Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Game Tweaks and Modifications
Game Tweaks and Modifications This forum is dedicated to game modifications and tweaks. Here you can discuss performance and image quality modifications.



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#26)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-17-2016, 23:55 | posts: 9,476 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by venhyor View Post
VGA to display + convertor to DVI to GPU. But I tried Dual DVI, its doesnt help..
Your monitor only has vga?

converters add signal processing lag.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#27)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-18-2016, 07:49 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
Your monitor only has vga?

converters add signal processing lag.
Asus VX239H, but even when I used another monitor with Dual DVI it doesnt changed anything
   
Reply With Quote
Old
  (#28)
AsiJu
Ancient Guru
 
AsiJu's Avatar
 
Videocard: EVGA 980Ti SC+/Xtreme IV
Processor: Ryzen5 1600
Mainboard: ASRock X370 Killer SLI
Memory: G.Skill Trid.Z 3000 16 GB
Soundcard: X-Fi Titanium + Z906
PSU: Tt. Toughpower XT 875 W
Default 07-19-2016, 13:35 | posts: 3,515 | Location: Finland

Have you always had this lag or did it start just now? Is the lag consistent or occassional?

One thing you could try is going to Device Manager and disabling all "HID compliant/compatible devices" under "HID devices".

Only disable entries starting with "HID", do not disable any entries starting with "USB input device" or anything else as you may accidentally disable your mouse/keyboard.
   
Reply With Quote
Old
  (#29)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-19-2016, 18:51 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by AsiJu View Post
Have you always had this lag or did it start just now? Is the lag consistent or occassional?

One thing you could try is going to Device Manager and disabling all "HID compliant/compatible devices" under "HID devices".

Only disable entries starting with "HID", do not disable any entries starting with "USB input device" or anything else as you may accidentally disable your mouse/keyboard.
Ye dude, its consitent through every OS, every possible driver setup etc.. Cant get rid of this :/

Dude thanks! Dat HID devices help a bit, I could feel easy jumping on game. Mouse feels better, but still not fully fixed.

Last edited by venhyor; 07-19-2016 at 19:12.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#30)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-19-2016, 21:03 | posts: 9,476 | Location: USA

Try this modded bios file, i have updated various firmwares inside and cpu microcode.

http://s000.tinyupload.com/index.php...39221101012836

After updating it update intel ME firmware

Before doing that ensure you have installed lastest ME driver from here into device manager.

http://www.mediafire.com/download/ik...1.0.5.1189.rar

 Click to show spoiler



After that, can you screenshot device manager at this location
view > resources by type > irq drop down and show all PCI devices in the same window.

After that, download the utility Autoruns by microsoft.

Open it up and select the drivers tab. Make sure under options microsoft entries are hidden. Take a screenshot of that so i can see what drivers are loaded and their versions.
   
Reply With Quote
Old
  (#31)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-19-2016, 22:32 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
Try this modded bios file, i have updated various firmwares inside and cpu microcode.

http://s000.tinyupload.com/index.php...39221101012836

After updating it update intel ME firmware

Before doing that ensure you have installed lastest ME driver from here into device manager.

http://www.mediafire.com/download/ik...1.0.5.1189.rar

 Click to show spoiler



After that, can you screenshot device manager at this location
view > resources by type > irq drop down and show all PCI devices in the same window.

After that, download the utility Autoruns by microsoft.

Open it up and select the drivers tab. Make sure under options microsoft entries are hidden. Take a screenshot of that so i can see what drivers are loaded and their versions.
So I have ME on devmgmt version 28/3/2016. About bios, update using MFLASH from bios? I have option to update both bios fw and ME from bios
   
Reply With Quote
Old
  (#32)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-19-2016, 22:57 | posts: 9,476 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by venhyor View Post
So I have ME on devmgmt version 28/3/2016. About bios, update using MFLASH from bios? I have option to update both bios fw and ME from bios
Yes update modded bios with mflash in bios.

AFAIK mflash will just install the latest bios on their website and the included me FW that's inside that bios(which is not the latest version.)
   
Reply With Quote
Old
  (#33)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-19-2016, 23:06 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
Yes update modded bios with mflash in bios.

AFAIK mflash will just install the latest bios on their website and the included me FW that's inside that bios(which is not the latest version.)
Tried from bios, but it didnt find dat file properly :/

Drivers from Autoruns
http://imgur.com/CEuTvcn

Last edited by venhyor; 07-19-2016 at 23:09.
   
