Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section
Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section In this section you can discuss everything AMD Catalyst related. Catalyst drivers are for all AMD based graphics cards and APUs.



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#76)
PrMinisterGR
Ancient Guru
 
PrMinisterGR's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7970 Quadrobake
Processor: Core i7 2600k@4.5GHz
Mainboard: Sapphire Pure Black P67
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: ASUS Xonar D2X
PSU: EVGA SuperNova 750 G2
Default 06-12-2017, 16:16 | posts: 6,768

Quote:
Originally Posted by vase View Post
@PRMinister: CEMU (v1.8.0b) and Dolphin (DX11/DX12 & OpenGL) both max out 60 fps LOCKED (respectively 30FPS depending on game title) for me with this driver. No change to previous driver.
Which CEMU game does that for you? What's your system and CEMU config? I need to see if I've screwed up something in mine.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#77)
vase
Maha Guru
 
vase's Avatar
 
Videocard: -
Processor: -
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: -
Default 06-12-2017, 16:18 | posts: 1,653 | Location: #1 http://www.3dmark.com/fs/8257155

- CEMU 1.8.0b out of the box

- Zelda Twilight Princess

- 4790K / 270X (CFX)
   
Reply With Quote
Old
  (#78)
PrMinisterGR
Ancient Guru
 
PrMinisterGR's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7970 Quadrobake
Processor: Core i7 2600k@4.5GHz
Mainboard: Sapphire Pure Black P67
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: ASUS Xonar D2X
PSU: EVGA SuperNova 750 G2
Default 06-12-2017, 16:33 | posts: 6,768

Quote:
Originally Posted by vase View Post
- CEMU 1.8.0b out of the box

- Zelda Twilight Princess

- 4790K / 270X (CFX)
Any chance to try Mario Kart? I haven't tried Zelda, but I did have to throw in the 17.3.2 DLL for performance reasons with CEMU.
   
Reply With Quote
Old
  (#79)
passenger
Master Guru
 
Videocard: Sapphire RX580 8GB
Processor: AMD FX6300 @4.5GHz
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX 2.0
Memory: 12GB
Soundcard: X-Fi Titanium
PSU: Corsair HX520W
Default 06-12-2017, 16:35 | posts: 233

Quote:
Originally Posted by Starks View Post
I can replicate issue with MPC-BE.

I'm on GCN 1.0 in case that matters.
I'm on Win10 1607 using MPC-BE 1.5.1.2548 x64 & BlueskyFRC 2.7.1 and here are the settings:



and ss of 4K@60fps

https://s22.postimg.org/6mb9os5cx/Untitled-2.jpg
   
Reply With Quote
 
Old
  (#80)
vase
Maha Guru
 
vase's Avatar
 
Videocard: -
Processor: -
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: -
Default 06-12-2017, 17:51 | posts: 1,653 | Location: #1 http://www.3dmark.com/fs/8257155

Quote:
Originally Posted by PrMinisterGR View Post
Any chance to try Mario Kart? I haven't tried Zelda, but I did have to throw in the 17.3.2 DLL for performance reasons with CEMU.
For me it works without any custom DLL. @60fps
And the settings dont matter actually.
I tried with Vsync , without...
GPU buffer low/medium/high...
Fullscreen & Windowed...


Sometimes in scene change / menu click there is a "hickup" ... but nothing that would affect gameplay.
   
Reply With Quote
Old
  (#81)
kondziowy
Newbie
 
Videocard: Asus R9 Fury @3840sp
Processor: Ryzen 1600@3.75GHz 1.33V
Mainboard: MSI B350 Pro Carbon
Memory: Corsair LPX 2x8GB 2933MHz
Soundcard: ALC1220
PSU: Cooler Master G550M
Default 06-12-2017, 22:31 | posts: 6

This driver might be the best one to beat some old records on Fury. Got about ~150 graphics points in Time Spy on 1100mhz 1.25v.
Probably could go for 5600 graphics score with some winter breeze cooling :d Not gonna try in summer though.

