Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Affiliates > MSI AfterBurner Overclock Application Discussion forum
MSI AfterBurner Overclock Application Discussion forum This forum is intended for MSI customers for questions on the AfterBurner Overclock Utility based off Rivatuner. In this section the users help each other out with answers as well as support staff from MSI.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
MSI Afterburner 2.2.0 Beta 11 (2012-01-18)
Old
  (#1)
msi-afterburner
Master Guru
 
Videocard: MSI N275GTX Lightning
Processor: Intel Core I7 870
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: OCZ Silencer 910W
Default MSI Afterburner 2.2.0 Beta 11 (2012-01-18) - 01-18-2012, 09:49 | posts: 414

Hi Guys, today we release the beta 11 which include vMem control, and some of "undisclosed" chips as well! Due to MSI HQ will be in CNY during 2012/01/21-2012/01/29, I will be offline for some days, hope you guys have fun with the latest beta 11!!

- Added memory voltage control for reference design AMD RADEON 7970 graphics cards with CHL8228 voltage regulators
- Now MSI Afterburner displays target VID instead of real voltage sensor reading on "GPU voltage" graph on graphics cards equipped with CHL8228 voltage regulators. These changes are implemented to avoid confusing the beginners and prevent the hysteria about voltage drop on AMD RADEON 7970 series graphic cards spreading across different discussion forums. Experienced users, understanding the difference between target and real voltages, may still unlock the previous real voltage monitoring mode via editing the hardware profiles
- Core and memory clock limits have been extended to 180% on AMD RADEON 7970 graphics cards in unofficial overclocking mode
- Now MSI Afterburner's startup daemon routine precaches VRM I2C registers state at the first Windows startup. Precached VRM state is being used to detect default voltage instead of hardcoding default voltages into the database. Please take a note that you may forcibly perform precaching later with command line switch or disable the precaching at all via configuration file if necessary and force MSI Afterburner to use the previous hardcoded database based default voltage detection
- MSI On-Screen Display server has been upgraded to version 4.3.1. New version gives you the following improvements:
o Added workaround for AMD OpenGL driver context switching issues causing abnormally low framerate in ID Software Rage when OSD is enabled
o Added workaround for AMD OpenGL driver PBO issues causing the driver to crash or perform abnormally slow during videocapture

download link:
http://downloads.guru3d.com/MSI-Afte...load-2842.html
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
spajdrik
Maha Guru
 
spajdrik's Avatar
 
Videocard: MSI Geforce 770 TF 2GD5
Processor: Intel i5-4670K
Mainboard: MSI Z87-G45 Gaming
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: onboard
PSU: Enermax NAXN 500W
Default 01-18-2012, 10:14 | posts: 1,114 | Location: Czech Republic

CHL8228 voltage regulator, i found that Asus cards have that regulator, are there any other manufacturers that add this regulator to their 7970 cards?
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-18-2012, 10:18 | posts: 11,516 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by spajdrik View Post
CHL8228 voltage regulator, i found that Asus cards have that regulator, are there any other manufacturers that add this regulator to their 7970 cards?
CHL8228 is in use on all reference design 7970, 7950 and some revisions of reference design 6970 cards.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
AMD@OPA
Newbie
 
Videocard: MSI 560GTX TF II OC
Processor: AMD Phenom II X4 945
Mainboard: ASUS M2N 32 Sli Deluxe
Memory: 4 GB DDR2 MDT
Soundcard:
PSU: 880 W
Default 01-18-2012, 11:33 | posts: 14 | Location: Germany

Quote:
Originally Posted by Unwinder View Post
Damn. It looks like MSI uploaded old build of beta 11 instead of the most recent one.
I have 2 different beta 11 Setup files (MSIAfterburnerSetup220Beta11.exe)

Today here loaded!

Which is the current or correct?

