Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Games, Gaming & Game-demos
Games, Gaming & Game-demos You can talk about the latest games here and more ..


Reply
 
Thread Tools Display Modes
How I got Far Cry 3 DX11 working well.
Old
  (#1)
StormVR6
Maha Guru
 
Videocard: GTX 780Ti / GTX 650Ti PPU
Processor: i7 4770K @ 4.4Ghz WC
Mainboard: Asus Maximus Hero
Memory: 8GB 2400Mhz
Soundcard: Onboard 5.1
PSU: Corsair 800w
Default How I got Far Cry 3 DX11 working well. - 12-02-2012, 03:10 | posts: 1,584 | Location: England

Hello,

I've read loads of posts all over the net about people getting bad results from decent hardware with FC3. The same holds true for many DX10/DX11 titles, and until consoles catch up - and the big money devs/publishers start pushing new tech - we (PC gamers) have to put up with shoddy implementation. Unless the next generation of consoles run DX11 then I believe it, too, will die before it's time, just like DX10 did, which, to be fair, was capable of bringing new stuff to the table. But when 90% of big game sales are on a DX9 platform why try to push a new set of API?

Anyhow, I've managed to get FC3 running as smoothly as DX9 but containing the nicer lighting and shading that DX11 offers, i.e. nicer water, sun glare effects, etc. I hope this helps any Nvidia owner who's been trawling through hundreds of threads/posts looking for a possible solution.

1. Add the DX11 Far Cry 3 exe to NV Inspector.
2. Use the FC2 AA Comp (DX1x) bits. (0x00100000 (Far Cry 2))
3. Don't touch anything (flags, nothing) just run AA mode on 'Enhance' and then 4xMSAA. Apply settings.
4. Goto your 'GamerProfile' in documents/my games. Change these:

MSAALevel="0"
SSAOLevel="4"
RefreshRate="60" (or whatever your monitor is)
PostFxQuality="false"
ShadowQuality="high"
VSync="0"
Obviously make sure that UseD3D11="1"


(You can play with these settings but I gained nothing from trying SGSSAA or SSAA. YMMV.)

Save, exit.

Play game, if you do enter either of the two visual settings pages in FC3 do NOT change/apply, you can look, just remember to use the Escape or back button. You will notice that Post Process will say 'low' and AO will state SSAO, ignore. Post processing is off, so no DOF or ridiculous frame rate loss, and AO will look subtle, unlike SSAO or HBAO.

I run D3D Overider to gain VSync and TB.

That's it, no magic or crazy NVI settings and I get an almost constant 60fps. Trying to get the same IQ using the in-game settings would not only yield lower fps but lumpy fps, causing 55-60fps to feel like 20-25fps.

If you really can't get DX11 to work well then you can use the FC2 DX9 comp bits (0x00008000 (Far Cry 2) to apply MSAA in NVI. You can even inject SMAA, just make sure to run in offline mode otherwise the game will exit upon startup. And apart from DX11=1 (change to 0) you can also leave the config settings as they are. Just remember to run from the DX9 FC3 exe.

God bless you.

EDIT: BTW, I'm running @ 2560x1440 on an i7 @ 4.2 and 680.

Last edited by StormVR6; 12-02-2012 at 03:22.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Mr.Bigtime
Ancient Guru
 
Mr.Bigtime's Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX 680 @ 27" SA950
Processor: I7 4770K @ 3.5 GHZ
Mainboard: ASUS Z87 PRO
Memory: 16GB DDR3 1600 MHZ
Soundcard: ONBOARD & LOGITECH Z906
PSU: Coolermaster something
Default 12-02-2012, 11:43 | posts: 18,677 | Location: Turkey

Wrong topic.

