Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - NVIDIA
Videocards - NVIDIA This forum is all about NVIDIA graphics cards and their technology. Do you have a question regarding an older GeForce videocard? Want to tell people how stylish a game works on that new shiny watercooled GeForce GTX 580 or SLI gaming rig? Get in here!


Reply
 
Thread Tools Display Modes
New GTX660
Old
  (#1)
IainMc
Newbie
 
Videocard: MSI GTx660
Processor: Intel Core 2
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 480W
Default New GTX660 - 12-28-2012, 13:32 | posts: 3

Hi Guys, I have just upgraded a GTX260(216) to a new MSI GTX660, I know my system is pretty old but I thought it would still be a worthwhile last upgrade before changing a few more things, running a Intel Core 2 @ 3.15ghz and windows xp.. My benchmarks in game and 3Dmark06 are quite similar between the two cards, Old 260 (13823) new 660 (14898). Am I doing something wrong or is the low CPU stopping the kind of scores I was expecting, I was thinking it would be nearer 30000. What do you think ? Thanks.. Iain .
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
ViperXtreme
Ancient Guru
 
ViperXtreme's Avatar
 
Videocard: Palit GTX 660 OC 2GB
Processor: Intel Core i5 3570K @4Ghz
Mainboard: ASRock Z68 Pro3-M
Memory: 8GB G.Skill RipJaws DDR3
Soundcard: Integrated Realtek 7.1 HD
PSU: OCZ StealthXStream 2 600W
Default 12-28-2012, 14:07 | posts: 2,916 | Location: Philippines

if i remember correctly, 06 was pretty CPU bound as i have similar experience (Athlon64 X2 5200+ @3.2Ghz with 9600GT vs GTX 460SE)
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Weecka
Master Guru
 
Weecka's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 780 3GB
Processor: i7 2700k @ 4.7GHz H2O
Mainboard: MSI Z77A-GD65
Memory: Corsair Plat 16GB 1866Mhz
Soundcard: ASUS Xonar D2X PCI-E 7.1
PSU: Corsair AX860
Default 12-28-2012, 14:29 | posts: 267 | Location: UK

for benchmarks u need all round good pc if u want higher score. bus as u only changed the GPU i wouldn't be checking the final score as the cpu will be limiting the increase. Check the GPU score (i think 3dMark06 had separate GPU and CPU scores aswell) that should be waaay higher.
And also check some gameplay performance. if it is smoother the u have no problem with it whatsoever.
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
IainMc
Newbie
 
Videocard: MSI GTx660
Processor: Intel Core 2
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 480W
Default 12-28-2012, 14:37 | posts: 3

Thanks guys, I did some checking in game, COD MW3 & couple of others, using Fraps it's reading about the same, this is not good news, I hope I haven't wasted my money on a new card here .. Is there anything else I should be looking for ? am I sounding more desperate here, I think so ..
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
DrDoU
Member Guru
 
Videocard: EVGA 780Ti SC
Processor: 3930K
Mainboard: Gigabyte
Memory: Corsair DDR3 16gig 1600
Soundcard: on board
PSU: Corsair AX1200i
Default 12-28-2012, 14:38 | posts: 138 | Location: Texas! What country you from

I get 22483 with rig in sig.You could stand some upgrading
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: Audigy 2 Platinum Ex 5.1
PSU: AcBel M8 750
Default 12-28-2012, 14:51 | posts: 23,606 | Location: NZ

Quote:
Originally Posted by ViperXtreme View Post
if i remember correctly, 06 was pretty CPU bound as i have similar experience (Athlon64 X2 5200+ @3.2Ghz with 9600GT vs GTX 460SE)
^What he said.

