Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Operating Systems
Operating Systems Is Windows 2000, XP or Vista giving you a hard time ? Wanna try out Linux ?


Reply
 
Thread Tools Display Modes
How to enable "AHCI" mode in Windows 7 after OS Installation!!!
Old
  (#1)
xtremegamer
Maha Guru
 
xtremegamer's Avatar
 
Videocard: ASUS 5750 1GB DDR5
Processor: Intel i5 2320 3.3GHz
Mainboard: Asus P8H61 MLE/B3
Memory: 4GB DDR3 Corsair
Soundcard: BLasTer Audi ValUe 7.1
PSU: Corsair 400WCX 30A 80+
Question How to enable "AHCI" mode in Windows 7 after OS Installation!!! - 11-22-2011, 05:04 | posts: 1,212 | Location: India

Hi...

Is there a way to enable AHCI mode after Windows 7 installation, read somewhere AHCI is more faster than IDE, when i change IDE to AHCI in Bios , Windows 7 wont boot is there any Registry method.......
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
thatguy91
Ancient Guru
 
Videocard: HIS R9-280x Iceq X2 Turbo
Processor: i5-3570K
Mainboard: Asrock Z77 Extreme6
Memory: DDR3-2400 2x8GB
Soundcard: ALC898 + Microlab FC-730
PSU: Enermax Platimax 750W
Default 11-22-2011, 05:39 | posts: 3,966 | Location: Australia

Yes there is. Boot in IDE mode, and copy the following into notepad, and save as a .reg file. Then double click on it, and okay it to install.

Code:
Windows Registry Editor Version 5.00

[HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\services\msahci]
"Start"=dword:00000000
Reboot (important!), and set AHCI mode (important! must be done before trying to install the performance driver).

Then download and install (or download beforehand) the Intel AHCI performance driver:
http://www.station-drivers.com/telec...ivers.com).exe
(its also for RAID etc).

Its on http://www.station-drivers.com/page/intel%20raid.htm

Don't download the 11.x series yet, they're alpha (pre-beta) and unstable. The 11.0.x is somewhat stable (seemingly) but are several months older than the 10.8's, which seem to work better anyway (they're the proper Intel released ones).

Reboot.

Last edited by thatguy91; 11-22-2011 at 05:45.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
killer_939
Maha Guru
 
killer_939's Avatar
 
Videocard: Radeon 7950 @ 1100/1500
Processor: i5 2500k @ 4.6GHz 1.36v
Mainboard: ASRock P67 Extreme6
Memory: 8gb DDR3 1600MHz
Soundcard: Xonar Essence STX + AD700
PSU: 720w
Default 11-22-2011, 05:41 | posts: 2,598 | Location: Australia

http://forums.guru3d.com/forumdisplay.php?f=38

Top thread, look before you ask.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
xtremegamer
Maha Guru
 
xtremegamer's Avatar
 
Videocard: ASUS 5750 1GB DDR5
Processor: Intel i5 2320 3.3GHz
Mainboard: Asus P8H61 MLE/B3
Memory: 4GB DDR3 Corsair
Soundcard: BLasTer Audi ValUe 7.1
PSU: Corsair 400WCX 30A 80+
Default 11-22-2011, 05:58 | posts: 1,212 | Location: India

ohh Thankzz , u guys are so helpful...

Is there any speed difference when switiching IDE to AHCI mode[Transfer Rates]
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
xtremegamer
Maha Guru
 
xtremegamer's Avatar
 
Videocard: ASUS 5750 1GB DDR5
Processor: Intel i5 2320 3.3GHz
Mainboard: Asus P8H61 MLE/B3
Memory: 4GB DDR3 Corsair
Soundcard: BLasTer Audi ValUe 7.1
PSU: Corsair 400WCX 30A 80+
Default 11-22-2011, 06:20 | posts: 1,212 | Location: India

Does that Registry hack work on XP , bcoz i have Xp installed too Dual boot....
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
killer_939
Maha Guru
 
killer_939's Avatar
 
Videocard: Radeon 7950 @ 1100/1500
Processor: i5 2500k @ 4.6GHz 1.36v
Mainboard: ASRock P67 Extreme6
Memory: 8gb DDR3 1600MHz
Soundcard: Xonar Essence STX + AD700
PSU: 720w
Default 11-22-2011, 06:21 | posts: 2,598 | Location: Australia

Quote:
Originally Posted by xtremegamer View Post
Does that Registry hack work on XP , bcoz i have Xp installed too Dual boot....
Try it, if it doesn't google how to.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
xtremegamer
Maha Guru
 
xtremegamer's Avatar
 
Videocard: ASUS 5750 1GB DDR5
Processor: Intel i5 2320 3.3GHz
Mainboard: Asus P8H61 MLE/B3
Memory: 4GB DDR3 Corsair
Soundcard: BLasTer Audi ValUe 7.1
PSU: Corsair 400WCX 30A 80+
Default 11-22-2011, 06:24 | posts: 1,212 | Location: India

Quote:
Originally Posted by killer_939 View Post
Try it, if it doesn't google how to.
k mate i will try.....
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
xtremegamer
Maha Guru
 
xtremegamer's Avatar
 
Videocard: ASUS 5750 1GB DDR5
Processor: Intel i5 2320 3.3GHz
Mainboard: Asus P8H61 MLE/B3
Memory: 4GB DDR3 Corsair
Soundcard: BLasTer Audi ValUe 7.1
PSU: Corsair 400WCX 30A 80+
Unhappy 11-22-2011, 06:46 | posts: 1,212 | Location: India

Hi...


well in XP sp3 there is no registry located"MSAHCI"... any idea, googled didn't find much information for Xp....
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Andrés
Ancient Guru
 
Andrés's Avatar
 
Videocard: Sapphire HD 6950 2Gb
Processor: Q6600 @ 3.0Ghz
Mainboard: Asus P5E
Memory: 4x1Gb Kingston DDR2 667
Soundcard: X-Fi Titanium
PSU: CM Silent Pro M700
Default 11-23-2011, 01:44 | posts: 4,499 | Location: Buenos Aires, Argentina

This does not work on XP. You must reinstall everything from scratch if you want AHCI.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Mozaik
Banned
 
Videocard: Giga gtx 470@800
Processor: I7 2600K@4,8(HT) on H100
Mainboard: Asrock Extreme3 Gen3
Memory: 16 GB GSkill 1,35 V
Soundcard: Asus Xonar DG
PSU: 650
Default 11-23-2011, 06:40 | posts: 454 | Location: Croatia

Well,is there a speed benefit from AHCI compared to IDE for a standard HDD?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
xtremegamer
Maha Guru
 
xtremegamer's Avatar
 
Videocard: ASUS 5750 1GB DDR5
Processor: Intel i5 2320 3.3GHz
Mainboard: Asus P8H61 MLE/B3
Memory: 4GB DDR3 Corsair
Soundcard: BLasTer Audi ValUe 7.1
PSU: Corsair 400WCX 30A 80+
Default 11-25-2011, 07:03 | posts: 1,212 | Location: India

Hi....

I tried so many ways in XP all leads to Bsod, but it Worked in Windows 7x64......
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.