Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > SSD and HDD storage
SSD and HDD storage This section covers storage hardware like SSDs HDDs, RAID chatter and everything related


Reply
 
Thread Tools Display Modes
How much longer do you think this hard drive will survive? (video)
Old
  (#1)
FULMTL
Ancient Guru
 
FULMTL's Avatar
 
Videocard: AOC 27"
Processor: Intel N2830 laptop :(
Mainboard: New build later
Memory: DEAD
Soundcard: ShureSRH940+ JDS Labs C5D
PSU: DEAD
Default How much longer do you think this hard drive will survive? (video) - 03-31-2013, 06:07 | posts: 6,696 | Location: Portland, Oregon

My HDD started making sounds a few days ago and yesterday it has gotten louder. It started happening once I started deleting a ton of files off of it because I was trying to clean it up without formatting it.
http://youtu.be/jNkaJD5tV1Q

I know this Caviar Black is over five years old now, so it's time to set it free. Just need to save up for a 500GB SSD to replace my 640GB HDD....

Last edited by FULMTL; 03-31-2013 at 06:10.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Mufflore
Ancient Guru
 
Mufflore's Avatar
 
Videocard: KFA2 Anarchy 580@930/4650
Processor: 2500K @ 4.5GHz - blew it!
Mainboard: Gigabyte P67 UD4 B3
Memory: 8G Kngston 2.2GHz CL11 1T
Soundcard: Minimax+ & Dexa Opamps !!
PSU: Corsair Pro AX750
Default 03-31-2013, 07:34 | posts: 9,769 | Location: UK

If its making any kind of strange noise, assume its dead and get your data off asap.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
jbmcmillan
Maha Guru
 
jbmcmillan's Avatar
 
Videocard: Gigabyte 7870 OC 2 GB
Processor: i5 2500k@4.4 GHZ.
Mainboard: MSI P67A-GD53
Memory: Gskill 2x4GB 1600 DDR3
Soundcard: Onboard realtek
PSU: OCZ 1000 watt Z series
Default 03-31-2013, 07:37 | posts: 1,231 | Location: Langley,B.C. Canada

If that noise is your hard drive I'd say not long and quite frankly don't know why it's still running.Get what you can from it now.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
FULMTL
Ancient Guru
 
FULMTL's Avatar
 
Videocard: AOC 27"
Processor: Intel N2830 laptop :(
Mainboard: New build later
Memory: DEAD
Soundcard: ShureSRH940+ JDS Labs C5D
PSU: DEAD
Default 03-31-2013, 09:58 | posts: 6,696 | Location: Portland, Oregon

Strange, the noise has stopped after I backed up all my music...will continue to back up stuff though. Too poor at the moment to afford a new SSD.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
scoutingwraith
Ancient Guru
 
scoutingwraith's Avatar
 
Videocard: eVGA 670 FTW/ Intel4400
Processor: i5-3570K 4.0/i7-4500U 2.4
Mainboard: ASRock Z77Ex4/Haswell-ULT
Memory: 16GB 1600 / 8GB 1600
Soundcard: Realtek HD / Realtek HD
PSU: Corsair HX750W / 9 Cell
Default 03-31-2013, 16:16 | posts: 9,449 | Location: Sector ZZ9 Plural Z Alpha

Back up everything and change HDD. It will die really soon.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
IcE
Ancient Guru
 
IcE's Avatar
 
Videocard: Zotac GTX 780
Processor: i5 3570K @4.0
Mainboard: ASRock Z77 Extreme6
Memory: 8GB G.Skill Sniper 1866
Soundcard: SBZ + Aune T1 + CAL
PSU: Enermax NAXN 82+ 750W
Default 03-31-2013, 23:34 | posts: 9,094 | Location: Toledo

Quote:
Originally Posted by scoutingwraith View Post
Back up everything and change HDD. It will die really soon.
Not necessarily. Could die in a day, or two years from now. Without knowing the details of the malfunction, it's hard to say.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
scoutingwraith
Ancient Guru
 
scoutingwraith's Avatar
 
Videocard: eVGA 670 FTW/ Intel4400
Processor: i5-3570K 4.0/i7-4500U 2.4
Mainboard: ASRock Z77Ex4/Haswell-ULT
Memory: 16GB 1600 / 8GB 1600
Soundcard: Realtek HD / Realtek HD
PSU: Corsair HX750W / 9 Cell
Default 04-01-2013, 01:40 | posts: 9,449 | Location: Sector ZZ9 Plural Z Alpha