Use 3DMark11 for more realistic results.
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
---TK---
Ancient Guru
 
---TK---'s Avatar
 
Videocard: 780Ti SLI/Qnix 2710 100Hz
Processor: 2600k 4.5Ghz HT On
Mainboard: Asus P8P67 Deluxe
Memory: RipJaws X 2x8GB 2133Mhz
Soundcard: Phoebus + DT880 Pro 250
PSU: Corsair AX 1200
Default 12-28-2012, 14:53 | posts: 17,807 | Location: New Jersey, USA

if he just has xp, 3d11 not possible
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
IainMc
Newbie
 
Videocard: MSI GTx660
Processor: Intel Core 2
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 480W
Default 12-28-2012, 14:57 | posts: 3

Yip just running XP, so cant use that, seems like I'll have to put the old card back in and ebay the 660 ... if it's really useless in this system, cant afford to upgrade right now .. and remember it's not just 3dmark, I'm getting the same performance in games .
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
DSparil
Ancient Guru
 
DSparil's Avatar
 
Videocard: HIS 7870 IceQ GHz 2GB
Processor: AMD FX-8320 @4.3 w/YASYA
Mainboard: ASUS M5A97
Memory: 8GB G.Skill 1866
Soundcard: SB X-Fi Xtreme
PSU: TT Toughpower XT 675
Default 12-28-2012, 15:51 | posts: 2,905 | Location: Tampa Bay, FL

Its just a huge bottleneck. That 660 can not perform near its potential because its being held back by an old system. I know its not the news you want to hear, but that is the truth of it..
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
machete
Member Guru
 
Videocard: ASUS GTX770 @ 1320/7500
Processor: i5 2500K @ 4.5
Mainboard: Asus P8Z68-M Pro
Memory: Kingston 8gb 1600
Soundcard:
PSU: CoolMaster 600w
Default 12-29-2012, 01:24 | posts: 57

^ thats the truth. you're bottlenecked for sure. your cpu just holding back the potential it has.

i got gtx 660 and i absolutely love it. i wouldnt even bother reverting back to what you had before.

24491 with NVIDIA GeForce GTX 660(1x) and Intel Core i5-2500K Processor

SM2.0 Score 10108 HDR/SM3.0 Score 11304 CPU Score 6612

Last edited by machete; 12-29-2012 at 02:04.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
ricardonuno1980
Ancient Guru
 
ricardonuno1980's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 580 3GB :D
Processor: i5-2500K@4.5GHz CM212EVO
Mainboard: ASUS P8P67 REV 3.0
Memory: HyperX 2x4GB DDR3-1600
Soundcard: onboard
PSU: NOX 1000W
Arrow 12-29-2012, 01:29 | posts: 4,008 | Location: Carvalhos (Gaia)

Try "Catzilla" benchmark (download FREE) because this program supports XP due to OpenGL but OpenGL 4.x has tessellation support.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
F.A.Q
Banned
 
Videocard: EVGA GTX 660 FTW Sig 2.
Processor: Intel Pentium G630(Temp).
Mainboard: Asus P8H67-M LE.
Memory: 2x4gB Corsair VS.
Soundcard: None.
PSU: Corsair CX 430.
Default 12-29-2012, 02:05 | posts: 48 | Location: Lahore, Pakistan.

You are HUGELY, MASSIVELY bottlenecked by that CPU.

My temporary CPU in my profile is one heck of a bottleneck too.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
Xtreme1979
Maha Guru
 
Xtreme1979's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 680 2GB O/C
Processor: 2600K 4.4-4.7gHZ 1.30v
Mainboard: MSI P67A-C43 B3
Memory: DDR3 Ripjaws Z 2133 4x4gb
Soundcard: X-Fi/Klipsch ProMedia 2.1
PSU: SeaSonic X650 Gold
Default 12-29-2012, 05:52 | posts: 1,256 | Location: Bay City, MI

A stock Core 2 E8400 held back my now lowly GTX 285, so yeah your 660 is definitely being held back. That and with Win XP you cannot take full advantage of your old DX10 card let alone a DX11 one. Is there a reason for not upgrading to something better? I believe till the end of the year you can get Windows 8 Pro upgrade for like $39.99 with any legit XP or higher O/S.

