Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > General Hardware
General Hardware Want to talk about anything Hardware related? This is the place, you can discuss it here.



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#26)
nonamed
Newbie
 
Videocard: BFG GTX285 OC
Processor: Intel i920 @ 4.4GHz
Mainboard: Asus Rampage II Extreme
Memory: G.Skill Pi Black 3x2GB
Soundcard:
PSU: Enermax Revo 85+ 1025W
Default 02-23-2011, 12:20 | posts: 9 | Location: Warsaw

Which firmware would you recommend for Deatadder 3G (1800DPI) ??
   
Reply With Quote
 
Old
  (#27)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 03-05-2011, 00:39 | posts: 6,536 | Location: Belgium

1.28 NDC worked best for me back when I used it. The newer ones reduced my DA's responsiveness for some odd reason.
   
Reply With Quote
Old
  (#28)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 03-17-2011, 23:46 | posts: 6,536 | Location: Belgium

Changed "How much DPI do I need & Sensitivity" quite alot after a discussion on another forum. Though for some odd reason, for alot of people on average monitors, meaning:
  • 19" 1440x900 and similar
  • up to 22" 1680x1050

... precision loss in games like Quake/CSS becomes very noticable when choosing a sensitivity above 1.0. I can't find a rational explanation for it right now, but it seems to be that way for some reason.
   
Reply With Quote
Old
  (#29)
sk8zophrenia
Maha Guru
 
sk8zophrenia's Avatar
 
Videocard: Palit GeForce GTX570 oc'd
Processor: Phenom II X4 965 @ 3.8Ghz
Mainboard: ASUS ROG CrosshairII 780a
Memory: Corsair Dominator 4g 1066
Soundcard: Audigy + Roccat Kave 5.1
PSU: CoolerMaster M850 modular
Default 03-18-2011, 06:41 | posts: 2,321 | Location: Malaysia / Russia

do u have homefront?
the mouse in that game is pretty weird. cant seem to aim better like i always do in css, cod and bc2.
in homefront my aim always a bit off. not too much but still anooying.
if u have the game maybe u can setting test?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#30)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 03-18-2011, 08:01 | posts: 6,536 | Location: Belgium

Nope, sorry.

Usually if a game uses some weird scaling, I just set my mouse to it's highest non interpolated dpi setting and change my ingame sens. 5040 dpi (in my case) is usually overkill, but at least I'm sure I get as much precision as possible.

The only problem with this is when a game fetches it's movement from the desktop (The pointer is reset to the center of the desktop X amount of times per second). If you manage to move your mouse faster then the cursor resets to the center, you'll basically hit the border of the desktop, causing negative acceleration.

This is one of the main reasons why raw/direct input is far superior. On top of all this, it's also the main reason why a mouse feels more sluggish on lower fps. The higher the fps, the higher the amount of times the cursor get's reset.

This old method is also why some games need a mousefix.

With interpolated I mean:

For instance the ROCCAT Kone + has 6000 dpi but the sensor is rated up to 5040, so they're doing something to get that extra 960 dpi which you shouldn't trust.

Some games have some strange settings forced on the user, so you might have to take a look into config files. One pretty new example would be Bulletstorm, god awful mouse acceleration by default and encrypted config (ini) files. Luckely after some googling I found a decrypter and took off the acceleration.

Last edited by Corrupt^; 03-18-2011 at 08:06.
   
