Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD - ATI Drivers Section
Videocards - AMD - ATI Drivers Section In this section you can discuss everything Catalyst related. AMD Catalyst drivers are for all AMD ATI based graphics cards. This is also the place to discuss modified Catalyst drivers.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#151)
blacblu
Member Guru
 
Videocard: XFX HD 7950 CF
Processor: Intel Core i5 2500K
Mainboard: Asus P8P67 PRO
Memory: 8GB RipjawsX 1600 Mhz
Soundcard:
PSU: Corsair TX650
Default 03-26-2012, 02:37 | posts: 107

Skyrim image corruption with AA on has been fixed?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#152)
ztooG
Newbie
 
Videocard: XFX 6950 2GB CDFC
Processor: Phenom II x4 980 BE @ 4.2
Mainboard: ASRock Fatal1ty 990FX
Memory: G.SKILLF3-14900CL9D-8GBXL
Soundcard: Onboard + T6100
PSU: Antec HCG-900W
Default 03-26-2012, 04:49 | posts: 13

BTW, for those with the idle clock problems - I had this aswell, it was fixed when I used the ULPScontrol shortcut that comes with Atiman uninstaller v6.3.1
   
Reply With Quote
Old
  (#153)
Exodite
Maha Guru
 
Videocard: Gigabyte 6950 2GB @ Stock
Processor: Intel i7 2600K @ 1.15V
Mainboard: ASUS P8P67 Pro B3
Memory: 8GB Kingston PC10600
Soundcard: Realtek 892
PSU: Seasonic SS-460FL
Default 03-26-2012, 07:48 | posts: 1,652 | Location: LuleŚ, Sweden

Quote:
Originally Posted by campcreekdude View Post
even non-christians know its wrong to steal although... i dont know where they get that from.
That's either a remarkably well-disguised attempt at humor or you're the most immoral person I've had the misfortune to run into.
Quote:
Originally Posted by campcreekdude View Post
Piracy doesnt feel like stealing sometimes.
That's probably because it isn't, using any definition of the word I'm aware of.

Software piracy isn't right but it isn't stealing, as the latter implies depriving someone of something for your own benefit.

It's copyright infringement, nothing more - nothing less.
   
Reply With Quote
Old
  (#154)
cesaroco
Member Guru
 
Videocard: XFX AMD HD7970
Processor: Intel I7 2600K @ 4.6Ghz
Mainboard: Asus P8P67 DELUXE
Memory: 2x4 GB Gskill 1600 CL7
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair TX-850w
Default 03-26-2012, 08:01 | posts: 101 | Location: Portugal

Quote:
Originally Posted by The Mac View Post
are you guys with the clock problems using Afterburner? youll need to uninstall it before installing the cat, then reinstall after to stop the sticky clocks.

Also, dont use unofficial mode, use -xcl mode or racerx.
This worked!!!
Just needed to take off unofficial overclock and use -xcl mode and clocks go down
   
Reply With Quote
 
Old
  (#155)
Benik3
Master Guru
 
Benik3's Avatar
 
Videocard: HD6630M+Intel HD3000
Processor: Intel i3 2310 2.1GHz
Mainboard: Lenovo Thinkpad Edge E520
Memory: 4GB SDRAM DDR3
Soundcard: Conexant Cx20590
PSU: -
Default 03-26-2012, 08:39 | posts: 442

What is the -xcl mode in afterburner?
   
Reply With Quote
Old
  (#156)
PhazeDelta1
Ancient Guru
 
PhazeDelta1's Avatar
 
Videocard: EVGA 770 Classified
Processor: Intel i7 4770k
Mainboard: Asus Sabertooth Z87
Memory: 16GB Corsair 2133MHz
Soundcard: Creative SB Z
PSU: Seasonic X-850
Default 03-26-2012, 08:43 | posts: 13,352 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by Benik3 View Post
What is the -xcl mode in afterburner?

read this:

http://www.overclock.net/t/1196856/o...#post_16790928

you can find the 2 filese here:

http://forums.guru3d.com/showpost.ph...35&postcount=1


a whole lot of people said this worked for them, not just users with 7x series cards.. cant hurt nothing to try it out. just remember its UAOR.
   
