Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - NVIDIA
Videocards - NVIDIA This forum is all about NVIDIA graphics cards and their technology. Do you have a question regarding an older GeForce videocard? Want to tell people how stylish a game works on that new shiny watercooled GeForce GTX 580 or SLI gaming rig? Get in here!


Reply
 
Thread Tools Display Modes
ASUS EN5900 PCI-e mem problems
Old
  (#1)
ZyberNeo
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default ASUS EN5900 PCI-e mem problems - 05-17-2005, 22:38 | posts: n/a

Hi there,

I have an Asus Extreme N5900 PCIe w/128DDR.
I can overclock my gpu without problems but when I try to overclock the mem i get a very low score, no matter which game or benchmark I run.

What can I do to solve this problem?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
XL_ence
Maha Guru
 
XL_ence's Avatar
 
Videocard: Asus GTX 670 DC2T
Processor: Intel 2500K
Mainboard: Asus P8P67 Deluxe
Memory: 2x4 gb Corsair Vengeance
Soundcard: Creative X-fi Xtremegamer
PSU: Corsair HX-650
Default 05-18-2005, 00:55 | posts: 1,114 | Location: San Jose, CA

I have the same card as you can see from my specs on the right. I found that overclocking does not work at all with the original bios. I flashed my Bios to one of the ones on this page.
http://forums.guru3d.com/showthread....900xt+bios+mod

The one i picked specifically was the last one on the page, the BFG 5950u one. Look around to find how to bios flash and such before doing it. Or just ask any questions if you're confused.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
ZyberNeo
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 05-18-2005, 12:17 | posts: n/a

I have triede to flash with the bios you recommended, but it says "GPU Mismatch"

I used the following command: nvflash filename.rom
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
tomek
Member Guru
 
Videocard: ASUS N6600GT@580/1160
Processor: XP-M2500+@12*200
Mainboard: ABIT NF7-S rev. 1.0
Memory: 2*512 PC3200 noname
Soundcard: SS
PSU: MODECOM 550
Default 05-18-2005, 12:39 | posts: 64 | Location: POLAND

http://forums.guru3d.com/showthread....hreadid=112191
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
jimmor
Ancient Guru
 
jimmor's Avatar
 
Videocard: EVGA8800GTS 512Mb
Processor: Intel Q9550 @ 4GHz
Mainboard: Asus P5Q3 Deluxe
Memory: DDR3-1600 2x2Gb
Soundcard:
PSU: Antec Pro 750W
Default 05-18-2005, 23:17 | posts: 4,532 | Location: Scotland

Quote:
Originally posted by ZyberNeo
I have triede to flash with the bios you recommended, but it says "GPU Mismatch"

I used the following command: nvflash filename.rom

For flashing your Asus Extreme N5900 PCIe card,

Flash the bios in DOS using nvflash.exe v5.13

nvflash -r (removes any protection)

nvflash -b ORIGBIOS.ROM (saves original bios)

nvflash -4 -5 -6 BIOSNAME.ROM (flash new bios file)

However because of DOS filename restrictions, "ORIGBIOS.ROM" and "BIOSNAME.ROM" must have no more than 8 char's in first part of filename and no more than 3 char's in extender part, otherwise DOS will not recognise the command.

And note; the -4 -5 -6 command switches will force a flash regardless of any ID mismatches, so always just select to continue.

But obviously make sure you ONLY flash a AGP type card with a supporting AGP bios, and a PCI-E type card with a supporting PCI-E bios !!!!!


NOW LOOK VERY CAREFULLY AT MY LAST STATEMENT !!!!

The BFG 5950u bios from the "Moded 5900xt Bioses" thread is for AGP cards only ------> which means to my understanding that it is not suitable for your PCI-E card !!!!!!

