Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD - ATI Drivers Section
Videocards - AMD - ATI Drivers Section In this section you can discuss everything Catalyst related. AMD Catalyst drivers are for all AMD ATI based graphics cards. This is also the place to discuss modified Catalyst drivers.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Skyrim.ini & SkyrimPrefs.ini Tweaks
Old
  (#1)
Maspast
Newbie
 
Videocard: RADEON HD7970 Double D
Processor: Intel i7 2600k @ 4.8ghz
Mainboard: Asus P8Z68-V Pro Gen3
Memory: DDR3 8GB LP
Soundcard: Sennheiser HD 595
PSU: Corsair TX 950w
Default Skyrim.ini & SkyrimPrefs.ini Tweaks - 11-19-2011, 04:26 | posts: 25 | Location: UK

Hi all,
After getting much headache, ive used some tweaks that Ive found from scouring multiple forums and found that my fps has been boosted by a bit and the game is much more stable (less stutters etc).

My Documents\My Games\Skyrim\

Skyrim.ini
[Papyrus] (Added the following at the end)
iMinMemoryPageSize=100000
iMaxMemoryPageSize=5000000
iMaxAllocatedMemoryBytes=1800000000


SkyrimPrefs.ini
[General] (Added the following at the end)
iPreloadSizeLimit=209715200
fMasterFilePreLoadMB=320.0000
iNumHWThreads=X (X=Number of CPU Cores)
bUseThreadedParticleSystem=1

[Display]
(Added after iShadowMapResolution= )
fDefault1stPersonFOV=90.0000
fDefaultWorldFOV=90.0000
fDefaultFOV=90.0000

[Decals] (Added the following at the end)
bDecalMultithreaded=1

I am currently using the following:
Catalyst 11.11
11.11 Cap 1

RadeonPro:
Oblivion Profile
MVPU Mode: Default

Though of course it aint entirely optimized for Crossfire yet (gief Caps)

I am currently getting anywhere between 80-120fps and it is way more stable for me using the above settings, I hope this helps some people.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
CPC_RedDawn
Ancient Guru
 
CPC_RedDawn's Avatar
 
Videocard: 3GB HD7970OC/2GB HD7770
Processor: 4770K@4.5GHz/Q6600@3.6GHz
Mainboard: Z87-GD65 / P5K PREMIUM
Memory: 16GB@1866MHz/4GB@1066MHz
Soundcard: Creative SoundBlaster Z
PSU: 1200W/900W
Default 11-19-2011, 04:38 | posts: 5,958 | Location: Wolverhampton/United Kingdom

Just thought I would let you know that in my skyrim.ini this setting is different to yours...

yours

iMaxAllocatedMemoryBytes=1800000000

mine

iMaxAllocatedMemoryBytes=4800000000


Looks to me like yours is set to low? Try this at a higher setting. My .ini is also a modified one I downloaded from nexus.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: GTX Titan H20 1472/7600
Processor: i7 5820K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-A
Memory: Crucial 4x4GB 2666
Soundcard: Xonar Phoebus-PC360/HD598
PSU: SeaSonic Platinum-1000
Default 11-19-2011, 04:47 | posts: 6,795 | Location: USA

Ill add more from mine
Skyrimprefs.ini

Added this To bottom
[BackgroundLoad]
bBackgroundLoadLipFiles=1
bLoadBackgroundFaceGen=1
bUseMultiThreadedFaceGen=1
bBackgroundCellLoads=1
bLoadHelmetsInBackground=1
bUseMultiThreadedTrees=1

Under [Navmesh]
bUseThreadedMeshes=1

Under [trees]
bUseMultiThreadedTrees=1

bShadowMaskZPrePass=1

Under [General]
bUseThreadedParticleSystem=1
bUseThreadedBlood=1
bUseThreadedMorpher=1
bUseThreadedTempEffects=1
bUseThreadedTextures=1
bUseThreadedMeshes=1
bUseThreadedLOD=1
bUseThreadedAI=1
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: GTX Titan H20 1472/7600
Processor: i7 5820K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-A
Memory: Crucial 4x4GB 2666
Soundcard: Xonar Phoebus-PC360/HD598
PSU: SeaSonic Platinum-1000
Default 11-19-2011, 04:53 | posts: 6,795 | Location: USA

