Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD - ATI
Videocards - AMD - ATI AMD Radeon graphics cards. Do you have one or want to buy one? Use this forum to discuss anything concerning products using Radeon graphics cards, CrossFireX, from Radeon 9800 to HD 6900


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Another ? for my 7950
Old
  (#1)
Ragingun
Master Guru
 
Ragingun's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7950 Eyefinity
Processor: AMD 8350@4.8 CM V8 Cooler
Mainboard: ASRock Extreme3
Memory: Corsair Vengeance
Soundcard: Sound Blaster Audigy
PSU: Enermax Revolution 1050w
Default Another ? for my 7950 - 03-09-2013, 15:25 | posts: 759 | Location: Wisconsin, USA

After getting AB set up correctly' I noticed that my GPU is running at only 60% allot of the time even in heavy use like heaven and FC3. WHY? The clocks also jump around even when voltage locked and overclocked from the stock 850 to whatever my overclock is set at. I've got the village lock set in both AB and the Trixx app that came with the Sapphire card. The Trixx is the only way to adjust voltage, AB can't adjust voltage, it's locked.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
eclap
Ancient Guru
 
eclap's Avatar
 
Videocard: MSI Gaming 970 1450/7800
Processor: i5 2500k @4.5 1.2v
Mainboard: Asus P8Z77-V Pro
Memory: 8GB G-Skill RipjawsX 1600
Soundcard: Aune T1. AD700. DT880
PSU: XFX Black 750W 80+ Gold
Default 03-09-2013, 15:40 | posts: 26,668 | Location: Hampshire, UK

that would explain your low temps. Heaven should stress your gpu to constant 99% in MSIA. Volts will move around slightly, depending on vdroop, assuming you have trixx showing the real voltages.

try creating a profile and then assign in to 3d mode in MSIA. just move the sliders into your desired settings, then save that profile under one of the numbers (1-5), then go settings>profiles and assign that profile to 3d mode.

post back with the results.

It's weird that your gpu is only going 60% in heaven though. try the above though, it's worth a go.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Ragingun
Master Guru
 
Ragingun's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7950 Eyefinity
Processor: AMD 8350@4.8 CM V8 Cooler
Mainboard: ASRock Extreme3
Memory: Corsair Vengeance
Soundcard: Sound Blaster Audigy
PSU: Enermax Revolution 1050w
Default 03-09-2013, 17:24 | posts: 759 | Location: Wisconsin, USA

I'm guessing that's why I'm only getting just over 1,000 on heaven too. There are times that it will jump up to 100% but the majority of the time it's at 60% or so.

Volts are showing right. When I adjust them in Trixx they show changed in AB too add well as clocks.


EDIT: The settings for heaven were at the standard 1600x900 extreme. I guess that's why I feel I should be doing more too. Also, in FC3 I think I should be getting better FPS. When I'm at 1200 res I'm only getting about 30 FPS with no AA.

Last edited by Ragingun; 03-09-2013 at 17:54.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
yasamoka
Ancient Guru
 
Videocard: 7970CF H2O @ Qnix 110Hz
Processor: 5820K @4.3GHz 1.25V H2O
Mainboard: MSI X99S SLi Plus
Memory: 2x4GB Crucial DDR4-2133
Soundcard: Audio-GD NFB-11.32 +DT880
PSU: CM Silent Pro Hybrid 1300
Default 03-09-2013, 17:39 | posts: 3,316 | Location: Lebanon

Is it possible you have a CPU bottleneck?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Lowki
Master Guru
 
Lowki's Avatar
 
Videocard: 7970/7950 crossfirex
Processor: i5 3570k
Mainboard: msi z77a-ga45
Memory: corsair vengence 8gb
Soundcard: sound blaster z
PSU: Corsair HX850
Default 03-09-2013, 17:44 | posts: 524 | Location: miami

Time for a cpu upgrade. I've been loving the 3570k but I also got a chance to run my cards on an fx 8350 and id have to say that it wasn't too shabby. With that being said that's prolly the only amd cpu out right now worth anything.