Reply With Quote
Old
  (#31)
sk8zophrenia
Maha Guru
 
sk8zophrenia's Avatar
 
Videocard: Palit GeForce GTX570 oc'd
Processor: Phenom II X4 965 @ 3.8Ghz
Mainboard: ASUS ROG CrosshairII 780a
Memory: Corsair Dominator 4g 1066
Soundcard: Audigy + Roccat Kave 5.1
PSU: CoolerMaster M850 modular
Default 03-18-2011, 08:16 | posts: 2,321 | Location: Malaysia / Russia

forgot to tell u that i have my mouse set on 3200dpi with installed cpl mouse fix.
but i havent change anything yet on homefront's cfg/ini file, maybe thats why. i'll look on it later
   
Reply With Quote
Old
  (#32)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 03-19-2011, 23:19 | posts: 6,536 | Location: Belgium

Some more info on the discussion I'm having on a different forum about DPI and "best sensitivity":

Basically most people assume this is how a game calculates sensitivity:
  • angleIncrease = (m_yaw or m_pitch)*sensitivity*mouse-input

With angleIncrease basically being how much you'll move from your currently angle (your camera moves in a circle of 360). m_yaw/pitch being the minimum increase you'd get with 1 mouse update. Sensitivity being your ingame sensitivity and last but not least, mouse-input being how many updates your receive from the mouse (this increases as your dpi increases).

Now my theory as to why sensitivity values above 1.0 make you lose precision:
  • angleIncrease = (m_yaw or m_pitch)*sensitivity*mouse-input

Let's look a little closer to the 2 things in red.

At sens 1.0, we have a direct 1-to-1 relation between our mouseinput and the m_yaw/pitch. As soon as we increase it, we're multiplying the mouse count and thus creating added counts to multiply with the yaw/pitch value. Added counts, which we never really made with our hand and mouse.

This could lead to unwanted extra movement for every "added" count on sensitivity 2.0 for instance it'll move an extra m_yaw/pitch value for each mouse update.

So assuming this is correct, I'm still sticking with the fact you should at least try and get a sensitivity of exactly 1 and try and make your dpi higher.

If you can't adjust your dpi in steps of 100 or w/e, just pick the closest value below 1.

Last edited by Corrupt^; 03-23-2011 at 19:00.
   
Reply With Quote
Old
  (#33)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: EVGA GeForce GTX 1070 ACX
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: Corsair AX760
Default 03-19-2011, 23:36 | posts: 12,811 | Location: Finland

I have Habu. Used it for a while, sucked in my opinion and now it's just collecting dust. I can game much better with simple Logitech Pilot mouse.
   
Reply With Quote
Old
  (#34)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 03-20-2011, 02:58 | posts: 6,536 | Location: Belgium

Obviously, the Habu was one of the first gen laser mice and had a very low malfunction speed with prediction.
   
Reply With Quote
Old
  (#35)
DF-1
Maha Guru
 
Videocard: EVGA gtx 580
Processor: i7 2600k
Mainboard: ga-z68x-ud3p-b3
Memory: G.skill1600mhz 8-8-8-20LP
Soundcard: xonar dg+ ath-ad700
PSU: TX950W crosair
Default 04-12-2011, 20:27 | posts: 1,413

After reading all of these posts I'm still quite confused. I just got a G500 today (replacing a dead original G9). and I was wondering what would make the mouse be/feel the smoothest? there's a ton of options in windows, in setpoint and in games individually.

Do I just need to experiment with what I feel is the best? or is there some sort of formula or something?
   
Reply With Quote
Old
  (#36)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 04-12-2011, 21:05 | posts: 6,536 | Location: Belgium

A bit of both, formulas and your own preferences, it's all about combining the 2 and finding the settings you like.

In general, 6 in Windows and a game sensitivity of 1.0 or lower, should give you a good precision/performance ratio.
   
Reply With Quote
Old
  (#37)
Tranceholic
Banned
 
Videocard: MSI GeForce GTX 570 Fermi
Processor: AMD Phenom II X4 955BE
Mainboard: MSI 790GX-G65
Memory: Corsair XMS3 8GB 4X2GB
Soundcard: Creative X-FI Fatality
PSU: Corsair TX750W
Default 04-15-2011, 06:10 | posts: 901 | Location: Canada/Taiwan



i have a m$ wireless mouse 5000 and i use it left hand for fps game. however it seems i have poor aiming with it. i can't be using wired mouse again due to constantly switching or dragging wires around my pc desk. i'm considering another wireless mouse but most wireless out there are made for right hand only. also, not really looking for extra buttons.

mouse setting: 7 with disabled enhance pointer precision (for a Half-Life 1 mod i'm playing)

Last edited by Tranceholic; 04-15-2011 at 06:14.
   
