Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Affiliates > Rivatuner Generic Discussion forum > RivaTuner Advanced Discussion forum
RivaTuner Advanced Discussion forum This forum is intended for advanced comments, ideas and general discussion of the RivaTuner Utility which is hosted here at the Guru of 3D. This forum is visited by programmer himself - you can only post in this area with a minimum of 10 posts and 7 days forum membership.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
D3DOverrider Vsync Force
Old
  (#1)
Michaeldaley
Newbie
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default D3DOverrider Vsync Force - 10-24-2007, 03:35 | posts: 2

Is there any difference between forcing vsync in D3Doverrider and forcing it in game or in the Nvidia control panel?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Devolution
Maha Guru
 
Devolution's Avatar
 
Videocard: 5850 Radeon HIS 1024MB
Processor: Phenom II X4 955 Black Ed
Mainboard: GIGABYTE GA-MA785GM-US2H
Memory: DDR2800 6GB
Soundcard: Stock Integrated C-media
PSU: 650 Watt PSU
Default 10-24-2007, 04:27 | posts: 2,056 | Location: Flowery

http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=23724
Seriously, try searching. It ain't hard. This post should answer your question about D3Doverrider.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Michaeldaley
Newbie
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 10-24-2007, 13:13 | posts: 2

I have already searched every relevant forum and found nothing. The post you're refering me to was written before the Vsync option was even in D3Doverrider. Why can't I ask a question without getting harassed?

I just want to know if anyone has had trouble with the vsync setting in D3Doverrider, or if it's just a shortcut to the nvidia control panel setting.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
vpshockwave
Newbie
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 10-24-2007, 17:58 | posts: 2

I'm no scholar, but as far as I know, Vsync is Vsync. It won't make a difference where you force it. I'm assuming that in this D3DOverrider you're talking about, it probably only works for D3D. But then again, I've never used it.

Bottom line is, it shouldn't matter where you enable it. Vsync is Vsync.

If you want to make sure it is enabled, just turn on the said game and make sure your FPS aren't going over the current refresh rate.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Gamergod
Maha Guru
 
Gamergod's Avatar
 
Videocard: Sapphire 4870 512mb
Processor: Intel Q9450 @ 3.2ghz
Mainboard: Abit QuadGT X38
Memory: 4gb G-Skill 8000
Soundcard: X-FI + Yamaha RXV-350
PSU: Corsair 520W
Default 10-24-2007, 20:43 | posts: 1,047 | Location: United Kingdom

Quote:
Originally Posted by Michaeldaley View Post
I have already searched every relevant forum and found nothing. The post you're refering me to was written before the Vsync option was even in D3Doverrider. Why can't I ask a question without getting harassed?

I just want to know if anyone has had trouble with the vsync setting in D3Doverrider, or if it's just a shortcut to the nvidia control panel setting.
Vsync forcing is totally unreliable and unstable through the NVIDIA control panel in vista. It rarely works if at all, and certainly does not allow triple buffering in DirectX games.

If you search posts by me a while back I asked if unwinder could add triple buffering and DX10 support. He gratefully did and allowed me to test it.

Since 2.04 DXoverrider has had these abilities to force at the api level ( directx ) and pretty much works for every single game I use. It is an utter godsend and I am very grateful to unwinder for this small but extremely useful application.

Only game I have found that has issues is GTA:SA which crashes when it is enabled.

So your answer is:

NV CP = Sux
DXOverrider = Perfection.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Rodman
Maha Guru
 
Rodman's Avatar
 
Videocard: GTX285 SLI@756-1580-2750
Processor: I7 920@4.0GHZ
Mainboard: EVGA X58 Classified 760
Memory: 6GB Corsair @1650mhz
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 1000WT
Default 10-27-2007, 03:12 | posts: 1,721 | Location: USA

The Crysis demo has no Vsync option and it canot be forced from the control panel in Vista. Question is can anyone confirm getting Vsync to work using RivaTuner? I have no idea why Vsync has been left out of such a big buget game, it just baffles me...
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Cronik
Maha Guru
 
Cronik's Avatar
 
Videocard: GIGABYTE AMD R9 280x
Processor: FX-8350 Vishera 4.0Ghz
Mainboard: GIGABYTE GA-970A-D3P
Memory: 8GB of DDR3 G.Skill
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: KINGWIN ABT-850MM 850W
Default 02-12-2010, 21:51 | posts: 1,013

Quote:
Originally Posted by Devolution View Post
http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=23724
Seriously, try searching. It ain't hard. This post should answer your question about D3Doverrider.

