Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - NVIDIA Drivers Section
Videocards - NVIDIA Drivers Section In this section you can discuss everything ForceWare driver related. ForceWare (Detonator) drivers are for NVIDIA TNT, Quadro and all GeForce based videocards.


View Poll Results: How do you rate the 197.13 beta driver vs. 196.21?
Better than 196.21 134 75.71%
Worse than 196.21 23 12.99%
About the same as 196.21 20 11.30%
Voters: 177. You may not vote on this poll

Reply
 
Thread Tools Display Modes
NVIDIA 197.13 beta drivers released!
Old
  (#1)
Sr7
Master Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default NVIDIA 197.13 beta drivers released! - 03-17-2010, 08:54 | posts: 246

Give your feedback in this thread. It's 196.75 plus the fan fixes.. no more fan issues (hopefully).

Download:

Forceware 197.13 Windows 7 | Vista (64-bit)
Forceware 197.13 Windows 7 | Vista (32-bit)
Forceware 197.13 Windows XP (32-bit)

XP 64bit: http://www.nvidia.com/object/winxp64_197.13_all.html

Last edited by Sr7; 03-17-2010 at 08:58.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Darkje
Member Guru
 
Videocard: Asus GTX660ti DCII
Processor: I5-2500K @ 4600MHz.
Mainboard: Asus Maximus V Gene
Memory: 4x4G Samsung @ 2133
Soundcard: CreativeDesktopTheater
PSU: Seasonic M12D-850W
Default 03-17-2010, 09:02 | posts: 137 | Location: NL

Does it also fix that DX8 was broken in the 196.75 w7x64?
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Sr7
Master Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 03-17-2010, 09:08 | posts: 246

Quote:
Originally Posted by Darkje View Post
Does it also fix that DX8 was broken in the 196.75 w7x64?
Not sure.. what do you mean specifically? What's broken? What games?
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Darkje
Member Guru
 
Videocard: Asus GTX660ti DCII
Processor: I5-2500K @ 4600MHz.
Mainboard: Asus Maximus V Gene
Memory: 4x4G Samsung @ 2133
Soundcard: CreativeDesktopTheater
PSU: Seasonic M12D-850W
Default 03-17-2010, 09:13 | posts: 137 | Location: NL

I just installed, DX8 is broken in w7x64, anything DX8 will not startup, the task is just sitting there in taskman, but the screen never pops up...

So far I've tried max payne 1&2 and 3dm2001, all dx8 game/benchies, all act the same, just sitting there in taskman.

I'm not the only one with this problem, in the steam max1&2 forums several other users reported the same, and I'll bet you other retro fora will also be filled with reports about this...

Back to .34, this one is unusable for me since I have to have dx8 working...
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
mutate44
Member Guru
 
mutate44's Avatar
 
Videocard: GTX 680 2GB WF 1293 Boost
Processor: I7 2600K 4.8 GHZ+HT
Mainboard: Asus P8P67 EVO
Memory: 16GB 2133MHZ Ripjaws Z
Soundcard:
PSU: Antec TPQ 1000W
Default 03-17-2010, 09:18 | posts: 104 | Location: Prince George BC Canada

Hopefully these fix the down clocking on my 2nd GPU and the ***** stuttering issues in Crysis, Crysis Warhead and Wars. these games have been stuttering and flickering in my new SLI setup.I have to revert back to the 191.07 for crysis to play smooth and the second GPU downclocking issue to stop. Come on Nvidia release Fermi already and fix your drivers. Also throw in a Fallout 3 stutter fix for the next release some of us still want to play it before Vegas comes out.

Last edited by mutate44; 03-17-2010 at 09:22.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
alanm
Ancient Guru
 
alanm's Avatar
 
Videocard: MSI TF GTX 770
Processor: i5-3570k
Mainboard: Asrock Z77 Pro4
Memory: 8gb G.Skill DDR3 1600
Soundcard: SB Zx
PSU: XFX Pro 750w
Default 03-17-2010, 09:41 | posts: 5,510

From release notes:

Quote:
This is a WHQL-candidate driver for GeForce 6, 7, 8, 9, 100, 200, and 300-series desktop GPUs and ION desktop GPUs.