Last edited by Lowki; 03-09-2013 at 17:58.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
eclap
Ancient Guru
 
eclap's Avatar
 
Videocard: MSI Gaming 970 1450/7800
Processor: i5 2500k @4.5 1.2v
Mainboard: Asus P8Z77-V Pro
Memory: 8GB G-Skill RipjawsX 1600
Soundcard: Aune T1. AD700. DT880
PSU: XFX Black 750W 80+ Gold
Default 03-09-2013, 17:50 | posts: 26,668 | Location: Hampshire, UK

regardless of his cpu, he should be getting 99% gpu usage under load? did you try what I suggested?
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
teleguy
Maha Guru
 
Videocard: GTX 780 GHz/HD7970
Processor: i7 3770K/Phenom 1055T
Mainboard: P8Z77-V/880G Extreme3
Memory: DDR3 8 GB/DDR3 8 GB
Soundcard: Asus Xonar DS
PSU: Corsair 750W/Coolerm 800W
Default 03-09-2013, 17:56 | posts: 1,120

Quote:
Originally Posted by yasamoka View Post
Is it possible you have a CPU bottleneck?
I doubt that because Heaven barely uses the cpu at all.

 Click to show spoiler



Also his cpu is overclocked to 4 GHz so it should be faster than mine and as I posted in that other thread my results are way better than his.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Lowki
Master Guru
 
Lowki's Avatar
 
Videocard: 7970/7950 crossfirex
Processor: i5 3570k
Mainboard: msi z77a-ga45
Memory: corsair vengence 8gb
Soundcard: sound blaster z
PSU: Corsair HX850
Default 03-09-2013, 17:56 | posts: 524 | Location: miami

Try running the pcie test on gpuz and then go to the sensors tab and see what the gpu usage is.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Ragingun
Master Guru
 
Ragingun's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7950 Eyefinity
Processor: AMD 8350@4.8 CM V8 Cooler
Mainboard: ASRock Extreme3
Memory: Corsair Vengeance
Soundcard: Sound Blaster Audigy
PSU: Enermax Revolution 1050w
Default 03-09-2013, 17:58 | posts: 759 | Location: Wisconsin, USA

I don't think its CPU bottleneck with it at 4ghz. I changed it back to the stock 2.83ghz and got the same results and one would think in a graphics heavy bench that the card would still be stressed.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Ragingun
Master Guru
 
Ragingun's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7950 Eyefinity
Processor: AMD 8350@4.8 CM V8 Cooler
Mainboard: ASRock Extreme3
Memory: Corsair Vengeance
Soundcard: Sound Blaster Audigy
PSU: Enermax Revolution 1050w
Default 03-09-2013, 18:01 | posts: 759 | Location: Wisconsin, USA

Quote:
Originally Posted by eclap View Post
regardless of his cpu, he should be getting 99% gpu usage under load? did you try what I suggested?
I haven't yet, I'm stuck at work for another 6 hours. When you say MSIA do you mean afterburner?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
eclap
Ancient Guru
 
eclap's Avatar
 
Videocard: MSI Gaming 970 1450/7800
Processor: i5 2500k @4.5 1.2v
Mainboard: Asus P8Z77-V Pro
Memory: 8GB G-Skill RipjawsX 1600
Soundcard: Aune T1. AD700. DT880
PSU: XFX Black 750W 80+ Gold
Default 03-09-2013, 18:17 | posts: 26,668 | Location: Hampshire, UK

yes. msia = msi afterburner.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
teleguy
Maha Guru
 
Videocard: GTX 780 GHz/HD7970
Processor: i7 3770K/Phenom 1055T
Mainboard: P8Z77-V/880G Extreme3
Memory: DDR3 8 GB/DDR3 8 GB
Soundcard: Asus Xonar DS
PSU: Corsair 750W/Coolerm 800W
Default 03-09-2013, 18:20 | posts: 1,120

What card did you have before the 7950?

Did you try increasing powertune to 20%?

Last edited by teleguy; 03-09-2013 at 18:23.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Ragingun
Master Guru
 
Ragingun's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7950 Eyefinity
Processor: AMD 8350@4.8 CM V8 Cooler
Mainboard: ASRock Extreme3
Memory: Corsair Vengeance
Soundcard: Sound Blaster Audigy
PSU: Enermax Revolution 1050w
Default 03-09-2013, 18:41 | posts: 759 | Location: Wisconsin, USA

Quote:
Originally Posted by teleguy View Post
What card did you have before the 7950?

