Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD - ATI Drivers Section
Videocards - AMD - ATI Drivers Section In this section you can discuss everything Catalyst related. AMD Catalyst drivers are for all AMD ATI based graphics cards. This is also the place to discuss modified Catalyst drivers.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
crysis 3 and crossfire
Old
  (#1)
milktree
Member Guru
 
milktree's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GTX 780TI GHZ x2
Processor: i7 4770k w/ Glacer 240L
Mainboard: ASUS Maximus VI Formula
Memory: Dominator Platinum 16GB
Soundcard: X-FI Titanium HD
PSU: Corsair AX1200i
Default crysis 3 and crossfire - 02-21-2013, 18:04 | posts: 140

has anyone got crossfire to work decently in this game? even with the 13.2 beta 6 drivers, the crysis3.exe profile does not preform well at all. i tried to set the crossfire profile to AFR friendly or BF3.exe which gave a huge boost in performance, but both gave me unplayable flickering in fullscreen mode.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
subzerok
Newbie
 
Videocard: Xfire 5870's
Processor: i7 @ 4Ghz
Mainboard: Asus
Memory: 8Gb
Soundcard: 5.1
PSU: 1000w
Default 02-22-2013, 05:34 | posts: 10 | Location: Aussie

Im on the same boat using 5870 crossfire, it claims i get a solid 55-60fps though it feels under 40 fps... AFR mode makes the game performance amazing though tones of flickering, havent tried BF3.exe porifle. Crysis2 and Crysis profiles terrible.

ULTRA



LOW

Last edited by subzerok; 02-22-2013 at 05:48.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
seb4771
Member Guru
 
Videocard: Ati 7970 Ghz accelero
Processor: i5 2500k@4,5 Ghz
Mainboard: MSI P67A-GD65
Memory: 16 Go DDR3
Soundcard: LOGITECH 5.1
PSU: Corsair HX 850W
Default 02-22-2013, 12:29 | posts: 73 | Location: France

Hi all,

Tested this day :

1920x1200 2x HIGH = no problem, very beautiful graphics and not "too" slow with my older computer (i5 2500k@4.5 Ghz + 5970 850/1150 + 8 Go ddr 3 + win 7 + catalyst 13.2b6)

at @900/1200, gain is good for this game, slooowww just 1 or 2 "moment" with MOST lights/reflection.

update 1: ULTRA, no new splendid graphic, just 1 or 2 change for details.

Last edited by seb4771; 02-23-2013 at 11:45.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
bummerman
Master Guru
 
bummerman's Avatar
 
Videocard: 7970 tri-crossfire
Processor: I7-3770k-4.7
Mainboard: aSUS z77Asus-WS
Memory: 8 gb DDR 3-1600
Soundcard:
PSU: Rosewill HERCULES-1600 Co
Default 02-22-2013, 12:45 | posts: 328 | Location: down the way

I got tri crossfire 7970 s and usage is 60% and frames about 40 in 3800---1920 or 1600 P-really bad
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Plug2k
Maha Guru
 
Videocard: MSI -R9-295X2 8GB -4GB
Processor: i7 4790k @4.8ghz [Delid]
Mainboard: Gigabyte-z97soc Force
Memory: 2x Averix 2133 CL9 8GB 16
Soundcard: Creative ZXR + Sen650s
PSU: OCZ ZX 1250w PSU
Default 02-22-2013, 21:53 | posts: 1,075 | Location: Uk

Another useless crappy unoptimized pos amd game.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Stu @ MSD
Member Guru
 
Videocard: 3x HD7970 @ 1260/1950
Processor: Intel i7 3770K @ 4.6ghz
Mainboard: Asus Maximumus Extreme-Z
Memory: 8GB Sammy @ 2400mhz
Soundcard: Onboard 7.1
PSU: Enermax Max Revo 1500w
Default 02-24-2013, 01:45 | posts: 110 | Location: Blackpool. UK

Xfire works fine in Beta 6.

