Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Affiliates > MSI AfterBurner Overclock Application Discussion forum
MSI AfterBurner Overclock Application Discussion forum This forum is intended for MSI customers for questions on the AfterBurner Overclock Utility based off Rivatuner. In this section the users help each other out with answers as well as support staff from MSI.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
If you arent overclocking do you need Afterburner to be installed?
Old
  (#1)
jkilla74
Master Guru
 
Videocard: MSI GTX 680 Lightning
Processor: Intel I7 930(default spd)
Mainboard: EVGA Sli Micro
Memory: GSKill 12GB PC3-12800
Soundcard: SB XFI Fatality Pro
PSU: Thermaltake PP 1200 Watts
Default If you arent overclocking do you need Afterburner to be installed? - 11-30-2012, 17:09 | posts: 190 | Location: NJ

Do you gain any benefits from having it running if you arent overclocking? Do you need it running just to gain better performance. My card is idle at 29 in my tower. I ran the strest test that came with afterburner and my card didnt go over 70 when it had its boost speeds. I have the MSI lightning 680gtx.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Mufflore
Ancient Guru
 
Mufflore's Avatar
 
Videocard: KFA2 Anarchy 580@930/4650
Processor: 2500K @ 4.5GHz - blew it!
Mainboard: Gigabyte P67 UD4 B3
Memory: 8G Kngston 2.2GHz CL11 1T
Soundcard: Minimax+ & Dexa Opamps !!
PSU: Corsair Pro AX750
Default 11-30-2012, 17:26 | posts: 9,776 | Location: UK

You dont need it if you are overclocking, its recommended though.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Extraordinary
Ancient Guru
 
Extraordinary's Avatar
 
Videocard: MSI R9 290 GAMING TF 4GB
Processor: FX-8350 @ 4.8GHz / H100i
Mainboard: ASUS Crosshair V Formula
Memory: 12GB 2133 G.Skill
Soundcard: 5.1 Surround
PSU: Corsair TX950
Default 11-30-2012, 17:36 | posts: 4,821 | Location: 127.0.0.1

I use it for OSD FPS and GPU use / VRAM use / etc
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Icanium
Maha Guru
 
Icanium's Avatar
 
Videocard: GTX 670 Sli / nVidia 3D
Processor: i7 3770K
Mainboard: Asus P8Z77 V-Pro
Memory: 16 gb G.SKILL DDR3 2400
Soundcard: Asus Xonar Xense
PSU: CORSAIR AX1200
Default 11-30-2012, 17:37 | posts: 1,028 | Location: Detroit,MI.USA

The only performance benefit would be from overclocking.
But AB has other useful tools such as GPU status, FPS counter, video capture, fan speed profiles etc.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Gazebo
Master Guru
 
Gazebo's Avatar
 
Videocard: Asus GTX 650 2Gb
Processor: Core i5 3330
Mainboard: Asus P8B75-M
Memory: Elpida 8Gb
Soundcard: Built-in VIA VT1708S
PSU: Corsair AX-750
Default 11-30-2012, 17:40 | posts: 290 | Location: Odessa

I use it for fan control and OSD in games.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
jkilla74
Master Guru
 
Videocard: MSI GTX 680 Lightning
Processor: Intel I7 930(default spd)
Mainboard: EVGA Sli Micro
Memory: GSKill 12GB PC3-12800
Soundcard: SB XFI Fatality Pro
PSU: Thermaltake PP 1200 Watts
Default 11-30-2012, 17:53 | posts: 190 | Location: NJ

I was wondering what forces it to go into boost clock mode. I think mine needs to be maxed when playing Batman Arkym City. Is there any way to force that?
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Icanium
Maha Guru
 
Icanium's Avatar
 
Videocard: GTX 670 Sli / nVidia 3D
Processor: i7 3770K
Mainboard: Asus P8Z77 V-Pro
Memory: 16 gb G.SKILL DDR3 2400
Soundcard: Asus Xonar Xense
PSU: CORSAIR AX1200
Default 11-30-2012, 23:08 | posts: 1,028 | Location: Detroit,MI.USA

Quote:
Originally Posted by jkilla74 View Post
I was wondering what forces it to go into boost clock mode. I think mine needs to be maxed when playing Batman Arkym City. Is there any way to force that?
Your Core 2 Quad CPU is limiting your Lightnings performance, you should get better results from overclocking your stock clocked CPU than GPU boost. Also, you can use AB to check that your Boost clock does not drop below 1176MHz.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
jkilla74
Master Guru
 
Videocard: MSI GTX 680 Lightning
Processor: Intel I7 930(default spd)
Mainboard: EVGA Sli Micro
Memory: GSKill 12GB PC3-12800
Soundcard: SB XFI Fatality Pro
PSU: Thermaltake PP 1200 Watts
Default 11-30-2012, 23:30 | posts: 190 | Location: NJ

Quote:
Originally Posted by Icanium View Post
Your Core 2 Quad CPU is limiting your Lightnings performance, you should get better results from overclocking your stock clocked CPU than GPU boost. Also, you can use AB to check that your Boost clock does not drop below 1176MHz.

Copy. I have to update my specs. This is an old system that I have listed here. Im gonna update and you can tell me if its still my CPU. I think it needs to be overclocked either way though.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
jkilla74
Master Guru
 
Videocard: MSI GTX 680 Lightning
Processor: Intel I7 930(default spd)
Mainboard: EVGA Sli Micro
Memory: GSKill 12GB PC3-12800
Soundcard: SB XFI Fatality Pro
PSU: Thermaltake PP 1200 Watts
Default 11-30-2012, 23:40 | posts: 190 | Location: NJ

I updated my specs. Should I still be overclocking my CPU? Performance is awesome with this card with everything. Im playing 8xAA and 4-8x transperant AA on top of maxed out setting in all games. Its just Batman that gives me some hicups here and there. When I first get into the game initially than after that it goes smooth.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Mufflore
Ancient Guru
 
Mufflore's Avatar
 
Videocard: KFA2 Anarchy 580@930/4650
Processor: 2500K @ 4.5GHz - blew it!
Mainboard: Gigabyte P67 UD4 B3
Memory: 8G Kngston 2.2GHz CL11 1T
Soundcard: Minimax+ & Dexa Opamps !!
PSU: Corsair Pro AX750
Default 12-01-2012, 00:35 | posts: 9,776 | Location: UK

Monitor CPU use.
If you hit around 90% on 'any' one core, it can start limiting your GPU.

When framerate is low and GPU use is also not at 99%+, you are possibly limited by CPU or system ram speed.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
must_kill_ati
Maha Guru
 
must_kill_ati's Avatar
 
Videocard: Msi Gaming 780 Oc
Processor: I5 3570k @4.2
Mainboard: MSI Z77A-GD65 Gaming
Memory: CORSAIR Vengeance 8GB
Soundcard: Xonar DSX
PSU: Corsair 850w
Default 12-01-2012, 02:04 | posts: 1,227 | Location: Iowa

In addition to resource monitoring and fan control, I find the best thing about afterburner is the video recording - great quality and free!
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.