Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Operating Systems
Operating Systems Is Windows 8.1 giving you a hard time ? Wanna try out Windows 10 ?



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#676)
mbk1969
Ancient Guru
 
mbk1969's Avatar
 
Videocard: GeForce GTX 970
Processor: I7-4930
Mainboard: Asus p9x79
Memory: G Skill RipjawZ, 16GB
Soundcard: Onboard + FiiO E17
PSU: 1000 W
Default 06-29-2017, 17:38 | posts: 3,499 | Location: Moscow, Russia

Quote:
Originally Posted by EdKiefer View Post
That is odd, what version of Windows are you using?
Win10 CU (with all latest updates).
Relax, it is mildly interesting out of pure scientific spirit. No troubleshooting required.

Last edited by mbk1969; 06-29-2017 at 18:06.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#677)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 06-29-2017, 17:48 | posts: 7,454 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by mbk1969 View Post
It`s like "There and never back again". Can`t blame them...

Are there CPUs with iGPU in IvyBridge-E line?
not sure though after looking i dont think your cpu has one

my system says 16gb installed but only show 15.9
   
Reply With Quote
Old
  (#678)
mbk1969
Ancient Guru
 
mbk1969's Avatar
 
Videocard: GeForce GTX 970
Processor: I7-4930
Mainboard: Asus p9x79
Memory: G Skill RipjawZ, 16GB
Soundcard: Onboard + FiiO E17
PSU: 1000 W
Default 06-29-2017, 18:01 | posts: 3,499 | Location: Moscow, Russia

Quote:
Originally Posted by tsunami231 View Post
my system says 16gb installed but only show 15.9
And that is completely boring from the science point of view. 2GB missing is much more mysterious.
   
Reply With Quote
Old
  (#679)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 06-29-2017, 21:53 | posts: 7,454 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by mbk1969 View Post
And that is completely boring from the science point of view. 2GB missing is much more mysterious.
hey my old x58 system us to lose 2 gb out 6gb with almost all ram sets i tried, ,bios would show 6 gb, windows would show 4gb and some times the bios would show 4 gb when there is 6 installed and windows showed 4gb vis versa, useing diffrent ram slots never fixed that either so you preaching to choir when come to strange crap that happens with computers.

I still think the strange thing i seen happen is my PC reset/reboot at same time my hopper 3 restarted, and there in completely different rooms and different breakers.

Last edited by tsunami231; 06-29-2017 at 21:57.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#680)
TimmyP
Master Guru
 
Videocard: NV GTX 970 Titan Cooler
Processor: FX-6300 @4.6ghz
Mainboard: MSI 970A-G43
Memory: 8gb GSkill RJ DDR3 1600
Soundcard: Auzentech X-Mystique DDL
PSU: 700-Watt Corsair
Default 06-29-2017, 22:02 | posts: 498 | Location: Reality

Any missing usable memory is mysterious. If system information says something like 16.0 gb ram (15.9 usable) I would not brush this off.

If that's the problem you are having ofc.
   
Reply With Quote
Old
  (#681)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 06-29-2017, 22:15 | posts: 7,454 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by TimmyP View Post
Any missing usable memory is mysterious. If system information says something like 16.0 gb ram (15.9 usable) I would not brush this off.

If that's the problem you are having ofc.
i try not care about such things anymore, other wise i will have heart attack from all stupid stuff that trigger me or can be avoided, and i will probably still have that heartattack,
   
Reply With Quote
Old
  (#682)
epguy19
Newbie
 
Videocard: ATI Xpress 200 - 128Mb
Processor: Intel PentiumD 945 3.4Ghz
Mainboard: Intel D101GGC
Memory: 2Gb DDR SDRAM PC3200
Soundcard: Realtek ALC861 audio
PSU: Antec BP500U
Default 07-08-2017, 22:29 | posts: 20

Quote:
Originally Posted by JonasBeckman View Post
http://www.thewindowsclub.com/stop-w...-automatically



Home Edition though so at worst it's going to be ignored though at best it'll still take with the only difference being that you'd need to look up or know the registry value which is pretty much what is set via GPEdit so the results should be the same.



