Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section
Videocards - AMD Radeon Catalyst Drivers Section In this section you can discuss everything AMD Catalyst related. Catalyst drivers are for all AMD based graphics cards and APUs.



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#51)
WeSbO
Master Guru
 
Videocard: Fury X stock
Processor: 4790K@4.7 EKWB L360 2.0
Mainboard: ASUS Sabertooth Z97 mark2
Memory: HyperX 1888mhz 16GB CAS10
Soundcard: Logitech Z-5450
PSU: Corsair RM1000i
Default 12-11-2015, 16:04 | posts: 166

Works for me now also, though I did have to add the witcher exe to make it work, now my gameplay is flawless, thanks alot good work.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#52)
kurtferro
Member Guru
 
Videocard: SAPPHIRE NiTRO R9 390 WB
Processor: Intel I5 2500k@4,5Ghz
Mainboard: Asus p67 sabertooth
Memory: 16GB Corsair 1866 C9 T1
Soundcard: Creative
PSU: CM Silent-Gold 600W
Default 12-11-2015, 16:10 | posts: 112 | Location: Italy

Quote:
Originally Posted by WeSbO View Post
Works for me now also, though I did have to add the witcher exe to make it work, now my gameplay is flawless, thanks alot good work.

Default setting enable it for all fullscreen programs, i think you need to setup if you play in bordless windows fullscreen
   
Reply With Quote
Old
  (#53)
WeSbO
Master Guru
 
Videocard: Fury X stock
Processor: 4790K@4.7 EKWB L360 2.0
Mainboard: ASUS Sabertooth Z97 mark2
Memory: HyperX 1888mhz 16GB CAS10
Soundcard: Logitech Z-5450
PSU: Corsair RM1000i
Default 12-11-2015, 16:45 | posts: 166

Quote:
Originally Posted by kurtferro View Post
Default setting enable it for all fullscreen programs, i think you need to setup if you play in bordless windows fullscreen

nope don't play in borderless, and the default fullscreen does not work, well in THW3 anyways, haven't tried any other games yet
   
Reply With Quote
Old
  (#54)
Tomatone
Member Guru
 
Tomatone's Avatar
 
Videocard: PowerColor R9 270
Processor: Pentium G3258@4.4GHz
Mainboard: GIGABYTE GA-Z97-D3H
Memory: Kingston 4x4GB 1866MHz
Soundcard: Onboard
PSU: SS-500ET
Default 12-11-2015, 19:14 | posts: 80 | Location: Serbia

Quote:
Originally Posted by A2Razor View Post
Yes, you can use custom clock profiles in Afterburner. That shouldn't cause any problems at all to use the two tools together.


If it does break something, please let me know. At least in principle I don't think it will.
AB and ClockBlocker work together without any problem only in games clock fluctuate between AB 3D clock and GPU bios 3D clock.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#55)
BIG_FREAK
Newbie
 
Videocard: R9 290x
Processor: Intel i7 4970k
Mainboard: Asus z97m - Plus
Memory: 16GB DDR 1600
Soundcard: Fiio e10k DAC/Amp
PSU: Seasonic 750
Default 12-11-2015, 20:18 | posts: 8 | Location: Fredericton.nb.ca

Tool is working for me as well


Thank you and keep up the great work

STOKED!
   
Reply With Quote
Old
  (#56)
WeSbO
Master Guru
 
Videocard: Fury X stock
Processor: 4790K@4.7 EKWB L360 2.0
Mainboard: ASUS Sabertooth Z97 mark2
Memory: HyperX 1888mhz 16GB CAS10
Soundcard: Logitech Z-5450
PSU: Corsair RM1000i
Default 12-11-2015, 21:11 | posts: 166

Just for info on my side (windows 10 pro X64 TH1) none of the games block on the default full screen block, I have to add the exe (tried TW3 assetto corsa, project cars) though on assetto corsa it's not a problem.
But the full screen default block does work on chrome

As I said not a big problem, just giving my feedback.
   
Reply With Quote
Old
  (#57)
BradleyW
Master Guru
 
Videocard: R9 290X CFX
Processor: 3930K 4.5GHz HT
Mainboard: GA-X79-UP4
Memory: 16GB DDR3 2400Mhz
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: SeaSonic X-1050W
Default 12-11-2015, 22:18 | posts: 302 | Location: United Kingdom

Just disable power play in MSI AB. Prevents downclocking.
   