Trifire is a no go.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
bummerman
Master Guru
 
bummerman's Avatar
 
Videocard: 7970 tri-crossfire
Processor: I7-3770k-4.7
Mainboard: aSUS z77Asus-WS
Memory: 8 gb DDR 3-1600
Soundcard:
PSU: Rosewill HERCULES-1600 Co
Default 02-24-2013, 02:55 | posts: 328 | Location: down the way

you get good usage with two cards and what are your frames and resolution?
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Lowki
Master Guru
 
Lowki's Avatar
 
Videocard: 7970/7950 crossfirex
Processor: i5 3570k
Mainboard: msi z77a-ga45
Memory: corsair vengence 8gb
Soundcard: sound blaster z
PSU: Corsair HX850
Default 02-24-2013, 04:13 | posts: 505 | Location: miami

I splurged when i saw a 7950 at a store today picked it up to crossfire with my 7970 have the 7950 set to 1050 and it works great with crysis 3 im usually at 50 to 60 frames. Ive seen gpu usage in the 90s but mostly 80s and 70s depending on where im at.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
alexnvidia
Newbie
 
Videocard: 5870M CrossFire
Processor: Core i7 940XM
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 240W
Default 02-24-2013, 06:06 | posts: 1

Quote:
Originally Posted by Lowki View Post
I splurged when i saw a 7950 at a store today picked it up to crossfire with my 7970 have the 7950 set to 1050 and it works great with crysis 3 im usually at 50 to 60 frames. Ive seen gpu usage in the 90s but mostly 80s and 70s depending on where im at.
what app did u use to monitor CFX usage? i used to use radeonpro with red CFX usage bar, but that software is obsolete and the newer radeonpro beta no longer support CFX usage bar, which is real disappointment. care to share your realtime monitoring method? thanks
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Racetrack
Newbie
 
Videocard: AMD Radeon 7970M 2GB
Processor: AMD A10-5750M
Mainboard: MSI GX60
Memory:
Soundcard:
PSU: 180W AC Adapter
Default 02-24-2013, 07:04 | posts: 39

Quote:
Originally Posted by Stu @ MSD View Post
Xfire works fine in Beta 6.

Trifire is a no go.
You sure about Trifire? I played the beta ok with 3 gpus with the beta 5 drivers. Don't think it scaled very well though, unless that's what you referring to?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
Stu @ MSD
Member Guru
 
Videocard: 3x HD7970 @ 1260/1950
Processor: Intel i7 3770K @ 4.6ghz
Mainboard: Asus Maximumus Extreme-Z
Memory: 8GB Sammy @ 2400mhz
Soundcard: Onboard 7.1
PSU: Enermax Max Revo 1500w
Default 02-24-2013, 10:52 | posts: 110 | Location: Blackpool. UK

Quote:
Originally Posted by bummerman View Post
you get good usage with two cards and what are your frames and resolution?
Quote:
Originally Posted by Racetrack View Post
You sure about Trifire? I played the beta ok with 3 gpus with the beta 5 drivers. Don't think it scaled very well though, unless that's what you referring to?
Hi Guys,
5760x1080 eyefinity.

Everything set as high as it will go except MSAA as that is broken for me at x8 (gives 1 - 3 FPS) so its set to x4.

30 - 40FPS in large outdoor arenas.
GPU usage monitored on my keyboard display via Aida 64.

It works with 3x GPU's but they scale to around 60% each and performance is better and smoother using just 2x GPU's.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Stu @ MSD
Member Guru
 
Videocard: 3x HD7970 @ 1260/1950
Processor: Intel i7 3770K @ 4.6ghz
Mainboard: Asus Maximumus Extreme-Z
Memory: 8GB Sammy @ 2400mhz
Soundcard: Onboard 7.1
PSU: Enermax Max Revo 1500w
Default 02-24-2013, 12:26 | posts: 110 | Location: Blackpool. UK

**Update**
I am getting quite into Crysis 3 now so have been tweaking to see how best to run it going forward and it seems that for my setup, MSAAx8 is broken as it drops me to 1FPS!

However, with everything maxed and the AA set to FXAA I now get very acceptable gameplay, super smooth, but lower than expected FPS.


My Rig.
  • 3770k @ 4.6ghz
  • 3x 7970s at 1200/1650
I average over 40 FPS, usually nearer to 50. (MXAA kills it to low 40s)

I set the game to the same point, as you enter new york, just before you take out that comms tower, stood in the moving grass and nice rocks.
I tested both 2x and 3x GPU's and the results were IDENTICAL FPS - except that 2x GPU ran smoother. A little more fluid.
I grabbed two images to illustrate as I monitor all hardware + FRAPS on my G19 with updates at 1hz.

