Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD - ATI Drivers Section
Videocards - AMD - ATI Drivers Section In this section you can discuss everything Catalyst related. AMD Catalyst drivers are for all AMD ATI based graphics cards. This is also the place to discuss modified Catalyst drivers.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
New AMD SATA Controller on Windows Update
Old
  (#1)
Espionage724
Maha Guru
 
Espionage724's Avatar
 
Videocard: MSI R7850 TF 2GD5/OC
Processor: AMD FX-8350 @ 4.5GHz
Mainboard: MSI 990FXA-GD80V2
Memory: DDR3 1333 (PC3 10666) 8GB
Soundcard: ASUS Xonar DG
PSU: Rosewill RG630-S12 630W
Default New AMD SATA Controller on Windows Update - 04-04-2013, 15:20 | posts: 1,344 | Location: Charleroi, PA

Old 13.1 from AMD:


New driver from Windows Update:


Not entirely sure on the differences.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
crookedview
Newbie
 
Videocard: Radeon 7950 @ 1100/1400
Processor: Intel i7 4770K
Mainboard: Asus Z87-A
Memory: Ballistix 16GB DDR3 1600
Soundcard: Sound Blaster X-Fi
PSU: SeaSonic Platinum 660
Default 04-04-2013, 15:43 | posts: 16

Must be Windows 8 only? Still on 1.2.1.331 on Win7 x64 here.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
warlord
Master Guru
 
warlord's Avatar
 
Videocard: amd 7850 cf
Processor: i7 3770k @4.8 HT
Mainboard: Msi Mpower Z77
Memory: 32gb ddr3 geil evo
Soundcard: creative
PSU: ax1200i corsair
Question 04-04-2013, 16:51 | posts: 497

so what does it have to do with videocards section...???
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
trocio2
Master Guru
 
trocio2's Avatar
 
Videocard: HD 4670 512mb DDR3 pci-e
Processor: Core 2 Quad
Mainboard: Intel DQ35JO
Memory: ddr2 800 mhz, 3x2gb= 6gb
Soundcard: Realtek
PSU: Cooler Master
Default 04-04-2013, 17:55 | posts: 384

Quote:
Originally Posted by warlord View Post
so what does it have to do with videocards section...???
good question lol
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Espionage724
Maha Guru
 
Espionage724's Avatar
 
Videocard: MSI R7850 TF 2GD5/OC
Processor: AMD FX-8350 @ 4.5GHz
Mainboard: MSI 990FXA-GD80V2
Memory: DDR3 1333 (PC3 10666) 8GB
Soundcard: ASUS Xonar DG
PSU: Rosewill RG630-S12 630W
Default 04-05-2013, 06:17 | posts: 1,344 | Location: Charleroi, PA

Quote:
Originally Posted by warlord View Post
so what does it have to do with videocards section...???
Everything.

Na but I didn't even know if Guru3D had a HDD section or anything at the time (this is the only section I visit 99% of the time, the other being Afterburner's forum). I probably should've just looked a bit better :p
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 04-05-2013, 06:33 | posts: 24,260 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by Espionage724 View Post
Old 13.1 from AMD:


New driver from Windows Update:


Not entirely sure on the differences.
What OS is this for? I'm also using .331......

Quote:
Originally Posted by warlord View Post
so what does it have to do with videocards section...???
This is ATI drivers section - are you lost?
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Espionage724
Maha Guru
 
Espionage724's Avatar
 
Videocard: MSI R7850 TF 2GD5/OC
Processor: AMD FX-8350 @ 4.5GHz
Mainboard: MSI 990FXA-GD80V2
Memory: DDR3 1333 (PC3 10666) 8GB
Soundcard: ASUS Xonar DG
PSU: Rosewill RG630-S12 630W
Default 04-05-2013, 07:02 | posts: 1,344 | Location: Charleroi, PA

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
What OS is this for? I'm also using .331......
I'm on Windows 8, but someone earlier reported they didn't see the update on Windows 7.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Octopuss
Master Guru
 
Octopuss's Avatar
 
Videocard: -
Processor: -
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: -
Default 04-05-2013, 10:02 | posts: 247

Never EVER touch ANY drivers from Windows Update. PERIOD.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 04-05-2013, 10:14 | posts: 24,260 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by Espionage724 View Post
I'm on Windows 8, but someone earlier reported they didn't see the update on Windows 7.
The latest AMD SATA driver for W7 is .331, tbh I usually stay away from Windows Update.......up to you tho.

I get all mine from StationDrivers.....

