Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Affiliates > MSI AfterBurner Overclock Application Discussion forum
MSI AfterBurner Overclock Application Discussion forum This forum is intended for MSI customers for questions on the AfterBurner Overclock Utility based off Rivatuner. In this section the users help each other out with answers as well as support staff from MSI.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Afterburner 1.6.0 Final + Kombustor 1.0.10
Old
  (#1)
Garrett_Wu
Member Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default Afterburner 1.6.0 Final + Kombustor 1.0.10 - 06-07-2010, 12:03 | posts: 135

After two month of Beta development, MSI happily announce the Afterburner 1.6.0 Final version. Thanks for all the feedback from you during Beta period, now Afterburner is THE BEST graphics card utility among all card manufactures.

In this version, Afterburner is world first utility to support over-voltage of GeForce GTX 480/470/465, it also implement screen capture function for DX10 and DX11 games and monitor history function. Also, built-in benchmark Kombustor has a lot of improvement. MSI encourage all graphics card users to try it, even you don't have a MSI graphics card. (but we highly recommend you to buy one!)

We plan to announce our next major Afterburner revision in coming month, we can assure you the best will be EVEN BETTER in next version! Stay tune!

Download:

[Afterburner v1.6.0 Changelog]
  • Added NVIDIA GeForce GTX 400 series graphics cards support (including voltage control!)
  • Added voltage control for MSI N240GT Low Profile series graphics cards
  • Changed marketing name for MSI R5670-PD512 in hardware database
  • Added basic screen capture support by means of built-in screen capture engine of MSI On-Screen Display server. Now it is possible to assign the hotkey for capturing screenshots in BMP,PNG or JPG formats on desktop, in DirectX or in OpenGL applications
  • Added hardware monitoring history logging support. Now MSI Afterburner is able to save history in native RivaTuner Hardware Monitoring Log file format. The log files captured with MSI Afterburner can be viewed in any text editor like Notepad or in graphics form in RivaTuner's HML file viewer (RivaTuner must be installed for viewing log files in graphics form)
  • Added new safety option allowing forcring constant voltage on some cards with voltage regulators supporting programmable dynamic voltage management (e.g. VT1165 or uP6266). New safety option may improve stability on some systems a well as provide power state independent voltage control on the systems with non-standard voltage control implementation
  • Screen capture and On-Screen Display hotkey events are now being processed via direct connection to the On-Screen Display server instead of command line. Due to this change Screen capture and On-Screen Display visibility control hotkeys are being processed faster now
  • MSI On-Screen Display server has been upgraded to version 3.7.1. New server gives you a lot of improvements including:
  • DirectX11 On-Screen Display and screen capture support
  • DirectX screen capture engine is no longer using DirectX runtimes to capture and compress screenshots. Screen capture and compression to PNG/JPG formats in DirectX applications is now handled by own more effective LIBPNG/JPEGLIB based library
  • PNG and JPG screen capture support for desktop and OpenGL applications
  • Adjustable JPG screen capture quality for experienced users
  • Screen capture support for DirectX10 and DirectX11 applications using multisampled antialiasing or non-standard frame buffer formats (e.g. sRGB)
  • Optional On-Screen Display 3D rendering mode. New mode uses 3D accelerated DirectX functions to emulate previously used 2D framebuffer access functions and render 2D text. New rendering mode provides On-Screen Display support in DirectX10 and DirectX11 applications using multisampled antialiasing and can also drastically reduce OSD related performance hit on the systems with badly optimized 2D acceleration in display drivers
  • Simplified On-Screen Display coordinate space settings. Rarely used desktop and window coordinate space modes have been merged into single framebuffer coordinate space mode
  • Now the server automatically selects framebuffer coordinate space instead of viewport coordinate space when viewport is not accessible (e.g. if pure Direct3D8 device is in use)
  • Improved application notification scheme during runtime profiles adjustment. Now runtime changes in OSD application profiles (e.g. OSD zoom ratio change on the fly) are reflected in affected application almost immedaitely instead of approximately 1 second delay in the previos versions
  • Reduced runtime skin engine memory footprint due to dynamic skin storage unloading
  • Improved race condition protection system for multithreaded 3D engines (e.g. Age of dragons : Origins and ArmA II)
  • Improved race condition protection system for the systems running multiple OSD applications simultaneously (e.g. OSD server, FRAPS and STEAM In-Game Chat)
  • Improved floating injection address hooking technology. Due to more advanced built-in code analyzer hooks can be injected deeper into 3D application code if stealth mode is enabled. These changes improve stealth mode compatibility with third party tools using similar stealth injection technologies (e.g. FRAPS v2.9.8 and newer)
  • Now stealth mode cannot be toggled during 3D application runtime to reduce the risk of crashing 3D application
  • Removed single screen capture per second limitation
  • Updated profiles list
  • Now MSI Afterburner distributive includes original 128x128 PNG application logo (stored in .\Graphics folder) for dockbar applications like RocketDock or ObjectDock
  • It is no longer necessary to close the application to save monitoring window attachment state
  • [Stop the task if it runs longer than 3 days] option is no longer set in the task settings when using alternate startup mode via the task scheduler under Windows Vista / Windows 7
  • Full list active of On-Screen Display server clients is now displayed in window instead of the most recent client
  • Floating tooltips help system is now reinitialized properly after runtime skin switching
  • Added Ukrainian localization

