Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Affiliates > MSI AfterBurner Overclock Application Discussion forum
MSI AfterBurner Overclock Application Discussion forum This forum is intended for MSI customers for questions on the AfterBurner Overclock Utility based off Rivatuner. In this section the users help each other out with answers as well as support staff from MSI.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Afterburner 1.5.0 Beta 5 (2010-1-21)
Old
  (#1)
Garrett_Wu
Member Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default Afterburner 1.5.0 Beta 5 (2010-1-21) - 01-21-2010, 03:35 | posts: 135

Dear All

Afterburner 1.5.0 Beta 5 is released. In this version, Unwinder found a workaround to fix shader overclocking in NVIDIA new 196.21 WHQL driver. Also, you will notice a new "K" button in Afterburner, which activate seperated benchmark program. Why "K"? you will download it and find out VERY soon!



Download: http://event.msi.com/vga/afterburner...up150Beta5.rar

Changelog

- Added voltage control for custom design MSI R5870 Lightning series graphics
cards with uP6266 voltage regulators
- Added integration with external MSI Kombustor stability testing application
(coming soon, stay tuned!)
- Added workaround for overclocking bug of ForceWare 196.21. Please take a note that the workaround is applied only to 196.00 - 196.21 driver versions range in order to ensure compatibility with future fixed NVIDIA drivers. That is wny you may need to force the workaround via ClockDomainIdWorkaround configuration file entry if NVIDIA release a few more versions affected by this problem prior to fixing it

Last edited by Garrett_Wu; 01-21-2010 at 08:29.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
DSK
Banned
 
Videocard: HD5770/BenQ G2220HD
Processor: E6300 @ 4Ghz
Mainboard: Gigabyte - GA-EP43T-UD3L
Memory: Sector Five @ 1333CAS7
Soundcard: Realtek 81xx
PSU: Silverstone 500w
Default 01-21-2010, 03:39 | posts: 17,984 | Location: Coldwells,UK

Nvm lol

Last edited by DSK; 01-21-2010 at 03:55.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
lenehan
Member Guru
 
Videocard: Asus 7970 DirectCUII TOP
Processor: Intel i7 980X
Mainboard: Asus Rapage III Extreme
Memory: Corsair Dominator GT 12GB
Soundcard: Onboard
PSU: Seasonic Platinum 1000
Default 01-21-2010, 04:28 | posts: 119

Saw the "K". But mine was grey off. What is that for? Thank you.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
roguesn1per
Ancient Guru
 
Videocard: GTX580
Processor: Core i7 920 @ 4ghz
Mainboard: GB X58 UD5
Memory: Corsair--24Gig
Soundcard: Z5500s
PSU: CoolMaster 600W
Default 01-21-2010, 04:35 | posts: 9,514 | Location: Aussie Perth WA

Its a Stress Tester like Furmark
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
lenehan
Member Guru
 
Videocard: Asus 7970 DirectCUII TOP
Processor: Intel i7 980X
Mainboard: Asus Rapage III Extreme
Memory: Corsair Dominator GT 12GB
Soundcard: Onboard
PSU: Seasonic Platinum 1000
Default 01-21-2010, 04:39 | posts: 119

Quote:
Originally Posted by roguesn1per View Post
Its a Stress Tester like Furmark
Thanks, any idea why it grey off from my system?
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
The1
Newbie
 
The1's Avatar
 
Videocard: 2x EVGA 780ti SC, H20
Processor: I7-4930K, H20
Mainboard: Rampage IV Black Edition
Memory: 4x8 G.Skill
Soundcard: Klipsch\MusesEssence Dac
PSU: BFG 1000
Default 01-21-2010, 05:08 | posts: 21 | Location: Canada

Hi lenehan, according to the "read-me" it is an app. called MSI Kombustor.
Like Garret said, "you will download it and find out VERY soon."
Thanks Unwinder, for continuing to improve on a great little utility.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
lenehan
Member Guru
 
Videocard: Asus 7970 DirectCUII TOP
Processor: Intel i7 980X
Mainboard: Asus Rapage III Extreme
Memory: Corsair Dominator GT 12GB
Soundcard: Onboard
PSU: Seasonic Platinum 1000
Default 01-21-2010, 05:40 | posts: 119

Quote:
Originally Posted by The1 View Post
Hi lenehan, according to the "read-me" it is an app. called MSI Kombustor.
Like Garret said, "you will download it and find out VERY soon."
Thanks Unwinder, for continuing to improve on a great little utility.
Thanks. It my fault for not reading it.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Cybermancer
Don Quixote
 