Quote:
Originally Posted by IcE View Post
Not necessarily. Could die in a day, or two years from now. Without knowing the details of the malfunction, it's hard to say.
It is possible...however from the video and the sound it made im speaking from a personal experience i had them die within the next month or so.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
CPC_RedDawn
Ancient Guru
 
CPC_RedDawn's Avatar
 
Videocard: 3GB HD7970OC/2GB HD7770
Processor: 4770K@4.5GHz/Q6600@3.6GHz
Mainboard: Z87-GD65 / P5K PREMIUM
Memory: 16GB@1866MHz/4GB@1066MHz
Soundcard: Creative SoundBlaster Z
PSU: 1200W/900W
Default 04-01-2013, 01:44 | posts: 5,808 | Location: Wolverhampton/United Kingdom

have you looked on any of the free defrag programs that can tell you your drivers health status?
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 04-01-2013, 01:57 | posts: 23,973 | Location: NZ

If it's making strange noises then it's already dying...
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
deltatux
Ancient Guru
 
deltatux's Avatar
 
Videocard: GIGABYTE Radeon R9 280
Processor: Intel Core i5 3570K @4.5
Mainboard: GIGABYTE GA-Z77X-UD5H
Memory: Patriot 4 x 4GB DDR3-1600
Soundcard: Auzentech X-Raider 7.1
PSU: OCZ ModXStream Pro 500W
Default 04-01-2013, 02:02 | posts: 19,054 | Location: Toronto, Canada

Quote:
Originally Posted by FULMTL View Post
Strange, the noise has stopped after I backed up all my music...will continue to back up stuff though. Too poor at the moment to afford a new SSD.
Maybe it's pre-April Fool's Day trolling you ?

Honestly, I'll just get a new drive, it's not worth it by guessing.

deltatux
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
-Tj-
Ancient Guru
 
-Tj-'s Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX780 OC AmpFan
Processor: i7 4770K OC 4.7 @ 1.28v
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: Crucial BLE 16GB 2400MHz
Soundcard: Creative X-Fi Titanium HD
PSU: Chieftec NTRO88+ 650W
Default 04-01-2013, 05:53 | posts: 7,545 | Location: Urban`Jungle

I had that by one WD 200gb, few times it was really bad, i decided to remove all stuff from it and use it only for games, over time it stopped (sounded like clicks), i defragged it a couple of times and its still running fine although it gets quite hot 43-45C when under load.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
FULMTL
Ancient Guru
 
FULMTL's Avatar
 
Videocard: AOC 27"
Processor: Intel N2830 laptop :(
Mainboard: New build later
Memory: DEAD
Soundcard: ShureSRH940+ JDS Labs C5D
PSU: DEAD
Default 04-02-2013, 00:17 | posts: 6,696 | Location: Portland, Oregon

Good news, I just got a job new today! (technically starting next week) ^^ A new SSD will be the first thing I buy.

Last edited by FULMTL; 04-02-2013 at 00:21.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 04-02-2013, 00:19 | posts: 23,973 | Location: NZ

Congrats
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
IcE
Ancient Guru
 
IcE's Avatar
 
Videocard: Zotac GTX 780
Processor: i5 3570K @4.0
Mainboard: ASRock Z77 Extreme6
Memory: 8GB G.Skill Sniper 1866
Soundcard: SBZ + Aune T1 + CAL
PSU: Enermax NAXN 82+ 750W
Default 04-02-2013, 04:15 | posts: 9,094 | Location: Toledo

Quote:
Originally Posted by FULMTL View Post
Good news, I just got a job new today! (technically starting next week) ^^ A new SSD will be the first thing I buy.
Now that's forward thinking, lmao. But congrats on finding employment. In my case it's easy to forget just how lucky I am to be consistently employed.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.