Last edited by jimmor; 05-18-2005 at 23:23.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
jimmor
Ancient Guru
 
jimmor's Avatar
 
Videocard: EVGA8800GTS 512Mb
Processor: Intel Q9550 @ 4GHz
Mainboard: Asus P5Q3 Deluxe
Memory: DDR3-1600 2x2Gb
Soundcard:
PSU: Antec Pro 750W
Default 05-18-2005, 23:20 | posts: 4,532 | Location: Scotland

Quote:
Originally posted by XL_ence
I have the same card as you can see from my specs on the right. I found that overclocking does not work at all with the original bios. I flashed my Bios to one of the ones on this page.
http://forums.guru3d.com/showthread....900xt+bios+mod

The one i picked specifically was the last one on the page, the BFG 5950u one. Look around to find how to bios flash and such before doing it. Or just ask any questions if you're confused.
I assume that you have a AGP card, since you successfully flashed with a AGP bios ??

Or are you saying that PCI-E cards are definately compatible with AGP bioses ??
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
ZyberNeo
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 05-19-2005, 11:08 | posts: n/a

I guess he uses a PCI-e card, because after what I know his motherboard is with PCI-e slot.

But Jimmor are there a BIOS you can recommend me to use, for my card, so I can overclock my mem?
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
jimmor
Ancient Guru
 
jimmor's Avatar
 
Videocard: EVGA8800GTS 512Mb
Processor: Intel Q9550 @ 4GHz
Mainboard: Asus P5Q3 Deluxe
Memory: DDR3-1600 2x2Gb
Soundcard:
PSU: Antec Pro 750W
Default 05-19-2005, 11:34 | posts: 4,532 | Location: Scotland

Quote:
Originally posted by ZyberNeo
I guess he uses a PCI-e card, because after what I know his motherboard is with PCI-e slot.

But Jimmor are there a BIOS you can recommend me to use, for my card, so I can overclock my mem?
I know very little about PCI-E fx5900 cards other than very few manufacturers seem to produce them, but those that do seem to make them almost identical. Or my first suggestion would have been to see if it helps by just flashing with another manufacturers bios.

Or alternatively, have you tried just upping the memory speed in your bios with NiBiTor v2.1 ?
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
ZyberNeo
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 05-19-2005, 12:15 | posts: n/a

I have downloaded Nibitor recently, but I it didn't make any sense to me, because the clocks I can see in "Coolbits" aren't the same as those in Nibitor:S
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
jimmor
Ancient Guru
 
jimmor's Avatar
 
Videocard: EVGA8800GTS 512Mb
Processor: Intel Q9550 @ 4GHz
Mainboard: Asus P5Q3 Deluxe
Memory: DDR3-1600 2x2Gb
Soundcard:
PSU: Antec Pro 750W
Default 05-19-2005, 12:17 | posts: 4,532 | Location: Scotland

ZyberNeo,

I have now looked at your ASUS 5900 PCI-E bios and observed that the speeds are stored in ASUS's normal method of being different from everybody else. So only proper way to overclock speeds with your ASUS bios is either, use a ASUS proprietary clocking tool, or, mod the bios directly with a hex editor !!!!

And no point in using NiBiTor, since it checks and changes the wrong locations of your asus bios !

Or since I know that Gigabyte and Sparkle make 5900 PCI-E cards that don't use ASUS's method of setting speeds, I suggest you also try flashing with one of those ?

Last edited by jimmor; 05-19-2005 at 12:22.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
ZyberNeo
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 05-19-2005, 12:22 | posts: n/a

I'll try flashing with one of the other bios's, from Gigabyte or Sparkle. Do you have a link for those?
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
jimmor
Ancient Guru
 
jimmor's Avatar
 
Videocard: EVGA8800GTS 512Mb
Processor: Intel Q9550 @ 4GHz
Mainboard: Asus P5Q3 Deluxe
Memory: DDR3-1600 2x2Gb
Soundcard:
PSU: Antec Pro 750W
Default 05-19-2005, 12:25 | posts: 4,532 | Location: Scotland

you will find them at M v k t e c h 's website !
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
ZyberNeo
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 05-19-2005, 12:27 | posts: n/a

thanks for your help. I'll give it a try
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
jimmor
Ancient Guru
 
jimmor's Avatar
 
Videocard: EVGA8800GTS 512Mb
Processor: Intel Q9550 @ 4GHz
Mainboard: Asus P5Q3 Deluxe
Memory: DDR3-1600 2x2Gb
Soundcard:
PSU: Antec Pro 750W
Default 05-19-2005, 12:28 | posts: 4,532 | Location: Scotland

Quote:
Originally posted by ZyberNeo
thanks for your help. I'll give it a try
No prob's, glad to help !
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
ZyberNeo
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 05-19-2005, 19:59 | posts: n/a

Hi again..