Cybermancer's Avatar
 
Videocard: BFG GTX260OC (192 SP)
Processor: Intel E8400 @ 3.6 GHz
Mainboard: XFX 680i LT
Memory: 6 GB Corsair DDR2 PC6400
Soundcard: X-Fi
PSU: PC Power & Cooling 750W
Default 01-21-2010, 05:50 | posts: 13,832 | Location: Cyberspace

I took the liberty to edit your post, Garrett_Wu. The new 196.21 "beta" driver from Nvidia you're referring to is already WHQL.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Agonist
Maha Guru
 
Agonist's Avatar
 
Videocard: HD7950 3GB Eyefinity
Processor: i7 950 @ 4.1 HT H100
Mainboard: MSI X58A-GD45
Memory: Corsair XMS3 12GB 1600
Soundcard: XFI Extreme Audio + X-540
PSU: OCZ Fata1ty 1000w
Default 01-21-2010, 05:52 | posts: 985 | Location: Tennessee

Beta is working great for me. Even on my good old 7800gt 256. I just did a bios flash for the first time ever. i did 486/1200. Its stable but i use afterburner to set low 2d clocks of 365/905 when not gaming. Thanks for the fix. Wasnt working ofcourse with new drivers.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Garrett_Wu
Member Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-21-2010, 07:26 | posts: 135

Quote:
Originally Posted by Cybermancer View Post
I took the liberty to edit your post, Garrett_Wu. The new 196.21 "beta" driver from Nvidia you're referring to is already WHQL.
Thanks! It seems NVIDIA will have a fix for this issue.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
mmsandi
Master Guru
 
Videocard: 5850
Processor: 2500K
Mainboard: Gene Z68
Memory: 2x4Gb Vengeance
Soundcard: SupremeFX
PSU: LC Power 850w
Default 01-21-2010, 08:57 | posts: 356 | Location: Montenegro

Is it possible for voltage control to go below 1v on AB? That would be great for testing purposes
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Garrett_Wu
Member Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-21-2010, 09:21 | posts: 135

Quote:
Originally Posted by mmsandi View Post
Is it possible for voltage control to go below 1v on AB? That would be great for testing purposes
The upper and lower limit of voltage adjustment is controlled by MSI because of security reason, it won't open to public.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
civato
Maha Guru
 
civato's Avatar
 
Videocard: 2xGTX570 sli on H2O EK
Processor: core i7 940@4153MHz H2O
Mainboard: MSI Eclipse SLI x58
Memory: ddr3 12GB@1800 Dominator
Soundcard: X-Fi Xtreme audio
PSU: 1000w Corsair
Default 01-21-2010, 11:17 | posts: 919 | Location: Look behind you , BOE!!!

Thankx for this , this beta AB works super with the 196.21.
Unwinder you'r a GOD.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
blackthesoul
Member Guru
 
blackthesoul's Avatar
 
Videocard: 2x EVGA GTX670 FTW's
Processor: i7 3770k @4.8ghz [De-lid]
Mainboard: Asus Sabertooth z77
Memory: 8gb Balistix ELITE @2133
Soundcard: Nvidia 7.1 High Def
PSU: Corsair AX-860
Talking 01-21-2010, 12:12 | posts: 111 | Location: Hampshire, UK

just like civato said; Unwinder, u are a god amongst men! Afterburner works brilliantly now with the newest WHQL Nvidia drivers! great work! and Thank You!
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
xodius80
Master Guru
 
xodius80's Avatar
 
Videocard: GWF3 7950 1100/1250
Processor: i7 920@4.2 (21*200blck)
Mainboard: FOXCONN Flaming Blade GTI
Memory: Corsair CM3X2G1600C9 6GB
Soundcard: Essence ST@Koss PortaPro
PSU: Corsair GS800
Default 01-22-2010, 00:12 | posts: 542 | Location: Ecuador

first of all thanks unwinder for the effort of this free program (even if i dont have a msi card it works like a charm) second, im just curious, why not integrate the stress test within the AB app, i mean just for conveniance 1 app to rule them all. is there like some technical tedious dificulty?
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
Garrett_Wu
Member Guru
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-22-2010, 01:46 | posts: 135

Quote:
Originally Posted by xodius80 View Post
first of all thanks unwinder for the effort of this free program (even if i dont have a msi card it works like a charm) second, im just curious, why not integrate the stress test within the AB app, i mean just for conveniance 1 app to rule them all. is there like some technical tedious dificulty?
They are completely different program written by different developers (but same brilliant!), user can receive better support (upgrade, flexibility) when they're seperated.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
Zeus
Newbie
 
Videocard: 2x Sapphire HD5770
Processor: AMD Phenom II X4 965BE
Mainboard: Crosshair III Formula
Memory: 2x2GB Dominator GT
Soundcard:
PSU: Silverstone DA800
Default 01-22-2010, 07:57 | posts: 17