Reply With Quote
Old
  (#58)
Agonist
Maha Guru
 
Agonist's Avatar
 
Videocard: R9 Fury Nitro Tri-X OC+
Processor: i7 3930k@ 4.1 H100
Mainboard: ASUS P9X79 PRO
Memory: HyperX 1866 16GB DDR3
Soundcard: Asus Xonar DXG X-540 5.1
PSU: OCZ Fata1ty 1000w
Default 12-11-2015, 22:53 | posts: 2,254 | Location: Tennessee

Quote:
Originally Posted by BradleyW View Post
Just disable power play in MSI AB. Prevents downclocking.
Personally do not like doing that. Card stays in 3d clocks all the time.
   
Reply With Quote
Old
  (#59)
A2Razor
Master Guru
 
Videocard: ASUS R9 Fury X
Processor: Xeon E5 1650 v3
Mainboard: ASROCK X99 WS
Memory: DDR4 2133 ECC / 64GB
Soundcard: SB ZxR, Logitech Z623
PSU: EVGA SuperNova 1000 P2
Default 12-11-2015, 23:28 | posts: 317

Quote:
Originally Posted by WeSbO View Post
Just for info on my side (windows 10 pro X64 TH1) none of the games block on the default full screen block, I have to add the exe (tried TW3 assetto corsa, project cars) though on assetto corsa it's not a problem.
But the full screen default block does work on chrome

As I said not a big problem, just giving my feedback.
All feedback is pretty great, actually this one I do consider a big issue (personally). One of the most important things to have working, because it eliminates the need to make profile changes.

---I don't have any of those games to test with sadly, but I'll see what I can do.

**If you run in to a free program or some game that has a demo-version that doesn't work (or a cheap Indie title that I can buy), definitely let me know. If I can see detection not working on some software, it should be pretty easy to create a workaround.


Anyway,
-Anything special on your system like multi-monitor?
-Whenever you added rules for each game, are these working with foreground detection? (or did you need to use an all-cases background inclusive block?)
   
Reply With Quote
Old
  (#60)
sammarbella
Ancient Guru
 
sammarbella's Avatar
 
Videocard: 290X Lightning CFX (H2O)
Processor: I7 3770 4.1Ghz (H2O)
Mainboard: Asrock xtreme4
Memory: G.Skill TridentX CL7 32GB
Soundcard: SB Zx sennheiser PC350SE
PSU: Lepa G1600
Default 12-11-2015, 23:54 | posts: 3,477 | Location: Imagine...

Quote:
Originally Posted by Agonist View Post
Personally do not like doing that. Card stays in 3d clocks all the time.
Set an AB profile for 2D and another for 3D then on last tab in settings (profiles) define the profile to be used in 2D and the one to be used in 3D.
   
Reply With Quote
Old
  (#61)
rodrigoxm49
Newbie
 
Videocard: r9 380 4GB
Processor: Core i5 2500k
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 430W eVGA
Default 12-12-2015, 00:00 | posts: 31

A2Razor, you are my savior.

Not only Crimson, but others AMD drivers sitematically have this problem.

Now I can play without stutter FC4, Batman, GTA 5 and other titles!!!

Very nice app, works flawless and after game is shutdown, the clock goes down. Perfect, just perfect!!!

Last edited by rodrigoxm49; 12-12-2015 at 00:06.
   
Reply With Quote
Old
  (#62)
nav-jack
Master Guru
 
Videocard: 980 ti 1520/2000
Processor: 5820k @ 4.6ghz
Mainboard: MSI x99a SLI PLUS
Memory: 4x 8gib DDR4-2800
Soundcard:
PSU: evga 850w
Default 12-12-2015, 07:46 | posts: 254 | Location: Corning, NY

Quote:
Originally Posted by Agonist View Post
Personally do not like doing that. Card stays in 3d clocks all the time.
then save a profile in AB with everything turned down like i do ^_^
   
Reply With Quote
Old
  (#63)
A2Razor
Master Guru
 
Videocard: ASUS R9 Fury X
Processor: Xeon E5 1650 v3
Mainboard: ASROCK X99 WS
Memory: DDR4 2133 ECC / 64GB
Soundcard: SB ZxR, Logitech Z623
PSU: EVGA SuperNova 1000 P2
Default 12-12-2015, 08:14 | posts: 317

Going to interject something here .. since I foresee this maybe becoming an argument of ClockBlocker vs MSI-Afterburner.

Please keep in mind that this tool and its method are an alternative choice, not a replacement, competition, or otherwise. ClockBlocker does not use the same method as Afterburner for clock speed enforcement. That it works on other hardware than the R9 Fury's is a bonus, yet it was intended to find a solution for Fiji owners where there was no option available.


If someone is able to use Afterburner, they may very well pick Afterburner and find that it does everything they want already. Afterburner always was, and still is, a great utility.
   
