Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - NVIDIA Drivers Section
Videocards - NVIDIA Drivers Section In this section you can discuss everything ForceWare driver related. ForceWare (Detonator) drivers are for NVIDIA TNT, Quadro and all GeForce based videocards.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Cannot open nvidia control panel
Old
  (#1)
hanson
Member Guru
 
hanson's Avatar
 
Videocard: MSI GTX780 LIGHTNING/3G
Processor: Intel Core i5 3570k
Mainboard: MSI Z77A-GD80 bios V10.5
Memory: Gskill ARES 2133C9D-8GAB
Soundcard: Realtek onboard/T3030
PSU: Corsair HX750 +80Silver
Default Cannot open nvidia control panel - 02-24-2011, 16:02 | posts: 54 | Location: Indonesia

Hi guys,
just wanna ask this : i cannot open nvidia control panel with driver 266.66 or 266.77 for my zotac gtx560ti oc, when i click it at desktop with right click on mouse first it goes crash.... only with driver 266.44 from zotac bundle i can open it and not crash..... why is that??
btw i'm using win7 x64..... and i already instal with using "perform clean instal" but still couldnot open nvidia control panel.

Last edited by hanson; 02-24-2011 at 16:13.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
bliss007
Banned
 
Videocard: Asus GTX 580
Processor: Intel Q9650 @ 4.0GHZ
Mainboard: Asus Maximus II Formula
Memory: 8GB Corsair Dominator C5
Soundcard: X-FI Fatal1ty Pro
PSU: Enermax Infiniti 720 watt
Default 02-24-2011, 17:30 | posts: 1,587 | Location: Glasgow

In the read me filefor last few Nvidia drivers there was a bug mentioned about not being able to open the Nvidia CP and the fix was to install the drivers a 2nd time over the top (not the clean option).

If you still have issues you will need to try remove all traces of old drivers using DriverSweeper !
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Veteran
Ancient Guru
 
Veteran's Avatar
 
Videocard: 690@1372-Vmod on H20-24/7
Processor: 4930k@4.2ghz-1.05v-H20
Mainboard: R4BE@Monoblock-H20
Memory: 16Gb Mushkin Redline2133
Soundcard: SupremeFX-Sennheiser 350
PSU: Corsair AX 1200i
Default 02-25-2011, 11:31 | posts: 10,551 | Location: United kingdom

uninstall driver
boot into safemode
use drivesweeper to clean old driver remains out
boot into normal mode
install new driver
reboot into normal mode
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
ShadowDuke
Maha Guru
 
ShadowDuke's Avatar
 
Videocard: GigaByte GTX 660 oc / 2gb
Processor: AMD FX-6300 (3,5GHz)
Mainboard: MSI 970A-G43
Memory: 8GB Crucial DDR3 (1600)
Soundcard: Creative Inspire 5300
PSU: Antec HCG-620M
Default 02-25-2011, 20:46 | posts: 1,850 | Location: Germany

you need to run service "nvidia driver helper service" x2 (nvvsvc.exe) without you have no access to the cp
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
applejack
Master Guru
 
applejack's Avatar
 
Videocard: MSI GTX 780 Gaming OC
Processor: Intel® Core™ i7-4930K
Mainboard: GIGABYTE GA-X79-UP4
Memory: G.Skill 4x4GB 2133mhz cl9
Soundcard: Creative Sound Blaster Z
PSU: Seasonic G-650
Default 02-26-2011, 17:10 | posts: 470 | Location: Israel

I'm having a similar issue.
win7 32bit, nvcp was working fine until I tried to enter the video options and it crashed.
now it crashes as soon as I launch nvcp.

tried second install, clean install (inc. driver sweeper), restarting the driver helper service...
nothing solved it for me, expect rolling back to 266.58 whql
I can however clean install 266.77 and use the nvcp as long as I never visit the video options.

Last edited by applejack; 02-26-2011 at 17:17.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
hanson
Member Guru
 
hanson's Avatar
 
Videocard: MSI GTX780 LIGHTNING/3G
Processor: Intel Core i5 3570k
Mainboard: MSI Z77A-GD80 bios V10.5
Memory: Gskill ARES 2133C9D-8GAB
Soundcard: Realtek onboard/T3030
PSU: Corsair HX750 +80Silver
Default 03-01-2011, 03:03 | posts: 54 | Location: Indonesia

Quote:
Originally Posted by applejack View Post
I'm having a similar issue.
win7 32bit, nvcp was working fine until I tried to enter the video options and it crashed.
now it crashes as soon as I launch nvcp.

tried second install, clean install (inc. driver sweeper), restarting the driver helper service...
nothing solved it for me, expect rolling back to 266.58 whql
I can however clean install 266.77 and use the nvcp as long as I never visit the video options.
Yes, applejack your issue is very similar with me but for me i have to instal zotac 266.44 driver first which can open nvidia control panel and other setting without crash then i have to install driver 266.66 using option no.1 (upgrade) not perform clean install.... result is i can open nvidia control panel but only to see/open" manage 3D setting" or "physx configuration".... if i click setting for video or anything under "physx configuration" then it goes CRASH .... when i start agan nvid.cont.panel it crash right away as i click it.
But weird thing is that i have 2 friends that dont have problem like mine with same videocard and same OS...... could it be bug for OS or nvidia? i bet OS. Must update hotfix or something like that.

