Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > Processors and motherboards AMD
Processors and motherboards AMD Got a Phenom based system or the means to buy one? You can discuss it in here!


Reply
 
Thread Tools Display Modes
[Overclocking] AMD Phenom II x6 1100T BE
Old
  (#1)
Dzmno
Newbie
 
Videocard: Gigabyte 6970 @ 915Mhz
Processor: AMD Phenom II x6 1100T BE
Mainboard: GIGABYTE GA-990XA-UD3
Memory: G.Skill RipjawX 8GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 750w
Default [Overclocking] AMD Phenom II x6 1100T BE - 10-20-2011, 00:42 | posts: 1

I've just recently purchased this CPU. I knew from the beginning I wanted to overclock. I'm nowhere near an expert on this, but I've read a few guides and looked at some other peoples overclocks and tried each of them. The issue I'm having is the CPU tends to get extremely hot under load. At 4Ghz on 1.45v I'm coming close to 70c. I know this is insanely hot and if I read correctly, the computer should have shutdown at 62c. I'm using the AMD Overdrive tool to OC and monitor temps. The cooler I'm using is the Zalman CNPS9700 LED. I'm not sure why my temps are getting this high. I idle around 41c. I see others idle at roughly 35c and load at 56c at the same specs. Am I doing something wrong? I know the CPU cooler I'm using is pretty decent and easily should be able to handle these settings. Is it possible it's not seated correctly? I've built a few rigs before so putting on a CPU fan isn't new to me. Any help would be appreciated.

Corsair 750w
AMD Phenom II x6 1100T BE
GIGABYTE GA-990XA-UD3
G.Skill RipjawX 8GB kit @1600Mhz 9-9-9-24
Gigabyte 6970 @915Mhz
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
DrDoU
Member Guru
 
Videocard: EVGA 780Ti SC
Processor: 3930K
Mainboard: Gigabyte
Memory: Corsair DDR3 16gig 1600
Soundcard: on board
PSU: Corsair AX1200i
Default 10-24-2011, 07:38 | posts: 138 | Location: Texas! What country you from

Do away with the AMD OD,and OC the old fashion way.AMD OD may be pushing your cpu voltages higher than you think.Look at your BIOS voltages to confirm.If things check out try to resit the CPU.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Chane99
Newbie
 
Videocard: IceQ Turbo 6970 (x2/CFX)
Processor: Phenom II 1100T (4.1GHz)
Mainboard: ASUS Crosshair V Formula
Memory: G.Skill 16GB 2133/1800Mhz
Soundcard: Onboard / Corsair SP2500
PSU: Corsair AX1200W 80+ Gold
Default 10-25-2011, 00:56 | posts: 17 | Location: Rogers, AR (U.S.)

I'm running a different motherboard, but I can tell you what my BIOS settings are at, and maybe that will help.

I'm currently running at 4105MHz CPU clock speed.
My DRAM O.C. Profile is set at (D.O.C.P.) DDR-3 1800MHz with CAS @ 9-9-9-24.
My CPU Ratio Multiplier is @ 18.0.
AMD Turbo Core is "Disabled".
CPU Bus / PEG Frequency is @ 225.
PCIE, CPU/NB frequencies and HP Link speed are set on AUTO.
CPU Manual Voltage is @ 1.481250v (is highlighted yellow), but registers at 1.476v.
My DRAM voltage is @ 1.650v with Overcurrent Protection "Enabled".

I actually wish I had gone with the Corsair Dominator GT 8Gb type RAM instead, for better speed and overclock-ability, but, alas, I am stuck with my previous decisions for a while longer.

I currently idle at 25-27C (I'm not lying) and burn in at 50-51C at max load on AMD Overdrive during a full stability test after one hour. This overclock has been perfectly stable for over a month.

That said, I am using the Corsair H100 Extreme CPU Liquid Cooler system to keep temps low, but I would say that EVERYBODY who doesn't run a full liquid cooling system should get this cooler... no matter what. Overclock or not, it will greatly improve the lifespan of a CPU.

It sells here in the US for around $120.00 US. I had to wait three extra weeks to build my system before it showed up. I am VERY glad I waited...
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
slippy1010
Member Guru
 
Videocard: Sapphire HD6950 2GB
Processor: AMD Phenom II X6 1100 BE
Mainboard: Asus Crosshair IV Formula
Memory: G-Skill 8GB DDR3 1333MHz
Soundcard: X-Fi
PSU: Corsair CMPSU-500CX
Default 10-26-2011, 08:08 | posts: 60 | Location: UK

Im in a similar position aswell, when I overclock my 1100T is gets stupid hot.
I cant even get mine to stay stable over 3900mhz.

If I put my multi over x18 it bsod, so Ive to up the fsb to achieve my overclock.
So Im waiting with interest, to see how you get on with the 1100T.

Last edited by slippy1010; 10-26-2011 at 08:13.
   
Reply With Quote
 
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.