Last edited by kondziowy; 06-12-2017 at 22:35.
   
Reply With Quote
Old
  (#82)
PrMinisterGR
Ancient Guru
 
PrMinisterGR's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7970 Quadrobake
Processor: Core i7 2600k@4.5GHz
Mainboard: Sapphire Pure Black P67
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: ASUS Xonar D2X
PSU: EVGA SuperNova 750 G2
Default 06-12-2017, 23:41 | posts: 6,768

Quote:
Originally Posted by vase View Post
For me it works without any custom DLL. @60fps
And the settings dont matter actually.
I tried with Vsync , without...
GPU buffer low/medium/high...
Fullscreen & Windowed...


Sometimes in scene change / menu click there is a "hickup" ... but nothing that would affect gameplay.
So you're getting 60fps on Mario Kart, like real 60fps? Not on the menu, but when gaming?
   
Reply With Quote
Old
  (#83)
vase
Maha Guru
 
vase's Avatar
 
Videocard: -
Processor: -
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: -
Default 06-13-2017, 00:32 | posts: 1,653 | Location: #1 http://www.3dmark.com/fs/8257155

Quote:
Originally Posted by PrMinisterGR View Post
So you're getting 60fps on Mario Kart, like real 60fps? Not on the menu, but when gaming?
Yes

What are your measured FPS with and without the old DLLs?
   
Reply With Quote
Old
  (#84)
Romulus_ut3
Master Guru
 
Videocard: HD 7950 Vapor-X 3GB Boost
Processor: Core i5 3470 @ 3.8 GHz
Mainboard: Gigabyte GA-Z77-D3H Rev 1
Memory: Vengeance 2x4GB 1600 CL9
Soundcard: Creative 24 bit Live! 5.1
PSU: Thermaltake 650W Smart
Default 06-13-2017, 06:30 | posts: 504 | Location: Bangladesh

Vase, what GPU are you using?

And really good work on AMD's part regarding Dirt 4. Techspot has done a 27 GPU review and nvidia seems to be trailing behind AMD in this title. But I am pretty sure nvidia will optimize their drivers further to close the distance.
   
Reply With Quote
Old
  (#85)
vase
Maha Guru
 
vase's Avatar
 
Videocard: -
Processor: -
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: -
Default 06-13-2017, 14:12 | posts: 1,653 | Location: #1 http://www.3dmark.com/fs/8257155

Quote:
Originally Posted by Romulus_ut3 View Post
Vase, what GPU are you using?

And really good work on AMD's part regarding Dirt 4. Techspot has done a 27 GPU review and nvidia seems to be trailing behind AMD in this title. But I am pretty sure nvidia will optimize their drivers further to close the distance.
Crossfired 270X
   
Reply With Quote
Old
  (#86)
JonasBeckman
Ancient Guru
 
JonasBeckman's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 Fury OC
Processor: i7-3930K @ 4.1Ghz
Mainboard: Asus Rampage IV Extreme
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: Asus ROG Phoebus
PSU: Corsair AX 1200W
Default 06-13-2017, 15:01 | posts: 13,089 | Location: Sweden

If it's CEMU it could be that PrMinister is using a config file ( https://github.com/slashiee/cemu_graphic_packs ) to allow for a resolution above (Or below, if desired.) that of CEMU's default of 1280x720 I think it is.

Still should be mostly CPU limited though unless you go 4K or above although AMD GPU's performance is a bit lower than Nvidia's and there's some display bugs in a few games such as shadow glitches in Zelda: BOTW going by their Reddit discussions.


EDIT: Although the emulator is more about single core performance so a high clock speed be more important than core count or newer architecture though those do play a small role but as with the actual console the CEMU emulator isn't as threaded if I understood that correctly?

