Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section
Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section In this section you can discuss everything AMD Catalyst related. Catalyst drivers are for all AMD based graphics cards and APUs.



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#51)
windrunnerxj
Member Guru
 
Videocard: Sapphire 6850HD VaporX 1G
Processor: AMD FX6300
Mainboard: ASUS M5A97 R2.0
Memory: 8GB
Soundcard: ASUS Xonar DG
PSU: 550W
Default 09-04-2016, 20:58 | posts: 140

Any link for that FirePro 15.201.2901.1004 driver for Win10 x64?
Quote:
Originally Posted by Darch View Post
Opencl and Ulps(only with Windows 7) is working too.
You mean you only tested it on Win7?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#52)
FunkyMike
Master Guru
 
FunkyMike's Avatar
 
Videocard: ATI 6850m /Intel HD3000
Processor: 2630QM
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Laptop
Default 09-04-2016, 22:20 | posts: 534

Quote:
Originally Posted by windrunnerxj View Post
Any link for that FirePro 15.201.2901.1004 driver for Win10 x64?

You mean you only tested it on Win7?
From what Darch mentioned to me on the unifl forums he has tested it on Win 7,8.1 and 10.

Whilst proper ULPS support only worked on 7.

By proper ULPS support please consider that having ULPS set to 1 on a lot of official drivers causes Windows to behave erratically on laptops with switchable graphics (specifically Intel + AMD) issues such as a minute long (if not more) blackscreen plus performance issues can be observed.

So Darch is saying that ULPS set to the default value of 1 works perfectly fine with Windows 7. It also has the benefit of giving the laptop greater battery life.

Now this blackscreen issue also doesn't affect all switchable graphics laptops. In my experience/ or from what I have seen on the unifl forums this is a HP Probook issue whilst other laptops suffer from delayed desktop loading and general degraded performance.

AMD broke ULPS for switchable laptops sometime ago. They are not going to fix it now and in our releases we always turn ULPS off. This however causes battery life to decrease. Most users do not care at this point since they just want performance.
   
Reply With Quote
Old
  (#53)
ExDeF
Newbie
 
Videocard: Radeon 6770M
Processor: Intel Core i5
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 600
Default 09-05-2016, 05:58 | posts: 16

Please give a link for FirePro 15.201.2901.1004 driver
   
Reply With Quote
Old
  (#54)
windrunnerxj
Member Guru
 
Videocard: Sapphire 6850HD VaporX 1G
Processor: AMD FX6300
Mainboard: ASUS M5A97 R2.0
Memory: 8GB
Soundcard: ASUS Xonar DG
PSU: 550W
Default 09-05-2016, 07:22 | posts: 140

Quote:
Originally Posted by FunkyMike View Post
AMD broke ULPS for switchable laptops sometime ago. They are not going to fix it now and in our releases we always turn ULPS off. This however causes battery life to decrease. Most users do not care at this point since they just want performance.
Ah, I see. Are there any changes/benefits for a single GPU with disabled ULPS?
Like my idle clocks are 100/150, with ULPS disabled they'd go up to the max 775/1000 I assume? Or am I mistaken?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#55)
FunkyMike
Master Guru
 
FunkyMike's Avatar
 
Videocard: ATI 6850m /Intel HD3000
Processor: 2630QM
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Laptop
Default 09-05-2016, 21:03 | posts: 534

Quote:
Originally Posted by windrunnerxj View Post
Ah, I see. Are there any changes/benefits for a single GPU with disabled ULPS?
Like my idle clocks are 100/150, with ULPS disabled they'd go up to the max 775/1000 I assume? Or am I mistaken?
Am honestly not sure what it would do on a desktop but I imagine that the clocks wouldn't go into idle like you mention.

Only way to know for certain is to try it out.

Find all the EnableULPS dwords and set them to 0 .. restart.

I believe there is a tool on this forum that actually allows you to trigger AMD dwords.
   
Reply With Quote
Old
  (#56)
ta00
Newbie
 
Videocard: 0
Processor: none
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: rectangular
Default 09-08-2016, 04:53 | posts: 5

Quote:
Originally Posted by windrunnerxj View Post
1 However 1080p60fps videos on Youtube were dropping frames, slowing down and had A/V sync issues after a couple of seconds of playback.

2 And in Chrome most twitch and webm high fps videos have green/purple tint.
1 this issue is present even in native dxva videoplayer. try to oc card -
Code:
forum.doom9.org/showthread.php?t=163110
states that it becomes capable of playing 4k, so i guess oc will also help with 1080 60fps video

2 use chrome 53 and launch it with /disable-nv12-dxgi-video


3 user1 could you please provide new va libs, because chrome couldnt play some videos when hw decode is on

1,2,3 - happens for me on hd 6550m (rename of 5650m)

4 offtopic: is there a way to run a8-5550m's 8550g + 8570m (mars) with newer crimson driver on win 8.1?