And the second weird thing is : i cannot install nvidia 266.58 driver... why is that? if i instal first it goes normal then when trying copying files and installing it says "cannot locate hardware for this driver.....bla bla " (i forgot exactly the words said oops)

Last edited by hanson; 03-01-2011 at 03:11.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
hanson
Member Guru
 
hanson's Avatar
 
Videocard: MSI GTX780 LIGHTNING/3G
Processor: Intel Core i5 3570k
Mainboard: MSI Z77A-GD80 bios V10.5
Memory: Gskill ARES 2133C9D-8GAB
Soundcard: Realtek onboard/T3030
PSU: Corsair HX750 +80Silver
Default 03-06-2011, 15:32 | posts: 54 | Location: Indonesia

I tried 267 beta even there's a note that this driver fix error/crash when opening nvidia control panel .... still it crashes again and again
whats wrong with my hardware???
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
applejack
Master Guru
 
applejack's Avatar
 
Videocard: MSI GTX 780 Gaming OC
Processor: Intel® Core™ i7-4930K
Mainboard: GIGABYTE GA-X79-UP4
Memory: G.Skill 4x4GB 2133mhz cl9
Soundcard: Creative Sound Blaster Z
PSU: Seasonic G-650
Default 03-06-2011, 19:27 | posts: 470 | Location: Israel

well, 267.24 beta solved the nvcp crashes for me.

I'm guessing you installed the 267.26 beta driver, as it support your card (gtx560), while 267.24 doesn't, right ?
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
hanson
Member Guru
 
hanson's Avatar
 
Videocard: MSI GTX780 LIGHTNING/3G
Processor: Intel Core i5 3570k
Mainboard: MSI Z77A-GD80 bios V10.5
Memory: Gskill ARES 2133C9D-8GAB
Soundcard: Realtek onboard/T3030
PSU: Corsair HX750 +80Silver
Default 03-14-2011, 05:47 | posts: 54 | Location: Indonesia

Thx applejack but 267.24 still crash while opening nvidia control panel and worse is 267.26 just couldnot installed in mysystem, btw now i change my card to Digital Alliance GTX560Ti sonic and the problem still EXIST, only driver from VGA (DA) can open nvidia control panel same like Zotac..... i even re install my windows with SP1 for win7 ultimate x64, the problem still EXIST........... really confuse about this.... i wonder maybe mymobo have problem with nvidia latest software???
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
wulaishiwo
Banned
 
Videocard: Memory size
Processor: AMD Athlon 64
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: I don't know
Default 03-14-2011, 06:01 | posts: 5

I've no idea about what you are talking about, sorry.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
henrykipson
Newbie
 
Videocard: no
Processor: no
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: no
Default 03-14-2011, 08:59 | posts: 3

Hey...Really informative thread..Keep it up.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Infinity7_00
Banned
 
Videocard: NVidia GTX580SC 1536mb
Processor: Intel Core i7 975@4.22GHz
Mainboard: ASUS Rampage II Extreme
Memory: 6gb Corsair tri-chan DDR3
Soundcard: Soundblaster Titanium
PSU: PC Power&Cooling 750 watt
Default 03-14-2011, 21:11 | posts: 578 | Location: USA west coast

Check out this info over at the NVidia forum and see if it helps your issue.

http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=194909
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Virtue
Maha Guru
 
Videocard: GTX 670 WF3
Processor: i5-760 NH-D14
Mainboard: Gigabyte UD3
Memory: 8GB G.Skill Ripjaws X
Soundcard: Sennheiser HD600/ODAC+O2
PSU: 600W OCZ StealthXStream 2
Default 03-14-2011, 22:52 | posts: 830 | Location: Montreal

Quote:
Originally Posted by Veteran View Post
uninstall driver
boot into safemode
use drivesweeper to clean old driver remains out
boot into normal mode
install new driver
reboot into normal mode
^

Do this, disregard everything else.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
hanson
Member Guru
 
hanson's Avatar
 
Videocard: MSI GTX780 LIGHTNING/3G
Processor: Intel Core i5 3570k
Mainboard: MSI Z77A-GD80 bios V10.5
Memory: Gskill ARES 2133C9D-8GAB
Soundcard: Realtek onboard/T3030
PSU: Corsair HX750 +80Silver
Default 03-17-2011, 04:08 | posts: 54 | Location: Indonesia

Thx all i will try it again .... uuufffff i almost give up hehe btw my card runs very well daily but cannot open nvidia control panel ^^
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
hanson
Member Guru
 
hanson's Avatar
 
Videocard: MSI GTX780 LIGHTNING/3G
Processor: Intel Core i5 3570k
Mainboard: MSI Z77A-GD80 bios V10.5
Memory: Gskill ARES 2133C9D-8GAB
Soundcard: Realtek onboard/T3030
PSU: Corsair HX750 +80Silver
Default 03-19-2011, 03:00 | posts: 54 | Location: Indonesia

Update:
Finally i can open my nvidia control panel thx to Peppercute for his information about driver 270.32 beta ) and thx to KenshiHH for his link ....... nice now nvidia automatically make tray icon on the down right corner of mydesktop...... and i thx to all who has joined/gave advice in mythread great forum guys!
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.