EDIT: In general this from Microsoft can also be useful but it doesn't cover all the settings.
https://docs.microsoft.com/en-us/win...osoft-services

Though together with other guides it should give a good overview of the various GPEdit settings and what they do.
this may not be good enough for certain device drivers that are part of the Windows quality or critical updates.

Here's a better solution:
http://winaero.com/blog/how-to-turn-...in-windows-10/

Just add the "ExcludeWUDriversInQualityUpdate" registry entry mentioned in that site and set its value to 1 (works with at least Windows 10 anniversary update 1607 or greater). then reboot & reload Windows update and it will never offer any driver updates.

Also folks, there seems to be updated v1703 ISOs from MSDN and ESDs from Microsoft that have been updated on June 2017:
https://borncity.com/win/2017/06/25/...esh-june-2017/
   
Reply With Quote
Old
  (#683)
mbk1969
Ancient Guru
 
mbk1969's Avatar
 
Videocard: GeForce GTX 970
Processor: I7-4930
Mainboard: Asus p9x79
Memory: G Skill RipjawZ, 16GB
Soundcard: Onboard + FiiO E17
PSU: 1000 W
Default 07-09-2017, 13:16 | posts: 3,499 | Location: Moscow, Russia

Btw, I checked recently - and Windows shows 16GB is installed. Strange creature...
   
Reply With Quote
Old
  (#684)
Steppzor
Master Guru
 
Steppzor's Avatar
 
Videocard: MSI 1080 Ti Gaming X
Processor: Intel i7-4770K @ Stock
Mainboard: Gigabyte GA-Z87X-UD3H
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: Kingston HyperX Cloud II
PSU: XFX ProSeries BE 1050W
Default 07-09-2017, 17:43 | posts: 707 | Location: Norway

Anyone else experiencing microstutters after updating with the Creator update? Updated my computer last night, and noticed right after first boot that just using windows seemed more "sluggish" and having heavy microstuttering in BF1 and Titanfall 2 and small microstutters in various other games.

Tried two clean install with image from mediacreationtool which contains this update.. so unable to revert back using recovery in windows. Anyone know if it's possible to rollback to pre creation update?
   
Reply With Quote
Old
  (#685)
EdKiefer
Maha Guru
 
Videocard: MSI 970 Gaming 4G
Processor: i5-3570k@4.5ghz
Mainboard: Asus P8Z77V pro
Memory: 16Gb-DDR3 1600
Soundcard:
PSU: Corsair XT650
Default 07-09-2017, 19:13 | posts: 1,334

Quote:
Originally Posted by Steppzor View Post
Anyone else experiencing microstutters after updating with the Creator update? Updated my computer last night, and noticed right after first boot that just using windows seemed more "sluggish" and having heavy microstuttering in BF1 and Titanfall 2 and small microstutters in various other games.

Tried two clean install with image from mediacreationtool which contains this update.. so unable to revert back using recovery in windows. Anyone know if it's possible to rollback to pre creation update?
Try turning off everything under gaming in settings (Game bar, Game DVD an game mode).
Then make sure you run newer drivers, try 384.76 and see how it goes.
   
Reply With Quote
Old
  (#686)
Steppzor
Master Guru
 
Steppzor's Avatar
 
Videocard: MSI 1080 Ti Gaming X
Processor: Intel i7-4770K @ Stock
Mainboard: Gigabyte GA-Z87X-UD3H
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: Kingston HyperX Cloud II
PSU: XFX ProSeries BE 1050W
Default 07-09-2017, 19:48 | posts: 707 | Location: Norway

Game DVR and all that jazz is off :/

got the latest .80 hotfix driver.

Edit 1: Installed 382.53 driver. At first glance it seems that fixed it.

Edit 2: BF1 still feels like a turd. Better, but still bad. Avg around 90-120 fps but feels more like 40-60 fps. Also using g-sync.

Last edited by Steppzor; 07-10-2017 at 21:26.
   
Reply With Quote
Old
  (#687)
Steppzor
Master Guru
 
Steppzor's Avatar
 
Videocard: MSI 1080 Ti Gaming X
Processor: Intel i7-4770K @ Stock
Mainboard: Gigabyte GA-Z87X-UD3H
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: Kingston HyperX Cloud II
PSU: XFX ProSeries BE 1050W
Default 07-10-2017, 22:01 | posts: 707 | Location: Norway

Anyone know where i can get a legit image of Windows 10 without Creators update embedded? The one using Mediacreationtool seems to come with Creators update.