Reply With Quote
Old
  (#34)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-20-2016, 00:39 | posts: 9,476 | Location: USA

Download bios from msi website and replace the bin file with the modded one and try the app inside to install.

http://i.imgur.com/xp1H3Qe.png

Uncheck all the red ones.. drivers are included in windows that many users don't need

that ME driver is a month older than one i sent.

I saw intel small business advantage, if you installed that uninstall it, disable it in device manager. If windows installs driver check for it in services and disable it.

If you have a killer nic uninstall the software and just install driver only from here
http://www.killernetworking.com/prod...m/drivers-only

I saw realtek nic in that pic so latest driver is here if you have one.
http://www.station-drivers.com/index...d=2283&lang=fr

Realtek audio latest
http://www.station-drivers.com/index...d=2295&lang=fr

The latest RST v15 driver is here, only need driver no app.
https://mega.nz/#!FEtU2aLT!9ahrPFD6s...yvnCFe3XtXmKmk

It's modded as intel has made it only support x99 or newer platforms, so to install it run the batch file or cmd in the download and type y in cmd prompt to install certificate.

In device manager update rst by using have disk and browsing to the file. Once it is installed it should say 'added by fernando'.

Also please list all startup items in ccleaner startup tab and also installed programs.

BTW try turning off all that razer stuff, sometimes buggy.

EDIT: I saw that nv driver is almost a year old.. install 367.81 latest and only install driver + physx nothing else.

Last edited by Agent-A01; 07-20-2016 at 00:44.
   
Reply With Quote
Old
  (#35)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-20-2016, 09:39 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
Download bios from msi website and replace the bin file with the modded one and try the app inside to install.

http://i.imgur.com/xp1H3Qe.png

Uncheck all the red ones.. drivers are included in windows that many users don't need

that ME driver is a month older than one i sent.

I saw intel small business advantage, if you installed that uninstall it, disable it in device manager. If windows installs driver check for it in services and disable it.

If you have a killer nic uninstall the software and just install driver only from here
http://www.killernetworking.com/prod...m/drivers-only

I saw realtek nic in that pic so latest driver is here if you have one.
http://www.station-drivers.com/index...d=2283&lang=fr

Realtek audio latest
http://www.station-drivers.com/index...d=2295&lang=fr

The latest RST v15 driver is here, only need driver no app.
https://mega.nz/#!FEtU2aLT!9ahrPFD6s...yvnCFe3XtXmKmk

It's modded as intel has made it only support x99 or newer platforms, so to install it run the batch file or cmd in the download and type y in cmd prompt to install certificate.

In device manager update rst by using have disk and browsing to the file. Once it is installed it should say 'added by fernando'.

Also please list all startup items in ccleaner startup tab and also installed programs.

BTW try turning off all that razer stuff, sometimes buggy.

EDIT: I saw that nv driver is almost a year old.. install 367.81 latest and only install driver + physx nothing else.
Did almost everything.. About bios, I was kinda scared when I saw B85 G43 Gaming, cuz I dont have Gaming edition, but seems PC work.

About ME FW update, I put it into Local-Win folder of update utility but it said it has Invalid file.

Edit: CCleaner doest show anything special. There is just Steam, CCleaner Monitoring, OneDrive(I get rid of this soon), GoogleUpdates. There are VLC and WinRar context menu startups, nothing special there.

Anyway thank u very much for your affort! Nice to see such experienced user there not like these kids with suggestion like disable VSYNC etc...
I could now feel better responsivness of system. I learned a lot there, so thank u dude But problem with slow movement on CS:GO still remain. Idk whats cause of this mysterious bug.

Last edited by venhyor; 07-20-2016 at 10:22.
   
Reply With Quote
Old
  (#36)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-20-2016, 16:17 | posts: 9,476 | Location: USA

Oh, maybe that's why the bios wasn't working. Im pretty sure i downloaded gaming one.

But the bios installed you said?

I'll reupload the correct bios(your mobo is this https://www.msi.com/Motherboard/B85-...#hero-overview ?)

Can you screenshot ME error?

Also screenshot everything under services
   
Reply With Quote
Old
  (#37)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-20-2016, 16:28 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
Oh, maybe that's why the bios wasn't working. Im pretty sure i downloaded gaming one.

But the bios installed you said?

I'll reupload the correct bios(your mobo is this https://www.msi.com/Motherboard/B85-...#hero-overview ?)

Can you screenshot ME error?