Last edited by Xtreme1979; 12-29-2012 at 05:55.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: GTX Titan H20 1398/7600
Processor: i7 3770K@5Ghz HT H20
Mainboard: Asus P8Z77-WS
Memory: G.Skill 8GBx2 2400
Soundcard: Xonar Phoebus-PC360/HD598
PSU: SeaSonic Platinum-1000
Default 12-29-2012, 06:33 | posts: 6,193 | Location: USA

Just keep the card and wait till you can afford a new cpu + mobo.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
ricardonuno1980
Ancient Guru
 
ricardonuno1980's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 580 3GB :D
Processor: i5-2500K@4.5GHz CM212EVO
Mainboard: ASUS P8P67 REV 3.0
Memory: HyperX 2x4GB DDR3-1600
Soundcard: onboard
PSU: NOX 1000W
Default 12-29-2012, 12:38 | posts: 4,008 | Location: Carvalhos (Gaia)

Quote:
Originally Posted by Xtreme1979 View Post
A stock Core 2 E8400 held back my now lowly GTX 285, so yeah your 660 is definitely being held back. That and with Win XP you cannot take full advantage of your old DX10 card let alone a DX11 one. Is there a reason for not upgrading to something better? I believe till the end of the year you can get Windows 8 Pro upgrade for like $39.99 with any legit XP or higher O/S.
Not get Win 8 due to performance problems but yes get Win 7 x64.

- If you have XP x86 then you keep this OS and add Win 7 x64 to dual-boot (must add 1 partition for new OS).
- If you have XP 64-bit then you may upgrade to Win 7 x64.
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
Xtreme1979
Maha Guru
 
Xtreme1979's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 680 2GB O/C
Processor: 2600K 4.4-4.7gHZ 1.30v
Mainboard: MSI P67A-C43 B3
Memory: DDR3 Ripjaws Z 2133 4x4gb
Soundcard: X-Fi/Klipsch ProMedia 2.1
PSU: SeaSonic X650 Gold
Default 12-29-2012, 18:05 | posts: 1,256 | Location: Bay City, MI

Quote:
Originally Posted by ricardonuno1980 View Post
Not get Win 8 due to performance problems but yes get Win 7 x64.
Care to share? Only performance issue I have is increased performance over Windows 7 x64.
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
ricardonuno1980
Ancient Guru
 
ricardonuno1980's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 580 3GB :D
Processor: i5-2500K@4.5GHz CM212EVO
Mainboard: ASUS P8P67 REV 3.0
Memory: HyperX 2x4GB DDR3-1600
Soundcard: onboard
PSU: NOX 1000W
Default 12-29-2012, 20:25 | posts: 4,008 | Location: Carvalhos (Gaia)

Quote:
Originally Posted by Xtreme1979 View Post
Care to share? Only performance issue I have is increased performance over Windows 7 x64.
What are games and/or programs?? But I prefer Win 7 x64 until the performance issues fixed (eg: 3DMark 11, WEI...) for Win 8.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: ASUS GeForce GTX 780 DC2
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: SF Golden Green Pro 600W
Default 12-29-2012, 21:12 | posts: 10,727 | Location: Finland

Quote:
Originally Posted by ricardonuno1980 View Post
What are games and/or programs?? But I prefer Win 7 x64 until the performance issues fixed (eg: 3DMark 11, WEI...) for Win 8.
There's no performance slowdowns in 3DMark11. WEI means absolutely nothing and it's using different scale now too, score is not comparable to W7 or Vista.
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
ricardonuno1980
Ancient Guru
 
ricardonuno1980's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 580 3GB :D
Processor: i5-2500K@4.5GHz CM212EVO
Mainboard: ASUS P8P67 REV 3.0
Memory: HyperX 2x4GB DDR3-1600
Soundcard: onboard
PSU: NOX 1000W
Default 12-29-2012, 21:43 | posts: 4,008 | Location: Carvalhos (Gaia)

Quote:
Originally Posted by Anarion View Post
There's no performance slowdowns in 3DMark11. WEI means absolutely nothing and it's using different scale now too, score is not comparable to W7 or Vista.
Ok, eg: GTX 680 gets really only ~8.1 (=performance issue) on Win 8 but GTX 670 or faster should get normally 9.9 on Win 8.