This driver resolves fan speed issues reported with version 196.75 drivers. NVIDIA asks that you remove 196.75 drivers and update to either 196.21 WHQL drivers or to this 197.13 WHQL-candidate driver...
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
sk8zophrenia
Maha Guru
 
sk8zophrenia's Avatar
 
Videocard: Palit GeForce GTX570 oc'd
Processor: Phenom II X4 965 @ 3.8Ghz
Mainboard: ASUS ROG CrosshairII 780a
Memory: Corsair Dominator 4g 1066
Soundcard: Audigy + Roccat Kave 5.1
PSU: CoolerMaster M850 modular
Default 03-17-2010, 09:47 | posts: 2,334 | Location: Malaysia / Russia

downloading now! wait, the phyxs included, is it the latest version?
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Pey
Master Guru
 
Pey's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 780Ti @ SLI
Processor: Core i7 2600k @ 5.0ghz
Mainboard: ASUS Maximux V Formula
Memory: 16GB Patriot Extreme D2
Soundcard: Asus Xonar Phoebus
PSU: Seasonic 1000w Plaitnum
Default 03-17-2010, 09:50 | posts: 540 | Location: Argentina

Gonna try metro with these.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
PirateNeilsouth
Maha Guru
 
PirateNeilsouth's Avatar
 
Videocard: 280X Overclocked
Processor: I5
Mainboard:
Memory: 8GB
Soundcard: XFI-GAMER
PSU: 800 watt
Default 03-17-2010, 10:03 | posts: 1,695 | Location: Manchester

Can someone compare to the 196.86?
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Pey
Master Guru
 
Pey's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 780Ti @ SLI
Processor: Core i7 2600k @ 5.0ghz
Mainboard: ASUS Maximux V Formula
Memory: 16GB Patriot Extreme D2
Soundcard: Asus Xonar Phoebus
PSU: Seasonic 1000w Plaitnum
Default 03-17-2010, 10:22 | posts: 540 | Location: Argentina

Metro runs very smooth now! yay.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
deets75
Master Guru
 
Videocard: 660ti
Processor: i7 4770
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: god knows
Default 03-17-2010, 10:24 | posts: 165 | Location: London

hmm where do i get the vista 64 ones?

edit, ha i see, stupid me
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Sr7
Master Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 03-17-2010, 10:31 | posts: 246

Why was my post edited? So that Guru3d can get ad revenue off of NVIDIAs drivers? I posted the links to NVIDIAs downloads directly.. pretty shady.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
HaZe303
Maha Guru
 
HaZe303's Avatar
 
Videocard: 6970Xfire & GTX570 SLI
Processor: Core i5 2500k & i7 920
Mainboard: Asus P8Z68-V & P6T DLX v2
Memory: Corsair 4GB & Corsair 6GB
Soundcard: X-FI PCI & X-FI Titanium
PSU: TT 1200W & Corsair TX850W
Default 03-17-2010, 10:39 | posts: 1,938 | Location: Sweden

Physx Mod works with these!! Yay!
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
YetYhunter
Maha Guru
 
YetYhunter's Avatar
 
Videocard: Windorce GTX670 1280Boost
Processor: Intel i5 2500k@4.8 GHZ
Mainboard: Asrock P67 Extreme 4
Memory: 4 GB DDR3 1600mhz
Soundcard: integrated REALTEK
PSU: Corsair 550W VX
Default 03-17-2010, 10:49 | posts: 1,058 | Location: Romania

   
Reply With Quote
Old
  (#15)
Sr7
Master Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 03-17-2010, 10:58 | posts: 246

Is that specific to this driver? Did it happen with 196.21?

http://social.answers.microsoft.com/...8-ccbd537539ec

I'm seeing some people in that thread saying they had msconfig with "maximum memory" checked. Can you run msconfig and check it?
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
Pey
Master Guru
 
Pey's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 780Ti @ SLI
Processor: Core i7 2600k @ 5.0ghz
Mainboard: ASUS Maximux V Formula
Memory: 16GB Patriot Extreme D2
Soundcard: Asus Xonar Phoebus
PSU: Seasonic 1000w Plaitnum
Default 03-17-2010, 11:04 | posts: 540 | Location: Argentina

Im getting like 10 more with these -in comparisson to 196.86 :S

Anyone else having the same problem?
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
Markushka141
Master Guru
 