Last edited by Mr.Bigtime; 12-02-2012 at 12:12.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
moab600
Ancient Guru
 
moab600's Avatar
 
Videocard: GTX 780 AMP 1267/7300MHZ
Processor: Core I7 4790K 4.6GHZ DC
Mainboard: Asus Z97 PRO 1204
Memory: 8GB DDRIII 1866MHZ
Soundcard: Asus Xonar STX II Z906
PSU: SeaSonic M12II 650W 85+Br
Default 12-02-2012, 12:12 | posts: 4,658 | Location: Israel

ye noticed that as well, was running 80+, now 60+.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
ricardonuno1980
Ancient Guru
 
ricardonuno1980's Avatar
 
Videocard: GTX580 3GB :D
Processor: i5-2500K@4.5 CM212EVO
Mainboard: ASUS P8P67 REV 3.0
Memory: HyperX 2x4GB DDR3-1600
Soundcard: onboard
PSU: NOX 1000W
Default 12-02-2012, 13:27 | posts: 4,171 | Location: Carvalhos (Gaia)

Quote:
Originally Posted by Mr.Bigtime View Post
Wrong topic.
?? But no!
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
blesner
Maha Guru
 
blesner's Avatar
 
Videocard: MSI Nvidia GTX 690
Processor: Intel I7 930 2.8 @ 3.8ghz
Mainboard: Asus Rampage 3 Extreme
Memory: 6gigsCosairDomDDR32000MHZ
Soundcard: Asus DX2 Xonar PCIE
PSU: Antec Quattro Power 850w
Default 12-02-2012, 15:13 | posts: 2,684 | Location: SA

Quote:
Originally Posted by StormVR6 View Post
Hello,

I've read loads of posts all over the net about people getting bad results from decent hardware with FC3. The same holds true for many DX10/DX11 titles, and until consoles catch up - and the big money devs/publishers start pushing new tech - we (PC gamers) have to put up with shoddy implementation. Unless the next generation of consoles run DX11 then I believe it, too, will die before it's time, just like DX10 did, which, to be fair, was capable of bringing new stuff to the table. But when 90% of big game sales are on a DX9 platform why try to push a new set of API?

Anyhow, I've managed to get FC3 running as smoothly as DX9 but containing the nicer lighting and shading that DX11 offers, i.e. nicer water, sun glare effects, etc. I hope this helps any Nvidia owner who's been trawling through hundreds of threads/posts looking for a possible solution.

1. Add the DX11 Far Cry 3 exe to NV Inspector.
2. Use the FC2 AA Comp (DX1x) bits. (0x00100000 (Far Cry 2))
3. Don't touch anything (flags, nothing) just run AA mode on 'Enhance' and then 4xMSAA. Apply settings.
4. Goto your 'GamerProfile' in documents/my games. Change these:

MSAALevel="0"
SSAOLevel="4"
RefreshRate="60" (or whatever your monitor is)
PostFxQuality="false"
ShadowQuality="high"
VSync="0"
Obviously make sure that UseD3D11="1"


(You can play with these settings but I gained nothing from trying SGSSAA or SSAA. YMMV.)

Save, exit.

Play game, if you do enter either of the two visual settings pages in FC3 do NOT change/apply, you can look, just remember to use the Escape or back button. You will notice that Post Process will say 'low' and AO will state SSAO, ignore. Post processing is off, so no DOF or ridiculous frame rate loss, and AO will look subtle, unlike SSAO or HBAO.

I run D3D Overider to gain VSync and TB.

That's it, no magic or crazy NVI settings and I get an almost constant 60fps. Trying to get the same IQ using the in-game settings would not only yield lower fps but lumpy fps, causing 55-60fps to feel like 20-25fps.

If you really can't get DX11 to work well then you can use the FC2 DX9 comp bits (0x00008000 (Far Cry 2) to apply MSAA in NVI. You can even inject SMAA, just make sure to run in offline mode otherwise the game will exit upon startup. And apart from DX11=1 (change to 0) you can also leave the config settings as they are. Just remember to run from the DX9 FC3 exe.

God bless you.

EDIT: BTW, I'm running @ 2560x1440 on an i7 @ 4.2 and 680.
This works the best for me http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=371710
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.