Last edited by ricardonuno1980; 12-29-2012 at 21:46.
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
nicugoalkeper
Master Guru
 
nicugoalkeper's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GTX 660 OC 2GB
Processor: Q6600 G0 @ 3600
Mainboard: Asus P5E
Memory: 4Gb DDR2 800 Geil Ultra
Soundcard: Soundmax
PSU: CoolMaster 620 Real Power
Default 12-29-2012, 22:06 | posts: 791 | Location: RO TM

Cpu bottlenecked and if i see you PSU is at the limit there may be a problem to.
Still go for Win 7 or Win 8 and do some testing you will see better results but not that high.
P.S. No point of having on DirectX 11 card on Windows XP
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
F.A.Q
Banned
 
Videocard: EVGA GTX 660 FTW Sig 2.
Processor: Intel Pentium G630(Temp).
Mainboard: Asus P8H67-M LE.
Memory: 2x4gB Corsair VS.
Soundcard: None.
PSU: Corsair CX 430.
Default 12-29-2012, 22:20 | posts: 48 | Location: Lahore, Pakistan.

Quote:
Originally Posted by ricardonuno1980 View Post
Ok, eg: GTX 680 gets really only ~8.1 (=performance issue) on Win 8 but GTX 670 or faster should get normally 9.9 on Win 8.


How would they get 9.9 when Win 8 only goes up to 8.1?

Please explain.
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: GTX Titan H20 1398/7600
Processor: i7 3770K@5Ghz HT H20
Mainboard: Asus P8Z77-WS
Memory: G.Skill 8GBx2 2400
Soundcard: Xonar Phoebus-PC360/HD598
PSU: SeaSonic Platinum-1000
Default 12-29-2012, 22:38 | posts: 6,193 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by F.A.Q View Post


How would they get 9.9 when Win 8 only goes up to 8.1?

Please explain.
No its not. max is 9.9
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
ricardonuno1980
Ancient Guru
 
ricardonuno1980's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 580 3GB :D
Processor: i5-2500K@4.5GHz CM212EVO
Mainboard: ASUS P8P67 REV 3.0
Memory: HyperX 2x4GB DDR3-1600
Soundcard: onboard
PSU: NOX 1000W
Default 12-30-2012, 00:22 | posts: 4,008 | Location: Carvalhos (Gaia)

Quote:
Originally Posted by F.A.Q View Post


How would they get 9.9 when Win 8 only goes up to 8.1?

Please explain.
Remember 8800 GTS 640 got 5.9 on Vista and GTX 480 got 7.9 on Win 7 -> High-end videocard should get max at WEI because new OS is same time to or 7 months newer than new high-end videocard. GTX 670 gets 9.9 on Win 8 -> still no real until Microsoft or NVIDIA will fix performance issue.

Last edited by ricardonuno1980; 12-30-2012 at 00:24.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
F.A.Q
Banned
 
Videocard: EVGA GTX 660 FTW Sig 2.
Processor: Intel Pentium G630(Temp).
Mainboard: Asus P8H67-M LE.
Memory: 2x4gB Corsair VS.
Soundcard: None.
PSU: Corsair CX 430.
Default 12-30-2012, 04:32 | posts: 48 | Location: Lahore, Pakistan.

Quote:
Originally Posted by Agent-A01 View Post
No its not. max is 9.9
Thank for that.

I read somewhere and it said 8.1.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.