Markushka141's Avatar
 
Videocard: Palit GTX470
Processor: Q9500 3.9Ghz CNPS 10x EX
Mainboard: Asus P5Q SE2
Memory: 8GB DDR2 KINGSTON
Soundcard: Mainboard soundcard
PSU: CHIEFTEC APS-750C (750W)
Default 03-17-2010, 11:04 | posts: 236 | Location: Russia, Irkutsk

hummmm... well, my download will finish in a minute, ill installl and say if there is ram problem
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
Joohan
Master Guru
 
Joohan's Avatar
 
Videocard: 2 x GTX660SLI + 3D Vision
Processor: i5 2500K@4.7/Armageddon
Mainboard: Asus P8 P67 Pro
Memory: 8GB Corsair XMS3 DDR3
Soundcard: EssenceST+AKG601/HD595
PSU: Corsair AX 850
Default 03-17-2010, 11:08 | posts: 276 | Location: Turku, Finland

No ram problem here...
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
PirateNeilsouth
Maha Guru
 
PirateNeilsouth's Avatar
 
Videocard: 280X Overclocked
Processor: I5
Mainboard:
Memory: 8GB
Soundcard: XFI-GAMER
PSU: 800 watt
Default 03-17-2010, 11:09 | posts: 1,695 | Location: Manchester

196.86 1680x1050 , 2XAA
FPS: min=54 max=77 avg=61

197.13 1680x1050 , 2XAA
FPS: min=62 max=94 avg=71



Temps are much higher though , some 4c+
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
Sr7
Master Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 03-17-2010, 11:10 | posts: 246

Quote:
Originally Posted by PirateNeilsouth View Post
196.86 1680x1050 , 2XAA
FPS: min=54 max=77 avg=61

197.13 1680x1050 , 2XAA
FPS: min=62 max=94 avg=71

In what?
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
YetYhunter
Maha Guru
 
YetYhunter's Avatar
 
Videocard: Windorce GTX670 1280Boost
Processor: Intel i5 2500k@4.8 GHZ
Mainboard: Asrock P67 Extreme 4
Memory: 4 GB DDR3 1600mhz
Soundcard: integrated REALTEK
PSU: Corsair 550W VX
Default 03-17-2010, 11:12 | posts: 1,058 | Location: Romania

Quote:
Originally Posted by Sr7 View Post
Is that specific to this driver? Did it happen with 196.21?

http://social.answers.microsoft.com/...8-ccbd537539ec

I'm seeing some people in that thread saying they had msconfig with "maximum memory" checked. Can you run msconfig and check it?
Yes it was checked.Problem fixed.
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
PirateNeilsouth
Maha Guru
 
PirateNeilsouth's Avatar
 
Videocard: 280X Overclocked
Processor: I5
Mainboard:
Memory: 8GB
Soundcard: XFI-GAMER
PSU: 800 watt
Default 03-17-2010, 11:15 | posts: 1,695 | Location: Manchester

Quote:
Originally Posted by Sr7 View Post
In what?
Furmark

It was just a quick test
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Year
Ancient Guru
 
Year's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 690
Processor: Intel i7 2600
Mainboard: Asus P67 Evo
Memory: G.Skill Sniper DDR3 16GB
Soundcard: Auzentech Bravura 7.1
PSU: Enermax Galaxy 850W
Default 03-17-2010, 11:16 | posts: 11,696 | Location: ♫

Quote:
Originally Posted by Pey View Post
Im getting like 10 more with these -in comparisson to 196.86 :S

Anyone else having the same problem?
just uninstalled my drivers, installing now, will report.

   
Reply With Quote
Old
  (#24)
Copey
Ancient Guru
 
Videocard: Asus 460 1GB
Processor: Phenom II 955 Black
Mainboard: Gigabyte 790X-UD3P
Memory: 4GB Patriot Viper
Soundcard: X-Fi Xtreme Music
PSU: Antec QP 850W
Default 03-17-2010, 11:21 | posts: 10,692 | Location: U.K

Il have to see if these will hold my overclock, the 196.75's got too hot and artifacted.
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
Wanny
Ancient Guru
 
Wanny's Avatar
 
Videocard: GTX670 FTW
Processor: i7 3770k 4.5GHz H100i
Mainboard: GA-Z77X-UD5H
Memory: G.Skill Ripjaws X 1866mhz
Soundcard: Xonar DX w/ Z-5500
PSU: XFX PRO750W XXX
Default 03-17-2010, 11:25 | posts: 7,438 | Location: Canada, Quebec

Metro is pretty much the same for me, maybe slighty better? Guess my SLI was working as intended.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.