File 1:
Code:
CRC32 EC6E506B
MD5   7E75502DEEF224088C5EAD4F4A31DE48
SHA-1 D03495B138A13D088573051B69A776774BBF94EB
File 2:
Code:
CRC32 340571D9
MD5   23BF8F14E16775B99C8660106D94810A
SHA-1 478CB2290A5517ED4DAF66E0E77C97B26BFF447C
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Xzibit
Banned
 
Videocard: 7970 Windforce
Processor: i5 3570K/H70
Mainboard: ASUS Z77VLX
Memory: 8Gb 2,2GHz, 1.5V
Soundcard: Creative X-Fi
PSU: Thermaltake 850W
Default 01-18-2012, 11:58 | posts: 4,383 | Location: Europe

Thanks!
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
rewt
Maha Guru
 
Videocard: √
Processor: √
Mainboard: √
Memory: √
Soundcard: √
PSU: √
Default 01-18-2012, 12:09 | posts: 1,244 | Location: Americas

Quote:
Originally Posted by AMD@OPA View Post
I have 2 different beta 11 Setup files

Which is the current or correct?
Judging by the files date/time, I assume File 2 is the most current build.

Thanks for the new release!
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Illnino
Master Guru
 
Illnino's Avatar
 
Videocard: XFX 290x EK H20
Processor: Intel i7 980 H2O
Mainboard: GA-X58A-OC GIGABYTE
Memory: 12GB Corsair Vengence
Soundcard:
PSU: Coolermaster Gold 1000w
Default 01-18-2012, 12:13 | posts: 540 | Location: Darwin, Australia

"- Added memory voltage control for reference design AMD RADEON 7970 graphics cards with CHL8228 voltage regulators"


This makes my eyes cry, thank you sir. My 7970 arrives tomorrow will give it a shot, may try 1800
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
cowie
Ancient Guru
 
cowie's Avatar
 
Videocard: GTX
Processor: 2600k
Mainboard: gigabyte p67 UD7
Memory: 2x4g 1600 ddr3
Soundcard:
PSU: pcp&c 1200 watt
Default 01-18-2012, 12:15 | posts: 11,989 | Location: new jersey

Thanks

I can lose that pos i was using for ram control now.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Darren Hodgson
Ancient Guru
 
Darren Hodgson's Avatar
 
Videocard: EVGA NVIDIA GTX 980 SC
Processor: Intel Core i7-4770K
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe v2103
Memory: 16GB Corsair Veng 1600MHz
Soundcard: SB X-Fi Titanium HD
PSU: XFX PRO Black Ed. 850W
Default 01-18-2012, 12:44 | posts: 12,130 | Location: England

I was prompted to download Beta 11 by Afterburner itself when I turned my PC on this morning at 7:45am UK time, which I answered Yes to to download the file then installed it.

How do I know whether I have the latest version or not (expiry date was listed as 13th March 2012 from memory)? Is there some way to tell from the creation date of the file?

Thanks.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
PhazeDelta1
Ancient Guru
 
PhazeDelta1's Avatar
 
Videocard: EVGA 780Ti Classified SLI
Processor: Intel i7 4770k
Mainboard: Asus Sabertooth Z87
Memory: 16GB Corsair 2133MHz
Soundcard: Creative SB Z
PSU: EVGA SuperNOVA 1200 P2
Default 01-18-2012, 12:57 | posts: 13,547 | Location: USA

thanks.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-18-2012, 13:02 | posts: 11,516 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by Darren Hodgson View Post
I was prompted to download Beta 11 by Afterburner itself when I turned my PC on this morning at 7:45am UK time, which I answered Yes to to download the file then installed it.

How do I know whether I have the latest version or not (expiry date was listed as 13th March 2012 from memory)? Is there some way to tell from the creation date of the file?

Thanks.
Press "i" and verify compilation date. Old build is dated Jan 13th whilst new one is Jan 17th.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
elbubi
Member Guru
 
Videocard: GTX780 (@1200/6600)
Processor: Core i7 2600k (@5Ghz)
Mainboard: Asus P8Z68-V PRO/GEN3
Memory: G.Skill 2133Mhz x16GB
Soundcard: X-Fi Titanium Fatal1ty
PSU: CoolerMaster UCP 1100w
Default 01-18-2012, 13:33 | posts: 134 | Location: Rosario, Argentina

Thanks Unwinder!!!
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Darren Hodgson
Ancient Guru
 