Last edited by Pill Monster; 04-05-2013 at 10:18.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
BoSL
Member Guru
 
BoSL's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GTX770 OC 2GB
Processor: AMD FX-8350
Mainboard: Gigabyte GA990FXA-UD3 R3
Memory: Crucial Ballistix CL9 8gb
Soundcard:
PSU: Corsair 550W
Default 04-05-2013, 13:32 | posts: 64

Quote:
Originally Posted by Octopuss View Post
Never EVER touch ANY drivers from Windows Update. PERIOD.
Youre so right, installed it by mistake and Win8 X64 bluescreened at reboot.. Had to do a system restore!
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 04-05-2013, 13:42 | posts: 24,260 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by BoSL View Post
Youre so right, installed it by mistake and Win8 X64 bluescreened at reboot.. Had to do a system restore!
Maybe your HDD is in IDE mode....
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Espionage724
Maha Guru
 
Espionage724's Avatar
 
Videocard: MSI R7850 TF 2GD5/OC
Processor: AMD FX-8350 @ 4.5GHz
Mainboard: MSI 990FXA-GD80V2
Memory: DDR3 1333 (PC3 10666) 8GB
Soundcard: ASUS Xonar DG
PSU: Rosewill RG630-S12 630W
Default 04-05-2013, 16:16 | posts: 1,344 | Location: Charleroi, PA

Quote:
Originally Posted by BoSL View Post
Youre so right, installed it by mistake and Win8 X64 bluescreened at reboot.. Had to do a system restore!
That's unfortunate :/ The driver installed fine for me though. Can't say I notice any performance difference though.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
BoSL
Member Guru
 
BoSL's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GTX770 OC 2GB
Processor: AMD FX-8350
Mainboard: Gigabyte GA990FXA-UD3 R3
Memory: Crucial Ballistix CL9 8gb
Soundcard:
PSU: Corsair 550W
Default 04-05-2013, 23:39 | posts: 64

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
Maybe your HDD is in IDE mode....
Nope!
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
AlleyViper
Newbie
 
Videocard: ASUS HD7870 DCUII 2GB V2
Processor: PHII 965BE
Mainboard: DFI LP DK 790FXB-M3H5
Memory: 2x4GB Crucial 1866C9
Soundcard: Xonar DX
PSU: PC P&C 750 Quad
Default 05-02-2013, 02:38 | posts: 43

Quote:
Originally Posted by BoSL View Post
Youre so right, installed it by mistake and Win8 X64 bluescreened at reboot.. Had to do a system restore!
Was it a STOP: 0x0000007B BSOD? If so, you are one of the many affected with a sb7xx board and newer AHCI drivers since 1.2.001.0321. On it's *.inf, AmdSataPMDisabled must be changed from 0 to 0xFF so windows can boot properly. It can also be done later (temporarily booting in IDE mode) with the respective registry change (0 to 255 in decimal), at least on W7.

PS: If the SB was in IDE mode, the AHCI driver update wouldn't even be suggested bu WU.

Last edited by AlleyViper; 05-02-2013 at 02:43.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
BoSL
Member Guru
 
BoSL's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GTX770 OC 2GB
Processor: AMD FX-8350
Mainboard: Gigabyte GA990FXA-UD3 R3
Memory: Crucial Ballistix CL9 8gb
Soundcard:
PSU: Corsair 550W
Default 05-02-2013, 03:56 | posts: 64

Checked the amd_sata.inf and it says:
;HKR, "Parameters\Device","AmdSataPMDisabled",%REG_DWORD %, 0xFF
So something else must be up..

Thanks tho!
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 05-02-2013, 07:20 | posts: 24,260 | Location: NZ

Try these instead; http://www.station-drivers.com/page/atidriv.htm


Quote:
Catalyst All In 1 Version 12.102.4.0000
AMD PCI Root Bus Lower Filter Version 12.102.0.0000
USB 3.0 Version 1.1.0.0140
AMD IOMMU Device Version 1.0.3.0020
AHCI Standard Controller Version 1.2.001.0337 <--- should be called AMD SATA controller.
AMD SATA Controller Version 1.3.001.0068
AMD AHCI Compatible RAID Controller Driver Version 3.3.1540.35/3.8.1540.3
AMD USB Filter Driver Version 2.0.10.273
AMD HD Audio Version 8.0.0.8811
ATI display driver Version 12.102.4.0000

Last edited by Pill Monster; 05-02-2013 at 07:22.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
AlleyViper
Newbie
 
Videocard: ASUS HD7870 DCUII 2GB V2
Processor: PHII 965BE
Mainboard: DFI LP DK 790FXB-M3H5
Memory: 2x4GB Crucial 1866C9
Soundcard: Xonar DX
PSU: PC P&C 750 Quad
Default 05-02-2013, 14:18 | posts: 43

Quote:
Originally Posted by BoSL View Post
Checked the amd_sata.inf and it says:
;HKR, "Parameters\Device","AmdSataPMDisabled",%REG_DWORD %, 0xFF
So something else must be up..