[Kombustor v1.0.10 Changelog]
  • Bugfix: when PCB1 temperature was enabled in Afterburner OSD, the PCB temperature was copied in GPU temperture.
  • Bugfix: in ATI cards indexing. The sorting is now the same than Afterburner.
  • Bugfix: config file was not properly loaded when Kombustor is launched from Afterburner.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 06-07-2010, 12:32 | posts: 11,541 | Location: Taganrog, Russia

Small side note: the final build is actually the last stable 1.6.0 beta 6 release with beta markers removed in the database. So don't search for any changes if you're migrating to final 1.6.0 from beta 6.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
blurp33
Member Guru
 
Videocard: GTX 780 OC ACX
Processor: i7 2600k 4,4 GHz
Mainboard: Asus P8Z77-V
Memory: GSkill DDR3 1600 2 x 4 GB
Soundcard: Logitech Z5500
PSU: Corsair HX620W
Default 06-07-2010, 13:21 | posts: 105

Great work!

Thanks.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
lenehan
Member Guru
 
Videocard: Asus 7970 DirectCUII TOP
Processor: Intel i7 980X
Mainboard: Asus Rapage III Extreme
Memory: Corsair Dominator GT 12GB
Soundcard: Onboard
PSU: Seasonic Platinum 1000
Default 06-07-2010, 16:21 | posts: 119

Thanks for everything of the new upgrade.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
davido6
Maha Guru
 
davido6's Avatar
 
Videocard: msi gameing r9 290x
Processor: i5 3750k @4.9ghz 1.2v
Mainboard: asrock z77 extreme6
Memory: 16 gig corsair vengeance
Soundcard: Blaster Audigy RX
PSU: Adata HM 1200W
Default 06-07-2010, 16:59 | posts: 1,256 | Location: uk sheffield

thanks great work as allways
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
ablev
Member Guru
 
ablev's Avatar
 
Videocard: VTX3D HD7870@1200/1300
Processor: Q9650@3,92Ghz/Corsair H60
Mainboard: Asus P5P43TD Pro
Memory: 4x4 Gb Crucial Ballistix
Soundcard: Creative X-FI Gamer
PSU: Nesteq EēCS X-Strike 600W
Default 06-07-2010, 18:24 | posts: 89 | Location: Leverkusen, Germany

Quote:
Originally Posted by Garrett_Wu View Post
[*]Added Ukrainian localization
I donīt understand this. Why no german localization, but chinese and ukrainian?
ablev

Last edited by ablev; 06-07-2010 at 18:55.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 06-07-2010, 18:39 | posts: 11,541 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by ablev View Post
I donīt understand this. Why no german localization, but chinese and ukrainian.

