Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section
Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section In this section you can discuss everything AMD Catalyst related. Catalyst drivers are for all AMD based graphics cards and APUs.



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#101)
passenger
Master Guru
 
Videocard: Sapphire RX580 8GB
Processor: AMD FX6300 @4.5GHz
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX 2.0
Memory: 12GB
Soundcard: X-Fi Titanium
PSU: Corsair HX520W
Default 05-24-2017, 23:54 | posts: 237

Quote:
Originally Posted by olymind1 View Post
I have a Sapphire RX 480 4gb vga and it goes to standby/sleep without any problem with 17.5.1.



And it is connected to my monitor with DVI cable.

I know it isn't helpful, just saying it works fine on my end.
My Sapphire RX 580 8GB also does fine, connected via DisplayPort.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#102)
MerolaC
Ancient Guru
 
MerolaC's Avatar
 
Videocard: Sapphire NITRO R9 390 8GB
Processor: i7 6700k@Stock@CorsairH60
Mainboard: ASUS Maximus VIII Ranger
Memory: Vengeance LPX 16G@3200
Soundcard: SB Titanium HD
PSU: OCZ Fatal1ty G.G. - 750w
Default 05-25-2017, 00:46 | posts: 2,814 | Location: Argentina

Quote:
Originally Posted by Dch48 View Post
Oh Hell I forgot about the performance issue. Oh well I'll stick with 17.2.1 then. It works great in all my games.
You CAN use 17.5.2.
Just follow this but with 17.5.2 drivers.

https://forums.forzamotorsport.net/t...px#post_706099

Everything is excellently smooth here.
   
Reply With Quote
Old
  (#103)
someonelikeyou
Member Guru
 
Videocard: PowerColor R7 260x
Processor: FX6300
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 600w
Default 05-25-2017, 03:32 | posts: 74

Dota 2 with Vulkan is unplayable here, pretty sad considering it went from being better than DX11 to unplayable
   
Reply With Quote
Old
  (#104)
Rapier-
Newbie
 
Rapier-'s Avatar
 
Videocard: HIS R9 290x
Processor: i5-4670k
Mainboard: MSI Z87-G45 Gaming
Memory: Kingston HyperX 4GBx2
Soundcard: iBasso D-Zero
PSU: XFX 850w Core Edition
Default 05-25-2017, 05:55 | posts: 5 | Location: Thailand

Quote:
Originally Posted by someonelikeyou View Post
Dota 2 with Vulkan is unplayable here, pretty sad considering it went from being better than DX11 to unplayable
"Performance patch" was just pushed out yesterday. I've got worse FPS on my R9 290x with lowest settings on 900p. Tried -dx11 and it's better. Haven't tried Vulkan yet.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#105)
PrMinisterGR
Ancient Guru
 
PrMinisterGR's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7970 Quadrobake
Processor: Core i7 2600k@4.5GHz
Mainboard: Sapphire Pure Black P67
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: ASUS Xonar D2X
PSU: EVGA SuperNova 750 G2
Default 05-25-2017, 14:40 | posts: 6,845

Quote:
Originally Posted by Romulus_ut3 View Post
I have noticed this behavior before. You don't necessarily need to Tab in and out of the game to trigger this. The clock just lowers itself on it's own in certain scenarios which causes a momentary lag.

Honestly, I have no idea why it does that. But God forbid, I don't post about it here as some people are just itching to rip me to shreds saying it doesn't happen and the issue is non existent, and how I shouldn't be playing DX9 games in 2017, etc.

Happens in Mass Effect and Mass Effect 3.
Haven't noticed in SC2 and it's a DX9 game. I believe it's more of an issue of how WDDM2.2 handles these titles, than the driver itself. I might be wrong though. Are there similar reports in the NVIDIA subforums about WDDM 2.2 drivers?
   
Reply With Quote
Old
  (#106)
RzrTrek
Maha Guru
 
RzrTrek's Avatar
 
Videocard: RX580 (8GB)
Processor: i5-7600K 4.4GHz
Mainboard: PRIME Z270-A
Memory: 16GB 3200MHz
Soundcard: ALCS1220A
PSU: RM750x
Default 05-25-2017, 18:15 | posts: 978 | Location: Stockholm, Sweden

Isn't there supposed to be a game ready driver for The Surge and Vanquish?
   