Deleting the old config file is recommended between versions though as is cleaning out shader caches although 1.8.x of CEMU seems to invalidate older caches anyhow and the emulator doesn't really have that many different options.
(And there's also that "fence" hack which sorta doubles performance but it trades it for stability among other things though well it helps for more demanding games.)

Last edited by JonasBeckman; 06-13-2017 at 15:05.
   
Reply With Quote
Old
  (#87)
ninja750
Member Guru
 
ninja750's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 380 Dual-X
Processor: Intel i5 4670K
Mainboard: Asus Z87-A
Memory: 8GB Corsair Vengeance
Soundcard: Realtek ALC892 DTS Live
PSU: Cooler Master SP M2 520w
Default 06-13-2017, 17:52 | posts: 59 | Location: Italy

Quote:
Originally Posted by LIGuitar77 View Post
Just another 2 cents. Some of you are extremely sensitive to losing a frame per second and test for each release: "oh I was getting 79 but now it's 78 " kind of thing, heh.

HWinfo (and overclocking utilities themselves too) have drivers. And you know to have an active driver takes resources/interrupts etc...

So, can't hurt to check with LatencyMon to see if any of those are affecting the system more than you'd like, or if they are light as to be unnoticeable.
any OSD have an impact on the framerate, even the font used in osd is simple for this reason

actually i don't know how many fps they drop maybe 2 on 100fps total or so?
   
Reply With Quote
Driver Packaging Version 17.10.3211-170606a-315028E-DO_NOT_USE3
Old
  (#88)
gr33nbits
Newbie
 
gr33nbits's Avatar
 
Videocard: RX460 Nitro 4Gbytes
Processor: Q9400 @ 3.2Ghz
Mainboard: Asus P5kc
Memory: 8GB DDR2 CL4
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 600W
Default Driver Packaging Version 17.10.3211-170606a-315028E-DO_NOT_USE3 - 06-13-2017, 22:18 | posts: 3 | Location: Portugal

Driver Packaging Version
17.10.3211-170606a-315028E-DO_NOT_USE3

Why DO_NOT_USE3 ???

BTW i think performance decreased with this new version on all games.
   
Reply With Quote
Old
  (#89)
OnnA
Ancient Guru
 
OnnA's Avatar
 
Videocard: Nitro Fiji-X HBM 1150/570
Processor: ZEN x8 k17 + Nepton 280L
Mainboard: ASUS Crosshair VI Hero
Memory: 16GB 3200 CL16 1T Ripjaws
Soundcard: SB-z Nichicon + Wood 5.1
PSU: Seasonic-X 750W Platinum
Lightbulb 06-13-2017, 22:24 | posts: 2,869 | Location: HolyWater Village

Quote:
Originally Posted by gr33nbits View Post
Driver Packaging Version
17.10.3211-170606a-315028E-DO_NOT_USE3

Why DO_NOT_USE3 ???

BTW i think performance decreased with this new version on all games.
Re-download and re-install
It's OK.
   
Reply With Quote
Old
  (#90)
gr33nbits
Newbie
 
gr33nbits's Avatar
 
Videocard: RX460 Nitro 4Gbytes
Processor: Q9400 @ 3.2Ghz
Mainboard: Asus P5kc
Memory: 8GB DDR2 CL4
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair 600W
Default 06-13-2017, 22:46 | posts: 3 | Location: Portugal

Quote:
Originally Posted by OnnA View Post
Re-download and re-install
It's OK.
Done thanks.
   
Reply With Quote
Old
  (#91)
AlleyViper
Master Guru
 
Videocard: MSI RX 480 Gaming X 8G
Processor: PHII 965BE @4.0GHz
Mainboard: DFI LP DK 790FXB-M3H5
Memory: 2x4GB Crucial 1866C9
Soundcard: SB Z
PSU: RM750
Default 06-13-2017, 23:14 | posts: 276

FYI on the Dirt4 steam forums some people are having trouble with freezes when starting stages with rain on some AMD cards. Disabling mirrors solves it for now, and devs seem to be on it already.
   
