Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > SSD and HDD storage
SSD and HDD storage This section covers storage hardware like SSDs HDDs, RAID chatter and everything related


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Samsung Magician software...?
Old
  (#1)
Syidi
Master Guru
 
Syidi's Avatar
 
Videocard: HD 6870 -new GPU soon-
Processor: i5 3570K
Mainboard: Gigabyte Z77X-D3H
Memory: HyperX 1866MHz 4GBx4
Soundcard: Creative SB X-FI Titanium
PSU: Enermax Revolution87+ 750
Question Samsung Magician software...? - 03-23-2013, 05:49 | posts: 298 | Location: Kedah, Malaysia

guys...

I just installed Samsung Magician software to check on my SSD health, performance and everything that the software can do but it did not detect my Samsung 128GB 830 series SSD as a Samsung branded SSD...

what should I do?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
PhazeDelta1
Ancient Guru
 
PhazeDelta1's Avatar
 
Videocard: EVGA 780Ti Classified SLI
Processor: Intel i7 4770k
Mainboard: Asus Sabertooth Z87
Memory: 16GB Corsair 2133MHz
Soundcard: Creative SB Z
PSU: EVGA SuperNOVA 1200 P2
Default 03-23-2013, 06:02 | posts: 13,599 | Location: USA

post a pic
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Syidi
Master Guru
 
Syidi's Avatar
 
Videocard: HD 6870 -new GPU soon-
Processor: i5 3570K
Mainboard: Gigabyte Z77X-D3H
Memory: HyperX 1866MHz 4GBx4
Soundcard: Creative SB X-FI Titanium
PSU: Enermax Revolution87+ 750
Default 03-23-2013, 15:40 | posts: 298 | Location: Kedah, Malaysia

http://imageshack.us/photo/my-images/199/ssddx.jpg/

here's the pic... it stated that no Samsung SSd detected in my system
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
PhazeDelta1
Ancient Guru
 
PhazeDelta1's Avatar
 
Videocard: EVGA 780Ti Classified SLI
Processor: Intel i7 4770k
Mainboard: Asus Sabertooth Z87
Memory: 16GB Corsair 2133MHz
Soundcard: Creative SB Z
PSU: EVGA SuperNOVA 1200 P2
Default 03-23-2013, 15:48 | posts: 13,599 | Location: USA

Weird. Is your SATA ports set to AHCI?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Syidi
Master Guru
 
Syidi's Avatar
 
Videocard: HD 6870 -new GPU soon-
Processor: i5 3570K
Mainboard: Gigabyte Z77X-D3H
Memory: HyperX 1866MHz 4GBx4
Soundcard: Creative SB X-FI Titanium
PSU: Enermax Revolution87+ 750
Default 03-23-2013, 17:00 | posts: 298 | Location: Kedah, Malaysia

yes... my mobo default SATA port is already set to AHCI
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
CronoGraal
Ancient Guru
 
CronoGraal's Avatar
 
Videocard: XFX Radeon HD6870 1GB
Processor: Intel Q9450 @ 3.4ghz
Mainboard: Gigabyte X48-DQ6
Memory: 2x2GB Corsair Dominator
Soundcard: ASUS Xonar Essence STX
PSU: Corsair 750W TX
Default 03-25-2013, 00:08 | posts: 3,831 | Location: Sweden

are you talking about authentication?
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Syidi
Master Guru
 
Syidi's Avatar
 
Videocard: HD 6870 -new GPU soon-
Processor: i5 3570K
Mainboard: Gigabyte Z77X-D3H
Memory: HyperX 1866MHz 4GBx4
Soundcard: Creative SB X-FI Titanium
PSU: Enermax Revolution87+ 750
Default 03-25-2013, 01:34 | posts: 298 | Location: Kedah, Malaysia

before the authentication happened, the software need to detect my SSD first as a Samsung branded one... but it's doesn't
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GeForce GTX 970
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: Corsair AX760
Default 03-25-2013, 12:07 | posts: 11,007 | Location: Finland

