Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD - ATI Drivers Section
Videocards - AMD - ATI Drivers Section In this section you can discuss everything Catalyst related. AMD Catalyst drivers are for all AMD ATI based graphics cards. This is also the place to discuss modified Catalyst drivers.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Tera online (EU) & CrossFire
Old
  (#1)
Netherwind
Maha Guru
 
Netherwind's Avatar
 
Videocard: MSI 970 4GB SLI 1500MHz
Processor: Intel i5 3570K 4400MHz
Mainboard: MSI Z77A-GD55
Memory: Corsair 16GB Ven. 1600MHz
Soundcard: Onboard Audio
PSU: Corsair 850W HX
Default Tera online (EU) & CrossFire - 02-10-2012, 14:27 | posts: 1,634 | Location: Sweden

Hey guys.

I attended the stress test yesterday which also was an opportunity for me to see how well my system would handle TERA.

I noticed the following:
Single card (Windowed fullscreen) - Vsync enabled, medium FPS (35-45) @ Preset 5
CrossFire - Vsync disabled, unknown FPS due to massive tearing.

Why does not Vsync work when CF enabled?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
asder00
Don Di Driver
 
asder00's Avatar
 
Videocard: R9 290 4GB @ 1100/1400
Processor: i7 3770k @ 4.7GHz
Mainboard: ASUS P8Z77-V PRO
Memory: 8GB G.Skill @ 2133Mhz CL9
Soundcard: X-FI Xtreme Music
PSU: CoolerMaster 850W
Default 02-13-2012, 14:19 | posts: 1,031 | Location: iTALY

Tried it yestarday in a hurry for like 10 minutes, crossfire as it is it doesn't work you get negative scaling, so i tried with afr-friendly it worked a lot better but there is a bit of flickering with characters.

Will investigate more in the next betas if i can get in.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Lane
Ancient Guru
 
Videocard: 2x HD7970 - EK Waterblock
Processor: I7 4930K H2o EK Supremacy
Mainboard: Asus X79 Deluxe
Memory: G-Skill C9 2133mhz 16GB
Soundcard: X-FI Titanium HD + SP2500
PSU: CM 1000W
Default 02-13-2012, 19:48 | posts: 5,720 | Location: Switzerland

the massive tearing can come from the fact you have use " windowed fullscreen " and v-sync who is not enabled like that.... next time try fullscreen.

Make me think i have not get my invite.. sic.

need check, as im possibly on the US beta and not EU...
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Anvi
Member Guru
 
Videocard: 3x AMD HD7970 3GB
Processor: Core i7 3930k @ 4.7GHz
Mainboard: ASUS Sabertooth X79
Memory: XPG 2GHz 8GB
Soundcard: ASUS Xonar Essence STX
PSU: OCZ ZX 1250W
Default 02-13-2012, 23:45 | posts: 88 | Location: Finland

I had this same issue with 6950 CFX a year ago in korean tera
Tried every compatibility profile in Radeon Pro, but u'll still get the flickering.
U'll get best performance by disabling cfx.

CFX also sucked in almost every other game I loved to play.. Oblivion, FO:NV, Witcher 2, Skyrim etc.

Finally learned my lesson as graphics enthusiast.. Buy the fastest single GPU out there.. Multi-GPU just ain't worth it.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
play2lose
Maha Guru
 
play2lose's Avatar
 
Videocard: 2 X Diamond 7970's
Processor: i7 920 - 3.8ghz
Mainboard: ASROCK X58 Extreme
Memory: 12GB DDR3
Soundcard: X-Fi Music/Logitech 5.1
PSU: 1000W
Default 02-14-2012, 02:22 | posts: 1,725 | Location: Las Vegas USA

So it wasn't just me then! Phew.

Had like 50-60fps + stuttering on my 6870x2s. Then I set the graphic options to Windowed Fullscreen...I hear windowed mode disables crossfire. It seemed to work as I immediately got 60-70fps and WAY less stuttering. Still a little jumpy here and there but was much smoother.