Reply With Quote
Old
  (#92)
xacid0
Master Guru
 
Videocard: Zotac GTX980Ti AMP! Omega
Processor: Intel i7-3770@4.4Ghz
Mainboard: Asus P8Z77-V LX
Memory: G.Skill RipjawX 8GB@1866
Soundcard: FiiO E07K USB AMP+DAC
PSU: Enermax 650W 82+ Bronze
Default 06-14-2017, 03:29 | posts: 438 | Location: Malaysia

Quote:
Originally Posted by vase View Post
if your main reason to use afterburner is the OSD,
why not just use RTSS standalone for that and overclock with either wattman or trixx?
Sorry, how can i activate RTSS OSD without MSI AB?
   
Reply With Quote
Old
  (#93)
vase
Maha Guru
 
vase's Avatar
 
Videocard: -
Processor: -
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: -
Default 06-14-2017, 10:32 | posts: 1,653 | Location: #1 http://www.3dmark.com/fs/8257155

Quote:
Originally Posted by xacid0 View Post
Sorry, how can i activate RTSS OSD without MSI AB?
http://www.guru3d.com/files-details/...-download.html

the same way as with
   
Reply With Quote
Old
  (#94)
PrMinisterGR
Ancient Guru
 
PrMinisterGR's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7970 Quadrobake
Processor: Core i7 2600k@4.5GHz
Mainboard: Sapphire Pure Black P67
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: ASUS Xonar D2X
PSU: EVGA SuperNova 750 G2
Default 06-15-2017, 02:06 | posts: 6,768

Quote:
Originally Posted by JonasBeckman View Post
If it's CEMU it could be that PrMinister is using a config file ( https://github.com/slashiee/cemu_graphic_packs ) to allow for a resolution above (Or below, if desired.) that of CEMU's default of 1280x720 I think it is.

Still should be mostly CPU limited though unless you go 4K or above although AMD GPU's performance is a bit lower than Nvidia's and there's some display bugs in a few games such as shadow glitches in Zelda: BOTW going by their Reddit discussions.


EDIT: Although the emulator is more about single core performance so a high clock speed be more important than core count or newer architecture though those do play a small role but as with the actual console the CEMU emulator isn't as threaded if I understood that correctly?

Deleting the old config file is recommended between versions though as is cleaning out shader caches although 1.8.x of CEMU seems to invalidate older caches anyhow and the emulator doesn't really have that many different options.
(And there's also that "fence" hack which sorta doubles performance but it trades it for stability among other things though well it helps for more demanding games.)
The game was running fine with previous versions of both AMD drivers and the emulator. I have an older CPU, but it's still at 4.5GHz, and I haven't changed my hardware in between. To be frank, I'm certain that vase isn't actually playing any games, because AMD did something with the OpenGL driver in recent versions and they sent performance down the crapper.

I am aware that I have to "reinstall" the emulator. The only things I keep are controller profiles (that are exported through the UI), and save games (inside the mlc01\emulatorsave folder).

Between CEMU 1.7.5 and 1.8.0 and AMD's 17.3.2 and 17.6.2, something went really downhill.
   
Reply With Quote
Old
  (#95)
exper46
Newbie
 
Videocard: Sapphire R9 280 OC
Processor: AMD FX 8350 @4.3 GHz
Mainboard: Gigabyte GA-970A-UD3P
Memory: Corsair Vengeance 16 GB
Soundcard:
PSU: Seasonic S12II-620 620W
Default 06-15-2017, 06:14 | posts: 5

Which is the best driver for r9 280? Especially for bf1.

PrMinisterGR What do you think? I ask you.
   