Can't wait for the Kombuster software. There isn't any program right now that has error detection for ATI 5 series cards so it will be very welcome.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-22-2010, 09:23 | posts: 11,435 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by Zeus View Post
Can't wait for the Kombuster software. There isn't any program right now that has error detection for ATI 5 series cards so it will be very welcome.
Nobody promised to give you error detecting and artifact testing in Kombustor. It will be graphics card stress tester just like original FurMark.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
civato
Maha Guru
 
civato's Avatar
 
Videocard: 2xGTX570 sli on H2O EK
Processor: core i7 940@4153MHz H2O
Mainboard: MSI Eclipse SLI x58
Memory: ddr3 12GB@1800 Dominator
Soundcard: X-Fi Xtreme audio
PSU: 1000w Corsair
Default 01-22-2010, 15:23 | posts: 919 | Location: Look behind you , BOE!!!

New Translation "Dutch" for AB , adding the BUTTON_TEST.(Kombuster)

You can download it here Unwinder http://www1.zippyshare.com/v/93907451/file.html
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
xodius80
Master Guru
 
xodius80's Avatar
 
Videocard: GWF3 7950 1100/1250
Processor: i7 920@4.2 (21*200blck)
Mainboard: FOXCONN Flaming Blade GTI
Memory: Corsair CM3X2G1600C9 6GB
Soundcard: Essence ST@Koss PortaPro
PSU: Corsair GS800
Default 01-22-2010, 19:52 | posts: 542 | Location: Ecuador

Quote:
Originally Posted by Unwinder View Post
Nobody promised to give you error detecting and artifact testing in Kombustor. It will be graphics card stress tester just like original FurMark.
well i hope in future versions it would, it would make a lot a sense, for the nature of the app.
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
kingnosser
Banned
 
Videocard: MSI560tiTFII/OC/1GB
Processor: TT120extreme,2500k@4.5Ghz
Mainboard: MSI P67 GD53 B3
Memory: 8GB Corsair Vengeance LP
Soundcard: Corsair Vengeance 1500
PSU: Artic 750W Modular
Default 01-24-2010, 10:14 | posts: 105 | Location: UK

I was using precision but since trying this out I feel this is better. Just would like the option to have a mini mode that just displays the temps and profiles to be able to switch to for normal use but all the same very good application
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
deehoo
Newbie
 
Videocard: Palit GTX260
Processor: Intel Pentium
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: NeoHE 430
Default 01-26-2010, 13:11 | posts: 2

While using Forceware 196.21 user defined software auto fan control does not work. Is there a way to fix this?
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-26-2010, 14:23 | posts: 11,435 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by deehoo View Post
While using Forceware 196.21 user defined software auto fan control does not work. Is there a way to fix this?
Software auto fan control is called _software_ not just for fun. It is hardware and driver independent feature, it works as soon as fixed fan control is provided by driver and functioning properly. And there are no known issues with fixed fan control mode under these drivers and with your hardware. Summarizing: there is no such known issue and there is no fix on the way. Check your system and configure it properly.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
lenehan
Member Guru
 
Videocard: Asus 7970 DirectCUII TOP
Processor: Intel i7 980X
Mainboard: Asus Rapage III Extreme
Memory: Corsair Dominator GT 12GB
Soundcard: Onboard
PSU: Seasonic Platinum 1000
Default 01-26-2010, 15:09 | posts: 119

Not sure is this a norm, as if I set the "EnableUnofficialOverclocking" to 1 and I set the profile 1 in AB to OC 950/1200 (5870) save and applied but the core and memory clock will not down clock to in 2D mode. It keep staying 950/1200 until I reset it to default. Thank you.


Last edited by lenehan; 01-26-2010 at 15:13.
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
Unwinder
Moderator
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 01-26-2010, 15:14 | posts: 11,435 | Location: Taganrog, Russia

Quote:
Originally Posted by lenehan View Post
Not sure is this a norm, as if I set the "EnableUnofficialOverclocking" to 1 and I set the profile 1 in AB to OC 950/1200 (5870) save and applied but the core and memory clock will not down clock to in 2D mode. It keep staying 950/1200 until I reset it to default. Thank you.
Yes, it is absolutely normal and expected. Thank ATI for that. Lack of PowerPlay support is one of reasons why these unlimited overclocking features are called UNOFFICIAL and provided with no support at all. I don't provide it as an option available to end users to minimize the risk of seeing "it breaks powerplay, fix it ASAP". And I assume that those who unlock it via CFG editina are understanding what to expect from unofficial ATI clock control interfaces.


Alexey Nicolaychuk aka Unwinder, RivaTuner creator
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.