Thanks tho!
Sorry for making you waste your time!
Weird, I've just downloaded the latest 13-4_vista_win7_win8_32-64_sb.exe. It seems to have 0xFF for the W8 *.inf, but the problematic 0 remains for the W7 file.

EDIT: Btw, please check a post by el_arantis at:
http://forums.amd.com/game/messagevi...&enterthread=y

Quote:
W8 solution:

x:\AMD\support\xx-x_vista_win7_32-64_sb\Packages\Drivers\SBDrv\SB7xx\AHCI\W864A

Open amd_sata.inf

;HKR, "Parameters\Device","AmdSataPMDisabled",%REG_DWORD %, 0xFF

change to

HKR, "Parameters\Device","AmdSataPMDisabled",%REG_DWORD %, 0xFF

(remove ; char)

Run setup.exe
That ";" on the start of the line will cause it to be skipped (albeit correct).

Last edited by AlleyViper; 05-02-2013 at 14:53.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 05-02-2013, 14:55 | posts: 24,260 | Location: NZ

The correct AMD SATA driver for Win7 is 1.2.001.0337.

The other one is only for Windows 8.
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
AlleyViper
Newbie
 
Videocard: ASUS HD7870 DCUII 2GB V2
Processor: PHII 965BE
Mainboard: DFI LP DK 790FXB-M3H5
Memory: 2x4GB Crucial 1866C9
Soundcard: Xonar DX
PSU: PC P&C 750 Quad
Default 05-02-2013, 15:16 | posts: 43

The current 13-4_vista_win7_win8_32-64_sb.exe includes both 1.3.001.0068 for W8 (\W864A or \W8) and 1.2.001.0337 for W7 (\W764A or \W7).
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
Miroglu
Member Guru
 
Videocard: ATI Radeon HD 4350 512 MB
Processor: AMD Phenom X4 9550
Mainboard: ECS A740GM-M
Memory: 4GB DDR2 400 MHz
Soundcard: IDT High Definition Audio
PSU: 400 W
Default 05-02-2013, 15:36 | posts: 58 | Location: TURKEY

Thanks for information
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
BoSL
Member Guru
 
BoSL's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GTX770 OC 2GB
Processor: AMD FX-8350
Mainboard: Gigabyte GA990FXA-UD3 R3
Memory: Crucial Ballistix CL9 8gb
Soundcard:
PSU: Corsair 550W
Default 05-02-2013, 18:56 | posts: 64

Quote:
W8 solution:

x:\AMD\support\xx-x_vista_win7_32-64_sb\Packages\Drivers\SBDrv\SB7xx\AHCI\W864A

Open amd_sata.inf

;HKR, "Parameters\Device","AmdSataPMDisabled",%REG_D WORD %, 0xFF

change to

HKR, "Parameters\Device","AmdSataPMDisabled",%REG_D WORD %, 0xFF

(remove ; char)

Run setup.exe
Tried it, still bluescreened on restart Thx for your efferts!

On the bright side this has just me even more certain about getting a new mb soon, this SB7xx is really a bit too dated..
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
OldMX
Newbie
 
Videocard: Sapphire 7850 2GB
Processor: Phenom II X4 965
Mainboard: ECS A790GXM-AD3
Memory: 16GB
Soundcard: Diamond Xtreme Sound
PSU: Corsair 620HX
Default 05-03-2013, 01:51 | posts: 30

Install the driver, and before rebooting, merge this registry patch to avoid the BSOD.
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 05-03-2013, 04:05 | posts: 24,260 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by BoSL View Post
Tried it, still bluescreened on restart Thx for your efferts!

On the bright side this has just me even more certain about getting a new mb soon, this SB7xx is really a bit too dated..
You're installing the wrong driver, .337 is for Windows 7 as I said above....1.3.001.0068 is Windows 8 only.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
BoSL
Member Guru
 
BoSL's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GTX770 OC 2GB
Processor: AMD FX-8350
Mainboard: Gigabyte GA990FXA-UD3 R3
Memory: Crucial Ballistix CL9 8gb
Soundcard:
PSU: Corsair 550W
Default 05-03-2013, 05:57 | posts: 64

Pill where do I state that Im trying to install the 337?

Im on W8X64 and its the W8X64 .0068 driver that I have problems with!
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 05-03-2013, 05:59 | posts: 24,260 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by BoSL View Post
Pill where do I state that Im trying to install the 337?

Im on W8X64 and its the W8X64 .0068 driver that I have problems with!
You need to change your profile then because your OS is listed as Windows 7....
   
Reply With Quote
Reply

Tags
amd, controller, raid, sata, windows

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.