Reply With Quote
Old
  (#96)
LocoDiceGR
Master Guru
 
LocoDiceGR's Avatar
 
Videocard: Gigabyte R9 380 4G
Processor: Intel®Core i5 750 2.67Ghz
Mainboard: ASUS P7P55-M
Memory: HyperX Fury @1866
Soundcard: SoundblasterZ
PSU: XFX TS 550w
Default 06-15-2017, 13:42 | posts: 650 | Location: Greece

Quote:
Originally Posted by exper46 View Post
which is the best driver for r9 280? Especially for bf1.

Prministergr what do you think? I ask you.
17.6.2
   
Reply With Quote
Old
  (#97)
OnnA
Ancient Guru
 
OnnA's Avatar
 
Videocard: Nitro Fiji-X HBM 1150/570
Processor: ZEN x8 k17 + Nepton 280L
Mainboard: ASUS Crosshair VI Hero
Memory: 16GB 3200 CL16 1T Ripjaws
Soundcard: SB-z Nichicon + Wood 5.1
PSU: Seasonic-X 750W Platinum
Thumbs up 06-15-2017, 13:53 | posts: 2,869 | Location: HolyWater Village

Almost 5k in GPU score in 3Dmark Time Spy at 1050/570 1.212v +12%POW
   
Reply With Quote
Old
  (#98)
vase
Maha Guru
 
vase's Avatar
 
Videocard: -
Processor: -
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: -
Default 06-15-2017, 22:59 | posts: 1,653 | Location: #1 http://www.3dmark.com/fs/8257155

Quote:
Originally Posted by PrMinisterGR View Post
...

To be frank, I'm certain that vase isn't actually playing any games, because AMD did something with the OpenGL driver in recent versions and they sent performance down the crapper.



Between CEMU 1.7.5 and 1.8.0 and AMD's 17.3.2 and 17.6.2, something went really downhill.
have to disappoint you it's on your end

https://www.youtube.com/watch?v=mpI01TnfBMk

if a 270X can do 60fps with 17.6.1 and you are having issues with "performance down the crapper" on a 7970 ! ... then it is simply on your end.

i have stellar performance with this release... across the board. not a single game is actually giving me bad results.
   
Reply With Quote
Old
  (#99)
PrMinisterGR
Ancient Guru
 
PrMinisterGR's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7970 Quadrobake
Processor: Core i7 2600k@4.5GHz
Mainboard: Sapphire Pure Black P67
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: ASUS Xonar D2X
PSU: EVGA SuperNova 750 G2
Default 06-16-2017, 04:06 | posts: 6,768

My guess is that it's your system in the video. If yes, then that's the lightest track in the game. I get the same / better frame rate than you there. The emulator / driver combo is still a piece of floating t*rd, and the fault is AMD's abomination of OpenGL driver. Look at the game's CEMU wiki. Nobody on AMD, no matter the card gets good performance. 750Tis outperform RX570s. It's horrible to say it runs well. It doesn't. It almost did at a point and it's back to horrible again.
   
Reply With Quote
Old
  (#100)
vase
Maha Guru
 
vase's Avatar
 
Videocard: -
Processor: -
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: -
Default 06-16-2017, 04:15 | posts: 1,653 | Location: #1 http://www.3dmark.com/fs/8257155

Quote:
Originally Posted by PrMinisterGR View Post
My guess is that it's your system in the video. If yes, then that's the lightest track in the game. I get the same / better frame rate than you there. The emulator / driver combo is still a piece of floating t*rd, and the fault is AMD's abomination of OpenGL driver. Look at the game's CEMU wiki. Nobody on AMD, no matter the card gets good performance. 750Tis outperform RX570s. It's horrible to say it runs well. It doesn't. It almost did at a point and it's back to horrible again.
I mean tell me your numbers if you want to narrow down a specific track that you have FPS problems with...
You only complain but you actually don't tell any of your ACTUAL performance metrics ... I asked you in my posts before once.

But I have to disappoint you again. Your assumptions are wrong.
I have 60FPS on ANY track when not recording... And 50-60 like in the video when screen recording...

That is 1080p ... btw....

So again, I cannot see any problems during gameplay on ANY track.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.