ablev
Probably because all localizations including the ones you mentioned have been contributed by the same users like you. Read it as : nobody of German users wanted to assist and create it. So you have two ways to go: create one yourself or continue complaining.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
ablev
Member Guru
 
ablev's Avatar
 
Videocard: VTX3D HD7870@1200/1300
Processor: Q9650@3,92Ghz/Corsair H60
Mainboard: Asus P5P43TD Pro
Memory: 4x4 Gb Crucial Ballistix
Soundcard: Creative X-FI Gamer
PSU: Nesteq EēCS X-Strike 600W
Default 06-07-2010, 18:55 | posts: 89 | Location: Leverkusen, Germany

Quote:
Originally Posted by Unwinder View Post
continue complaining.
I donīt complaining, it was only a question and my english is too bad to create my own localization.

ablev
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
sikvdila
Member Guru
 
sikvdila's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7970
Processor: i7-3770K
Mainboard: Sabertooth Z77
Memory: G.SKILL Trident X 2X4
Soundcard: Logitech G51
PSU: Enermax 1050W
Default 06-07-2010, 18:56 | posts: 102 | Location: Trance

Unwinder btw I'll post my question here. I interested to creat Georgian Translation but first let me know afterburner supports utf-8 encoding to translate files?
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 06-07-2010, 19:10 | posts: 11,541 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by sikvdila View Post
Unwinder btw I'll post my question here. I interested to creat Georgian Translation but first let me know afterburner supports utf-8 encoding to translate files?
Please refer to MSI Afterburner localization reference guide supplied with application. Afteburner's localization engine supports two different localization approaches: via custom resource library (supports unicode) and via translation database (supports ASCII only). However, I'd stronlgy recommend to use the second ASCII based way when possible and stay away from resource library method - it makes localization update process rather complex for you.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
thales100
Master Guru
 
thales100's Avatar
 
Videocard: 3-way SLI GTX 480
Processor: i7 980X
Mainboard: EVGA Classified
Memory: 12 GB DDR3 1600Mhz
Soundcard: Psyko 5.1 Surround
PSU: OCZ Turbo-Cool 1200W
Default 06-07-2010, 19:31 | posts: 745 | Location: Brazil

Thanks m8, excellent tool.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Sash
Ancient Guru
 
Videocard: video
Processor: cpu
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: psu
Default 06-07-2010, 21:25 | posts: 7,004

this fixes the bug that crashes my rig when i try to OC the memory of my hd 5850 ? (works with AMD GPU Clock Tool)
well to answer my own question.. no.. gotta post in bug reports now...

Last edited by Sash; 06-07-2010 at 21:31.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 06-07-2010, 21:28 | posts: 11,541 | Location: Taganrog, Russia

Dream about publishing a version able to fix users' total lack of wish to peek into the documentation. There is no such bug, there is no such bugfix, all changes are documented in the first two postings.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 06-07-2010, 21:37 | posts: 11,541 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by Sash View Post
well to answer my own question.. no.. gotta post in bug reports now...
No need to spam there, that thread is for collecting application bugs, not for endless user understanding issues forming 99% of the thead. Do a search for "Crossfire", "ULPS" and "EnableUnofficialOverclocking", the issue was discussed 1000 times. If you don't feel that you like to read anything, just and stay away from unlocking power user oriented unofficial overclocing functionality.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
MerolaC
Maha Guru
 
MerolaC's Avatar
 
Videocard: Sapphire HD 7970 OC 3Gb
Processor: i5 3770k@H60
Mainboard: AsRock Z77 Pro3
Memory: G.Skill Sniper 1866 8GB
Soundcard: C-SB-Titanium HD PCI-E
PSU: OCZ Fatal1ty G.G. - 750w
Default 06-08-2010, 00:22 | posts: 2,358 | Location: Argentina

Thank you Unwinder!
Such a great app!
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
gor1l1a
Member Guru
 
gor1l1a's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 680 Superclocked
Processor: i7 3770K 4.6ghz
Mainboard: ASUS Maximus 5 Extreme
Memory: 16gb Gskill Ripjaws @2133
Soundcard: Asus Xonar
PSU: Corsair 850tx
Default 06-08-2010, 02:45 | posts: 98 | Location: Indianapolis, IN