Edit: Nevermind, found it.

If anyone is in need for the image.

1. Go to https://www.microsoft.com/en-in/soft...load/windows10
NB: Need to use Edge browser.
2. Press F12 on your keyboard.
3. Select Emulation tab.
4. Under "Mode" > "User agent string" select "Apple Safari (iPad)".

Wait for the page to automatically refresh and you will be able to select which version you want to download.

Last edited by Steppzor; 07-10-2017 at 22:10.
   
Reply With Quote
Old
  (#688)
mbk1969
Ancient Guru
 
mbk1969's Avatar
 
Videocard: GeForce GTX 970
Processor: I7-4930
Mainboard: Asus p9x79
Memory: G Skill RipjawZ, 16GB
Soundcard: Onboard + FiiO E17
PSU: 1000 W
Default 07-11-2017, 23:00 | posts: 3,499 | Location: Moscow, Russia

July 11, 2017—KB4025342 (OS Build 15063.483)

This update includes quality improvements. No new operating system features are being introduced in this update. Key changes include:
  • Addressed issue introduced by KB4022716 where Internet Explorer 11 may close unexpectedly when you visit some websites.
  • Addressed issue to improve MediaCreationTool.exe support for Setup Tourniquet scenarios.
  • Addressed issue with CoreMessaging.dll that may cause 32-bit apps to crash on the 64-bit version of the Windows OS.
  • Addressed an issue where Visual Studio or a WPF application may terminate unexpectedly (stops responding, followed by a crash) when running on a pen and/or touch enabled machine with Windows 10 Creators Update.
  • Addressed issue that causes the system to crash when certain USB devices are unplugged while the system is asleep.
  • Addressed issues with screen orientation that stops working after lid close and lid open transitions.
  • Addressed issue that causes .jpx and .jbig2 images to stop rendering in PDF files.
  • Addressed issue where users could not elevate to Administrator through the User Account Control (UAC) dialog when using a smart card.
  • Addressed issue where input using the Korean handwriting feature dropped the last character of a word or moved it to the next line incorrectly.
  • Addressed issue with a race condition between the App-V Catalog Manager and the Profile Roaming Service. A new registry key is available to control the waiting period for App-V Catalog Manager, which allows any third-party Profile Roaming Service to complete.
  • Security updates to Internet Explorer 11, Microsoft Edge, Windows Search, Windows kernel, Windows shell, Microsoft Scripting Engine, Windows Virtualization, Datacenter Networking, Windows Server, Windows Storage and File Systems, Microsoft Graphics Component, Windows kernel-mode drivers, ASP.NET, Microsoft PowerShell, and the .NET Framework.

This update will be downloaded and installed automatically from Windows Update. To get the standalone package for this update, go to the Microsoft Update Catalog website.
   
Reply With Quote
Old
  (#689)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 07-12-2017, 03:15 | posts: 7,454 | Location: USA

Code:
[*]Addressed issue with CoreMessaging.dll that may cause 32-bit apps to crash on the 64-bit version of the Windows OS.
yep this fixed Swtor from crashing to desktop if tabing out before loading character.

Now lets see how long it take them to fix the Startbar when set to auto hide from breaking and just show white line where start bar is that dont open till at one alt tabs, or maybe lucked out and that got fixed too

Last edited by tsunami231; 07-14-2017 at 20:58.
   
Reply With Quote
Old
  (#690)
Extraordinary
Ancient Guru
 
Extraordinary's Avatar
 
Videocard: GTX980 SLI
Processor: FX-8350 @ 4.8GHz / H100i
Mainboard: ASUS Crosshair V Formula
Memory: 12GB 2133 G.Skill
Soundcard: Creative SB1040 7.1
PSU: Corsair RM1000
Default 07-12-2017, 09:32 | posts: 17,572 | Location: 127.0.0.1

Quote:
Originally Posted by Steppzor View Post
Anyone know where i can get a legit image of Windows 10 without Creators update embedded? The one using Mediacreationtool seems to come with Creators update.

