Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Games, Gaming & Game-demos
Games, Gaming & Game-demos You can talk about the latest games here and more ..


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Dolphin emulator running slowly
Old
  (#1)
weston
Ancient Guru
 
weston's Avatar
 
Videocard: GTX 275
Processor: Phenom II 720 3.6Ghz
Mainboard: MSI GD70
Memory: 4GB Gskill DDR3
Soundcard:
PSU: OCz StealthXstream 600W
Default Dolphin emulator running slowly - 08-18-2010, 06:13 | posts: 2,729 | Location: U.S.

On several games, this emulator is having problems keeping stable framerates. sometimes dipping into the low 20's while others having a good 60fps. any tips on how to run it so it speeds up, or does it just take too much processing power to emulate a wii/gamecube? Games like smash bros work fine, but even the new mario wii (not galaxy 2) is horrible.


any ideas or is this common? thx!
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
UnrealGaming
Maha Guru
 
UnrealGaming's Avatar
 
Videocard: AMD HD 7870 2GB
Processor: Intel Core 2 Quad Q9550
Mainboard: MSI P45 Platinum
Memory: Kingston HyperX DDR2 4GB
Soundcard: Realtek ALC888/888T
PSU: Chieftec 650W
Default 08-18-2010, 07:03 | posts: 2,454 | Location: Serbia

I only played Resident Evil Remake, Resident Evil Zero and Zelda TP. All three run @ full speed. Which is 25 fps for PAL games and 30FPS for NTSC gamecube games.
Not sure how Wii or other gamecube games run on Dolphin.

And with latest versions of Dolphin i only get 30-40% CPU usage. So, it doesn't seem to need that much power.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
IPlayNaked
Banned
 
Videocard: XFire 7950 1200/1850
Processor: Intel i5 2500k 5 Ghz
Mainboard: MSI Z77A-GD55
Memory: 8GB Corsair Dominator
Soundcard: Logitech G930
PSU: Corsair 650w
Default 08-18-2010, 07:25 | posts: 6,559

Which video plugin?
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Mkilbride
Banned
 
Videocard: EVGA GTX470 1.2GB
Processor: 2500K @ 4.5GHZ
Mainboard: Asrock P67 Professional
Memory: 8GB DDR 1600MHZ
Soundcard: X-Fi Titanium Prof.
PSU: Corsair HX850
Default 08-18-2010, 07:29 | posts: 8,074 | Location: US, New Hampshire

It has to do with your Phenom sadly, it's optimized for Intel. I can run most games on it at max speed.

That said, alot of games just aren't optimized / work correctly.

http://code.google.com/p/dolphin-emu/issues/list
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
crushilista
Ancient Guru
 
crushilista's Avatar
 
Videocard: MSI GTX 670
Processor: i5 2500K
Mainboard: ASUS P8Z68-V LE
Memory: DDR3 Mushkin 2x4GB
Soundcard: Creative Audigy
PSU: ULTRA 710 Watts
Default 08-18-2010, 07:56 | posts: 3,478 | Location: USA

It works fine for me. Of course this, and PSX2, are crafted towards Intel.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
IPlayNaked
Banned
 
Videocard: XFire 7950 1200/1850
Processor: Intel i5 2500k 5 Ghz
Mainboard: MSI Z77A-GD55
Memory: 8GB Corsair Dominator
Soundcard: Logitech G930
PSU: Corsair 650w
Default 08-18-2010, 16:19 | posts: 6,559

Personally, I can play most PS2 games and all Dolphin games at max. I don't think it's a phenom thing. I mean, you do need an overclock though, there's no way around that.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
avivoni
Maha Guru
 
avivoni's Avatar
 
Videocard: 560ti 448 classified
Processor: i7 920 h50 @3.6
Mainboard: evga x58 3x sli
Memory: 12gb ddr3 1600mhz 8-7-7
Soundcard: X-fi
PSU: corsair 1000w
Default 08-18-2010, 16:27 | posts: 2,603 | Location: PR

Many games run slow even on the most powerfull PC. You must wait for newer releases of dolphin and hope they get it fixed. If you read on their official forum people are getting good frames and you are not, then try to find what settings they are using. D3d is always faster than opengl. and ive found that in some games setting max FPS to AUTO is fine, and in others I set to 120 wich is max and also disable the audio throttle in the DSP plugin settings. always use EFB copy to texture as its the fastest.

new super mario bros wii runs perfect on my system and on a friends with dual core.

and mario galaxy 2 almost perfect getting slow downs at begining of levels.

and now read the first 2 sentences of my reply again.

Last edited by avivoni; 08-18-2010 at 16:33.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Extraordinary
Ancient Guru
 
Extraordinary's Avatar
 
Videocard: XFX R9 295X2 8GB
Processor: FX-8350 @ 4.8GHz / H100i
Mainboard: ASUS Crosshair V Formula
Memory: 12GB 2133 G.Skill
Soundcard: 5.1 Surround
PSU: Corsair TX950
Default 08-18-2010, 16:36 | posts: 7,215 | Location: 127.0.0.1

I was getting slo-mo for my games in dolphin so went through every setting until I found the reason

You might try changing to this setting

   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.