Reply With Quote
Old
  (#38)
sk8zophrenia
Maha Guru
 
sk8zophrenia's Avatar
 
Videocard: Palit GeForce GTX570 oc'd
Processor: Phenom II X4 965 @ 3.8Ghz
Mainboard: ASUS ROG CrosshairII 780a
Memory: Corsair Dominator 4g 1066
Soundcard: Audigy + Roccat Kave 5.1
PSU: CoolerMaster M850 modular
Default 04-15-2011, 12:50 | posts: 2,321 | Location: Malaysia / Russia

this is the latest wireless ambidextrous gaming mouse in the market
http://www.hardwareheaven.com/review...roduction.html

or this
http://www.hardwareheaven.com/review...roduction.html

Last edited by sk8zophrenia; 04-15-2011 at 12:53.
   
Reply With Quote
Old
  (#39)
WhiteLightning
Don Illuminati
 
WhiteLightning's Avatar
 
Videocard: Inno3d GTX 1070 iChill x4
Processor: 2600k HT@4 .5 + NZXT X61
Mainboard: MSI Z77A-GD65 GAMING
Memory: Gskill 2133Mhz 8GB
Soundcard: Onboard
PSU: Seasonic 750 Watt
Default 04-15-2011, 12:54 | posts: 26,179 | Location: Netherlands

good stuff it has a docking station
   
Reply With Quote
Old
  (#40)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 04-17-2011, 16:30 | posts: 6,536 | Location: Belgium

Tbh I never understood the problem with cables, just tape it of somewhere so it's sits comfortable and stays like that.
   
Reply With Quote
Old
  (#41)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 04-25-2011, 12:02 | posts: 6,536 | Location: Belgium

Ordered a Razer Deathadder Black Edition, I'll see how it goes. If it's horrible sensor wise, I'll probably just slap in the old DA insides.
   
Reply With Quote
Old
  (#42)
mag_pt
Member Guru
 
mag_pt's Avatar
 
Videocard: MSI GTX580@850mhz
Processor: Core i7 920 @4.0Ghz
Mainboard: EVGA X58 3-SLi
Memory: Corsair D. 6GB-1600mhz
Soundcard: Asus Essence STX
PSU: Corsair TX950
Default 05-04-2011, 17:28 | posts: 77 | Location: Azores

nice thread man

do you know if cod4, black ops need the fix for W7?
   
Reply With Quote
Old
  (#43)
Veteran
Ancient Guru
 
Veteran's Avatar
 
Videocard: 2xTitan XM@1590Mhz-CH20
Processor: 4930k@5.0ghz-1.40v-CH20
Mainboard: R4BE@Monoblock-CH20
Memory: 16Gb Mushkin Redline2133
Soundcard: SupremeFX-Sennheiser 350
PSU: Corsair AX 1200i
Default 05-04-2011, 18:36 | posts: 12,032 | Location: United kingdom

My logitech g5 died on me last night,ah well not bad for 6 years,i loved that mouse,now using the g500,so far so good
   
Reply With Quote
Old
  (#44)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 05-04-2011, 23:03 | posts: 6,536 | Location: Belgium

Quote:
Originally Posted by mag_pt View Post
nice thread man

do you know if cod4, black ops need the fix for W7?
Normally, just unticking "enhanced pointer precision" in the Windows mouse properties should be enough.

It's mainly in older and badly coded games where for some reason EPP get's reactivated again. Though in general I still would use a mousefix, that way you'll be sure.