Also screenshot everything under services
Holy cow, yea I dont have Gaming edition but luckily it working(thanks to god).. I have version u linked here.

About services, nothing special I think. There are classic Windows ones(I disabled Search, Defender, TPC IP helper, Diagnostic service, others are default I guess). As non Windows services there are Gupdate, Steam, Nvidia, PAExec. I dont post screenshot cuz I think its useless since I have Windows on my native language.

Here is image of error ME FW update: http://imgur.com/a/Umk7v
   
Reply With Quote
Old
  (#38)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-20-2016, 16:40 | posts: 9,476 | Location: USA

Here is correct bios
http://s000.tinyupload.com/index.php...33831936962163

Download MSI util and visual C++ redist installer.

Run C++( it updates all to latest)

Open up that MSI util as admin and check all the boxes and apply.
This turns on MSI mode for devices(basically lower latency interrupts).

Usually MSI mode will work for most devices but sometimes won't work for audio and usb2.0, but you can try. If sound is gone, audio doesn't support MSI mode.

To check devices are in msi mode, open up device manager and change to view devices by connection.
Go to irq and scroll past ISA until you see PCI devices. Everything that has a negative number is in MSI mode.

After that try this utiltity. www.speedguide.net/files/TCPOptimizer.exe

Run as admin and select optimal then apply. Reboot after that.
You can also try disabling the 3 under Gaming Tweak - disable nagle
   
Reply With Quote
Old
  (#39)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-20-2016, 16:43 | posts: 9,476 | Location: USA

OK i see why the FW update doesn't work. Consumer use 1.5mb fw files, business use 5mb.

here is 5mb firmware
http://www.mediafire.com/download/ch...+%285MB%29.rar
   
Reply With Quote
Old
  (#40)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-20-2016, 16:50 | posts: 9,476 | Location: USA

Here is that intel SOL driver(that small business advantage)
I dont know what the device is called in device manager, might be obvious to you.

http://www.mediafire.com/download/sd...1.0.0.1136.rar

Make sure there are no software installed with it(unnecessary for consumers)

here it intel chipset installer
https://mega.nz/#!pZ1hzCRT!4K1Pww503...YsBibPs7hHYDls

Also do you have any SSD(s) perchance?
   
Reply With Quote
Old
  (#41)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-20-2016, 17:04 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
Here is that intel SOL driver(that small business advantage)
I dont know what the device is called in device manager, might be obvious to you.

http://www.mediafire.com/download/sd...1.0.0.1136.rar

Make sure there are no software installed with it(unnecessary for consumers)

here it intel chipset installer
https://mega.nz/#!pZ1hzCRT!4K1Pww503...YsBibPs7hHYDls

Also do you have any SSD(s) perchance?
Progress:
Bios flashed back to right version now.
ME flashed successfuly(business edition).
Chipset updated.
MS interrupts (soon).
SOL (no idea how to install or update this (dont have such a driver on System drivers section).

I dont own SSD yet :/

Edit: MSI done. All devices running on MSI mode expect SMBus, and both EHCI drivers.

Last edited by venhyor; 07-20-2016 at 17:10.
   
Reply With Quote
Old
  (#42)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-20-2016, 18:20 | posts: 62

These updates did pretty nice job, but fkn CS:GO still input lag from keyboard and mouse. System got overall better performance (huge improvement).
Its maybe same issue with hardware and CS:GO or mouse interfering with keyboard. I have 1000Hz polling mouse, disabled accel, disabled StickyKeys.. Doesnt work :/

Last edited by venhyor; 07-20-2016 at 18:33.
   
Reply With Quote
Old
  (#43)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-20-2016, 18:54 | posts: 9,476 | Location: USA

You can try 500hz, some devices aren't stable with 1000hz

Screenshot of GPU-Z so i can check bios version and tell me exact model. Is that card OCed at all?

You can also try these USB3 drivers from intel(by default only required on windows 7 and 10 uses their own generic)
https://mega.nz/#!kBET3ZJB!sZJD3x7mS...RNAQ6y8mE-teKI

Since its 'modded' to support windows 10, youll have to install the certificate(since you did rst driver already don't think this is necessary again) then update usb extensible controller driver first then the hub driver last.

Problem doing that is you will lose usb functionality if you update the first, so to get around this I had team viewer running on my PC and controlled with laptop to finish updating hub driver. Usb works after that.

Turn off pointer precision then run this markc mouse fix if you haven't already https://drive.google.com/uc?id=0B_Pn...xport=download

I was googling your bios so i can look around but can't find any review of your board.
Do you mind screenshoting each page so we can check around there?
   