So now I have flashed my card with a Gigabyte bios and it helped, A LOT!

In coolbits i set it to autodetect the speeds (just to see what i might could oc it) and it said 483/819! where it before was 460 (hadn't tried higher) /700 so i'm prette glad. btw. are my benchmark scores at 483/819 =

3d01 = 20969
3d03 = 66xx

Thanks to all that helped/tried to help
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
tomek
Member Guru
 
Videocard: ASUS N6600GT@580/1160
Processor: XP-M2500+@12*200
Mainboard: ABIT NF7-S rev. 1.0
Memory: 2*512 PC3200 noname
Soundcard: SS
PSU: MODECOM 550
Default 05-19-2005, 21:47 | posts: 64 | Location: POLAND

I`ve told U on the "known" forum: Jimmor will help U.

mokryjastrzab
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
DJ Sebas
Member Guru
 
Videocard: Asus EN5900 (PCIx)
Processor: AMD Athlon 64 3200+ Winchester
Mainboard: Asus A8N SLI Deluxe
Memory: Kingston 512MB PC3200 400Mhz
Soundcard: 7.1 RealTek Onboard Sound
PSU: Check: http://specs.tweak.to/11511
Default 05-23-2005, 19:47 | posts: 48 | Location: Hoogezand - Netherlands

Hello,

I have the exact problem with my EN5900, but I'm verry carefull with flashing now cause I did a wrong flash with a FX 5200 and that card is 'dead'. Not exacly a flash but I change the Straps

ZyberNeo please can you do a test with 3DMark05 so I can see the different between for and after flashing. And can you give me the EXACT link to the BIOS file.

And how can you find out what revision on the card is?

Cause on M V K T they got a rev 02 (asus version)

Please help!

Last edited by DJ Sebas; 05-23-2005 at 19:56.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
ZyberNeo
 
Videocard:
Processor:
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU:
Default 05-23-2005, 22:53 | posts: n/a

Hmm I flashed it with a bios from Gigabyte..it can be found at mvkt. And I have achieve gret results by flashin/overclocking. Can't remember what my score was at std. clocks but now I get 6690 3d03
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
jimmor
Ancient Guru
 
jimmor's Avatar
 
Videocard: EVGA8800GTS 512Mb
Processor: Intel Q9550 @ 4GHz
Mainboard: Asus P5Q3 Deluxe
Memory: DDR3-1600 2x2Gb
Soundcard:
PSU: Antec Pro 750W
Default 05-24-2005, 10:06 | posts: 4,532 | Location: Scotland

Quote:
Originally posted by DJ Sebas
Hello,

I have the exact problem with my EN5900, but I'm verry carefull with flashing now cause I did a wrong flash with a FX 5200 and that card is 'dead'. Not exacly a flash but I change the Straps

ZyberNeo please can you do a test with 3DMark05 so I can see the different between for and after flashing. And can you give me the EXACT link to the BIOS file.

And how can you find out what revision on the card is?

Cause on M V K T they got a rev 02 (asus version)

Please help!
It shouldn't matter if you flash with the Sparkle or Gigabyte bios, since both will allow you to properly overclock your card. And you will also then be able to mod your bios just like any other 5900 owner.

As for 3dMark05 scores; to achieve 1500+, my FX5900nu had to have its timings tweaked and be overclocked to around 530/970.