3x GPU's



2X GPU's




So my advice for now:
  • Trifire is pointless
  • I personally suggest you run with FXAA as it seems to give a good 5fps advantage and I personally cant see any visual difference at all..
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Lowki
Master Guru
 
Lowki's Avatar
 
Videocard: 7970/7950 crossfirex
Processor: i5 3570k
Mainboard: msi z77a-ga45
Memory: corsair vengence 8gb
Soundcard: sound blaster z
PSU: Corsair HX850
Default 02-24-2013, 14:24 | posts: 505 | Location: miami

Quote:
Originally Posted by alexnvidia View Post
what app did u use to monitor CFX usage? i used to use radeonpro with red CFX usage bar, but that software is obsolete and the newer radeonpro beta no longer support CFX usage bar, which is real disappointment. care to share your realtime monitoring method? thanks
Msi afterburner on screen display
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
milktree
Member Guru
 
milktree's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GTX 780TI GHZ x2
Processor: i7 4770k w/ Glacer 240L
Mainboard: ASUS Maximus VI Formula
Memory: Dominator Platinum 16GB
Soundcard: X-FI Titanium HD
PSU: Corsair AX1200i
Default 02-24-2013, 18:52 | posts: 140

i just tried using the optimize 1x1 crossfire profile. its not perfect, but its a hell of a lot better than the original crysis3.exe profile.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
Lowki
Master Guru
 
Lowki's Avatar
 
Videocard: 7970/7950 crossfirex
Processor: i5 3570k
Mainboard: msi z77a-ga45
Memory: corsair vengence 8gb
Soundcard: sound blaster z
PSU: Corsair HX850
Default 02-24-2013, 19:22 | posts: 505 | Location: miami

You guys were right it seems some areas of the game crossfire is broken. The first few levels worked great now where im at it doesnt seem to be functioning properly.
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
Lowki
Master Guru
 
Lowki's Avatar
 
Videocard: 7970/7950 crossfirex
Processor: i5 3570k
Mainboard: msi z77a-ga45
Memory: corsair vengence 8gb
Soundcard: sound blaster z
PSU: Corsair HX850
Default 02-24-2013, 20:30 | posts: 505 | Location: miami

Ok guys i figured out something weird but it works to fix crossfire. Seems the steam interface was messing it up for me when somebody would message me it would break crossfire when i would open it up in game then even without steam it still didnt work. But if you go to the ccc and creat a profile change the type of crossfire profile save it all and press apply then delete the profile you just made press apply load the game where crossfire wasnt working and magic it works again from 29 to 60 fps for me. Worked a couple of times for me wanted to see if the same steps fixed it again.. let me know if this helps any of you out.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
Dreamin
Newbie
 
Videocard: Sapphire 7970 CF
Processor: Intel 3930K @ 4.6Ghz
Mainboard: Asus P9X79 Deluxe
Memory:
Soundcard:
PSU: Corsair 1200i
Default 02-26-2013, 03:40 | posts: 4

Quote:
Originally Posted by Stu @ MSD View Post
Xfire works fine in Beta 6.

Trifire is a no go.
Thanks for the update. Im running 2560x1600 and purchased my third 7970 recently, but returned it due to negative scaling on AC3 and NFS. FWIW, micro-stutter/tearing was a lot better with the 3 cards vs 2 cards

Really want to get another card to improve Crysis 3 performance, but guess tri-CF is still not ready for prime time.

If AMD can get its act together, they'll sell a lot more cards for CF and Trifire sit-ups...

Last edited by Dreamin; 02-26-2013 at 04:24.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
The Postman
Maha Guru
 
The Postman's Avatar
 
Videocard: 290x CF EK H2O
Processor: I7 4770k 4.6ghz
Mainboard: Z87X-UD5H
Memory: Corsair 16GB DDR3
Soundcard: Soundblaster Z
PSU: Antec HCP 1200w
Default 02-27-2013, 01:44 | posts: 1,682 | Location: Boston

Quote:
Originally Posted by Dreamin View Post
Thanks for the update. Im running 2560x1600 and purchased my third 7970 recently, but returned it due to negative scaling on AC3 and NFS. FWIW, micro-stutter/tearing was a lot better with the 3 cards vs 2 cards

Really want to get another card to improve Crysis 3 performance, but guess tri-CF is still not ready for prime time.

If AMD can get its act together, they'll sell a lot more cards for CF and Trifire sit-ups...
I run 2560x1600 too and I can say that you dont need a third card. Trust me.