I really hope a crossfire fix comes out for this one! My 2nd card feels like it's been going to waste in pretty much all the games I like. Crysis 2 it doesn't help at all in DX11....Skyrim barely helps and only raises minimum FPS....Terra Online negative scaling....In BF3 I get much higher FPS but it seems to stutter more...I think at one point in drivers like 11.11 or something it was perfect...but that went away after either driver updates or BF3 patch!

When it works it's amazing though...jumped from 50fps to 100fps in Dirt 3.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
brightbule3921
Newbie
 
Videocard: PowerColor PCS+HD7850 2GB
Processor: Xeon E3-1230v2@3.3GHz
Mainboard: MSI ZH77A-G43
Memory: Kingston 1333 8Gx2/2Gx2
Soundcard: Creative Audigy 2 ZS
PSU: SeaSonic G-SERIES 650W
Default 02-14-2012, 03:49 | posts: 8 | Location: Taiwan

hi.
I play JP TERA and casually heard this issue so I dig it at JP's forum.
Then soon I found a JP blog says to edit TERAs S1Engine.ini file and change the setting AmbientOcclusion form True to False can fix the issue.

If you dont mind reading Japanese(or use google translation) you can read the original post at here:
http://pikacham.dtiblog.com/blog-entry-1.html

Unfortunately I dont have a CFX configuration so I cant test if this really works or stable(on game and graphic card).

Though I turn off AmbientOcclusion to ease 5570's loading but I do not see any different at TERA's graphic.

Maybe give it a try, but be careful it's on you own risk and you may lose some graphic effect though I do not notice.

And if really so, a new powerful single card may be still the best choice or wait for new driver or something.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
sausje
Banned
 
Videocard: 2x Sapphire HD6870
Processor: i7-2600k @ 3.9GHz
Mainboard: Gigabyte Z68AP-D3
Memory: 2x DDR3-1333 4Gb Kingston
Soundcard: Corsair Vengeance 1500
PSU: Corsair HW650
Default 02-14-2012, 14:16 | posts: 48 | Location: .NL

Don't know why you guys got issues, i went from ~30 fps to ~60 fps with crossfire enabled.
Dual HD6870, had around 95%/85% usage on the cards.
12.1 drivers and 12.1 cap1.
Graphics ingame was ALL maxed out @ 1080p
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
kn00tcn
Maha Guru
 
kn00tcn's Avatar
 
Videocard: Sapphire 4870x2
Processor: Intel Q9550 3.6ghz
Mainboard: Asus P5Q-E
Memory: OCZ 2x2gb 5-4-4-15 840mhz
Soundcard:
PSU: Corsair 750TX
Default 02-15-2012, 02:36 | posts: 1,590 | Location: Toronto

AO has always been fairly demanding in UE3 (borderlands was first with it i think)
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Netherwind
Maha Guru
 
Netherwind's Avatar
 
Videocard: MSI 970 4GB SLI 1500MHz
Processor: Intel i5 3570K 4400MHz
Mainboard: MSI Z77A-GD55
Memory: Corsair 16GB Ven. 1600MHz
Soundcard: Onboard Audio
PSU: Corsair 850W HX
Default 02-15-2012, 12:06 | posts: 1,634 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by Lane View Post
the massive tearing can come from the fact you have use " windowed fullscreen " and v-sync who is not enabled like that.... next time try fullscreen.

Make me think i have not get my invite.. sic.

need check, as im possibly on the US beta and not EU...
You clearly didn't read what I wrote

Anyway, I found a solution. I run D3DOverrider which forces Vsync in CrossFire mode. Actually this game scales well since I checked temps & activity using MSI Afterburner and it turned out that both cards roll at about 90-92%. Unfortunately this does not seems to be enough for my 5850s since my FPS isn't smooth 60 but sometimes dips down to 50 outside and down to 35 in towns (esp Velika).
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
brightbule3921
Newbie
 
Videocard: PowerColor PCS+HD7850 2GB
Processor: Xeon E3-1230v2@3.3GHz
Mainboard: MSI ZH77A-G43
Memory: Kingston 1333 8Gx2/2Gx2
Soundcard: Creative Audigy 2 ZS
PSU: SeaSonic G-SERIES 650W
Default 02-17-2012, 02:11 | posts: 8 | Location: Taiwan

hi
just got the news.
It seems will be a new CAP for TERA.
check it here:
https://twitter.com/#!/CatalystCreator
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
Netherwind
Maha Guru
 
