Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD - ATI Drivers Section
Videocards - AMD - ATI Drivers Section In this section you can discuss everything Catalyst related. AMD Catalyst drivers are for all AMD ATI based graphics cards. This is also the place to discuss modified Catalyst drivers.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
100% GPU load constantly
Old
  (#1)
teleguy
Maha Guru
 
Videocard: GTX 780 GHz/HD7970
Processor: i7 3770K/Phenom 1055T
Mainboard: P8Z77-V/880G Extreme3
Memory: DDR3 8 GB/DDR3 8 GB
Soundcard: Asus Xonar DS
PSU: Corsair 750W/Coolerm 800W
Default 100% GPU load constantly - 08-22-2010, 16:19 | posts: 1,096

Yesterday I noticed that my 4670 is running at 100% all the time even on Desktop. It doesn't downclock anymore either. The problem only exists in Win XP, Windows 7 is behaving normally. I tried switching drivers without success. There are no programs running that utilize the gpu so what could be causing this?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
buddyfriendo
Ancient Guru
 
buddyfriendo's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 480 SC
Processor: Intel Core i7 920 3.7GHz
Mainboard: ASUS P6T
Memory: Corsair DDR3 1600 6GB
Soundcard: Onboard -_-
PSU: Corsair TX750
Default 08-22-2010, 17:06 | posts: 3,422 | Location: New England - M@ss

What drivers are you using on XP?
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
teleguy
Maha Guru
 
Videocard: GTX 780 GHz/HD7970
Processor: i7 3770K/Phenom 1055T
Mainboard: P8Z77-V/880G Extreme3
Memory: DDR3 8 GB/DDR3 8 GB
Soundcard: Asus Xonar DS
PSU: Corsair 750W/Coolerm 800W
Default 08-22-2010, 17:16 | posts: 1,096

10.6 and before that 10.7.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Black_ice_Spain
Ancient Guru
 
Black_ice_Spain's Avatar
 
Videocard: 7850 1gb @ 1120mhz
Processor: 2500K @ 4.4 / 1.28v
Mainboard: Z77P-D3
Memory: 8gb 1600 CL9
Soundcard: Xonar DG
PSU: AC Strike-X 600W
Default 08-22-2010, 17:31 | posts: 4,258 | Location: Spain

you mean 100% real gpu usage monitored by rivatuner/other, or 100% meaning always 3d clocks?


you could try a very old driver and see what happens
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
asingh
Master Guru
 
asingh's Avatar
 
Videocard: Powercolor 4890 (X-Fire)
Processor: Q9550@3.85Ghz@1.325v
Mainboard: MSI P45 Platinum
Memory: Corsair TWIN2X4096-8500C5
Soundcard: On Board
PSU: Corsair TX650W
Default 08-22-2010, 17:36 | posts: 226

Try 9.12 for starters.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
teleguy
Maha Guru
 
Videocard: GTX 780 GHz/HD7970
Processor: i7 3770K/Phenom 1055T
Mainboard: P8Z77-V/880G Extreme3
Memory: DDR3 8 GB/DDR3 8 GB
Soundcard: Asus Xonar DS
PSU: Corsair 750W/Coolerm 800W
Default 08-22-2010, 19:03 | posts: 1,096

Quote:
you mean 100% real gpu usage monitored by rivatuner/other, or 100% meaning always 3d clocks?
Both. I guess one leads to the other.

Tried 9.12 but the problem remains.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
HaZe303
Maha Guru
 
HaZe303's Avatar
 
Videocard: 6970Xfire & GTX570 SLI
Processor: Core i5 2500k & i7 920
Mainboard: Asus P8Z68-V & P6T DLX v2
Memory: Corsair 4GB & Corsair 6GB
Soundcard: X-FI PCI & X-FI Titanium
PSU: TT 1200W & Corsair TX850W
Default 08-22-2010, 19:15 | posts: 1,938 | Location: Sweden

Sounds like something in youre system is fooling the card to think that an 3d app (games etc) is running? Go through every process that is running...
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
teleguy
Maha Guru
 
Videocard: GTX 780 GHz/HD7970
Processor: i7 3770K/Phenom 1055T
Mainboard: P8Z77-V/880G Extreme3
Memory: DDR3 8 GB/DDR3 8 GB
Soundcard: Asus Xonar DS
PSU: Corsair 750W/Coolerm 800W
Default 08-22-2010, 19:23 | posts: 1,096

I closed every non system process I could but GPU load is still at 100%.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
01 Vlatce
Member Guru
 
01 Vlatce's Avatar
 
Videocard: Asus HD6770 DC
Processor: Core i3 2100
Mainboard: Gigabyte P67-DS3-B3
Memory: 8Gb CorsairVengeance 1600
Soundcard: Realtek HD Audio 7.1, 889
PSU: CM SilentPro M500
Default 08-22-2010, 21:02 | posts: 119

Quote:
Originally Posted by teleguy View Post
Both. I guess one leads to the other.

Tried 9.12 but the problem remains.
No. If you card running at maximum 3D frequency it doesn't mean that is 100% loaded.
For example, if i overclock my card thanks to ATI's 2D bug my card runs at 800/1200 with 0% usage.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Black_ice_Spain
Ancient Guru
 
Black_ice_Spain's Avatar
 
Videocard: 7850 1gb @ 1120mhz
Processor: 2500K @ 4.4 / 1.28v
Mainboard: Z77P-D3
Memory: 8gb 1600 CL9
Soundcard: Xonar DG
PSU: AC Strike-X 600W
Default 08-22-2010, 21:06 | posts: 4,258 | Location: Spain

Quote:
Originally Posted by 01 Vlatce View Post
No. If you card running at maximum 3D frequency it doesn't mean that is 100% loaded.
For example, if i overclock my card thanks to ATI's 2D bug my card runs at 800/1200 with 0% usage.
He means that 100% load makes the card think he's on 3d app xP i think.

Its strange, try disabling "Themes" service on windows, maybe XP theme not working fine there.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
teleguy
Maha Guru
 
Videocard: GTX 780 GHz/HD7970
Processor: i7 3770K/Phenom 1055T
Mainboard: P8Z77-V/880G Extreme3
Memory: DDR3 8 GB/DDR3 8 GB
Soundcard: Asus Xonar DS
PSU: Corsair 750W/Coolerm 800W
Default 08-23-2010, 13:47 | posts: 1,096

Problem solved. Disabled Ati HD Audio device and GPU load is back to normal.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.