Performance will get better with new drivers and maybe a patch from the game.
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
Dreamin
Newbie
 
Videocard: Sapphire 7970 CF
Processor: Intel 3930K @ 4.6Ghz
Mainboard: Asus P9X79 Deluxe
Memory:
Soundcard:
PSU: Corsair 1200i
Default 02-27-2013, 04:11 | posts: 4

Quote:
Originally Posted by The Postman View Post
I run 2560x1600 too and I can say that you dont need a third card. Trust me.

Performance will get better with new drivers and maybe a patch from the game.
I'm spoiled as I can play all games at full max settings and still get 60-90fps.

Are you saying i'll be able to run at 'very high' and MSAA 8x with only driver/game updates, with my 2x7970 (1100/1500) setup?

Or are you saying the game is 'playable' with everything turned down - of course I can play at 'high' and FXAA...

Last edited by Dreamin; 02-27-2013 at 04:16.
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
Khaled
Newbie
 
Videocard: MSI HD5870 CFX @ 970/1285
Processor: Core i7 930 @ 4.31 Ghz
Mainboard: Intel DX58 Smackover
Memory: 6GPatriot Viper Xtrm 1633
Soundcard: X-Fi Fatal1ty FPS
PSU: Corsair HX850W
Default 02-27-2013, 06:11 | posts: 19 | Location: Tunisia

Hi guys, among all crossfire profiles I tested, "crysisWars.exe" gave me the best performances so far (with MLAA disabled in CCC) it's even better than "Crysis3.exe" profile, hope it helps
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
Newbie2012
Member Guru
 
Videocard: 290X Xfire(290s unlocked)
Processor: i73770k @ 4.6ghz WC
Mainboard: Maximus Formula V
Memory: 16GB DDR3
Soundcard: Supreme FX
PSU: OCZ ZX 1250w
Default 02-27-2013, 09:16 | posts: 54 | Location: Ireland

Newest beta 6 working really well for me. Extremely smooth.
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
Stu @ MSD
Member Guru
 
Videocard: 3x HD7970 @ 1260/1950
Processor: Intel i7 3770K @ 4.6ghz
Mainboard: Asus Maximumus Extreme-Z
Memory: 8GB Sammy @ 2400mhz
Soundcard: Onboard 7.1
PSU: Enermax Max Revo 1500w
Default 03-01-2013, 13:11 | posts: 110 | Location: Blackpool. UK

Beta 7 is available for any of you guys experiencing crashes in Xfire mode. (I wasnt)
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Plug2k
Maha Guru
 
Videocard: MSI -R9-295X2 8GB -4GB
Processor: i7 4790k @4.8ghz [Delid]
Mainboard: Gigabyte-z97soc Force
Memory: 2x Averix 2133 CL9 8GB 16
Soundcard: Creative ZXR + Sen650s
PSU: OCZ ZX 1250w PSU
Default 03-01-2013, 14:02 | posts: 1,075 | Location: Uk

Quote:
Originally Posted by Stu @ MSD View Post
Beta 7 is available for any of you guys experiencing crashes in Xfire mode. (I wasnt)
Does not work for me and others, our crysis 3`s still freeze and crash and lock system up with driver recovered even at stock or overclocked.

cant play crysis in crossfire at all ;/
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
Stu @ MSD
Member Guru
 
Videocard: 3x HD7970 @ 1260/1950
Processor: Intel i7 3770K @ 4.6ghz
Mainboard: Asus Maximumus Extreme-Z
Memory: 8GB Sammy @ 2400mhz
Soundcard: Onboard 7.1
PSU: Enermax Max Revo 1500w
Default 03-01-2013, 14:26 | posts: 110 | Location: Blackpool. UK

Quote:
Originally Posted by Plug2k View Post
Does not work for me and others, our crysis 3`s still freeze and crash and lock system up with driver recovered even at stock or overclocked.

cant play crysis in crossfire at all ;/
Wounder, sorry to hear that mate, gutted for you.

Thinking out aloud, you have used their driver uninstall program haven't you? That was the solution for some of the guys over on OCN.
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
nikitash
Banned
 
Videocard: MSI R6870 HAWK
Processor: AMD FX 8350 4.0 ghz
Mainboard: MSI 890GXM-G65
Memory: 8GB DDR3 Gskill1600MHZCL9
Soundcard: Realtek Lossless HD codec
PSU: Coolermaster 600W Silent
Default 03-01-2013, 15:33 | posts: 337 | Location: India

Quote:
Originally Posted by Plug2k View Post
Another useless crappy unoptimized pos amd game.
Its EA crytek game not AMD game .
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.