I searched and this came up first.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Li4m79
Ancient Guru
 
Li4m79's Avatar
 
Videocard: 2xPalit GTX770 Jetstream
Processor: i5 4670k@4.4Ghz
Mainboard: Asus z87-Pro
Memory: 8Gb - Kingston HyperX
Soundcard: oboard
PSU: Corsair RM 750w
Default 02-12-2010, 21:54 | posts: 4,880 | Location: Scotland

vsync ftw here!!... works like a charm in NVCP i just have it on as a global setting, only take it off if i`m benching
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
nikitash
Banned
 
Videocard: MSI R6870 HAWK
Processor: AMD FX 8350 4.0 ghz
Mainboard: MSI 890GXM-G65
Memory: 8GB DDR3 Gskill1600MHZCL9
Soundcard: Realtek Lossless HD codec
PSU: Coolermaster 600W Silent
Default 07-04-2010, 12:41 | posts: 337 | Location: India

Quote:
Originally Posted by Michaeldaley View Post
Is there any difference between forcing vsync in D3Doverrider and forcing it in game or in the Nvidia control panel?
The main difference is Force Vsync apply to those games which doesnt support Vsync at all and dont have any option in games. So if u leave it on it will only affect these games because it not on the driver level but on the application level. So i suggest you to turn off Force Vsync and enable it only for specificgames which dont have support for it.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
nikitash
Banned
 
Videocard: MSI R6870 HAWK
Processor: AMD FX 8350 4.0 ghz
Mainboard: MSI 890GXM-G65
Memory: 8GB DDR3 Gskill1600MHZCL9
Soundcard: Realtek Lossless HD codec
PSU: Coolermaster 600W Silent
Default 07-04-2010, 12:44 | posts: 337 | Location: India

Quote:
Originally Posted by Michaeldaley View Post
I have already searched every relevant forum and found nothing. The post you're refering me to was written before the Vsync option was even in D3Doverrider. Why can't I ask a question without getting harassed?

I just want to know if anyone has had trouble with the vsync setting in D3Doverrider, or if it's just a shortcut to the nvidia control panel setting.
The main difference is Force Vsync apply to those games which doesnt support Vsync at all and dont have any option in games. So if u leave it on it will only affect these games because it not on the driver level but on the application level. So i suggest you to turn off Force Vsync and enable it only for specificgames which dont have support for it.

No it doesn't relate to nvidia control panel or ATI CCC but its works only for reason said above by me.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
ati666
Master Guru
 
Videocard: Gigabyte GTX 470
Processor: e8500
Mainboard: abit aw9d-max (i975x)
Memory: 8 GB ram 800mhz(2gbx4)
Soundcard: X-Fi Xtreme
PSU: Corsair HX1000W
Default 08-12-2010, 18:32 | posts: 463

Quote:
Originally Posted by Gamergod View Post
Vsync forcing is totally unreliable and unstable through the NVIDIA control panel in vista. It rarely works if at all, and certainly does not allow triple buffering in DirectX games.

If you search posts by me a while back I asked if unwinder could add triple buffering and DX10 support. He gratefully did and allowed me to test it.

Since 2.04 DXoverrider has had these abilities to force at the api level ( directx ) and pretty much works for every single game I use. It is an utter godsend and I am very grateful to unwinder for this small but extremely useful application.

Only game I have found that has issues is GTA:SA which crashes when it is enabled.

So your answer is:

NV CP = Sux
DXOverrider = Perfection.
since you have 2.04 DXoverrider, can u post the link. so i can download it.
as you know rt 2.24c only has 2.01 DXoverrider.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Dwarden
Master Guru
 
Dwarden's Avatar
 
Videocard: Sapphire HD7850 2048MB
Processor: Intel C2D E8500@4200MHz
Mainboard: MSI P45 Neo3-Platinum Z
Memory: KINGMAXDDR2-1066 4x1024MB
Soundcard: CL X-Fi Fatal1ty XRAM64MB
PSU: CHIEFTEC 620W
Default 11-14-2010, 15:02 | posts: 166 | Location: Czech Republic

that sounds nice is the DXO 2.04 still only for VIP testers ?
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.