16.2.1 doesnt have driver for 8570m - 15.12 beta is latest non gcn which does have driver for it
and 8550g is legacy since apu considered legacy -
Code:
community.amd.com/thread/184670
,
so if i install anything newer - for example 16.3 march9, then 8550g stops working since it's terascale.
i could create franken driver by replacing some of 16.3 libs with older ones from 16.2.1 but it will run in non gcn mode.

also, is there a way to check if crossfirex is working and how to add new crossfire profiles?

Last edited by ta00; 09-08-2016 at 05:01.
   
Reply With Quote
Old
  (#57)
FunkyMike
Master Guru
 
FunkyMike's Avatar
 
Videocard: ATI 6850m /Intel HD3000
Processor: 2630QM
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Laptop
Default 09-08-2016, 13:01 | posts: 534

Quote:
Originally Posted by ta00 View Post
1,2,3 - happens for me on hd 6550m (rename of 5650m)

4 offtopic: is there a way to run a8-5550m's 8550g + 8570m (mars) with newer crimson driver on win 8.1?

16.2.1 doesnt have driver for 8570m - 15.12 beta is latest non gcn which does have driver for it
and 8550g is legacy since apu considered legacy -
Code:
community.amd.com/thread/184670
,
so if i install anything newer - for example 16.3 march9, then 8550g stops working since it's terascale.
Isn't it possible to install the latest non-GCN driver onto the 5650m via device manager (just the driver)

Then install the latest official AMD driver for the 8570m card?
   
Reply With Quote
Old
  (#58)
ta00
Newbie
 
Videocard: 0
Processor: none
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: rectangular
Default 09-08-2016, 19:14 | posts: 5

FunkyMike those are 2 different systems:
1 i3 380m + 6550m: dxva 60fps issue, chrome nv12 issue
2 am a8-5550m apu 8550g (terascale) + discrete 8570m (gcn 1.0): gcn crimson issue

2 i indeed can instal latest non gcn driver onto 8550g (i think you misthinked it for 5650m) and then install any gcn driver on 8570m, but then 8550g will stop working.
   
Reply With Quote
Old
  (#59)
FunkyMike
Master Guru
 
FunkyMike's Avatar
 
Videocard: ATI 6850m /Intel HD3000
Processor: 2630QM
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Laptop
Default 09-08-2016, 21:15 | posts: 534

Quote:
Originally Posted by ta00 View Post
FunkyMike those are 2 different systems:
1 i3 380m + 6550m: dxva 60fps issue, chrome nv12 issue
2 am a8-5550m apu 8550g (terascale) + discrete 8570m (gcn 1.0): gcn crimson issue

2 i indeed can instal latest non gcn driver onto 8550g (i think you misthinked it for 5650m) and then install any gcn driver on 8570m, but then 8550g will stop working.
Indeed I got a little confused but I am still very curious about your situation.

Both of them actually:

Have you tried installing the terascale driver via Device Manager first and then installing the GCN driver normally?

It could be that Cnext just doesn't your Terascale.

Have you tried just using CCC instead?
   
Reply With Quote
Old
  (#60)
ta00
Newbie
 
Videocard: 0
Processor: none
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: rectangular
Default 09-08-2016, 22:10 | posts: 5

Quote:
Originally Posted by FunkyMike View Post
Indeed I got a little confused but I am still very curious about your situation.

Both of them actually:

1 Have you tried installing the terascale driver via Device Manager first and then installing the GCN driver normally?

It could be that Cnext just doesn't your Terascale.

2 Have you tried just using CCC instead?
1 yes - 8550 stops working(code 43), 8570 works.

2 no, i dont know how
   
Reply With Quote
Old
  (#61)
FunkyMike
Master Guru
 
FunkyMike's Avatar
 
Videocard: ATI 6850m /Intel HD3000
Processor: 2630QM
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Laptop
Default 09-08-2016, 22:20 | posts: 534

Try installing each driver separately only via device manager.

Use CCC from the UnifL 16.2.1 package.
   