Reply With Quote
Old
  (#107)
srdjan1995
Member Guru
 
Videocard: Sapphire Vapor-X R9 270X
Processor: AMD Phenom II X4 960T
Mainboard: MSI K9N6PGM2-V2
Memory: 2x4GB DDR2 @ 800MHz
Soundcard: C-Media
PSU: Gigabyte 460W
Default 05-25-2017, 19:08 | posts: 81 | Location: Serbia

Quote:
Originally Posted by RzrTrek View Post
Isn't there supposed to be a game ready driver for The Surge and Vanquish?
Not every game gets Game Ready drivers. Vanquish runs superb on current drivers, so does The Surge. Btw, The Surge sucks. It's a bit fun at the beginning, but it gets so repetitive after an hour or longer playing. I've expected so much more of that game, and I was really waiting for it to be released, but then I got dissapointed.
   
Reply With Quote
Old
  (#108)
Romulus_ut3
Master Guru
 
Videocard: HD 7950 Vapor-X 3GB Boost
Processor: Core i5 3470 @ 3.8 GHz
Mainboard: Gigabyte GA-Z77-D3H Rev 1
Memory: Vengeance 2x4GB 1600 CL9
Soundcard: Creative 24 bit Live! 5.1
PSU: Thermaltake 650W Smart
Default 05-26-2017, 03:20 | posts: 521 | Location: Bangladesh

Quote:
Originally Posted by PrMinisterGR View Post
Haven't noticed in SC2 and it's a DX9 game. I believe it's more of an issue of how WDDM2.2 handles these titles, than the driver itself. I might be wrong though. Are there similar reports in the NVIDIA subforums about WDDM 2.2 drivers?
Due to the UVD bug I also keep a GT 240 1GB DDR3 just for web browsing/movie watching. And that, manages to play these games just fine, just at a lower resolution with reduced performance.
   
Reply With Quote
Old
  (#109)
KissSh0t
Ancient Guru
 
KissSh0t's Avatar
 
Videocard: ASUS RX 470 Strix Gaming
Processor: AMD FX 8320
Mainboard: ASUS M5A97 R2.0
Memory: G.Skill Ripjaws X F3 8GB
Soundcard: X-Fi XtremeMusic
PSU: Corsair HX650W
Default 05-26-2017, 03:32 | posts: 5,087 | Location: 0.0.0.0

I wish we could make profiles with Wattman.. save and load profiles..

Just noticed it gets reset after having a power out yesterday, the settings I had set were all back to default.
   
Reply With Quote
Old
  (#110)
Shadowxaero
Master Guru
 
Videocard: R9 Fury Crossfire
Processor: Ryzen 7 1700 @ 3.9Ghz
Mainboard: Asrock x370 Taichi
Memory: 32GB Trident Z 3020Mhz
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: Ultra X4 1050 Watt
Default 05-26-2017, 11:54 | posts: 151

Quote:
Originally Posted by srdjan1995 View Post
Not every game gets Game Ready drivers. Vanquish runs superb on current drivers, so does The Surge. Btw, The Surge sucks. It's a bit fun at the beginning, but it gets so repetitive after an hour or longer playing. I've expected so much more of that game, and I was really waiting for it to be released, but then I got dissapointed.
As a fan of the soul series I quite enjoy the combat system of the surge. On NG+ and still enjoying it.
   
Reply With Quote
Old
  (#111)
Cave Waverider
Master Guru
 
Cave Waverider's Avatar
 
Videocard: Nvidia Titan X + GTX 1060
Processor: Core i7 3930K @ 4.4GHz
Mainboard: Gigabyte G1.Assassin2 X79
Memory: 32GB Corsair DDR3 1600
Soundcard: SB X-Fi CA20k2 (onboard)
PSU: Corsair Gold AX1200 1200W
Lightbulb 05-26-2017, 12:46 | posts: 700 | Location: Deep in the Caribbean...

Quote:
Originally Posted by Chastity View Post
Been playing SWTOR as of late, and the in-game AA options are performance hogs. Using driver overrides works very well in alleviating this bottleneck, which, unfortunately, do not work since 17.5.1.
I just figured out that they actually do work (although perhaps the behavior has changed), at least for SWTOR (with 17.5.2 drivers, I haven't tested it with 17.5.1 since I discovered this). However, the auto-added profile for SWTOR in the driver points to launcher.exe instead of swtor.exe, so the settings are only applied for the launcher, not the game itself.