How come if I try to set the voltage at anything above 1138 and hit apply, it goes back to 1138? I am using this on GTX 480's. Thanks!
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 06-08-2010, 07:27 | posts: 11,541 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by gor1l1a View Post
How come if I try to set the voltage at anything above 1138 and hit apply, it goes back to 1138? I am using this on GTX 480's. Thanks!
How about peeking into application release notes prior to using any funciton? It contains the table of voltage adjustment capabilities (including voltage limits) for each supported model, it informs you taht the limits are defined by VGA BIOS on GTX 400 series. Also, beta 6 release notes contains more than clear notes on it:


- Upper limit for core voltage slider on NVIDIA GeForce GTX 400 series graphics cards has been upped to 1213mV. Please take a note that regular GTX 400 cards will not allow you to go beyond the reference voltage limits (1087mV for GTX 470 and 1138mV for GTX 480) until unlocked BIOS is flashed


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
Pandorum
Newbie
 
Videocard: ATI 5970
Processor: i7 920
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Corsair 1000W
Default 06-09-2010, 07:24 | posts: 5

Quote:
Adjustable JPG screen capture quality for experienced users
I have been unable to locate how to do this in the stickied FAQ, or by googling. Anybody know?
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 06-09-2010, 07:33 | posts: 11,541 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by Pandorum View Post
I have been unable to locate how to do this in the stickied FAQ, or by googling. Anybody know?
It can be adjusted via .\Bundle\OSDServer\SaveImage.cfg


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
Pandorum
Newbie
 
Videocard: ATI 5970
Processor: i7 920
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Corsair 1000W
Default 06-09-2010, 08:07 | posts: 5

Wow works great. File size was more than cut in half going from 100->90 (assuming its percentage based) and I couldn't even tell the difference! Thanks~
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
Jagrafess
Member Guru
 
Jagrafess's Avatar
 
Videocard: Asus HD5850 1gb
Processor: Intel i5 750
Mainboard: Asus P7p55d
Memory: Patriot 8gb 1333mhz
Soundcard: Via HD + Gamecom 777 7.1
PSU: Cosair TX 750
Default 06-09-2010, 11:30 | posts: 69 | Location: Australia

is there a way to bind PrintScreen as the screenshot hot key? i have searched for the answer to no avail thus far
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
ibitato
Ancient Guru
 
ibitato's Avatar
 
Videocard: 4870X2+4870 1GB on S T260
Processor: C2Q Q9450@3.6 1.384v
Mainboard: Asus Rampage Formula
Memory: 4x2GB@1080 5.5.5.15 5:6
Soundcard: Supreme FX II HD
PSU: Tagan TG900-BZ PipeRock
Default 06-09-2010, 11:35 | posts: 4,863 | Location: Spain

Quote:
Originally Posted by Jagrafess View Post
is there a way to bind PrintScreen as the screenshot hot key? i have searched for the answer to no avail thus far
No , sorry
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Jagrafess
Member Guru
 
Jagrafess's Avatar
 
Videocard: Asus HD5850 1gb
Processor: Intel i5 750
Mainboard: Asus P7p55d
Memory: Patriot 8gb 1333mhz
Soundcard: Via HD + Gamecom 777 7.1
PSU: Cosair TX 750
Default 06-09-2010, 11:39 | posts: 69 | Location: Australia

Thank you for the swift reply I guess ill just have to manage around it then
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 06-09-2010, 11:48 | posts: 11,541 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by Jagrafess View Post
is there a way to bind PrintScreen as the screenshot hot key? i have searched for the answer to no avail thus far
http://forums.guru3d.com/showpost.ph...8&postcount=46


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
Jagrafess
Member Guru
 
Jagrafess's Avatar
 
Videocard: Asus HD5850 1gb
Processor: Intel i5 750
Mainboard: Asus P7p55d
Memory: Patriot 8gb 1333mhz
Soundcard: Via HD + Gamecom 777 7.1
PSU: Cosair TX 750
Default 06-09-2010, 12:26 | posts: 69 | Location: Australia

Thank you Unwinder, I tried as was suggested in the linked post, with the hotkey set to none, but alas it has no effect, i also tried restarting Afterburner and when i checked the cfg it was back to default again.
it matters not however, as i will use Num- for the time being
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.