Under skyrim.ini in [General] i have
uInterior Cell Buffer=48
uExterior Cell Buffer=288
iPreloadsizeLimit=524288000

Also, you should do large adress aware to skyrim exe
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
COOPOD
Member Guru
 
Videocard: HIS HD7970 IceQ X 3GB
Processor: AMD FX-8350
Mainboard: ASUS M5A97 EVO R2.0
Memory: Transcend JM1333KLU-2G8GB
Soundcard: Xonar DS
PSU: SeaSonic X-850
Default 11-19-2011, 05:19 | posts: 50

http://forums.steampowered.com/forum....php?t=2227329
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Del_Boy
Banned
 
Videocard: MSI R9 290 (2560x1600)
Processor: FX-8350 4.7ghz (water)
Mainboard: Gigabyte GA-990XA-UD3
Memory: 8GB ddr3 Kingston HyperX
Soundcard: stick in a can
PSU: OCZ 700w
Default 11-19-2011, 08:01 | posts: 457 | Location: UK

Don't tinker with ini just yet, it will make your game crash to desk top a whole lot more, trust me tried and tested, i know what im talking about, had years of playing Oblivion with a heavily modded ini and had to install a 4GB patch to get game working, it made the game look very good but was a Nightmare to work out and fix.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: GTX Titan H20 1472/7600
Processor: i7 5820K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-A
Memory: Crucial 4x4GB 2666
Soundcard: Xonar Phoebus-PC360/HD598
PSU: SeaSonic Platinum-1000
Default 11-19-2011, 08:15 | posts: 6,795 | Location: USA

So have i, but my game was/is 100% stable
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
painter
Maha Guru
 
painter's Avatar
 
Videocard: KFA2 670
Processor: Intel 2500K 4.3ghz
Mainboard: Gigabyte Z68a
Memory: 8gb G-Skill Ripjaws
Soundcard: X-FI Xtreme Gamer
PSU: OCZ 700w
Default 11-19-2011, 11:13 | posts: 1,043 | Location: Devon

Quote:
Originally Posted by Del_Boy View Post
Don't tinker with ini just yet, it will make your game crash to desk top a whole lot more, trust me tried and tested, i know what im talking about, had years of playing Oblivion with a heavily modded ini and had to install a 4GB patch to get game working, it made the game look very good but was a Nightmare to work out and fix.
I'm sure some things could make it crash, but those above are safe and it's not as if you can't remove them again... my problem is they don't actually do anything for me... areas that chug, still chug and the odd stutter is still there, regardless of the values used, though none of it is game breaking... so I've gone back to default ini's with just the FOV tweaked [for now]

Tweaking the Oblivion ini seemed to achieve more, but I think it was more broken than Skyrim is.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
zhengzhoudave
Master Guru
 
zhengzhoudave's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 680 2GB
Processor: Intel i7 2700k
Mainboard: Asus P8Z68-V
Memory: 16GB DDR3
Soundcard: Onboard
PSU: BeQuiet Pure Power 730w
Default 11-21-2011, 00:14 | posts: 600 | Location: United Kingdom

This is all interesting stuff - I might give it a go and see if it helps, but i'll probably wait for a game update and some new ATI drivers before I really try to get immersed in the game too because that's the real problem here I think! Both Bethesda and ATI can't blame me for thinking they have done it again, again, again, again, etc
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
TheHunter
Banned
 
Videocard: MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
Processor: Intel C2Q 9450 @ 3.576GHZ
Mainboard: Gigabyte GA-X48-DS5 [F8H]
Memory: Corsair D. 2x2GB @1073MHZ
Soundcard: XFi Fatality Pro [SB046A]
PSU: Tagan Piperock 600W [48A]
Default 11-21-2011, 00:23 | posts: 13,425 | Location: √╥

You can check for more tweaks here and it has a nice overview of what is what.. well kinda