Did you try increasing powertune to 20%?
I had a GTX285. I got W8 the same day as my card and did a fresh install with my 7950. I did set my power tune to 20% but it didn't help. I have the voltage lock on in both Trixx and AB.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
yasamoka
Ancient Guru
 
Videocard: 7970CF H2O @ Qnix 110Hz
Processor: 5820K @4.3GHz 1.25V H2O
Mainboard: MSI X99S SLi Plus
Memory: 2x4GB Crucial DDR4-2133
Soundcard: Audio-GD NFB-11.32 +DT880
PSU: CM Silent Pro Hybrid 1300
Default 03-09-2013, 22:17 | posts: 3,316 | Location: Lebanon

Quote:
Originally Posted by teleguy View Post
I doubt that because Heaven barely uses the cpu at all.

 Click to show spoiler



Also his cpu is overclocked to 4 GHz so it should be faster than mine and as I posted in that other thread my results are way better than his.
This is what I suspected. That's why I asked whether he's bottlenecking. Thanks for confirming it. Never looked at Heaven CPU usage tbh.

Ragingun, what GPU usage are you getting on OCCT, Furmark, or MSI Kombustor?
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
Ragingun
Master Guru
 
Ragingun's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7950 Eyefinity
Processor: AMD 8350@4.8 CM V8 Cooler
Mainboard: ASRock Extreme3
Memory: Corsair Vengeance
Soundcard: Sound Blaster Audigy
PSU: Enermax Revolution 1050w
Default 03-09-2013, 23:20 | posts: 759 | Location: Wisconsin, USA

Fixed it!!! I didn't have the power limit set to +20% in AB! It doesn't drop below 94% note and I'm getting much higher results along with my temp as you can see doesn't go above 54 after two rounds of heaven. This was at 1190 core clock.



http://imageshack.us/a/img203/2571/i...0309171347.jpg
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
eclap
Ancient Guru
 
eclap's Avatar
 
Videocard: MSI Gaming 970 1450/7800
Processor: i5 2500k @4.5 1.2v
Mainboard: Asus P8Z77-V Pro
Memory: 8GB G-Skill RipjawsX 1600
Soundcard: Aune T1. AD700. DT880
PSU: XFX Black 750W 80+ Gold
Default 03-10-2013, 00:01 | posts: 26,668 | Location: Hampshire, UK

nice. I see your temp is at 53C at that point. so higher than you've been experiencing until now? nice oc btw.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
Ragingun
Master Guru
 
Ragingun's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7950 Eyefinity
Processor: AMD 8350@4.8 CM V8 Cooler
Mainboard: ASRock Extreme3
Memory: Corsair Vengeance
Soundcard: Sound Blaster Audigy
PSU: Enermax Revolution 1050w
Default 03-10-2013, 00:24 | posts: 759 | Location: Wisconsin, USA

A little bit higher. Not bad though for that OC. I think I can push it farther too. With no OC it runs at 46.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
yasamoka
Ancient Guru
 
Videocard: 7970CF H2O @ Qnix 110Hz
Processor: 5820K @4.3GHz 1.25V H2O
Mainboard: MSI X99S SLi Plus
Memory: 2x4GB Crucial DDR4-2133
Soundcard: Audio-GD NFB-11.32 +DT880
PSU: CM Silent Pro Hybrid 1300
Default 03-10-2013, 00:58 | posts: 3,316 | Location: Lebanon

Congrats man! Stop it with the bad luck already!
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
Deathchild
Maha Guru
 
Deathchild's Avatar
 
Videocard: HD7950CFX+Qnix2710
Processor: 3770K@4.8GHz delid
Mainboard: Gigabyte Z77X D3H 1.1
Memory: C Vengeance 8GB 1866
Soundcard: VIA VT2021
PSU: Seasonic Platinum 760W
Default 03-10-2013, 09:22 | posts: 2,016 | Location: Estonia

That's a good OC man, looks like you have a good chip!
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.