Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > Soundcards, Speakers HiFI & File formats
Soundcards, Speakers HiFI & File formats A cracking SoundBlaster ? Got new Speakers ? Be heard in here !


Reply
 
Thread Tools Display Modes
X-Fi series cards and Windows 8
Old
  (#1)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GeForce GTX 970
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: Corsair AX760
Default X-Fi series cards and Windows 8 - 10-16-2012, 21:53 | posts: 10,978 | Location: Finland

So, I'd like to hear people's opinion whether or not things work okay in Windows 8 and possible solutions how to get things working. Creative PCI-E X-Fi cards have beta drivers and those work okay(?). Auzentech doesn't have anything for Forte. As far as I know there isn't any properly working drivers available for that - or is there a way to get around the annoyances (like control panel settings not sticking etc.)?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
WhiteLightning
Ancient Guru
 
WhiteLightning's Avatar
 
Videocard: EVGA 780GTX ACX
Processor: i7-2600k HT @ 4.5 +H70 PP
Mainboard: MSI Z77A-GD65 GAMING
Memory: Gskill 2133Mhz 8GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 1000 watt
Default 10-16-2012, 22:01 | posts: 23,431 | Location: Hoek van Holland, Netherlands

yes, put settings. then put pc to sleep, then wake up the pc. it will be saved then.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Meocene
Master Guru
 
Videocard: GF570
Processor: Q6600@3Ghz
Mainboard: Asus P5B VE
Memory: 4GB 1066
Soundcard: ZxR
PSU: Enermax 750
Default 10-17-2012, 18:46 | posts: 205

much as i'd prefer it not to be i'm thinking the 8yr old xfi chipset originally designed back in the days of XP and hardware audio may well be in its twilight years... :/
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GeForce GTX 970
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: Corsair AX760
Default 10-18-2012, 10:14 | posts: 10,978 | Location: Finland

Quote:
Originally Posted by WhiteLightning View Post
yes, put settings. then put pc to sleep, then wake up the pc. it will be saved then.
Computer to sleep and then it saves? Huh, that's weird.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
dsbig
Maha Guru
 
Videocard: evga 780 classified
Processor: 3770k @ 4.3ghz
Mainboard: GA-Z77X-UD3H
Memory: 16gb 1920mhz
Soundcard: Soundblaster ZxR
PSU: Kingwin 850 watts
Default 10-18-2012, 11:38 | posts: 2,723 | Location: florida

they just released beta drivers for SoundBlaster Audigy 4 and Live! 24-bit sound cards...........
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
WhiteLightning
Ancient Guru
 
WhiteLightning's Avatar
 
Videocard: EVGA 780GTX ACX
Processor: i7-2600k HT @ 4.5 +H70 PP
Mainboard: MSI Z77A-GD65 GAMING
Memory: Gskill 2133Mhz 8GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 1000 watt
Default 10-18-2012, 13:08 | posts: 23,431 | Location: Hoek van Holland, Netherlands

Quote:
Originally Posted by Anarion View Post
Computer to sleep and then it saves? Huh, that's weird.
well its bugged, so not so weird
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GeForce GTX 970
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: Corsair AX760
Default 10-18-2012, 15:21 | posts: 10,978 | Location: Finland

Well... I guess I could live with using the integrated realtek while waiting for drivers (or new soundblasters). It would be pain in the butt without the drivers the Forte sounds absolutely horrible (for whatever reason that is...).
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Glasofruix
Newbie
 
Videocard: HIS R9 280X
Processor: Inter Core i7 4770K
Mainboard: MSI Z87-G45
Memory: 16 Gigz, kingston hyperX
Soundcard: Asus Xonar Phoebus
PSU: LDLC QS-650 (a seasonic)
Default 10-18-2012, 15:26 | posts: 44 | Location: Europe

I miss my deceased forte already... Anyway, what the hell is going on with auzentech, are they dead or something? Nobody's responding to my tickets and the latest post on their forum goes at least 15 weeks back...
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
GenClaymore
Ancient Guru
 
GenClaymore's Avatar
 
Videocard: Evga 780 Dual 1202/3305
Processor: I5 3570k @4.5Ghz SA SB-E
Mainboard: Gigabyte Z77X-UD3H
Memory: 30nm 2x 4GB DDR3-1600
Soundcard: X1>Frost Uber>LDMKII>T90
PSU: Cosair 850watt RM850
Default 10-18-2012, 17:01 | posts: 5,432 | Location: Michigan,usa

It prolly in their junk folders ,because I know it took them forever to answer my emails back when I had their cards. But yea they are quiet to the point it seems like there dead.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GeForce GTX 970
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: Corsair AX760
Default 10-18-2012, 20:36 | posts: 10,978 | Location: Finland

I think I send a ticket once too about driver update, never replied if I remember correctly..
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
Kaleid
Maha Guru
 