I don't think it supports PM830 (or does is it something else?). Usually OEM Samsungs and not the most common retail units aren't supported by their SSD tool.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Syidi
Master Guru
 
Syidi's Avatar
 
Videocard: HD 6870 -new GPU soon-
Processor: i5 3570K
Mainboard: Gigabyte Z77X-D3H
Memory: HyperX 1866MHz 4GBx4
Soundcard: Creative SB X-FI Titanium
PSU: Enermax Revolution87+ 750
Default 03-27-2013, 11:02 | posts: 298 | Location: Kedah, Malaysia

Quote:
Originally Posted by Anarion View Post
I don't think it supports PM830 (or does is it something else?). Usually OEM Samsungs and not the most common retail units aren't supported by their SSD tool.
I guess mine is the OEM version... here's the example picture http://img844.imageshack.us/img844/6551/ssdxq.jpg
   
Reply With Quote
samsung 830 problem
Old
  (#10)
skare
Newbie
 
Videocard: Nvidia 1000M
Processor: 3520m Intel
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Battery
Default samsung 830 problem - 03-28-2013, 22:55 | posts: 3

Quote:
Originally Posted by Syidi View Post
I guess mine is the OEM version... here's the example picture http://img844.imageshack.us/img844/6551/ssdxq.jpg
Hello!

I have problem with ssd samsung 830 (oem version) built in my laptop because I can't use full features of Samsung Magician Utility 4.0.
I only want to use samsung magician utility, it has very nice interface,and really like it.I 'm having trouble to update firmware on my ssd. Present firmware on my notebook is CXM05H1Q, and I want to update it with official samsung firmware CXM03B1Q. Is it possible and how I manage to do that?I am aware that is not possible to update in windows by utility samsung because this utility only shows basic information of drive, it does not detect it samsung drive, it doesn't show info of whether is sata 1,2,3. I only manage to run the test of writing/reading speed,iops etc...
Is there any chance I could use Samsung Magician utility with full options available?
In attachment I send screenshot of drive summary of ssd.


Is there any way someone could suggest me somekind of solution to solve this problem. Is firmware update problem or?

Best regards,
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
Syidi
Master Guru
 
Syidi's Avatar
 
Videocard: HD 6870 -new GPU soon-
Processor: i5 3570K
Mainboard: Gigabyte Z77X-D3H
Memory: HyperX 1866MHz 4GBx4
Soundcard: Creative SB X-FI Titanium
PSU: Enermax Revolution87+ 750
Default 03-29-2013, 09:11 | posts: 298 | Location: Kedah, Malaysia

Hai Skare...

you can update new firmware for the SSD but without using Samsung Magician utility. I noticed that only Samsung non-oem SSD can be detected using Samsung Magician software.

about the sata interface you can check it inside your bios
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
skare
Newbie
 
Videocard: Nvidia 1000M
Processor: 3520m Intel
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Battery
Default 03-30-2013, 23:53 | posts: 3

Quote:
Originally Posted by Syidi View Post
Hai Skare...

you can update new firmware for the SSD but without using Samsung Magician utility. I noticed that only Samsung non-oem SSD can be detected using Samsung Magician software.

about the sata interface you can check it inside your bios
how I can do that without samsung magician?
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Syidi
Master Guru
 
Syidi's Avatar
 
Videocard: HD 6870 -new GPU soon-
Processor: i5 3570K
Mainboard: Gigabyte Z77X-D3H
Memory: HyperX 1866MHz 4GBx4
Soundcard: Creative SB X-FI Titanium
PSU: Enermax Revolution87+ 750
Default 04-01-2013, 17:03 | posts: 298 | Location: Kedah, Malaysia

I have search in Samsung website, there's is no Samsung 830 series being placed as their product. They only provide support for their retail product. I strongly advised you to search for new firmware update from your notebook manufacturer site. If they have it, then you can update it. About updating new firmware, you can access it here http://www.storagereview.com/how_upgrade_ssd_firmware
Some manufacture change a bit the software or firmware to run better/compatible with their system.

Like my SSD now, I have no idea how to upgrade it to the new firmware. Anyway, I have no issues while using the SSD till now.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.