Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > General Hardware
General Hardware Want to talk about anything Hardware related? This is the place, you can discuss it here.



Reply
 
Thread Tools Display Modes
Weird Wireles Mouse issues since installing Win 10 LTSB 2016
Old
  (#1)
BarryB
Maha Guru
 
Videocard: Palit SJS 780 in SLI
Processor: i7 4770K + Kraken X60
Mainboard: ASUS SABERTOOTH-Z87 2103
Memory: 16GB Corsair Vengeance
Soundcard: Onboard Realtek ALC1150
PSU: Corsair AX1200 1200w
Default Weird Wireles Mouse issues since installing Win 10 LTSB 2016 - 02-17-2017, 12:24 | posts: 1,084

Since installing Windows 10 LTSB 2016 (which includes the anniversary update) my wireless mouse has never worked 100%!

The mouse is a Microsoft Wireless Intellimouse Explorer 2.0 with the receiver about 2 feet away in a straight line, it's also raised about 5 inches high so it has a clear line of sight to the mouse.

The issues are:

1. Mouse clicks not being recognised, this is quite often and moving the receiver closer has no effect, new batteries don't cure this.

2. Mouse suddenly becomes jerky/unresponsive until the receiver is moved about 6 inches from the mouse, even new batteries don't cure this when the receiver is moved back to its original position!

Have read a few KB articles on microsoft about wireless mouse issues but none have worked, things like moving the receiver to a different USB port, locating it in a different place, changing batteries, installing the IntelliPoint software. I've even gone to the extreme of soldering in new left/right mouse buttons but even this has not cured the problem with clicks not being recognised. I've even unplugged all electrical items near the PC so only the PC/monitor is powered and get exactly the same issues.

So really at a loss as the mouse worked fine in Win 10 LTSB 2015.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
potatochobit
Member Guru
 
Videocard: R9 290X
Processor: FX8320
Mainboard: Gigabyte
Memory: 8GB DDR3
Soundcard: HT OMEGA
PSU: 750w
Default 02-28-2017, 02:53 | posts: 47 | Location: TEXAS

that mouse is pretty damn old, dude
I would just buy a new model and see if your problem goes away
not worth wasting your time diagnosing

windows 10 does have lots of driver issues with older hardware
companies just have no incentive to add support
but it could also be the transmitter in your mouse is dying
I woudl just replace it

if you have a USB dongle with your mouse
try moving it to a differnt port near the top
make sure you are using the computer within 3 feet of the mouse
if you moved yoru computer farther away it could be dropping signal
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Kharnak
Newbie
 
Videocard: 970 1.4v 1580core
Processor: 4670K @ 5GHz 1.46 delid
Mainboard: Z97-E ITX
Memory: 2x8 1.25v 1600 CL8 DDR3
Soundcard:
PSU: Corsair SF600
Default 03-01-2017, 13:45 | posts: 11

Get a G900
Easiest solution, and a nice upgrade.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
SorienOR
Ancient Guru
 
SorienOR's Avatar
 
Videocard: BFG 8800GT + Acer 1080p
Processor: Phenom II X4 940
Mainboard: Asus M2N-SLI
Memory: 4gb DDR2-800 Supertalent
Soundcard: Audigy 2 ZS
PSU: Antec TruePower 2.0 550w
Default 03-02-2017, 00:38 | posts: 6,459 | Location: Oregon

Try disassembling and cleaning it out. Could be junk under the buttons, in the lens or whatever. Could be just coincidence it happened when you upgraded, or not. Could also try on another system.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
BarryB
Maha Guru
 
Videocard: Palit SJS 780 in SLI
Processor: i7 4770K + Kraken X60
Mainboard: ASUS SABERTOOTH-Z87 2103
Memory: 16GB Corsair Vengeance
Soundcard: Onboard Realtek ALC1150
PSU: Corsair AX1200 1200w
Default 03-12-2017, 18:26 | posts: 1,084

I've had it to bits more times and cleaned it but it still has issues in Win 10. Like I said, before the anniversary update it worked fine, it's a mouse after all and I can plug in the equivalent wired version and have no issues, just the wireless one seems to have gone screwy.

If I could find the exact same one somewhere I'd buy another, but as it's at least 8 or more years old might be difficult, unless there are still some NOS ones about!
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Corrupt^
Ancient Guru
 
Corrupt^'s Avatar
 
Videocard: ASUS 1080GTX STRIX
Processor: Core i7 5820K
Mainboard: ASUS X99-A/USB 3.1
Memory: Kingston HypX 16GB 3Ghz
Soundcard: Essence STXII Senn. HD650
PSU: Super Flower 1200W
Default 03-16-2017, 19:15 | posts: 6,551 | Location: Belgium

Could be that the anniversary update did something power management related (not necessarily something that can easily be changed).

Going from 8.0 to 8.1 a few years back a similar thing happened, albeit worse. MS decided to use coalescing of input data to reduce power usage. Having forgot about gaming, this caused severe input latency issues in any game that didn't have raw or direct input.

Though perhaps this is something more isolated to mice like yours (had no issues with a Logitech G900).

On a side note, the G900 is a mindblowingly responsive mouse, even when wireless. Expensive, but imo the first wireless mouse where using wireless won't be a latency concern.

Last edited by Corrupt^; 03-16-2017 at 19:17.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Extraordinary
Ancient Guru
 
Extraordinary's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX980 SC ACX2.0 4GB
Processor: FX-8350 @ 4.8GHz / H100i
Mainboard: ASUS Crosshair V Formula
Memory: 12GB 2133 G.Skill
Soundcard: Creative SB1040 7.1
PSU: Corsair RM1000
Default 03-16-2017, 19:33 | posts: 17,415 | Location: 127.0.0.1

Heard a few people not updating to the AU because certain devices stopped working

Try one of the Insiders previews in a VM, see if they've fixed it, if not either buy a new mouse or downgrade back to 1511
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
TheDeeGee
Ancient Guru
 
TheDeeGee's Avatar
 
Videocard: MSI GTX 1070 AERO OC
Processor: Intel Core 4770K
Mainboard: Gigabyte Z87X-UD5H
Memory: Crucial Ballistix LP 16GB
Soundcard: SoundBlaster ZxR
PSU: Seasonic Platinum 760
Default 03-16-2017, 20:48 | posts: 4,965

I got the G900 yesterday and packed it up again after 2 Hours.

Too small and the resistance on the mouse click is way too low.

Worked just fine on Win 10 though.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.