Darren Hodgson's Avatar
 
Videocard: EVGA NVIDIA GTX 980 SC
Processor: Intel Core i7-4770K
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe v2103
Memory: 16GB Corsair Veng 1600MHz
Soundcard: SB X-Fi Titanium HD
PSU: XFX PRO Black Ed. 850W
Default 01-18-2012, 13:51 | posts: 12,130 | Location: England

Quote:
Originally Posted by Unwinder View Post
Press "i" and verify compilation date. Old build is dated Jan 13th whilst new one is Jan 17th.
Many thanks for the reply, Unwinder.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
Rusty_
Newbie
 
Videocard: GTX 560 TI
Processor: 2500k @ 4.6
Mainboard: Z68XP-UD3P
Memory: 8 GB DDR3
Soundcard:
PSU: Corsair AX850
Default 01-18-2012, 14:29 | posts: 30

sweet, this is why I love MSI
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
Conrad.TDI
Newbie
 
Videocard: Gigabyte GTX 460 OC 1gig
Processor: Intel i7-2600k
Mainboard: Asrock Fata1ty Z77
Memory: 16 gig Corsair Vengeance
Soundcard: Creative Xfi
PSU: Antec Earthwatts EA650
Default 01-18-2012, 15:52 | posts: 24

Thanks for all the efforts - it's very much appreciated.
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
Haldi
Master Guru
 
Videocard: R9-290 CF
Processor: I7-3930k
Mainboard: Asus P7X79 Pro
Memory: 40gb Kingston
Soundcard:
PSU: Enermax MaxRevo 1500W
Default 01-18-2012, 18:49 | posts: 156

oka, how was that ? some code i have to use to get old Voltage back ?
   
Reply With Quote
DUT localization update beta 11
Old
  (#17)
civato
Maha Guru
 
civato's Avatar
 
Videocard: 2xGTX570 sli on H2O EK
Processor: core i7 940@4153MHz H2O
Mainboard: MSI Eclipse SLI x58
Memory: ddr3 12GB@1800 Dominator
Soundcard: X-Fi Xtreme audio
PSU: 1000w Corsair
Default DUT localization update beta 11 - 01-18-2012, 18:51 | posts: 919 | Location: Look behind you , BOE!!!

Here you go Alex.

http://dev-host.org/izraa2eni4vv/DUT.zip

But one question , when I do a CL run I get this

Code:
  Searching for DUT pack translation database entries missing in rus pack
    Checking file C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\Localization\DUT\Translation\MSIAfterburner.exe\StringTable
      Line 00170 : "The changes you've made will be applied after restarting MSI Afterburner. Do you want to restart it now?"
    1 entri(es) total
  Searching for rus pack translation database entries missing in DUT pack
    Checking file C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\Localization\rus\Translation\MSIAfterburner.exe\StringTable
      Line 00170 : "The changes you've made will be applied after restarting MSI Afterburner.  Do you want to restart it now?"
But if you check the DUT and RUS localization the line 170 is there and translated on line171
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
erm
Master Guru
 
erm's Avatar
 
Videocard: Zotac GeForce GTX 560 1GB
Processor: Intel Core 2 Quad Q6600
Mainboard: Asus Hp ipibl-la
Memory: 4GB DDR2
Soundcard: Realtek ALC888s
PSU: OCZ Fatal1ty 750W
Default 01-18-2012, 19:51 | posts: 383 | Location: Italia

Thanks ! ;D

I updated Italian localization ...

bb
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-19-2012, 08:06 | posts: 11,516 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by Haldi View Post
oka, how was that ? some code i have to use to get old Voltage back ?
It was more than clearly declared in the relase notes:

- Now MSI Afterburner displays target VID instead of real voltage sensor reading on "GPU voltage" graph on graphics cards equipped with CHL8228 voltage regulators. These changes are implemented to avoid confusing the beginners and prevent the hysteria about voltage drop on AMD RADEON 7970 series graphic cards spreading across different discussion forums. Experienced users, understanding the difference between target and real voltages, may still unlock the previous real voltage monitoring mode via editing the hardware profiles

Real voltage monitoring can be enabled by editing [Settings] section of hardware profiles (.\Profiles\VEN_.......cfg) and adding