Netherwind's Avatar
 
Videocard: MSI 970 4GB SLI 1500MHz
Processor: Intel i5 3570K 4400MHz
Mainboard: MSI Z77A-GD55
Memory: Corsair 16GB Ven. 1600MHz
Soundcard: Onboard Audio
PSU: Corsair 850W HX
Default 02-17-2012, 13:23 | posts: 1,634 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by brightbule3921 View Post
hi
just got the news.
It seems will be a new CAP for TERA.
check it here:
https://twitter.com/#!/CatalystCreator
Sweet
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Netherwind
Maha Guru
 
Netherwind's Avatar
 
Videocard: MSI 970 4GB SLI 1500MHz
Processor: Intel i5 3570K 4400MHz
Mainboard: MSI Z77A-GD55
Memory: Corsair 16GB Ven. 1600MHz
Soundcard: Onboard Audio
PSU: Corsair 850W HX
Default 03-15-2012, 10:59 | posts: 1,634 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by brightbule3921 View Post
hi
just got the news.
It seems will be a new CAP for TERA.
check it here:
https://twitter.com/#!/CatalystCreator
Still no news about that damn CAP It's been a month.
I want it for this CBT!
   
Reply With Quote
low fps?
Old
  (#13)
ryudo6850
Newbie
 
Videocard: Gigabyte 6850 OC
Processor: AMD PhenomIIx6 1090T 3.8
Mainboard: 870-G45
Memory: DDR3 1333 Ripjaws 2x4gb
Soundcard: TekNmotion
PSU: Raidmax 750w (bronze)
Default low fps? - 03-17-2012, 19:38 | posts: 4 | Location: Texas

I think I may change my processor. I've been receiving low fps... in the 20-35 and sometimes even down to the teens while testing K-Tera.

As you see to my left, there are my specs. The GPU OC is stable,it was factory OC'd. I hear that Tera does not work well with the hexacore processor, and since it is cpu intensive I'm fairly sure that is causing my low fps.

The other reason I want higher fps is so when I use Tri-Def my game sustains close to 60fps as possible. I have noticed irregardless of settings on graphics I can rarely get close to 40fps. It seems that settings are irrelevant... so I can only assume the cpu is the issue. Anyone else have a similar issue with an AMD cpu and this game?
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
GhostXL
Ancient Guru
 
GhostXL's Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX 980 @ 1510/7800
Processor: i7 4790K @ 4.8ghz on H90
Mainboard: ASUS Maximus VII HERO Z97
Memory: G.Skill Trident DDR3 2667
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: CORSAIR AX1200 watt
Default 03-17-2012, 23:08 | posts: 5,710 | Location: PA, USA

Quote:
Originally Posted by ryudo6850 View Post
I think I may change my processor. I've been receiving low fps... in the 20-35 and sometimes even down to the teens while testing K-Tera.

As you see to my left, there are my specs. The GPU OC is stable,it was factory OC'd. I hear that Tera does not work well with the hexacore processor, and since it is cpu intensive I'm fairly sure that is causing my low fps.

The other reason I want higher fps is so when I use Tri-Def my game sustains close to 60fps as possible. I have noticed irregardless of settings on graphics I can rarely get close to 40fps. It seems that settings are irrelevant... so I can only assume the cpu is the issue. Anyone else have a similar issue with an AMD cpu and this game?
It's safe to say AMD CPU's aren't what they used to be. They have more hardware bugs than Intel, that are more performance related.

While Intel has it's own bugs, they aren't NEARLY as bad performance wise.

If you honestly can switch, do it. Go with an i5 2500K. Also Crosssfire has negative scaling in this game right now. I got the negative scaling in the beta that ran from the 6-9th. Single GPU it ran great on my rig.

