear surround 250%

This relationship always gets messed up at restart

Lastly, when I play music and adjust the levels in above speaker properties, only the front speakers have an effect, the others don't make any difference at all (adjusting the centre, sub and surround levels don't make a difference in the speaker volumes at all, they may as well be all on Zero)

My question:

Is there a way of setting the tone (bass and treble) so that my settings remain (maybe somewhere in the registry??)

Why is there no sound level effect when I adjust the centre, sub and surround speakers in the control panel? (sound is coming from all speakers)

Any help or suggestions will be great, Thank you
Try setting it up the way you like it, then put the computer in sleep mode, than wake it up and from then on the settings should stay even when you shutdown or restart

regards,
RagDoll.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
ROBSCIX
Don Sonic
 
ROBSCIX's Avatar
 
Videocard: 22" LCD on GTX260 C216
Processor: Intel I7 860
Mainboard: MSI P55 GD80
Memory: G.SKILL DDR3-1600 4X2GB
Soundcard: It Varies...
PSU: Sigma
Default 05-21-2013, 16:30 | posts: 16,129 | Location: Guru3D Audio Lab

Quote:
Originally Posted by GuntherHanne View Post
Thank you, have actually done that, downloaded the latest Creative drivers for Windows 8, no luck though. Maybe I should try the Windows 7 drivers, it's just that these appear to be the same
I figured you may have, but thatis where I would start. Sometimes, even whenyou remove drivers, some parts remain and those are the corrupted parts. I would suggest using a driver sweeper if you didn't the first time.

If that doesn't help or you already did it, perhaps as was mentioned just put the system to sleep instead of a shutdown.

I still think it is a driver issue though.

Good luck.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
GuntherHanne
Newbie
 
Videocard: Asus EAH 5970
Processor: AMD Phenom II X4 940 BE
Mainboard: Asus Crosshair 2 Formula
Memory: 8 GIG OCZ DDR2 PC2-8500
Soundcard: C Audigy 2ZS Plat Pro
PSU: Antec TP Quattro 1200W
Default 05-22-2013, 08:12 | posts: 15 | Location: South Africa

Thank you guys,

I have created a shortcut to put the pc into sleep mode and the settings remain as I have set them, thank you for that

Maybe I'll just put my pc to sleep instead of switching it off, but I will certainly try turning it off to see if the settings stay as I want them.

Again, thank you
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
GuntherHanne
Newbie
 
Videocard: Asus EAH 5970
Processor: AMD Phenom II X4 940 BE
Mainboard: Asus Crosshair 2 Formula
Memory: 8 GIG OCZ DDR2 PC2-8500
Soundcard: C Audigy 2ZS Plat Pro
PSU: Antec TP Quattro 1200W
Default 05-23-2013, 08:27 | posts: 15 | Location: South Africa

It worked, thank you RagDoll_Effect, brilliant, thank you
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
RagDoll_Effect
Ancient Guru
 
RagDoll_Effect's Avatar
 
Videocard: 2x nvidia GTX 560 SLI
Processor: Intel i5 2500K 5.3 Ghz
Mainboard: ASROCK Extreme4 Gen3
Memory: 12GB high performance
Soundcard: A-U7 DefTechL/R Polk Sub
PSU: OCZ GAMEXTREME 1010 Watts
Default 05-23-2013, 13:29 | posts: 4,203 | Location: Australia

Quote:
Originally Posted by GuntherHanne View Post
It worked, thank you RagDoll_Effect, brilliant, thank you
Welcome

cheers,
RagDoll.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.