Reply With Quote
Old
  (#157)
slickric21
Maha Guru
 
slickric21's Avatar
 
Videocard: eVGA 780 SC ACX
Processor: 4770k 4.4ghz
Mainboard: MSI Z87 DG65
Memory: 16Gb Crucial BLX 1600mhz
Soundcard: Realtek 1150
PSU: Corsait GS 800
Default 03-26-2012, 11:21 | posts: 1,961 | Location: U.K

Just popped by to ask if any 7970 users have used the MLAA 2.0 (presume its in these) and/or Adaptive/Supersampling in BF3 (dx11 mode)
Both work well in the 12.3 betas, so want to know before i 'upgrade' to these.

But looks like ive either banged my head in the night or im in the wrong thread, as this one is about all kinds of wierd stuff- Bread, religon, piracy, fuel, GDP
   
Reply With Quote
Old
  (#158)
hallryu
Don Altobello
 
hallryu's Avatar
 
Videocard: 2x HD7970 - QNIX/U2711
Processor: 3770k delid@4.6GHz - H320
Mainboard: GA-Z77X-UP7 (F5)
Memory: Dominator GT 2133 2x4GB
Soundcard: Asus Xonar D2X + SP2500
PSU: BeQuiet! DP Pro 1200W
Default 03-26-2012, 12:00 | posts: 11,362 | Location: England

No more off topic.
   
Reply With Quote
Old
  (#159)
Mikedogg
Banned
 
Videocard: Radeon HD 4650M 1GB
Processor: Intel Core i7 720QM
Mainboard: Dell studio 1747
Memory: 4GB DDR3
Soundcard: IDT JBL SRS Premium Sound
PSU: 130Watt Adapter
Default 03-26-2012, 12:10 | posts: 2,865 | Location: The Freak Show - Earth.

I would suggest this driver for Linux users alike. I have Pinguy OS myself, and this one has cleared up some graphics and text corruption. The only downfall for me, is that the UI hasn't improved in speed.

Last edited by Mikedogg; 03-26-2012 at 13:49.
   
Reply With Quote
Old
  (#160)
NiColaoS
Master Guru
 
NiColaoS's Avatar
 
Videocard: GTX770 WindForce
Processor: i5 3570K
Mainboard: P8Z77-V Plus
Memory: 2x4GB CL8 1,6Ghz BaliStiX
Soundcard: X-Fi FatalPro & Z5500 5.1
PSU: TPX-575M TOUGHPOWER XT
Default 03-26-2012, 14:34 | posts: 385 | Location: Macedonia, Greece

Guys, have you tried these drivers on Windows 8? I just installed Win8, but the drivers don't work. The Manager installed and finds normally everything except the actual drivers... Any trick I can do to make it work?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#161)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 03-26-2012, 14:38 | posts: 23,980 | Location: NZ

I'm stuck at 3D clocks, no fix as yet...will post back if I find a cure.

OK so -xcl worked after disabling UOC then rebooting...(had to do it twice).

Last edited by Pill Monster; 03-26-2012 at 14:47.
   
Reply With Quote
Old
  (#162)
cesaroco
Member Guru
 
Videocard: XFX AMD HD7970
Processor: Intel I7 2600K @ 4.6Ghz
Mainboard: Asus P8P67 DELUXE
Memory: 2x4 GB Gskill 1600 CL7
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair TX-850w
Default 03-26-2012, 14:47 | posts: 101 | Location: Portugal

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
I'm stuck at 3D clocks, no fix as yet...will post back if I find a cure.

OK so the -xcl worked after disabling UOC then rebooting...
what the other user wrote worked for me

edit: too late xD
   
Reply With Quote
Old
  (#163)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 03-26-2012, 14:48 | posts: 23,980 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by cesaroco View Post
what the other user wrote worked for me

edit: too late xD
Thx anyway




Quote:
Originally Posted by NiColaoS View Post
Guys, have you tried these drivers on Windows 8? I just installed Win8, but the drivers don't work. The Manager installed and finds normally everything except the actual drivers... Any trick I can do to make it work?
Extract the drivers and try installing through device manager....

