Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > Soundcards, Speakers HiFI & File formats
Soundcards, Speakers HiFI & File formats A cracking SoundBlaster ? Got new Speakers ? Be heard in here !


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Auzen X-Fi Forte not sounding properly with games/movies (help!)
Old
  (#1)
annoluce
Newbie
 
Videocard: XFire AMD HD6870 1Gb
Processor: Intel i7 2600k
Mainboard: Asrock Z68 Extreme 4
Memory: Corsair Vengeance 16Gb LP
Soundcard: Auzen X-Fi Forte 7.1
PSU: Corsair HX850
Default Auzen X-Fi Forte not sounding properly with games/movies (help!) - 03-09-2012, 13:03 | posts: 3 | Location: Rome

Hi guys,
I'm writing here for the 1st time after a period of lurking. I appreciate this community.
I have a problem with my Forte X-Fi, but I fear it can be a problem of Windows because the same problem occurred with Essence ST.
As far as the music playback is concerned, everything is just fine and I get a good quality with foobar/wasapi.
When it comes to games/movies, the sound is very poor.
I tried: Skyrim, BC2, Alien vs Predator, Starcraft2. And Star Wars ep III.
That's what happens:
sound is very very muffled, character voice is muffled as well and highly recessive (the voice acting seems to be sinked beneath other sound effects like wind, weapons, environment sounds etc). Same thing with movies. Sounds like guns and environment is overwhelming with respect actors voices.
In general, I can't get a crisp sound whatsoever.
I listen primarily with headphones, namely Audio-Technica M50. I tried these cans on a friend pc with a Xonar DG and everything sounds beautifully with Skyrim!
Could it be a problem with Windows?
I tried ANY possible combination between soundcard settings and windows settings: stereo, 5.1, 2.1, and any mode (entertainment, audio creation, gaming). No way.
I also tried to separate the card from the video card in the case to give it more room (maybe overheating??). No way.
Next step will be reinstalling the OS. But I don't expect major improvement.
Is there someone who can help with this, having had the same experience?
This card is famous for its gaming skills!!! :-(

Thank you.
Max
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
bokah
Maha Guru
 
Videocard: EVGA 670GTX 2G
Processor: i5 2500k
Mainboard: GA-P67A-UD3-B3
Memory: G-Skill F3-12800CL7D-8GB
Soundcard: Xonar Essence STX
PSU: LC-Power 750W
Default 03-09-2012, 14:41 | posts: 2,314

suspect some other program adjusted and bugged ur sounds

i.e if ur using foobar and adjust sound there,
it may get bugged and use those settings global

seen this happen on many players and cards with windows

u should try clean install on other partiotion
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
RagDoll_Effect
Ancient Guru
 
RagDoll_Effect's Avatar
 
Videocard: 2x nvidia GTX 560 SLI
Processor: Intel i5 2500K 5.3 Ghz
Mainboard: ASROCK Extreme4 Gen3
Memory: 12GB RipJaws
Soundcard: Marantz SR5005 +FH 9.2 ch
PSU: OCZ GAMEXTREME 1010 Watts
Default 03-09-2012, 15:09 | posts: 4,298 | Location: Australia

Quote:
Originally Posted by annoluce View Post
Hi guys,
I'm writing here for the 1st time after a period of lurking. I appreciate this community.
I have a problem with my Forte X-Fi, but I fear it can be a problem of Windows because the same problem occurred with Essence ST.
As far as the music playback is concerned, everything is just fine and I get a good quality with foobar/wasapi.
When it comes to games/movies, the sound is very poor.
I tried: Skyrim, BC2, Alien vs Predator, Starcraft2. And Star Wars ep III.
That's what happens:
sound is very very muffled, character voice is muffled as well and highly recessive (the voice acting seems to be sinked beneath other sound effects like wind, weapons, environment sounds etc). Same thing with movies. Sounds like guns and environment is overwhelming with respect actors voices.
In general, I can't get a crisp sound whatsoever.
I listen primarily with headphones, namely Audio-Technica M50. I tried these cans on a friend pc with a Xonar DG and everything sounds beautifully with Skyrim!
Could it be a problem with Windows?
I tried ANY possible combination between soundcard settings and windows settings: stereo, 5.1, 2.1, and any mode (entertainment, audio creation, gaming). No way.
I also tried to separate the card from the video card in the case to give it more room (maybe overheating??). No way.
Next step will be reinstalling the OS. But I don't expect major improvement.
Is there someone who can help with this, having had the same experience?
This card is famous for its gaming skills!!! :-(

Thank you.
Max
I would say uninstall foobar, soundcard drivers and anything else that might be tinkering with the sound... Then run driver sweeper and tick creative. After everything, install soundcard drivers.

http://www.softpedia.com/get/Securit...-Sweeper.shtml

regards,
RagDoll.

Last edited by RagDoll_Effect; 03-09-2012 at 15:13.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
annoluce
Newbie
 
Videocard: XFire AMD HD6870 1Gb
Processor: Intel i7 2600k
Mainboard: Asrock Z68 Extreme 4
Memory: Corsair Vengeance 16Gb LP
Soundcard: Auzen X-Fi Forte 7.1
PSU: Corsair HX850
Default 03-09-2012, 15:14 | posts: 3 | Location: Rome

Could be. Though, I can't see how foobar can take a global control.
Maybe wasapi? But it should take control only when running...
I tried almost anything so far and I got a big headache.




Quote:
Originally Posted by bokah View Post
suspect some other program adjusted and bugged ur sounds

i.e if ur using foobar and adjust sound there,
it may get bugged and use those settings global

seen this happen on many players and cards with windows

u should try clean install on other partiotion
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
bokah
Maha Guru
 
Videocard: EVGA 670GTX 2G
Processor: i5 2500k
Mainboard: GA-P67A-UD3-B3
Memory: G-Skill F3-12800CL7D-8GB
Soundcard: Xonar Essence STX
PSU: LC-Power 750W
Default 03-10-2012, 12:16 | posts: 2,314

it dosnt take global control, just forgets to reset sound while turning player off
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.