A registry fix won't do anything unless the game actually enables EPP. The fix just makes the curve lineair again. More info here:
http://donewmouseaccel.blogspot.com/...ation-fix.html
   
Reply With Quote
Old
  (#45)
Pill Monster
Banned
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1100/1500
Processor: AMD FX-8320 @4.7
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB HyperX Beast 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty, Wharfedale
PSU: AcBel M8 750 Bronze
Default 05-05-2011, 01:42 | posts: 25,235 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by Veteran View Post
My logitech g5 died on me last night,ah well not bad for 6 years,i loved that mouse,now using the g500,so far so good
Oh that sux, long life tho 6 yrs...I have G500 but miss my G5 (died from drowning in OJ).
G500 buttons are all positioned wrong (imo)..good laser tho.
   
Reply With Quote
Old
  (#46)
lmimmfn
Ancient Guru
 
lmimmfn's Avatar
 
Videocard: MSI 980 Ti
Processor: Xeon 5650@4.4Ghz
Mainboard: Gigabyte X58 UD5
Memory: 24GB DDR3
Soundcard: Asus Xonar DGX
PSU: OCZ 1250
Default 05-05-2011, 02:24 | posts: 10,220 | Location: Ireland

My G5 just started flaking( just needs resoldering ) so i bought a g9 and got it last night, love it already, pricey but my G5 lasted 6 years so 60euro for a g9 for me is worth the price( i realise its not everyones cup of tea ).

Quote:
Originally Posted by Veteran View Post
My logitech g5 died on me last night,ah well not bad for 6 years,i loved that mouse,now using the g500,so far so good
haha snap man
   
Reply With Quote
Old
  (#47)
Tat3
Ancient Guru
 
Tat3's Avatar
 
Videocard: HIS R9 380 4gb
Processor: Intel 6700K
Mainboard: MSI Z170A M5
Memory: HyperX 4*4gb 2666Mhz
Soundcard: UA-55
PSU: Seasonic G650
Default 05-07-2011, 09:29 | posts: 11,484 | Location: Finland

So, my friend bought Razer Mamba and did not care about sensor problems which I told about (shape was good and so on).

Took under 2 weeks before he had to return it (tracking problems) and bought SteelSeries Xai
   
Reply With Quote
Old
  (#48)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 05-14-2011, 15:15 | posts: 6,536 | Location: Belgium

Well if he liked the shape, the DA Black Edition is pretty solid so far. They finally fixed my only gripe about the DA... RUBBER SIDES OW YEAH (sry for going a little mental but when I had the old DA I raged so many times at the plastic sides being uncomfortable).
   
Reply With Quote
Old
  (#49)
Veteran
Ancient Guru
 
Veteran's Avatar
 
Videocard: 2xTitan XM@1590Mhz-CH20
Processor: 4930k@5.0ghz-1.40v-CH20
Mainboard: R4BE@Monoblock-CH20
Memory: 16Gb Mushkin Redline2133
Soundcard: SupremeFX-Sennheiser 350
PSU: Corsair AX 1200i
Default 05-14-2011, 21:05 | posts: 12,032 | Location: United kingdom

Quote:
Originally Posted by lmimmfn View Post
My G5 just started flaking( just needs resoldering ) so i bought a g9 and got it last night, love it already, pricey but my G5 lasted 6 years so 60euro for a g9 for me is worth the price( i realise its not everyones cup of tea ).


haha snap man
Haha what a funny coincidence.
   
Reply With Quote
Old
  (#50)
Veteran
Ancient Guru
 
Veteran's Avatar
 
Videocard: 2xTitan XM@1590Mhz-CH20
Processor: 4930k@5.0ghz-1.40v-CH20
Mainboard: R4BE@Monoblock-CH20
Memory: 16Gb Mushkin Redline2133
Soundcard: SupremeFX-Sennheiser 350
PSU: Corsair AX 1200i
Default 05-14-2011, 21:12 | posts: 12,032 | Location: United kingdom

Ok i have a question.

When im using my g500 am i supposed to set the dpi to the highest setting and then set the mouse sensitivity ingame to how i like it?

Is this the way to do it?
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.