Last edited by Pill Monster; 03-26-2012 at 14:52.
   
Reply With Quote
Old
  (#164)
NiColaoS
Master Guru
 
NiColaoS's Avatar
 
Videocard: GTX770 WindForce
Processor: i5 3570K
Mainboard: P8Z77-V Plus
Memory: 2x4GB CL8 1,6Ghz BaliStiX
Soundcard: X-Fi FatalPro & Z5500 5.1
PSU: TPX-575M TOUGHPOWER XT
Default 03-26-2012, 15:08 | posts: 385 | Location: Macedonia, Greece

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
Thx anyway





Extract the drivers and try installing through device manager....
Thank you man, it worked, but I cannot open CCC. It says "There are currently no settings that can be configured using CCC"

Do you know anything about? In Task-Manager seemingly at least, both running normally ( CCC.exe Mom.exe ).
   
Reply With Quote
Old
  (#165)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 03-26-2012, 15:13 | posts: 23,980 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by NiColaoS View Post
Thank you man, it worked, but I cannot open CCC. It says "There are currently no settings that can be configured using CCC"

Do you know anything about? In Task-Manager seemingly at least, both running normally ( CCC.exe Mom.exe ).
Np.

You could try reinstalling CCC, located in Packages\Apps\CCC2\Core-Static

Last edited by Pill Monster; 03-26-2012 at 15:16.
   
Reply With Quote
Old
  (#166)
The Mac
Maha Guru
 
Videocard: Sapphire R9-290 Vapor-X
Processor: i7-4970K
Mainboard: Asus Z97-A
Memory: Corsair Vengence Pro 16GB
Soundcard: X-Fi Titianum HD
PSU: Corasir AX750
Default 03-26-2012, 15:15 | posts: 2,323 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by Benik3 View Post
What is the -xcl mode in afterburner?
if you start AB with the -xcl option, it will increase your clock ceiling.

Downloading the 2 files mentioned earlier is for UNOFFICIAL MODE ONLY. You dont need them for -xcl mode. unofficial mode is living on borrowed time. AMD has removed support, those 2 files are a hack. Change now.
   
Reply With Quote
Old
  (#167)
NiColaoS
Master Guru
 
NiColaoS's Avatar
 
Videocard: GTX770 WindForce
Processor: i5 3570K
Mainboard: P8Z77-V Plus
Memory: 2x4GB CL8 1,6Ghz BaliStiX
Soundcard: X-Fi FatalPro & Z5500 5.1
PSU: TPX-575M TOUGHPOWER XT
Default 03-26-2012, 15:20 | posts: 385 | Location: Macedonia, Greece

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
Np.

You could try reinstalling CCC, located in Packages\Apps\CCC2\Core-Static

I don't even install CCC...
I wouldn't either, but the connection monitor/card has been made via HDMI and I think it's the reason it doesn't auto-select FULL RGB PC ( Pixel Format ), but YBCR-something and I get 1920x1080 with black borders around. Also, enables ITC proccesing. Every time I've to disable ITC and change manually format to FULL RGB to get normal colors and full 1920x1080. When I change the format, after a minute it changes me back to Limited RGB this time. I must restart the PC instantly when I change to FULL RGB to keep it...

Crazy things. I don't know exactly what's the reason, but that's why I've to install CCC.

Anyway, I'll try to reinstall as you suggested.

Last edited by NiColaoS; 03-26-2012 at 15:23.
   
Reply With Quote
Old
  (#168)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 03-26-2012, 15:20 | posts: 23,980 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by The Mac View Post
if you start AB with the -xcl option, it will increase your clock ceiling.

Downloading the 2 files mentioned earlier is for UNOFFICIAL MODE ONLY. You dont need them for -xcl mode. unofficial mode is living on borrowed time. AMD has removed support, those 2 files are a hack. Change now.