Last edited by GhostXL; 03-18-2012 at 03:12.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
ryudo6850
Newbie
 
Videocard: Gigabyte 6850 OC
Processor: AMD PhenomIIx6 1090T 3.8
Mainboard: 870-G45
Memory: DDR3 1333 Ripjaws 2x4gb
Soundcard: TekNmotion
PSU: Raidmax 750w (bronze)
Default 03-17-2012, 23:11 | posts: 4 | Location: Texas

Isn't the 2500k an i5 and the 2600k an i7?
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
GhostXL
Ancient Guru
 
GhostXL's Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX 980 @ 1510/7800
Processor: i7 4790K @ 4.8ghz on H90
Mainboard: ASUS Maximus VII HERO Z97
Memory: G.Skill Trident DDR3 2667
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: CORSAIR AX1200 watt
Default 03-18-2012, 03:12 | posts: 5,710 | Location: PA, USA

Quote:
Originally Posted by ryudo6850 View Post
Isn't the 2500k an i5 and the 2600k an i7?
Yeah my bad, fingers moving faster than brain. It's the i5 2500k. It's not different other than it doesn't have hyperthreading, which honestly isn't needed unless you are in some kind of professional field, or encode videos.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
ryudo6850
Newbie
 
Videocard: Gigabyte 6850 OC
Processor: AMD PhenomIIx6 1090T 3.8
Mainboard: 870-G45
Memory: DDR3 1333 Ripjaws 2x4gb
Soundcard: TekNmotion
PSU: Raidmax 750w (bronze)
Default 03-18-2012, 03:21 | posts: 4 | Location: Texas

Ya I will probably go ahead and purchase it because I may sell my current system to my cousin who is wanting to pick up a new computer. This would be better than any company he would purchase from.

Do you think I would be safe with a 6950 because I also use Tri-Def for AMD HD3D and the stereo120hz 3D. That limits my fps to 60 at cap instead of 120hz like my monitor is capable of. However it is cpu intensive so I'd imagine a minor OC on the 2500k should work right?
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
GhostXL
Ancient Guru
 
GhostXL's Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX 980 @ 1510/7800
Processor: i7 4790K @ 4.8ghz on H90
Mainboard: ASUS Maximus VII HERO Z97
Memory: G.Skill Trident DDR3 2667
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: CORSAIR AX1200 watt
Default 03-18-2012, 06:41 | posts: 5,710 | Location: PA, USA

Quote:
Originally Posted by ryudo6850 View Post
Ya I will probably go ahead and purchase it because I may sell my current system to my cousin who is wanting to pick up a new computer. This would be better than any company he would purchase from.

Do you think I would be safe with a 6950 because I also use Tri-Def for AMD HD3D and the stereo120hz 3D. That limits my fps to 60 at cap instead of 120hz like my monitor is capable of. However it is cpu intensive so I'd imagine a minor OC on the 2500k should work right?
A 6950 should be fine for now. If you have cash to spare upgrading never hurts. You could get a 7950 with more Vram.

But yes, OC the i5 2500K to around 3.8-4.2ghz, and you shouldn't have a single issue CPU wise. You won't need a higher OC with a single HD 6950.
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
BahamutxD
Master Guru
 
Videocard: Asus DirectCU II 670GTX
Processor: i5 2500k
Mainboard: Asus P8P67
Memory: G.Skill Ripjaws 2x4
Soundcard: Realtek Onboard
PSU: Corsair TX650
Default 04-30-2012, 14:08 | posts: 166 | Location: Spain

What happened to that app profile which stated a profile for TERA? Crossfire seems to be broken (90+% usage and no fps gain.)
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
GhostXL
Ancient Guru
 
GhostXL's Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX 980 @ 1510/7800
Processor: i7 4790K @ 4.8ghz on H90
Mainboard: ASUS Maximus VII HERO Z97
Memory: G.Skill Trident DDR3 2667
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: CORSAIR AX1200 watt
Default 04-30-2012, 16:30 | posts: 5,710 | Location: PA, USA

Quote:
Originally Posted by BahamutxD View Post
What happened to that app profile which stated a profile for TERA? Crossfire seems to be broken (90+% usage and no fps gain.)
It runs off of the Unreal 3 engine. Just use the Mass Effect 3 Profile, works great for me.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.