Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - AMD Radeon
Videocards - AMD Radeon AMD Radeon graphics cards. Do you have one or want to buy one? Use this forum to discuss anything concerning products using Radeon graphics cards, CrossFireX, from Radeon HD 7800 to R9 390X



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Radeon FanController - tool for AMD GPUs
Old
  (#1)
tede
Newbie
 
Videocard: AMD RX 470
Processor: Intel i5 2500k
Mainboard:
Memory: 32G
Soundcard:
PSU: 0,7 kW
Default Radeon FanController - tool for AMD GPUs - 05-07-2017, 13:48 | posts: 31 | Location: Poland

Hi all
This is Fan only control program for AMD Graphic cards

Main reason i've made this because i i wasn't satisfied with CPU usage by other programs i tested: MSI Afterburner, Gigabyte Extreme etc.
Most modern cards should be supported, also MultiGPU configs. However MultiGPU wasn't much tested by me as i have sigle video card.

Requirements:
System Windows 7 or newer
Driver 14.6 or newer

What file is for what:
FCWorker.exe - runs in background, and does the main job. It's automatically added to Windows Autostart (via registry) when application is enabled.
Radeon FanController.exe - enable/disable application, set your fan curve and other settings. Make shortcut for this to get easy access.
fcsettings.ini - all settings are stored here

Instalation:
1. Unpack archive to folder you want
2. Run "Radeon FanController.exe", enable application, set your fan profile, Press OK.

Uinstalation:
1. Run "Radeon FanController.exe", disable application, Press OK.
2. Delete folder with application files

Current version: 0.1.8 (20.06.2017)
File: Radeon FanController 0.1.8.7z
MD5: 1D3A5224523935F0D054BC4F5C97E229
SHA-1: E186C05B1B7E72B4683E2717600E1288191E565B

Download:
zippyshare.com
or mirror: drive.google.com

Changelog:
0.1 (07.05.2017):
- initial release
0.1.1 (08.05.2017):
-fixed bug with deleting Profile
0.1.2 (09.05.2017):
-ini now correctly saves Unicode characters in profile name
0.1.3 (11.05.2017):
-fixed wrong GPU detection when use more than 1 monitor
0.1.4 (16.05.2017):
-worker filesize and memory usage reduced
-ini backup now done only once when click ok or apply
0.1.5 (01.06.2017):
-fixed: disabling application won't remove registry autostart key
after moving application files to different folder
-default interval changed to 4000ms
-minor gui changes
0.1.6 (05.06.2017):
-fixed: disabling application show error when already disabled
0.1.7 (07.06.2017):
-minor gui changes
0.1.8 (20.06.2017):
-added more details in file description
-fixed: adding new profile will not save current if edited

Screenshots


Enjoy!

Last edited by tede; 06-20-2017 at 20:40.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Undying
Ancient Guru
 
Undying's Avatar
 
Videocard: R9 280X Vapor-X
Processor: Intel i5 @ 4.8Ghz-1.38v
Mainboard: Gigabyte Z68XP-UD3P
Memory: HyperX 16GB @ 2133Mhz
Soundcard: Realtek onboard
PSU: Tt ToughpowerXT 775W
Default 05-07-2017, 18:01 | posts: 9,667 | Location: Serbia, NS

Thanks, good stuff there.

I would be all over this but i find MSI AB doing its job.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
OnnA
Ancient Guru
 
OnnA's Avatar
 
Videocard: Nitro Fiji-X HBM 1150/570
Processor: ZEN x8 k17 + Nepton 280L
Mainboard: ASUS Crosshair VI Hero
Memory: 16GB 3200 CL16 1T Ripjaws
Soundcard: SB-z Nichicon + Wood 5.1
PSU: Seasonic-X 750W Platinum
Lightbulb 05-07-2017, 18:58 | posts: 2,872 | Location: HolyWater Village

Great Job
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
z8373767
Member Guru
 
z8373767's Avatar
 
Videocard: R9 Fury Nitro OC+
Processor: i5-5675C @ 4.1GHz 1.27V
Mainboard: Gigabyte Z97X-Gaming 3
Memory: DDR3 2x8GB 2400 CL11
Soundcard: Sound Blaster X-fi 3
PSU: XFX TS 750W Gold
Default 05-07-2017, 19:14 | posts: 51 | Location: Poland

Nice
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
Nicus
Newbie
 
Videocard: R9 290X 4GB + Water 3.0 P
Processor: FX 6300@4.3 + Triton 240
Mainboard: Asus M5A99FX PRO R2.0
Memory: 12GB
Soundcard: Logitech G533
PSU: Corsair HX1000
Default 05-11-2017, 07:02 | posts: 4 | Location: Poland

Great app, recently i installed Corsair HG10 with Water 3.0 Performer and i was searching for light app that will allow me to set curve for stock fan that cools my VRM.

When i try to enable Radeon FanController i get "Failed to set data for 'Radeon FanController' " error message

I'm on Win 10 Pro
GPU 290X ref board Relive 17.4.4
3 monitor setup
your program shows 3 GPU in General tab GPU List
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
tede
Newbie
 
Videocard: AMD RX 470
Processor: Intel i5 2500k
Mainboard:
Memory: 32G
Soundcard:
PSU: 0,7 kW
Default 05-11-2017, 12:07 | posts: 31 | Location: Poland

Hi Nicus, you may need to run Radeon FanController.exe as admin. When enabled it adds autostart item to registry there : HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Run. However adding to HKEY_CURRENT_USER shouldn't require admin rights (similar key in HKEY_LOCAL_MACHINE require) so it can be also antyvirus software blocking writing to that key
Bug with those 2 "ghost" GPUs fixed in 0.1.3, download new version

Last edited by tede; 05-11-2017 at 14:21.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
theoneofgod
Ancient Guru
 
Videocard: AMD 7950 (CFX retired)
Processor: Intel
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 800w
Default 05-11-2017, 13:20 | posts: 3,945

Good work. Thanks.
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Nicus
Newbie
 
Videocard: R9 290X 4GB + Water 3.0 P
Processor: FX 6300@4.3 + Triton 240
Mainboard: Asus M5A99FX PRO R2.0
Memory: 12GB
Soundcard: Logitech G533
PSU: Corsair HX1000
Default 05-11-2017, 17:40 | posts: 4 | Location: Poland

Quote:
Originally Posted by tede View Post
Hi Nicus, you may need to run Radeon FanController.exe as admin. When enabled it adds autostart item to registry there : HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Run. However adding to HKEY_CURRENT_USER shouldn't require admin rights (similar key in HKEY_LOCAL_MACHINE require) so it can be also antyvirus software blocking writing to that key
Bug with those 2 "ghost" GPUs fixed in 0.1.3, download new version
It was 360 Total Security causing problem it does such thing so rarely that i forgot about trying turning off AV software.
Thanks for help now its working perfect with custom fan curve for only VRM cooling
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.