Edit: Nevermind, found it.

If anyone is in need for the image.

1. Go to https://www.microsoft.com/en-in/soft...load/windows10
NB: Need to use Edge browser.
2. Press F12 on your keyboard.
3. Select Emulation tab.
4. Under "Mode" > "User agent string" select "Apple Safari (iPad)".

Wait for the page to automatically refresh and you will be able to select which version you want to download.

Future reference you can get them all from here with any browser
https://tb.rg-adguard.net/index.php
   
Reply With Quote
Old
  (#691)
Steppzor
Master Guru
 
Steppzor's Avatar
 
Videocard: MSI 1080 Ti Gaming X
Processor: Intel i7-4770K @ Stock
Mainboard: Gigabyte GA-Z87X-UD3H
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: Kingston HyperX Cloud II
PSU: XFX ProSeries BE 1050W
Default 07-12-2017, 09:39 | posts: 707 | Location: Norway

Quote:
Originally Posted by Extraordinary View Post
Future reference you can get them all from here with any browser
https://tb.rg-adguard.net/index.php
Cool, ty

Downgrading to AU update solved all my problems, so seems that MS have a few issues with CU they need to iron out before I upgrade again.
   
Reply With Quote
Old
  (#692)
TheDeeGee
Ancient Guru
 
TheDeeGee's Avatar
 
Videocard: MSI GTX 1070 AERO OC
Processor: Intel Core 4770K
Mainboard: Gigabyte Z87X-UD5H
Memory: Crucial Ballistix LP 16GB
Soundcard: SoundBlaster ZxR
PSU: Seasonic Platinum 760
Default 07-12-2017, 22:39 | posts: 5,046

Todays Updates seems to have messed up my SoundBlaster ZxR.

I rolled back earlier today to last friday and the problem was gone... ofcourse it downloaded the updates again and after a reboot the sound was messed up again.

I now rolled back to June 6th, which was before i installed the Creators Update and so far it's all normal. There are new updates in the Queue though, including the ones of this week for 1607, but it's slow DLing.

Ill report back later when it has DLed and installed those.
   
Reply With Quote
Old
  (#693)
OrionCheung
Member Guru
 
OrionCheung's Avatar
 
Videocard: MSI GTX 1070 GAMING 8G
Processor: i5 6500 @ 4117.18MHz
Mainboard: ASRock Z170 Gaming K4
Memory: G.Skill DDR4 8GB 2400Mhz
Soundcard: Asus Xonar Essence STX
PSU: Seasonic 460W Platinum FL
Default 07-13-2017, 02:30 | posts: 114 | Location: New York City, NY

Windows 10 - July 11, 2017 update

Windows 10 Version 1703 Build 15063.483
Patch Notes:*https://support.microsoft.com/en-us/help/4025342
Download:*http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB4025342

Windows 10 Version 1607 Build 14393.1480
Patch Notes:*https://support.microsoft.com/en-us/help/4025339
Download:*http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB4025339

Windows 10 Version 1511 Build 10586.1007
Patch Notes:*https://support.microsoft.com/en-us/help/4025344
Download:*http://www.catalog.update.microsoft....px?q=KB4025344
   
Reply With Quote
Old
  (#694)
TheDeeGee
Ancient Guru
 
TheDeeGee's Avatar
 
Videocard: MSI GTX 1070 AERO OC
Processor: Intel Core 4770K
Mainboard: Gigabyte Z87X-UD5H
Memory: Crucial Ballistix LP 16GB
Soundcard: SoundBlaster ZxR
PSU: Seasonic Platinum 760
Default 07-13-2017, 14:15 | posts: 5,046

Quote:
Originally Posted by TheDeeGee View Post
Todays Updates seems to have messed up my SoundBlaster ZxR.

I rolled back earlier today to last friday and the problem was gone... ofcourse it downloaded the updates again and after a reboot the sound was messed up again.

I now rolled back to June 6th, which was before i installed the Creators Update and so far it's all normal. There are new updates in the Queue though, including the ones of this week for 1607, but it's slow DLing.