Reply With Quote
Old
  (#64)
CCoR-
Member Guru
 
CCoR-'s Avatar
 
Videocard: ASUS STRIX GTX 970 4GB
Processor: i5 4670k @ 4.4
Mainboard: ASUS Sabertooth z87
Memory: Corsair 2x8GB DDR3 @ 2400
Soundcard: Creative SB Z/ Sen. HD598
PSU: Corsair 750i
Default 12-12-2015, 08:23 | posts: 49 | Location: Orlando Florida

Tool now working for me too
   
Reply With Quote
Old
  (#65)
xxela
Master Guru
 
Videocard: ASUS Radeon R9 FURY STRIX
Processor: AMD AMD Ryzen 7 1700X@3.9
Mainboard: ASUS CROSSHAIR VI
Memory: HyperX Fury Black 16GB
Soundcard:
PSU: Seasonic X-850
Default 12-12-2015, 09:46 | posts: 199

I forgot to say THANK YOU! This tool eliminate the stutter and random fps drop form the games that from various reasons dont push the gpu to the max.
Although it makes you wonder why the hell AMD wont offer this option in CCC (now radeon software) .I mean is called Fury and is red.
   
Reply With Quote
Old
  (#66)
JonasBeckman
Ancient Guru
 
JonasBeckman's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 Fury OC
Processor: i7-3930K @ 4.1Ghz
Mainboard: Asus Rampage IV Extreme
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: Asus ROG Phoebus
PSU: Corsair AX 1200W
Default 12-12-2015, 14:54 | posts: 13,082 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by xxela View Post
I forgot to say THANK YOU! This tool eliminate the stutter and random fps drop form the games that from various reasons dont push the gpu to the max.
Although it makes you wonder why the hell AMD wont offer this option in CCC (now radeon software) .I mean is called Fury and is red.
Nvidia has some "Prefer 3D clock speed." option which is more or less the same function as this so hopefully AMD will eventually add a similar option to their drivers directly.
   
Reply With Quote
Old
  (#67)
PrMinisterGR
Ancient Guru
 
PrMinisterGR's Avatar
 
Videocard: Sapphire 7970 Quadrobake
Processor: Core i7 2600k@4.5GHz
Mainboard: Sapphire Pure Black P67
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: ASUS Xonar D2X
PSU: EVGA SuperNova 750 G2
Default 12-12-2015, 15:25 | posts: 6,766

I'll say it again. This is an awesome tool, implementing a very simple idea. It's so stupid it needs to be made...
   
Reply With Quote
Old
  (#68)
Bloodred217
Master Guru
 
Videocard: 2x GTX 1080 G1 Gaming 8GB
Processor: i7 4790K @ 4.7GHz
Mainboard: Gigabyte Z97X-Gaming GT
Memory: 2x8GB 2133MHz CL10
Soundcard: Musical Fidelity V-DAC II
PSU: Corsair RM1000i
Default 12-12-2015, 16:18 | posts: 342

I gave this awesome-looking tool a try as well, but sadly it crashes for me right after the splash screen appears with a "memory could not be written" error.

I'm running Windows 8.1 x64, 290X CF with Crimson 15.11.1. The possible "odd" things about my system is that I use 3 monitors (1200x1920 portrait, 4K, 2560x1440) and also have the iGPU in my 4770K activated with drivers installed, it is used for hardware encoding in Steam In-Home Streaming. The monitors are all connected to the main 290X, not the iGPU.

   
Reply With Quote
Old
  (#69)
A2Razor
Master Guru
 
Videocard: ASUS R9 Fury X
Processor: Xeon E5 1650 v3
Mainboard: ASROCK X99 WS
Memory: DDR4 2133 ECC / 64GB
Soundcard: SB ZxR, Logitech Z623
PSU: EVGA SuperNova 1000 P2
Default 12-12-2015, 16:47 | posts: 317

1.0-6 released:
The main things that I'll need tested in this one from you guys are.

-The new fullscreen detection (from those that have games that did not work).
-Whether or not your jitter is eliminated (from people who saw dips before).


Quote:
I gave this awesome-looking tool a try as well, but sadly it crashes for me right after the splash screen appears with a "memory could not be written" error.

I'm running Windows 8.1 x64, 290X CF with Crimson 15.11.1. The possible "odd" things about my system is that I use 3 monitors (1200x1920 portrait, 4K, 2560x1440) and also have the iGPU in my 4770K activated with drivers installed, it is used for hardware encoding in Steam In-Home Streaming. The monitors are all connected to the main 290X, not the iGPU.
Bloodred217: Sadly was pushing this release out just when I saw that post of yours. (just about to head out here too) I'll look and see if I can figure out what's happening with your startup crash soon as I can.