Kaleid's Avatar
 
Videocard: AMD HD7750
Processor: i3 530 @ 4.04
Mainboard: Asus P7P55D-E
Memory: 2x4GB Corsair Vengeance
Soundcard: X-fi Extrememusic
PSU: Silver Power 750w
Default 10-19-2012, 13:07 | posts: 2,018 | Location: Sweden

It's not really officially released so I don't think it is so important that the drivers work yet.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
dsbig
Maha Guru
 
Videocard: evga 780 classified
Processor: 3770k @ 4.3ghz
Mainboard: GA-Z77X-UD3H
Memory: 16gb 1920mhz
Soundcard: Soundblaster ZxR
PSU: Kingwin 850 watts
Default 10-19-2012, 13:52 | posts: 2,723 | Location: florida

but it not good impression for working company not have drivers readily available.

nvidia already had working drivers.....
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
dsbig
Maha Guru
 
Videocard: evga 780 classified
Processor: 3770k @ 4.3ghz
Mainboard: GA-Z77X-UD3H
Memory: 16gb 1920mhz
Soundcard: Soundblaster ZxR
PSU: Kingwin 850 watts
Default 10-24-2012, 05:44 | posts: 2,723 | Location: florida

windows 8 compatibility list.

http://support.creative.com/KB/showa...sid=61105&h=13


drivers are still the same as of now...


Quote:
Originally Posted by WhiteLightning View Post
yes, put settings. then put pc to sleep, then wake up the pc. it will be saved then.


thanks.. it saved the settings...after my system had bsod when waking back up..

I updated the drivers for my siderwinder x4 keyboard and not volume wont mute

Last edited by dsbig; 10-24-2012 at 06:12.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
blunden
Maha Guru
 
blunden's Avatar
 
Videocard: ASUS GTX 760 2GB OC
Processor: Intel i7 2700K
Mainboard: ASUS P8Z68-V Pro/GEN3
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: X-Fi/Logitech Z-5500
PSU: Corsair 620HX
Default 10-26-2012, 14:56 | posts: 905 | Location: Sweden

So is there still no good way to get it all working properly?
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
dsbig
Maha Guru
 
Videocard: evga 780 classified
Processor: 3770k @ 4.3ghz
Mainboard: GA-Z77X-UD3H
Memory: 16gb 1920mhz
Soundcard: Soundblaster ZxR
PSU: Kingwin 850 watts
Default 10-26-2012, 15:08 | posts: 2,723 | Location: florida

http://forums.guru3d.com/showthread.php?t=370239
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
Hyvry1
Maha Guru
 
Hyvry1's Avatar
 
Videocard: 7850 2GB OC 1200/1450
Processor: Intel Q6600@3.0GHz + H80
Mainboard: DFI Infinity 975X/G
Memory: 8GB Corsair XMS2
Soundcard: X-Fi Fatality + X-540
PSU: Corsair AX750 Gold
Default 10-26-2012, 16:07 | posts: 1,451 | Location: UK

Mine is working fine with the beta drivers on the creative website. At first there was an issue with my front two speakers not working, but I disabled and re-enabled the sound card and they work fine now.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
blunden
Maha Guru
 
blunden's Avatar
 
Videocard: ASUS GTX 760 2GB OC
Processor: Intel i7 2700K
Mainboard: ASUS P8Z68-V Pro/GEN3
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: X-Fi/Logitech Z-5500
PSU: Corsair 620HX
Default 10-28-2012, 03:11 | posts: 905 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by dsbig View Post
Seems to only be for the PCI-E versions of the X-Fi cards. Imagine how nice it would be if Creative actually released unified drivers.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
Hyvry1
Maha Guru
 
Hyvry1's Avatar
 
Videocard: 7850 2GB OC 1200/1450
Processor: Intel Q6600@3.0GHz + H80
Mainboard: DFI Infinity 975X/G
Memory: 8GB Corsair XMS2
Soundcard: X-Fi Fatality + X-540
PSU: Corsair AX750 Gold
Default 10-28-2012, 07:08 | posts: 1,451 | Location: UK

Quote:
Originally Posted by blunden View Post
Seems to only be for the PCI-E versions of the X-Fi cards. Imagine how nice it would be if Creative actually released unified drivers.
I have a PCI card and am running on the latest drivers. You need to go through here http://support.creative.com/Products...=Sound+Blaster
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
blunden
Maha Guru
 
blunden's Avatar
 
Videocard: ASUS GTX 760 2GB OC
Processor: Intel i7 2700K
Mainboard: ASUS P8Z68-V Pro/GEN3
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: X-Fi/Logitech Z-5500
PSU: Corsair 620HX
Default 10-28-2012, 22:02 | posts: 905 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by Hyvry1 View Post
I have a PCI card and am running on the latest drivers. You need to go through here http://support.creative.com/Products...=Sound+Blaster
By latest version, are you referring to SBXF_PCDRV_WIN8_BETA_US_2_18_0015A.exe? From what I've seen, people running that still complain about issues with saving settings etc. Did it work flawlessly for you or did you have any issues?
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
Hyvry1
Maha Guru
 