>> http://donotargue.com/cfg-makers/skyrim/ <<

------------
Here is my final cfg with a help from the above generator and our fellow guru3d member Jonas
http://forums.guru3d.com/showpost.ph...43&postcount=7



updated (23.11.11)

Better Performance

Skyrim.ini
Quote:
[General]
sLanguage=ENGLISH
uInterior Cell Buffer=32
uExterior Cell Buffer=64 <<< or 80
fDefault1stPersonFOV=85.0000
fDefaultWorldFOV=85.0000
fDefaultFOV=85.0000
iPreloadSizeLimit=104857600
fMasterFilePreLoadMB=100.0000
fSunUpdateThreshold=1.0000
fSunShadowUpdateTime=0
uGridsToLoad=7
iNumHWThreads=4
iHWThread6=5
iHWThread5=5
iHWThread4=5
iHWThread3=4
iHWThread2=4
iHWThread1=4
iRenderingThread2HWThread=1
iRenderingThread1HWThread=0
bMultiThreadMovement=1
iAIThread2HWThread=5
iAIThread1HWThread=3
bUseThreadedMorpher=1
bUseThreadedParticleSystem=1
bUseThreadedTempEffects=1
bAnimateDoorPhysics=0
bPreCullActors=1
bUseHardDriveCache=0


[BackgroundLoad]
bUseBackgroundFileLoader=1
bLoadBackgroundFaceGen=1
bUseMultiThreadedFaceGen=1
bBackgroundCellLoads=1
bUseMultiThreadedTrees=1
bUseBackgroundFileLoader=1

[Display]
fShadowLODMaxStartFade=1000.0
fSpecularLODMaxStartFade=2000.0
fLightLODMaxStartFade=3500.0
iTrilinearThreshold=3
bCompileOnRender=1
bAllowScreenshot=1

[Audio]
fMusicDuckingSeconds=6.0
fMusicUnDuckingSeconds=8.0
fMenuModeFadeOutTime=3.0
fMenuModeFadeInTime=1.0
uiMaxAudioCacheSize=2097152
uiInitialCacheSize=1048576
uiAudioHWThread=1
uMaxSizeForCachedSound=262144
bEnableAudioCache=1
bEnableAudio=1
sAudioAPI=XAudio2

[Grass]
bAllowCreateGrass=1
bAllowLoadGrass=1


[Water]
bReflectLODLand=1
bReflectSky=1
bReflectLODTrees=1
bReflectLODObjects=0



[Archive]
sResourceArchiveList=Skyrim - Misc.bsa, Skyrim - Shaders.bsa, Skyrim - Textures.bsa, Skyrim - Interface.bsa, Skyrim - Animations.bsa, Skyrim - Meshes.bsa, Skyrim - Sounds.bsa
sResourceArchiveList2=Skyrim - Voices.bsa, Skyrim - VoicesExtra.bsa

[GeneralWarnings]
SGeneralMasterMismatchWarning=One or more plugins could not find the correct versions of the master files they depend on. Errors may occur during load or game play. Check the Warnings.txt file for more information.


[Combat]
fMagnetismStrafeHeadingMult=0.0
fMagnetismLookingMult=0.0

[Papyrus]
fPostLoadUpdateTimeMS=500.0
bEnableLogging=0
bEnableTrace=0
bLoadDebugInformation=0
iMaxMemoryPageSize=4096 <<<< needs 4gb ram
iMinMemoryPageSize=512
fExtraTaskletBudgetMS=1.2000
fUpdateBudgetMS=1.2000
fArchiveInitBufferMB=8.0000

[HAVOK]
iNumThreads=2
bHavokDebug=0
fMaxTime=0.0157
bDebugMultithreaded=0
SkyrimPrefs.ini

Quote:
[General]
fBrightLightColorB=1.0000
fBrightLightColorG=1.0000
fBrightLightColorR=1.0000
iStoryManagerLoggingEvent=-1
bEnableStoryManagerLogging=0
uExterior Cell Buffer=64 <<< or 80