-There's probably something going on with the Intel IGP. My main desktop doesn't have any integrated graphics in it, nor my main dev laptop, so I'll see if I can borrow one that has hybrid graphics.

In the meantime: probably won't make a difference ... but check if the 32bit build launches, always a chance.

Last edited by A2Razor; 12-12-2015 at 16:50.
   
Reply With Quote
Old
  (#70)
Bloodred217
Master Guru
 
Videocard: 2x GTX 1080 G1 Gaming 8GB
Processor: i7 4790K @ 4.7GHz
Mainboard: Gigabyte Z97X-Gaming GT
Memory: 2x8GB 2133MHz CL10
Soundcard: Musical Fidelity V-DAC II
PSU: Corsair RM1000i
Default 12-12-2015, 19:45 | posts: 342

The iGPU is the most uncommon part, yeah, that's why I thought it relevant to mention it.

I tried the 32b build, it fails with the same sort of error, only different memory addresses.

   
Reply With Quote
Thank You
Old
  (#71)
Tgrove
Newbie
 
Videocard: 2x Sapphire R9 Fury X
Processor: I7-4930k @ 4.6
Mainboard: As us P9X79 Deluxe
Memory: 16GB (4x4) 1866 8-9-9-24
Soundcard: As us Xonar DX
PSU: Corsair AX1200i
Default Thank You - 12-12-2015, 22:02 | posts: 3

Registered just to tell OP thank you! This program has been nothing short of amazing for me. Now both my cards run at full core clock while the usage adjusts due to load, then down lock outside of games. I always monitor everything with AB but no actual OC. temps, voltages, and everything are great. Completely removed stuttering and hiccups, everything is ridiculously smooth now. I also use free sync so now I'm truly seeing the benefits of that. Only needed this program for gaming only. I didn't have any screen corruption or any other issues, but it fixed the one problem I did have

Windows 7 64
49" ips 4k free sync monitor

So happy with how my system is running now. I had the issues downloading the latest version of the program, through the actual download and the program itself. No complaints on that really I'll update when I can.

Last edited by Tgrove; 12-12-2015 at 22:10.
   
Reply With Quote
Old
  (#72)
sammarbella
Ancient Guru
 
sammarbella's Avatar
 
Videocard: 290X Lightning CFX (H2O)
Processor: I7 3770 4.1Ghz (H2O)
Mainboard: Asrock xtreme4
Memory: G.Skill TridentX CL7 32GB
Soundcard: SB Zx sennheiser PC350SE
PSU: Lepa G1600
Default 12-12-2015, 22:16 | posts: 3,477 | Location: Imagine...

Quote:
Originally Posted by PrMinisterGR View Post
I'll say it again. This is an awesome tool, implementing a very simple idea. It's so stupid it needs to be made...
Now that this thread is sticky and more visible maybe AMD can learn what features his GPU customers really need from drivers like performance over power saving when they want it.

Good job A2Razor!

   
Reply With Quote
Old
  (#73)
Skinner
Master Guru
 
Skinner's Avatar
 
Videocard: 2xTitanX Pascal Sli
Processor: Intel 6850K@4,3 gHz
Mainboard: Gigabyte Designare X99 Ex
Memory: Corsair 32GBDDR4-3000 C15
Soundcard: X-Fi Titanium
PSU: Enermax 1500
Default 12-13-2015, 00:10 | posts: 336 | Location: Netherlands

Thank you very,.. very much!!!
No more downclocking in 5K
   
Reply With Quote
Old
  (#74)
amine4ever
Member Guru
 
amine4ever's Avatar
 
Videocard: R9 290X
Processor: i7 4770k
Mainboard: msi z87-g43
Memory: 12go corsair vengeance
Soundcard:
PSU: corsair tx850W V2
Default 12-13-2015, 01:27 | posts: 133

this tool is magical, it enhance every gameplay experience and makes it very smooth.
Respect for A2Razor, and shame on you AMD!!!
   
Reply With Quote
Old
  (#75)
BradleyW
Master Guru
 
Videocard: R9 290X CFX
Processor: 3930K 4.5GHz HT
Mainboard: GA-X79-UP4
Memory: 16GB DDR3 2400Mhz
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: SeaSonic X-1050W
Default 12-13-2015, 01:43 | posts: 302 | Location: United Kingdom

Quote:
Originally Posted by Agonist View Post
Personally do not like doing that. Card stays in 3d clocks all the time.
When you finish gaming, just open AB and click "reset". Takes 2-3 seconds. Done.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.