Reply With Quote
Old
  (#62)
ta00
Newbie
 
Videocard: 0
Processor: none
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: rectangular
Default 09-09-2016, 09:11 | posts: 5

Quote:
Originally Posted by FunkyMike View Post
Try installing each driver separately only via device manager.
i have tried that before, but last-installed driver overwrites previous-installed driver's files - if i look at the driver details in the devmanager it either says no digital signature for those replaced files or just shows dll component name and says "no data" in the the supplier, file ver, copyright rows.
both cards then are working, tho, even if i install cnext from 16.2.1.
but i think this means that 8570m uses old libs and isnt working in the gcn mode?

if i install both drivers through devmanager and then install cnext from 16.3 march9, then 8550g stops working(code 43) - i cant uncheck (16.3)display driver in the installation settings since that also unchecks cnext installation.

and i cant install 16.2.1 or 15.12 on top of 16.3 since official amd installer does nothing in that case.

havent tried ccc from unifl - do i need to install drivers through devmanager first, then install only ccc from unifl (how)?

Last edited by ta00; 09-09-2016 at 09:16.
   
Reply With Quote
Old
  (#63)
whocares7
Newbie
 
Videocard: AMD
Processor: AMD
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Corsair
Default 09-09-2016, 20:45 | posts: 8

16.101.2711.1001-08/03/2016 & 15.201.3001.0 are also available on Windows Update Catalog.

16.101.2901.1003 works fine on Trinity APU, W10.
   
Reply With Quote
Old
  (#64)
user1
Master Guru
 
user1's Avatar
 
Videocard: hd 6870
Processor: intel xeon e5450 @3.6ghz
Mainboard: ip35-e
Memory: PC2-6400 DDR2 6GB
Soundcard:
PSU: 550w
Default 09-10-2016, 00:03 | posts: 354

https://www.sendspace.com/file/wufwc7

new mixed package, everything seems to work fine on win 10 14393

16.101.2901.1003+15.201.3001.0 ocl libs+new driver profiles (no idea if they help or hinder)

updated link (hdmi driver ids were commented out lmao)

Last edited by user1; 09-10-2016 at 08:22.
   
Reply With Quote
Old
  (#65)
ExDeF
Newbie
 
Videocard: Radeon 6770M
Processor: Intel Core i5
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 600
Default 09-10-2016, 03:33 | posts: 16

Quote:
Originally Posted by user1 View Post
https://www.sendspace.com/file/uacqhc

new mixed package, everything seems to work fine on win 10 14393

16.101.2901.1003+15.201.3001.0 ocl libs+new driver profiles (no idea if they help or hinder)
Hi user1! I have an error while Radeon Settings:


config: i5/intel hd 3000/radeon hd 6770M/Windows 10 x64 LTSB 2016 (14393)
   
Reply With Quote
Old
  (#66)
user1
Master Guru
 
user1's Avatar
 
Videocard: hd 6870
Processor: intel xeon e5450 @3.6ghz
Mainboard: ip35-e
Memory: PC2-6400 DDR2 6GB
Soundcard:
PSU: 550w
Default 09-10-2016, 03:41 | posts: 354

Quote:
Originally Posted by ExDeF View Post
Hi user1! I have an error while Radeon Settings:


config: i5/intel hd 3000/radeon hd 6770M/Windows 10 x64 LTSB 2016 (14393)
have you tried disabling the intel graphics or updating their drivers?,
   
Reply With Quote
Old
  (#67)
ExDeF
Newbie
 
Videocard: Radeon 6770M
Processor: Intel Core i5
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 600
Default 09-10-2016, 03:49 | posts: 16

Quote:
Originally Posted by user1 View Post
have you tried disabling the intel graphics or updating their drivers?,
driver Intel latest version 9.17.10.4459 (19.05.2016)
I performed a clean install, remove all the old drivers. (Safe Mode/DDU)
p.s. I can not disable the Intel graphics in bios on his laptop.

Last edited by ExDeF; 09-10-2016 at 03:56.
   
Reply With Quote
Old
  (#68)
user1
Master Guru
 
user1's Avatar
 
Videocard: hd 6870
Processor: intel xeon e5450 @3.6ghz
Mainboard: ip35-e
Memory: PC2-6400 DDR2 6GB
Soundcard:
PSU: 550w
Default 09-10-2016, 04:03 | posts: 354

Quote:
Originally Posted by ExDeF View Post
driver Intel latest version 9.17.10.4459 (19.05.2016)
I performed a clean install, remove all the old drivers.
could be a hybrid graphics issue since the 6770m should have no problems with opengl 2.0(intel on the other hand....), the only thing i can think of other wise is that you are missing some libraries, since its ltsb i would make sure you have dot net 4.5 installed
   
Reply With Quote
Old
  (#69)
ExDeF
Newbie
 
Videocard: Radeon 6770M
Processor: Intel Core i5
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 600
Default 09-10-2016, 04:18 | posts: 16

Quote:
Originally Posted by user1 View Post
could be a hybrid graphics issue since the 6770m should have no problems with opengl 2.0(intel on the other hand....), the only thing i can think of other wise is that you are missing some libraries, since its ltsb i would make sure you have dot net 4.5 installed
I installed .Net Framework 4.6.2
   
Reply With Quote
Old
  (#70)
user1
Master Guru
 
user1's Avatar
 
Videocard: hd 6870
Processor: intel xeon e5450 @3.6ghz
Mainboard: ip35-e
Memory: PC2-6400 DDR2 6GB
Soundcard:
PSU: 550w
Default 09-10-2016, 05:00 | posts: 354

no idea then all i can say is to roll back to an older driver version that works, since hybrid intel graphics have many issues.
   