[Imagespace]
bDoDepthOfField=1
iRadialBlurLevel=1

[Display]
iMaxAnisotropy=1 <<< i use in driver
fLeafAnimDampenDistEnd=4600.0000
fLeafAnimDampenDistStart=3600.0000
fTreesMidLODSwitchDist=5000.0000
fGamma=1.0800
fDecalLOD2=1500.0000
fDecalLOD1=1000.0000
fSpecularLODStartFade=1500.0000
fLightLODStartFade=3000.0000
fShadowLODStartFade=500.0000
iTexMipMapMinimum=10
iTexMipMapSkip=0
bTransparencyMultisampling=0
iWaterMultiSamples=0
iShadowFilter=3
iBlurDeferredShadowMask=1 <<<<<<<< this takes a big hit at 3, use max 2
fInteriorShadowDistance=3000.0000
fShadowDistance=4000.0000
iShadowMapResolutionSecondary=1024 <<< or 2048
iShadowMapResolutionPrimary=1024 <<< or 2048 or max 4096.
iShadowSplitCount=2
iMultiSample=2
iShadowMapResolution=1024 <<< or max 2048 - huge perf. hit anything after with iBlurDeferredShadowMask=2 or 3...esp. 3 -_-
fShadowBiasScale=0.5000
iShadowMaskQuarter=3
iShadowMode=4
bTreesReceiveShadows=1 <<< but at that low reso its kinda bad, same for land shadows..
bDrawLandShadows=1 <<<
bDrawShadows=1
bFull Screen=1
iSize H=********* <<<< your Resolution
iSize W=*********
fMeshLODFadePercentDefault=1.2000
fMeshLODFadeBoundDefault=256.0000
fMeshLODLevel2FadeTreeDistance=2048.0000
fMeshLODLevel1FadeTreeDistance=2844.0000
fMeshLODLevel2FadeDist=9999999.0000 <<< or for that extra speed 3072
fMeshLODLevel1FadeDist=9999999.0000 <<< or 4096
iScreenShotIndex=0
bShadowMaskZPrepass=0
bMainZPrepass=0
iMaxSkinDecalsPerFrame=10
iMaxDecalsPerFrame=30
sD3DDevice="*************" <<<< your GPU
bFXAAEnabled=0
iAdapter=0
iPresentInterval=1
bFloatPointRenderTarget=1

[Grass]
b30GrassVS=1
fGrassStartFadeDistance=6000.0000
fGrassMaxStartFadeDistance=8000.0000
fGrassMinStartFadeDistance=200.0000
bAllowCreateGrass=1
bAllowLoadGrass=1
bDoTallGrassEffect=1
bShadowsOnGrass=1
iGrassCellRadius=4
iMaxGrassTypesPerTexure=4


[Water]
iWaterReflectHeight=512
iWaterReflectWidth=512
bUseWaterDisplacements=1
bUseWaterRefractions=1
bUseWaterReflections=1


[MAIN]
bGamepadEnable=0
bCrosshairEnabled=1
fHUDOpacity=0.4000
bSaveOnPause=0
bSaveOnTravel=1
bSaveOnWait=0
bSaveOnRest=1
fSkyCellRefFadeDistance=150000.0000

[GamePlay]
bShowFloatingQuestMarkers=1
bShowQuestMarkers=1
iDifficulty=2

[Interface]
bDialogueSubtitles=0
bGeneralSubtitles=0
bShowCompass=0

[Controls]
fGamepadHeadingSensitivity=1.0000
fMouseHeadingSensitivity=0.0155
MouseHeadingYScale=0.0145
fMouseHeadingXScale=0.0145
bAlwaysRunByDefault=1
bInvertYValues=0
bGamePadRumble=0
bMouseAcceleration=0

[Particles]
iMaxDesired=750

[SaveGame]
fAutosaveEveryXMins=30.0000

[AudioMenu]
fAudioMasterVolume=1.0000
fVal7=1.0000
uID7=0
fVal6=1.0000
uID6=0
fVal5=1.0000
uID5=0
fVal4=1.0000
uID4=0
fVal3=1.0000
uID3=94881
fVal2=0.4000
uID2=466532
fVal1=1.0000
uID1=554685
fVal0=0.8000
uID0=1007612

[Clouds]
fCloudLevel2Distance=262144.0000
fCloudLevel1Distance=32768.0000
fCloudLevel0Distance=16384.0000
fCloudNearFadeDistance=9000.0000