Since you apparently can't add an .exe to an existing profile, create a new Driver profile for <Path to SWTOR Game directory>\swtor\retailclient\swtor.exe and set the Anti-Aliasing options you want there. The forced driver Anti-Aliasing should now work in SWTOR, it does for me on my two AMD Radeon HD7970Ms, at least.

If you see this happen with other games, check the .exe file names in the profiles, perhaps they are wrong for other games as well and point to launchers or other things. I hope this helps.

Last edited by Cave Waverider; 05-26-2017 at 13:19.
   
Reply With Quote
Old
  (#112)
srdjan1995
Member Guru
 
Videocard: Sapphire Vapor-X R9 270X
Processor: AMD Phenom II X4 960T
Mainboard: MSI K9N6PGM2-V2
Memory: 2x4GB DDR2 @ 800MHz
Soundcard: C-Media
PSU: Gigabyte 460W
Default 05-26-2017, 14:45 | posts: 81 | Location: Serbia

Quote:
Originally Posted by Shadowxaero View Post
As a fan of the soul series I quite enjoy the combat system of the surge. On NG+ and still enjoying it.
Combat is fine for me to, but game itself is not.
   
Reply With Quote
Old
  (#113)
Chastity
Master Guru
 
Chastity's Avatar
 
Videocard: Sapphire Nitro 390 BP
Processor: Intel i7 950@4GHz
Mainboard: Rampage III Black X58
Memory: 6GB Dominators 1600
Soundcard: X-Fi USB HD
PSU: CM Silent Gold 1200
Default 05-26-2017, 16:24 | posts: 576

Quote:
Originally Posted by Cave Waverider View Post
I just figured out that they actually do work (although perhaps the behavior has changed), at least for SWTOR (with 17.5.2 drivers, I haven't tested it with 17.5.1 since I discovered this). However, the auto-added profile for SWTOR in the driver points to launcher.exe instead of swtor.exe, so the settings are only applied for the launcher, not the game itself.

Since you apparently can't add an .exe to an existing profile, create a new Driver profile for <Path to SWTOR Game directory>\swtor\retailclient\swtor.exe and set the Anti-Aliasing options you want there. The forced driver Anti-Aliasing should now work in SWTOR, it does for me on my two AMD Radeon HD7970Ms, at least.

If you see this happen with other games, check the .exe file names in the profiles, perhaps they are wrong for other games as well and point to launchers or other things. I hope this helps.
I delete the original profile created, and create a new one for SWTOR.exe. I guess I need to try to have both profiles present. Thio it's moot since I've been using VSR.
   
Reply With Quote
Old
  (#114)
Dch48
Maha Guru
 
Videocard: Sapphire Nitro+ RX 470 4g
Processor: AMD FX-6300 6 core
Mainboard: Gigabyte GA-78LMT-S2
Memory: Corsair XMS DDR3-1333 8gb
Soundcard: Realtek 7.1 integrated
PSU: LEPA 650 watt
Default 05-26-2017, 17:53 | posts: 1,818 | Location: Upstate NY

Quote:
Originally Posted by MerolaC View Post
You CAN use 17.5.2.
Just follow this but with 17.5.2 drivers.

https://forums.forzamotorsport.net/t...px#post_706099

Everything is excellently smooth here.
Way too much trouble to go through and besides that, if you do those things, you are no longer running the 17.5.2 driver. I'll stick with the one that just works.
   
Reply With Quote
Old
  (#115)
MerolaC
Ancient Guru
 
MerolaC's Avatar
 
Videocard: Sapphire NITRO R9 390 8GB
Processor: i7 6700k@Stock@CorsairH60
Mainboard: ASUS Maximus VIII Ranger
Memory: Vengeance LPX 16G@3200
Soundcard: SB Titanium HD
PSU: OCZ Fatal1ty G.G. - 750w
Default 05-26-2017, 18:08 | posts: 2,814 | Location: Argentina

Quote:
Originally Posted by Dch48 View Post
Way too much trouble to go through and besides that, if you do those things, you are no longer running the 17.5.2 driver. I'll stick with the one that just works.
Wrong, we are on 17.5.2
Changing that one DLL just drops the DX12 version of the driver.
The main display driver (DX11, OpenGL, Vulkan. All from 17.5.2) + applications ARE 17.5.2
I don't see also how is "too much trouble"
It's just one DLL to change in the 17.5.2 driver...
   