Reply With Quote
Old
  (#71)
ExDeF
Newbie
 
Videocard: Radeon 6770M
Processor: Intel Core i5
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 600
Default 09-10-2016, 05:52 | posts: 16

Quote:
Originally Posted by user1 View Post
no idea then all i can say is to roll back to an older driver version that works, since hybrid intel graphics have many issues.
Reinstalled the driver and it worked. Thank you!
   
Reply With Quote
Old
  (#72)
windrunnerxj
Member Guru
 
Videocard: Sapphire 6850HD VaporX 1G
Processor: AMD FX6300
Mainboard: ASUS M5A97 R2.0
Memory: 8GB
Soundcard: ASUS Xonar DG
PSU: 550W
Default 09-10-2016, 09:38 | posts: 140

Quote:
Originally Posted by user1 View Post
https://www.sendspace.com/file/wufwc7

new mixed package, everything seems to work fine on win 10 14393

16.101.2901.1003+15.201.3001.0 ocl libs+new driver profiles (no idea if they help or hinder)

updated link (hdmi driver ids were commented out lmao)
Can you also link a non-modded version of 16.101 or link original DXVA and OpenCL dlls?

Last edited by windrunnerxj; 09-10-2016 at 10:21.
   
Reply With Quote
Old
  (#73)
FunkyMike
Master Guru
 
FunkyMike's Avatar
 
Videocard: ATI 6850m /Intel HD3000
Processor: 2630QM
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Laptop
Default 09-10-2016, 19:19 | posts: 534

Quote:
Originally Posted by ta00 View Post
i have tried that before, but last-installed driver overwrites previous-installed driver's files - if i look at the driver details in the devmanager it either says no digital signature for those replaced files or just shows dll component name and says "no data" in the the supplier, file ver, copyright rows.
both cards then are working, tho, even if i install cnext from 16.2.1.
but i think this means that 8570m uses old libs and isnt working in the gcn mode?

if i install both drivers through devmanager and then install cnext from 16.3 march9, then 8550g stops working(code 43) - i cant uncheck (16.3)display driver in the installation settings since that also unchecks cnext installation.

and i cant install 16.2.1 or 15.12 on top of 16.3 since official amd installer does nothing in that case.

havent tried ccc from unifl - do i need to install drivers through devmanager first, then install only ccc from unifl (how)?
I tried to find out from another user on our forums if he had any luck but he didnt seem to have a solution.

"if i install both drivers through devmanager and then install cnext from 16.3 march9, then 8550g stops working(code 43) - i cant uncheck (16.3)display driver in the installation settings since that also unchecks cnext installation. "

I would still try to install both via device manager but not use the AMD installer at all.

And install CCC via the MSI package and not via the AMD installer.

CCC can be installed separately . Its just a MSI package in the driver.

Quote:
Originally Posted by user1 View Post
https://www.sendspace.com/file/wufwc7

new mixed package, everything seems to work fine on win 10 14393

16.101.2901.1003+15.201.3001.0 ocl libs+new driver profiles (no idea if they help or hinder)

updated link (hdmi driver ids were commented out lmao)
The blb file should make a difference. Especially for laptops with switchable Intel + AMD cards.

Will see if some of our users can run some benches on our forum once I get the time.
   
Reply With Quote
Old
  (#74)
jereur
Newbie
 
Videocard: 6990
Processor: Inte Core i5
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 850
Default 09-10-2016, 20:40 | posts: 5

scr.hu/aAGd91
Some ideas?
   
Reply With Quote
Old
  (#75)
user1
Master Guru
 
user1's Avatar
 
Videocard: hd 6870
Processor: intel xeon e5450 @3.6ghz
Mainboard: ip35-e
Memory: PC2-6400 DDR2 6GB
Soundcard:
PSU: 550w
Default 09-10-2016, 21:44 | posts: 354

Quote:
Originally Posted by jereur View Post
scr.hu/aAGd91
Some ideas?
did you disable driver signature enforcement before installation?, also check that your gpus device ids are present in the inf.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.