[TerrainManager]
fTreeLoadDistance=40000.0000
fBlockMaximumDistance=150000.0000
fBlockLevel1Distance=40000.0000
fBlockLevel0Distance=25000.0000
fSplitDistanceMult=1.1000
bShowLODInEditor=0

[NavMesh]
fObstacleAlpha=0.5000
fCoverSideHighAlpha=0.8000
fCoverSideLowAlpha=0.6500
fEdgeFullAlpha=1.0000
fEdgeHighAlpha=0.7500
fEdgeLowAlpha=0.5000
fTriangleFullAlpha=0.7000
fTriangleHighAlpha=0.3500
fTriangleLowAlpha=0.2000
fLedgeBoxHalfHeight=25.0000
fEdgeDistFromVert=10.0000
fEdgeThickness=10.0000
fPointSize=2.5000

[Trees]
uiMaxSkinnedTreesToRender=35
bEnableTreeAnimations=1
bRenderSkinnedTrees=1

[Decals]
uMaxDecals=450
bDecals=1
bSkinnedDecals=1
uMaxSkinDecals=60
uMaxSkinDecalsPerActor=40

[LOD]
fLODFadeOutMultObjects=12.0000
fLODFadeOutMultItems=5.0000
fLODFadeOutMultActors=12.0000
fLODFadeOutMultSkyCell=1.0000

[Launcher]
bEnableFileSelection=1
bShowAllResolutions=1
uLastAspectRatio=2

[BlurShaderHDR]
bDoHighDynamicRange=1

[BlurShader]
bUseBlurShader=0

[Papyrus]
fPostLoadUpdateTimeMS=500.0
bEnableLogging=0
bEnableTrace=0
bLoadDebugInformation=0


Better IQ
 Click to show spoiler



shadow map: 2048

http://i765.photobucket.com/albums/x...2048shadow.jpg

shadow map: 3072

http://i765.photobucket.com/albums/x...3072shadow.jpg

Last edited by TheHunter; 11-25-2011 at 20:17. Reason: fixed value error and added player shadow map size pics..
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
somemadcaaant
Master Guru
 
somemadcaaant's Avatar
 
Videocard: R9 290
Processor: i7 920 @ 4.2ghz @ 1.26v
Mainboard: Gigabyte GA-EX58-UD5 F13K
Memory: G Skill 12G DDR3 PC12800
Soundcard: SB X-Fi TF PRO
PSU: Corsair HX-850mhz
Default 11-21-2011, 01:16 | posts: 215 | Location: Australia

I'm not having any crashes with these tweaks which is good, applied a few texture replacement mods from skyrimnexus site and its crashing for me now, removed the mods and all is fine.

Bit annoying since I want to polish this turd before i get into it, the water texture mods seem to be the culprit, has any one else tried any mods?

Also 1.2 patch is coming in the next few weeks, praying for a texture overhaul for PC version.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Russ369
Master Guru
 
Videocard: MSI GTX 970 Gaming Ed.
Processor: Intel i5-4690K @ 4.4ghz
Mainboard: Asus Z97I-Plus
Memory: Corsair 8GB DDR3 1866mhz
Soundcard: Realtek Onboard
PSU: Corsair CX600M
Default 12-21-2011, 06:54 | posts: 607 | Location: Toronto

Quote:
Originally Posted by TheHunter View Post
You can check for more tweaks here and it has a nice overview of what is what.. well kinda

>> http://donotargue.com/cfg-makers/skyrim/ <<

------------
Here is my final cfg with a help from the above generator and our fellow guru3d member Jonas
http://forums.guru3d.com/showpost.ph...43&postcount=7



updated (23.11.11)

Better Performance

Skyrim.ini


SkyrimPrefs.ini





Better IQ
 Click to show spoiler



shadow map: 2048

http://i765.photobucket.com/albums/x...2048shadow.jpg

shadow map: 3072

http://i765.photobucket.com/albums/x...3072shadow.jpg
Can you remove the spoiler from the IQ one I cant copy it cuz it always closes the box
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.