Reply With Quote
Old
  (#116)
Chastity
Master Guru
 
Chastity's Avatar
 
Videocard: Sapphire Nitro 390 BP
Processor: Intel i7 950@4GHz
Mainboard: Rampage III Black X58
Memory: 6GB Dominators 1600
Soundcard: X-Fi USB HD
PSU: CM Silent Gold 1200
Default 05-26-2017, 18:22 | posts: 576

Got overrides working, however, with 17.5.2 the overrides have an issue with objects that are obstructed are being rendered. Back to using VSR.
   
Reply With Quote
Old
  (#117)
Dch48
Maha Guru
 
Videocard: Sapphire Nitro+ RX 470 4g
Processor: AMD FX-6300 6 core
Mainboard: Gigabyte GA-78LMT-S2
Memory: Corsair XMS DDR3-1333 8gb
Soundcard: Realtek 7.1 integrated
PSU: LEPA 650 watt
Default 05-26-2017, 18:27 | posts: 1,818 | Location: Upstate NY

Quote:
Originally Posted by MerolaC View Post
Wrong, we are on 17.5.2
Changing that one DLL just drops the DX12 version of the driver.
The main display driver (DX11, OpenGL, Vulkan. All from 17.5.2) + applications ARE 17.5.2
I don't see also how is "too much trouble"
It's just one DLL to change in the 17.5.2 driver...
ANY file change and it is no longer the true driver. It is a modded driver.

It's too much trouble because I have to download 2 drivers, stop the installation of both, and then switch a file. I don't have to do anything with 17.2.1 to have it working perfectly with every game I have

Last edited by Dch48; 05-26-2017 at 18:33.
   
Reply With Quote
Old
  (#118)
mindaz3
Master Guru
 
mindaz3's Avatar
 
Videocard: Sapphire Nitro R9 390X 8G
Processor: i7-4790K
Mainboard: MSI Z97-G43 GAMING
Memory: 16 GB
Soundcard: Internal
PSU: 750W
Default 05-26-2017, 19:35 | posts: 263 | Location: Lithuania

I was reluctant to install this driver after hearing that it fu*ked up FH3 performance, but after installation, game runs fine, short loading times and no performance or graphical issues whatsoever. At least so far.
   
Reply With Quote
Old
  (#119)
MerolaC
Ancient Guru
 
MerolaC's Avatar
 
Videocard: Sapphire NITRO R9 390 8GB
Processor: i7 6700k@Stock@CorsairH60
Mainboard: ASUS Maximus VIII Ranger
Memory: Vengeance LPX 16G@3200
Soundcard: SB Titanium HD
PSU: OCZ Fatal1ty G.G. - 750w
Default 05-26-2017, 20:03 | posts: 2,814 | Location: Argentina

Quote:
Originally Posted by Dch48 View Post
ANY file change and it is no longer the true driver. It is a modded driver.

It's too much trouble because I have to download 2 drivers, stop the installation of both, and then switch a file. I don't have to do anything with 17.2.1 to have it working perfectly with every game I have
I never said it's not modded.
But the main display driver is still from 17.5.2, so fixes to other games (NOT DX12 ones) still applies, same with the control panel, etc.

Still, this is the best way to do it, because, A- Windows won't downgrade it on its own nor you have to change the way Windows manage the drviers
B- All the benefits of 17.5.2

I'm uploading now an already modded driver.
I will post the link soon.
You don't even need to uninstall the current driver, just install over. (I have THROUGHLY tested it.)

Here you guys go:
https://mega.nz/#!ZlokDACT!xDcT0Yw8u...OEInxr3X_uyjTc

Last edited by MerolaC; 05-26-2017 at 20:28.
   
Reply With Quote
Old
  (#120)
OnnA
Ancient Guru
 
OnnA's Avatar
 
Videocard: Nitro Fiji-X HBM 1150/570
Processor: ZEN x8 k17 + Nepton 280L
Mainboard: ASUS Crosshair VI Hero
Memory: 16GB 3200 CL15 1T Ripjaws
Soundcard: SB-z Nichicon + Wood 5.1
PSU: Seasonic-X 750W Platinum
Talking 05-26-2017, 21:11 | posts: 3,104 | Location: HolyWater Village

Quote:
Originally Posted by MerolaC View Post
I never said it's not modded.