VDDC_CHL8228_VIDReadback = 0
MVDDC_CHL8228_VIDReadback = 0


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-19-2012, 08:09 | posts: 11,516 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by civato View Post
Here you go Alex.

http://dev-host.org/izraa2eni4vv/DUT.zip

But one question , when I do a CL run I get this

Code:
  Searching for DUT pack translation database entries missing in rus pack
    Checking file C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\Localization\DUT\Translation\MSIAfterburner.exe\StringTable
      Line 00170 : "The changes you've made will be applied after restarting MSI Afterburner. Do you want to restart it now?"
    1 entri(es) total
  Searching for rus pack translation database entries missing in DUT pack
    Checking file C:\Program Files (x86)\MSI Afterburner\Localization\rus\Translation\MSIAfterburner.exe\StringTable
      Line 00170 : "The changes you've made will be applied after restarting MSI Afterburner.  Do you want to restart it now?"
But if you check the DUT and RUS localization the line 170 is there and translated on line171
Thanks, Tom. The warning is displayed because you have one space missing before "Do" in Dutch localization.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
civato
Maha Guru
 
civato's Avatar
 
Videocard: 2xGTX570 sli on H2O EK
Processor: core i7 940@4153MHz H2O
Mainboard: MSI Eclipse SLI x58
Memory: ddr3 12GB@1800 Dominator
Soundcard: X-Fi Xtreme audio
PSU: 1000w Corsair
Default 01-19-2012, 12:37 | posts: 919 | Location: Look behind you , BOE!!!

Quote:
Originally Posted by Unwinder View Post
Thanks, Tom. The warning is displayed because you have one space missing before "Do" in Dutch localization.
Thanks will fix it and upload new!

EDIT:

fixed , here you go http://dev-host.org/91l1do3ti0o5/DUT.zip
Sorry for the trouble.

Last edited by civato; 01-19-2012 at 12:44.
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-19-2012, 12:45 | posts: 11,516 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by civato View Post
Thanks will fix it and upload new!

EDIT:

fixed , here you go http://dev-host.org/91l1do3ti0o5/DUT.zip
Sorry for the trouble.
Thanks, I've fixed it myself


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
DUT for EVGA
Old
  (#23)
civato
Maha Guru
 
civato's Avatar
 
Videocard: 2xGTX570 sli on H2O EK
Processor: core i7 940@4153MHz H2O
Mainboard: MSI Eclipse SLI x58
Memory: ddr3 12GB@1800 Dominator
Soundcard: X-Fi Xtreme audio
PSU: 1000w Corsair
Default DUT for EVGA - 01-19-2012, 20:53 | posts: 919 | Location: Look behind you , BOE!!!

Well I tried posting at EVGA my post at evga but you need 50 post before you can post URL so I do it here.
And I don't like sending PM's because I hate getting those myself

So here you go Alex for EVGA 2.1.2 total DUT localization

http://dev-host.org/w849e6kan89p/DUT...on_v2.1.2_.zip
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
Pantsu
Newbie
 
Videocard: Sapphire HD 7970
Processor: Intel Core i5 2500K
Mainboard: Asus Z68-V
Memory: 8GB DDR3 1600
Soundcard: Creative X-Fi Champion
PSU: Super Flower 650W modular
Default 01-20-2012, 14:30 | posts: 17 | Location: Finland

Nice to see memory overvolting added. My chip didn't like it though. It went all the way to 1790 MHz but 3DMark11 score actually only got worse after 1730 which was already my previous OC. So those who want to try memory voltage OC better check at what point error correction kicks in.
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
chispy
Ancient Guru
 
chispy's Avatar
 
Videocard: 2x290X CF on H2O Swiftech
Processor: 4790K on H2O Swiftech
Mainboard: Asus Maximus VII Hero Z97
Memory: 16GB Team eXtreme 2400 c9
Soundcard: X-Fi-Titanium HD / Z5500
PSU: eVGA Supernova G2 1300w
Thumbs up 01-20-2012, 18:36 | posts: 6,621 | Location: Puerto Rico

Great going Alexey , thank you.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.