Because of the lack of proper DX9 shader support, no matter what you do, you will never get very good 3dMark05 scores with a 5900 type card.
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
DJ Sebas
Member Guru
 
Videocard: Asus EN5900 (PCIx)
Processor: AMD Athlon 64 3200+ Winchester
Mainboard: Asus A8N SLI Deluxe
Memory: Kingston 512MB PC3200 400Mhz
Soundcard: 7.1 RealTek Onboard Sound
PSU: Check: http://specs.tweak.to/11511
Default 05-26-2005, 18:05 | posts: 48 | Location: Hoogezand - Netherlands

Quote:
Originally posted by ZyberNeo
Hmm I flashed it with a bios from Gigabyte..it can be found at mvkt. And I have achieve gret results by flashin/overclocking. Can't remember what my score was at std. clocks but now I get 6690 3d03
Thats high!...with the core @ 420 i reach almost 5700

I post a new message when I have installed the other bios file (I hope the card doesn't crash)

Quote:
Originally posted by jimmor
It shouldn't matter if you flash with the Sparkle or Gigabyte bios, since both will allow you to properly overclock your card. And you will also then be able to mod your bios just like any other 5900 owner.

As for 3dMark05 scores; to achieve 1500+, my FX5900nu had to have its timings tweaked and be overclocked to around 530/970.

Because of the lack of proper DX9 shader support, no matter what you do, you will never get very good 3dMark05 scores with a 5900 type card.
Thanx 4 ur info!!!

Last edited by DJ Sebas; 05-26-2005 at 18:09.
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
DJ Sebas
Member Guru
 
Videocard: Asus EN5900 (PCIx)
Processor: AMD Athlon 64 3200+ Winchester
Mainboard: Asus A8N SLI Deluxe
Memory: Kingston 512MB PC3200 400Mhz
Soundcard: 7.1 RealTek Onboard Sound
PSU: Check: http://specs.tweak.to/11511
Default 06-01-2005, 12:30 | posts: 48 | Location: Hoogezand - Netherlands

ZyberNeo, Please give me the EXACT link to your upgraded BIOS file, I want to be sure I get the right one.
No risk.
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
DJ Sebas
Member Guru
 
Videocard: Asus EN5900 (PCIx)
Processor: AMD Athlon 64 3200+ Winchester
Mainboard: Asus A8N SLI Deluxe
Memory: Kingston 512MB PC3200 400Mhz
Soundcard: 7.1 RealTek Onboard Sound
PSU: Check: http://specs.tweak.to/11511
Default 06-28-2005, 14:52 | posts: 48 | Location: Hoogezand - Netherlands

Hello?
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
XL_ence
Maha Guru
 
XL_ence's Avatar
 
Videocard: Asus GTX 670 DC2T
Processor: Intel 2500K
Mainboard: Asus P8P67 Deluxe
Memory: 2x4 gb Corsair Vengeance
Soundcard: Creative X-fi Xtremegamer
PSU: Corsair HX-650
Default 06-29-2005, 04:48 | posts: 1,114 | Location: San Jose, CA

I don't know what ZyberNeo used, but i can give you the link to the BIOS I used.

http://home.arcor.de/redinferno/5900...u/bf5u5197.zip

It works great.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
DJ Sebas
Member Guru
 
Videocard: Asus EN5900 (PCIx)
Processor: AMD Athlon 64 3200+ Winchester
Mainboard: Asus A8N SLI Deluxe
Memory: Kingston 512MB PC3200 400Mhz
Soundcard: 7.1 RealTek Onboard Sound
PSU: Check: http://specs.tweak.to/11511
Default 06-29-2005, 14:53 | posts: 48 | Location: Hoogezand - Netherlands

What's the brand? Gigabyte? Or Club3D?
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
DJ Sebas
Member Guru
 
Videocard: Asus EN5900 (PCIx)
Processor: AMD Athlon 64 3200+ Winchester
Mainboard: Asus A8N SLI Deluxe
Memory: Kingston 512MB PC3200 400Mhz
Soundcard: 7.1 RealTek Onboard Sound
PSU: Check: http://specs.tweak.to/11511
Default 06-29-2005, 15:05 | posts: 48 | Location: Hoogezand - Netherlands

What's the brand? Gigabyte? Club3D?
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.