You don't even need to uninstall the current driver, just install over. (I have THROUGHLY tested it.)

Here you guys go:
https://mega.nz/#!ZlokDACT!xDcT0Yw8u...OEInxr3X_uyjTc
+1 Tweak MOAR !!

Like in a good old times, when we have OMEGA and other Tweaked Drivers for ATI & nV

I will give them a go then

Please check if CRU is working. (17.2.x has CRU problems lol)

Last edited by OnnA; 05-26-2017 at 21:14.
   
Reply With Quote
Old
  (#121)
MerolaC
Ancient Guru
 
MerolaC's Avatar
 
Videocard: Sapphire NITRO R9 390 8GB
Processor: i7 6700k@Stock@CorsairH60
Mainboard: ASUS Maximus VIII Ranger
Memory: Vengeance LPX 16G@3200
Soundcard: SB Titanium HD
PSU: OCZ Fatal1ty G.G. - 750w
Default 05-26-2017, 21:30 | posts: 2,814 | Location: Argentina

Quote:
Originally Posted by OnnA View Post
+1 Tweak MOAR !!

Like in a good old times, when we have OMEGA and other Tweaked Drivers for ATI & nV

I will give them a go then

Please check if CRU is working. (17.2.x has CRU problems lol)
No problems.
Please, tell me how I can test CRU for you.
I'm at work right now, I will test wen I get home.
   
Reply With Quote
Old
  (#122)
Dch48
Maha Guru
 
Videocard: Sapphire Nitro+ RX 470 4g
Processor: AMD FX-6300 6 core
Mainboard: Gigabyte GA-78LMT-S2
Memory: Corsair XMS DDR3-1333 8gb
Soundcard: Realtek 7.1 integrated
PSU: LEPA 650 watt
Default 05-27-2017, 07:24 | posts: 1,818 | Location: Upstate NY

I downloaded your modded driver and installed it. It works great. I did get the unknown author notice but I told it to install anyway. Thanks for the good job. Now let's hope they truly fix the next driver so it doesn't have any issues in FH3.

Last edited by Dch48; 05-27-2017 at 07:27.
   
Reply With Quote
Old
  (#123)
Dch48
Maha Guru
 
Videocard: Sapphire Nitro+ RX 470 4g
Processor: AMD FX-6300 6 core
Mainboard: Gigabyte GA-78LMT-S2
Memory: Corsair XMS DDR3-1333 8gb
Soundcard: Realtek 7.1 integrated
PSU: LEPA 650 watt
Default 05-27-2017, 07:25 | posts: 1,818 | Location: Upstate NY

Quote:
Originally Posted by OnnA View Post
+1 Tweak MOAR !!

Like in a good old times, when we have OMEGA and other Tweaked Drivers for ATI & nV

I will give them a go then

Please check if CRU is working. (17.2.x has CRU problems lol)
I used to use those Omega drivers all the time. They were great.

What is CRU?

Last edited by Dch48; 05-27-2017 at 07:30.
   
Reply With Quote
Old
  (#124)
Passus
Master Guru
 
Passus's Avatar
 
Videocard: MSI r9 280 (Baked)
Processor: i7 4790k
Mainboard: MSI H97 PC Mate
Memory: 16gb Corsair Vengean 1600
Soundcard: SB Audigy 2 ZS
PSU: EVGA SuperNova 750 B1
Default 05-27-2017, 09:16 | posts: 718 | Location: UK

Quote:
Originally Posted by Dch48 View Post
I used to use those Omega drivers all the time. They were great.

What is CRU?
Custom Resolution Utility https://www.monitortests.com/forum/T...on-Utility-CRU
   
Reply With Quote
Old
  (#125)
wotan
Newbie
 
wotan's Avatar
 
Videocard: PowerColor R9 390Pcs+8GB
Processor: i7 5930k@4.4GHZ 1.240v
Mainboard: Gigabyte X99-Gaming 7 Wif
Memory: 16GB G Skill Ripjaws@2666
Soundcard: Sound Blaster Recon 3Di
PSU: Cougar 750W
Default 05-27-2017, 09:29 | posts: 16 | Location: German

@Dch48 some moddet Drives you can find under the Name Xtreme G
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 2017, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.