Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Operating Systems
Operating Systems Is Windows 2000, XP or Vista giving you a hard time ? Wanna try out Linux ?


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Linux and older laptops.
Old
  (#1)
BLEH!
Ancient Guru
 
BLEH!'s Avatar
 
Videocard: 2*7970 @ 1000/1500
Processor: 3930K @ 4.2 GHz, 1.26 V
Mainboard: Gigabyte X79S-UP5
Memory: 16GB@1866MHz@9-10-9-27
Soundcard: Saffire Pro40/KRK Rokit 5
PSU: Enermax Revo 1500W
Default Linux and older laptops. - 04-07-2013, 12:40 | posts: 4,141 | Location: Not Far North Enough (England)

I've been having some issues getting the newer versions of Linux (Mint 14, most recent Ubuntu) onto my laptop. Have they added the requirement for some extension I haven't noticed? It's an old IBM P4 ThinkPad (T42).

Any ideas on how to get Linux working?

Ta

BLEH!
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
anticupidon
Maha Guru
 
anticupidon's Avatar
 
Videocard: Sapphire HD5850 Extreme
Processor: i7 860 3.6 Ghz
Mainboard: ASUS P7PP5D
Memory: 2x4 GB Kingston HyperX
Soundcard: Via on-board
PSU: Corsair HX 750
Default 04-07-2013, 14:24 | posts: 1,995 | Location: far,far from home

Maybe the new MDM from Mint,maybe 3.2 .3 kernel does not includes PAE .
I also ran in the same issues,i switched to SoluOS ,solved all above issues.
Did you had any succes run the live session?
If so,can you run the
dmesg | tail command,see what if shows you.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
BLEH!
Ancient Guru
 
BLEH!'s Avatar
 
Videocard: 2*7970 @ 1000/1500
Processor: 3930K @ 4.2 GHz, 1.26 V
Mainboard: Gigabyte X79S-UP5
Memory: 16GB@1866MHz@9-10-9-27
Soundcard: Saffire Pro40/KRK Rokit 5
PSU: Enermax Revo 1500W
Default 04-07-2013, 15:52 | posts: 4,141 | Location: Not Far North Enough (England)

Quote:
Originally Posted by anticupidon View Post
Maybe the new MDM from Mint,maybe 3.2 .3 kernel does not includes PAE .
I also ran in the same issues,i switched to SoluOS ,solved all above issues.
Did you had any succes run the live session?
If so,can you run the
dmesg | tail command,see what if shows you.
It won't even go into live boot mode, no. Must be that thing you said. Will try this SoluOS. Any others out there?
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
alanm
Ancient Guru
 
alanm's Avatar
 
Videocard: MSI TF GTX 770
Processor: i5-3570k
Mainboard: Asrock Z77 Pro4
Memory: 8gb G.Skill DDR3 1600
Soundcard: SB Zx
PSU: XFX Pro 750w
Default 04-07-2013, 16:30 | posts: 5,354

Mint 14 and latest Ubuntu use the PAE kernel, previous versions dont. Mint 13 should work, still a solid OS.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
anticupidon
Maha Guru
 
anticupidon's Avatar
 
Videocard: Sapphire HD5850 Extreme
Processor: i7 860 3.6 Ghz
Mainboard: ASUS P7PP5D
Memory: 2x4 GB Kingston HyperX
Soundcard: Via on-board
PSU: Corsair HX 750
Default 04-07-2013, 16:41 | posts: 1,995 | Location: far,far from home

My fault.it was the other way around.
Tried to add safemode when started the live session(press TAB ,add safemode)?
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
BLEH!
Ancient Guru
 
BLEH!'s Avatar
 
Videocard: 2*7970 @ 1000/1500
Processor: 3930K @ 4.2 GHz, 1.26 V
Mainboard: Gigabyte X79S-UP5
Memory: 16GB@1866MHz@9-10-9-27
Soundcard: Saffire Pro40/KRK Rokit 5
PSU: Enermax Revo 1500W
Default 04-07-2013, 17:12 | posts: 4,141 | Location: Not Far North Enough (England)

Ah, so PAE is the problem. What else will work, if all else fails?
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
alanm
Ancient Guru
 
alanm's Avatar
 
Videocard: MSI TF GTX 770
Processor: i5-3570k
Mainboard: Asrock Z77 Pro4
Memory: 8gb G.Skill DDR3 1600
Soundcard: SB Zx
PSU: XFX Pro 750w
Default 04-07-2013, 18:09 | posts: 5,354

Apparently there are modified non-PAE versions of latest linux kernels you can download. You would have to replace the kernel files in the 12.10 ubuntu ISO and then install it. Should work for Mint 14 too since its Ubuntu based.

http://linuxcommands.blueflash.info/category/pae/
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
anticupidon
Maha Guru
 
anticupidon's Avatar
 
Videocard: Sapphire HD5850 Extreme
Processor: i7 860 3.6 Ghz
Mainboard: ASUS P7PP5D
Memory: 2x4 GB Kingston HyperX
Soundcard: Via on-board
PSU: Corsair HX 750
Default 04-14-2013, 22:29 | posts: 1,995 | Location: far,far from home

Any progress made,op?
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.