Ill report back later when it has DLed and installed those.
So i rolled back to the Anniversary Update and applied the same July 11th Update, and now the sound works fine.

It seems to be a combination of Creators Update + July 11th which is causing issues with the SoundBlaster ZxR... atleast for me.
   
Reply With Quote
Old
  (#695)
Darren Hodgson
Ancient Guru
 
Darren Hodgson's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 1080 Ti SC2
Processor: Intel Core i7-4770K
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe v2103
Memory: 16GB Corsair Veng 1600MHz
Soundcard: Creative Sound Blaster Z
PSU: XFX PRO Black Ed. 850W
Default 07-14-2017, 08:02 | posts: 14,904 | Location: England

Microsoft really know how to annoy their users, don't they?

For example, I've noticed that Cortana "nags" users to enter their mobile number to install it on your phone and even if you click the "Not Now" button it will constantly appear until you install Cortana on your phone (in my case, on my HTC One M8 and activate it). What happens if you don't have a mobile phone, Microsoft? This kind of bullying is really not on IMO. Apple would never do that to their customers so why do Microsoft?

Last edited by Darren Hodgson; 07-14-2017 at 13:00.
   
Reply With Quote
Old
  (#696)
Steppzor
Master Guru
 
Steppzor's Avatar
 
Videocard: MSI 1080 Ti Gaming X
Processor: Intel i7-4770K @ Stock
Mainboard: Gigabyte GA-Z87X-UD3H
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: Kingston HyperX Cloud II
PSU: XFX ProSeries BE 1050W
Default 07-14-2017, 08:21 | posts: 707 | Location: Norway

Quote:
Originally Posted by Darren Hodgson View Post
Microsoft really know how to annoy their users, don't they?

For example, I've noticed that Cortana "nags" users to enter there mobile number to install it on your phone and even if you click the "Not Now" button it will constantly appear until you install Cortana on your phone (in my case, on my HTC One M8 and activate it). What happens if you don't have a mobile phone, Microsoft? This kind of bullying is really not on IMO. Apple would never do that to their customers so why do Microsoft?
Same with OneDrive. Click "Not now" when asked to sync the folders... Microshaft syncs it anyway!

Also installing Candycrush and what not that i never asked for at first boot so that WU have to wait for that slow ass Windows store to install these f'ing games! *triggered*
   
Reply With Quote
Old
  (#697)
tsunami231
Ancient Guru
 
tsunami231's Avatar
 
Videocard: EVGA 660gtx sig2
Processor: i7 6700k NH-D14
Mainboard: Asrock z170 Extreme 4
Memory: Corsair LPX 2400mhz 16gb
Soundcard: Realtek HD Audio
PSU: Antec HCG 750m
Default 07-14-2017, 17:14 | posts: 7,454 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by Darren Hodgson View Post
Microsoft really know how to annoy their users, don't they?

For example, I've noticed that Cortana "nags" users to enter their mobile number to install it on your phone and even if you click the "Not Now" button it will constantly appear until you install Cortana on your phone (in my case, on my HTC One M8 and activate it). What happens if you don't have a mobile phone, Microsoft? This kind of bullying is really not on IMO. Apple would never do that to their customers so why do Microsoft?
interesting I have not heard peep from cortana since I fresh installed CU, then again i dont have smart phone, and disable most options from cortana and removed one drive
   
Reply With Quote
Old
  (#698)
TheDeeGee
Ancient Guru
 
TheDeeGee's Avatar
 
Videocard: MSI GTX 1070 AERO OC
Processor: Intel Core 4770K
Mainboard: Gigabyte Z87X-UD5H
Memory: Crucial Ballistix LP 16GB
Soundcard: SoundBlaster ZxR
PSU: Seasonic Platinum 760
Default 07-19-2017, 17:55 | posts: 5,046

Quote:
Originally Posted by TheDeeGee View Post
So i rolled back to the Anniversary Update and applied the same July 11th Update, and now the sound works fine.

It seems to be a combination of Creators Update + July 11th which is causing issues with the SoundBlaster ZxR... atleast for me.
Just reinstalled Win 10 via the Media Creation Tool on USB Stick, so it installed 1703 instantly.

Applied the latest updates and now it's all working fine.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 2017, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.