Reply With Quote
Old
  (#44)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-20-2016, 18:57 | posts: 9,476 | Location: USA

Also you can try this timer resolution.

http://www.lucashale.com/timer-resolution/

Open it up and start the game and see what the timer resolution says. If its >1, set it to max and see if any difference.

What KB/mouse do you have?

Last edited by Agent-A01; 07-20-2016 at 19:03.
   
Reply With Quote
Old
  (#45)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Angry 07-20-2016, 19:03 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
Also you can try this timer resolution.

http://www.lucashale.com/timer-resolution/

Open it up and start the game and see what the timer resolution says. If its >1, set it to max and see if any difference.
I know this tweak... Already have 0.5ms, so set to MAX. No big deal, trying to fix this for years
   
Reply With Quote
Old
  (#46)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-20-2016, 19:26 | posts: 62

Something what seems weird to me is my sound. Its stuttering and cracking when I get CS:GO minimized, ingame sound stutters like hell then.
   
Reply With Quote
Old
  (#47)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-20-2016, 20:05 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
You can try 500hz, some devices aren't stable with 1000hz

Screenshot of GPU-Z so i can check bios version and tell me exact model. Is that card OCed at all?

You can also try these USB3 drivers from intel(by default only required on windows 7 and 10 uses their own generic)
https://mega.nz/#!kBET3ZJB!sZJD3x7mS...RNAQ6y8mE-teKI

Since its 'modded' to support windows 10, youll have to install the certificate(since you did rst driver already don't think this is necessary again) then update usb extensible controller driver first then the hub driver last.

Problem doing that is you will lose usb functionality if you update the first, so to get around this I had team viewer running on my PC and controlled with laptop to finish updating hub driver. Usb works after that.

Turn off pointer precision then run this markc mouse fix if you haven't already https://drive.google.com/uc?id=0B_Pn...xport=download

I was googling your bios so i can look around but can't find any review of your board.
Do you mind screenshoting each page so we can check around there?
GPUZ:http://imgur.com/a/G0t4M
500Hz already tested without success
VGA is not OCd, stock everything
Pointer precision disabled, MarkC already applied.
Screenshoting page of what? Bios options? If yea, its job for long time. All bios functions are described on mobo manual (Already did some general tweaks for bios (C states, EIST, Thermal monitor, HPET).
In current state I have disabled xHCI driver on bios but xhci root hub still present on devmgmt (what?). I give it a shot and try update 3.0 drivers.

Edit: xHCI updated, still no effect

Last edited by venhyor; 07-20-2016 at 20:45.
   
Reply With Quote
Old
  (#48)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-21-2016, 00:46 | posts: 9,476 | Location: USA

Hmm..

That sound issue just now crop up or always been there?

You can try this updated vga bios, even if it doesn't fix issue you should see increased performance.

http://s000.tinyupload.com/index.php...34772242587306

Flash with nvflash, instruction in link + download.
http://www.overclock.net/t/1521334/o...-980ti-titan-x

I will take a look at mobo's manual
   
Reply With Quote
Old
  (#49)
venhyor
Member Guru
 
Videocard: 8GB
Processor: Intel Core i5 4460
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 500W
Default 07-21-2016, 07:29 | posts: 62

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
Hmm..

That sound issue just now crop up or always been there?

You can try this updated vga bios, even if it doesn't fix issue you should see increased performance.

http://s000.tinyupload.com/index.php...34772242587306

Flash with nvflash, instruction in link + download.
http://www.overclock.net/t/1521334/o...-980ti-titan-x

I will take a look at mobo's manual
Sounds problem was there before we start this topic.
Already tried several things: lower sample rate, disable exclusive mode, latest drivers, disable ehnacements and effects, switch front and rear panel, disconnect front panel from mobo. Anything makes solution. But tbh I think there is Valve's fail cuz I google this problem and its specific for dat game. Even its was mention on 2014 I still didnt find fix. Valve is trash.
   
Reply With Quote
Old
  (#50)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: 1080Ti H20
Processor: i7 5930K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-AU31
Memory: G.Skill 32GB 3200C12
Soundcard: ASUS Phoebus
PSU: EVGA P2-1200W
Default 07-21-2016, 15:06 | posts: 9,476 | Location: USA

Yeah was reading about kb input lag and seems its not uncommon.

Do your other games seem fine?
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 2017, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.