Hyvry1's Avatar
 
Videocard: 7850 2GB OC 1200/1450
Processor: Intel Q6600@3.0GHz + H80
Mainboard: DFI Infinity 975X/G
Memory: 8GB Corsair XMS2
Soundcard: X-Fi Fatality + X-540
PSU: Corsair AX750 Gold
Default 10-28-2012, 22:06 | posts: 1,451 | Location: UK

Quote:
Originally Posted by blunden View Post
By latest version, are you referring to SBXF_PCDRV_WIN8_BETA_US_2_18_0015A.exe? From what I've seen, people running that still complain about issues with saving settings etc. Did it work flawlessly for you or did you have any issues?
Yes, the beta driver.

I only had one issue with my front two (left and right) speakers not working. I simply went into device manager and disabled and re-enabled the sound card and it has worked flawlessly since. The driver is perfect.
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
blunden
Maha Guru
 
blunden's Avatar
 
Videocard: ASUS GTX 760 2GB OC
Processor: Intel i7 2700K
Mainboard: ASUS P8Z68-V Pro/GEN3
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: X-Fi/Logitech Z-5500
PSU: Corsair 620HX
Default 10-29-2012, 02:46 | posts: 905 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by Hyvry1 View Post
Yes, the beta driver.

I only had one issue with my front two (left and right) speakers not working. I simply went into device manager and disabled and re-enabled the sound card and it has worked flawlessly since. The driver is perfect.
Interesting. Your experiance is contrary to most other feedback about that driver I've seen. To be fair, feedback on forums tend to be skewed towards the negative side so perhaps that's why.
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
Hyvry1
Maha Guru
 
Hyvry1's Avatar
 
Videocard: 7850 2GB OC 1200/1450
Processor: Intel Q6600@3.0GHz + H80
Mainboard: DFI Infinity 975X/G
Memory: 8GB Corsair XMS2
Soundcard: X-Fi Fatality + X-540
PSU: Corsair AX750 Gold
Default 10-29-2012, 06:55 | posts: 1,451 | Location: UK

Quote:
Originally Posted by blunden View Post
Interesting. Your experiance is contrary to most other feedback about that driver I've seen. To be fair, feedback on forums tend to be skewed towards the negative side so perhaps that's why.
It does tend to be negative. I would say give it a go, my experience has been good. There should be some final drivers out soon I expect.
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GeForce GTX 970
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: Corsair AX760
Default 10-29-2012, 10:29 | posts: 10,978 | Location: Finland

Honestly, people talk only when there's problems, they are the most vocal group. Those who don't have any just don't talk about it.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
NiColaoS
Master Guru
 
NiColaoS's Avatar
 
Videocard: GTX770 WindForce
Processor: i5 3570K
Mainboard: P8Z77-V Plus
Memory: 2x4GB CL8 1,6Ghz BaliStiX
Soundcard: X-Fi FatalPro & Z5500 5.1
PSU: TPX-575M TOUGHPOWER XT
Default 10-29-2012, 10:51 | posts: 386 | Location: Macedonia, Greece

Quote:
Originally Posted by Hyvry1 View Post
Mine is working fine with the beta drivers on the creative website. At first there was an issue with my front two speakers not working, but I disabled and re-enabled the sound card and they work fine now.
lol, thanks, brah! I disabled/re-enabled the card in device manager and also I disabled the High Definition Audio ( it had 4 non-default instances, I don't know why; the onboard Realtek is disabled on BIOS ). Now it kept the settings... I hope it will stay like that.

I've too the PCI X-Fi Fatal1ty Platinum.

Last edited by NiColaoS; 10-29-2012 at 10:55.
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
blunden
Maha Guru
 
blunden's Avatar
 
Videocard: ASUS GTX 760 2GB OC
Processor: Intel i7 2700K
Mainboard: ASUS P8Z68-V Pro/GEN3
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: X-Fi/Logitech Z-5500
PSU: Corsair 620HX
Default 10-29-2012, 13:55 | posts: 905 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by Hyvry1 View Post
It does tend to be negative. I would say give it a go, my experience has been good. There should be some final drivers out soon I expect.
Yeah, that's probably best. I just remembered that you can boot from VHDs nowdays so I can do a test installation without even messing around with my partitioning.

EDIT: It seems the exact same drivers released almost a year ago but with an updated inf file. I had hoped Creative would finally release a native 64bit driver, not the same old WDM driver.

Last edited by blunden; 10-30-2012 at 13:46.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.