^They aren't really a hack, atipdlxx.dll is the file AMD removed which is needed by AB to extend clocks beyond the pathetic CCC limits.

Btw have you got a link to info on what -xcl does?

Last edited by Pill Monster; 03-26-2012 at 15:23.
   
Reply With Quote
Old
  (#169)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 03-26-2012, 15:26 | posts: 23,980 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by NiColaoS View Post
I wouldn't either, but the connection monitor/card has been made via HDMI and I think it's the reason it doesn't auto-select FULL RGB PC ( Pixel Format ), but YBCR-something and I get 1920x1080 with black borders around. Also, enables ITC proccesing. Every time I've to disable ITC and change manually format to FULL RGB to get normal colors and full 1920x1080. When I change the format, after a minute it changes me back to Limited RGB this time. I must restart the PC instantly when I change to FULL RGB to keep it...
Yeah...you kinda lost me there but did you install the packages like ATI Stream etc as well?
   
Reply With Quote
Old
  (#170)
NiColaoS
Master Guru
 
NiColaoS's Avatar
 
Videocard: GTX770 WindForce
Processor: i5 3570K
Mainboard: P8Z77-V Plus
Memory: 2x4GB CL8 1,6Ghz BaliStiX
Soundcard: X-Fi FatalPro & Z5500 5.1
PSU: TPX-575M TOUGHPOWER XT
Default 03-26-2012, 15:33 | posts: 385 | Location: Macedonia, Greece

I'm not sure. I'm doing currently a clean uninstall/installation. Also, I'm installing Net Framework 3.5 & 2. I didn't know Win8 had only the newer 4.5, but also I'm not sure if I need the old ones. Only time will tell :S
   
Reply With Quote
Old
  (#171)
NiColaoS
Master Guru
 
NiColaoS's Avatar
 
Videocard: GTX770 WindForce
Processor: i5 3570K
Mainboard: P8Z77-V Plus
Memory: 2x4GB CL8 1,6Ghz BaliStiX
Soundcard: X-Fi FatalPro & Z5500 5.1
PSU: TPX-575M TOUGHPOWER XT
Default 03-26-2012, 15:46 | posts: 385 | Location: Macedonia, Greece

Dam... I installed the driver alone, then CCC with everything. This time I included Hydravision as well and CCC opens normally, but it just gives me option about Hydravision ONLY... So, the problem is, since I cannot install the actual driver through Catalyst Manager, I don't receive options. No matter if I install the driver manually via Device Manager. DAMN.

Anyway, I'll try Google.
   
Reply With Quote
Old
  (#172)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 03-26-2012, 16:12 | posts: 23,980 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by NiColaoS View Post
Dam... I installed the driver alone, then CCC with everything. This time I included Hydravision as well and CCC opens normally, but it just gives me option about Hydravision ONLY... So, the problem is, since I cannot install the actual driver through Catalyst Manager, I don't receive options. No matter if I install the driver manually via Device Manager. DAMN.

Anyway, I'll try Google.
Doesn't matter how the driver is installed, you don't need to use CIM for CCC to work properly.

It's prob just because it doesn't support Windows8...I mean really what did you expect?
   
Reply With Quote
Old
  (#173)
The Mac
Maha Guru
 
Videocard: Sapphire R9-290 Vapor-X
Processor: i7-4970K
Mainboard: Asus Z97-A
Memory: Corsair Vengence Pro 16GB
Soundcard: X-Fi Titianum HD
PSU: Corasir AX750
Default 03-26-2012, 16:29 | posts: 2,323 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
^They aren't really a hack, atipdlxx.dll is the file AMD removed which is needed by AB to extend clocks beyond the pathetic CCC limits.

Btw have you got a link to info on what -xcl does?
They actually are a hack, because they dont match the cat version, you are forcing files from a prior build that dont really belong there. At some point they will cease to function. They only interface with ABs "Unoficial Mode". the /xcl option uses AMDs official OC interface.

But semantics....

This is per Unwinder, the Programmer of AB:

"/XCL eXtends Clock Limits for official AMD overclocking APIs. Which means that it also extends clock limits for CCC or any other other vendor specific tool using official overclocking interfaces provided by AMD. Considering that it is using official AMD overclocking interface, it is compatible with ULPS. This method is equal to flashing new VGA BIOS with extended Overdrive clock limits.
However, this method uses hidded VGA BIOS emulation debug feature of Catalyst driver. Once AMD decide to remove it from driver, it will stop working. It is also necessary to re-extend clock limit after driver re-installation because VGA bios emulator resides in Catalyst registry entries.

Unofficial overclocking uses old undocumented "hole" in AMD driver, which allows to re-program PowerPlay table and bypass Overdrive clock limits. AMD used this unofficial interface in the past for their internal AMDGPUClockTool. Currently the "hole" is not supported by AMD in any way, it is incompatible with some AMDs own power saving technologies (ULPS), it has many side effects due to "nice" AMD programming skills (such as resetting fan speed and powertune to defaults, etc, etc)."

http://forums.guru3d.com/showpost.ph...&postcount=101

If you wish to get your hands dirty and see what its doing, google the Racerx utility, and wander through the reg entry it creates. Its does same thing.

Last edited by The Mac; 03-26-2012 at 16:53.
   
Reply With Quote
Old
  (#174)
syncore
Member Guru
 
Videocard: XFX 6990 4GB + XFX GTS250
Processor: i7 930 @ 4.2 ghz HT on
Mainboard: ASUS P6X58D Premium
Memory: G.Skill Ripjaws 12GB DDR3
Soundcard: Asus Xonar DX 7.1
PSU: Corsair 850HX
Default 03-26-2012, 16:40 | posts: 104 | Location: USA

With these on 6990, BF3 cannot get more than 17 fps (LOL). 2nd GPU is pegged at the lowest clocks, 250mhz hahaha.
   
Reply With Quote
Old
  (#175)
GhostXL
Ancient Guru
 
GhostXL's Avatar
 
Videocard: ASUS GTX 780 SLI @ 1150
Processor: i7 4790K @ 4.8ghz on H90
Mainboard: ASUS Maximus VII HERO Z97
Memory: G.Skill Trident DDR3 2667
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: CORSAIR AX1200 watt
Default 03-26-2012, 17:45 | posts: 5,632 | Location: PA, USA

Quote:
Originally Posted by The Mac View Post
They actually are a hack, because they dont match the cat version, you are forcing files from a prior build that dont really belong there. At some point they will cease to function. They only interface with ABs "Unoficial Mode". the /xcl option uses AMDs official OC interface.

But semantics....

This is per Unwinder, the Programmer of AB:

"/XCL eXtends Clock Limits for official AMD overclocking APIs. Which means that it also extends clock limits for CCC or any other other vendor specific tool using official overclocking interfaces provided by AMD. Considering that it is using official AMD overclocking interface, it is compatible with ULPS. This method is equal to flashing new VGA BIOS with extended Overdrive clock limits.
However, this method uses hidded VGA BIOS emulation debug feature of Catalyst driver. Once AMD decide to remove it from driver, it will stop working. It is also necessary to re-extend clock limit after driver re-installation because VGA bios emulator resides in Catalyst registry entries.

Unofficial overclocking uses old undocumented "hole" in AMD driver, which allows to re-program PowerPlay table and bypass Overdrive clock limits. AMD used this unofficial interface in the past for their internal AMDGPUClockTool. Currently the "hole" is not supported by AMD in any way, it is incompatible with some AMDs own power saving technologies (ULPS), it has many side effects due to "nice" AMD programming skills (such as resetting fan speed and powertune to defaults, etc, etc)."

http://forums.guru3d.com/showpost.ph...&postcount=101

If you wish to get your hands dirty and see what its doing, google the Racerx utility, and wander through the reg entry it creates. Its does same thing.
Bro, it's not a hack, you are just inserting a string into a file....I wouldn't call that a hack but a workaround. Hacking is in a totally different class of it's own.
   
Reply With Quote
Reply

Tags
amd drivers still suck

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.