Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > Soundcards, Speakers HiFI & File formats
Soundcards, Speakers HiFI & File formats A cracking SoundBlaster ? Got new Speakers ? Be heard in here !


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#26)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: ASUS GeForce GTX 780 DC2
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: SF Golden Green Pro 600W
Default 11-03-2012, 12:10 | posts: 10,727 | Location: Finland

I wonder when Auzentech announces their bankruptcy... Their Face book page has been dead for long time let alone their support ticket system.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#27)
Kaleid
Maha Guru
 
Kaleid's Avatar
 
Videocard: AMD HD7750
Processor: i3 530 @ 4.04
Mainboard: Asus P7P55D-E
Memory: 2x4GB Corsair Vengeance
Soundcard: X-fi Extrememusic
PSU: Silver Power 750w
Default 11-03-2012, 12:54 | posts: 2,020 | Location: Sweden

So far xtrememusic works well, but I had to look for beta drivers to get the control panel working properly.

Used:
CSL_PCAPPBETA_LB_2_61_49
SBXF_PCDRV_WIN8_BETA_US_2_18_0015A

Google those and download for download.
   
Reply With Quote
Old
  (#28)
umeng2002
Master Guru
 
umeng2002's Avatar
 
Videocard: eVGA GTX 580 BO @ 920
Processor: 1090t @ 4 GHz
Mainboard: Asus Sabertooth 990FX
Memory: DDR3 8GB @ 1600 8-9-8-28
Soundcard: X-Fi: DAC_I: MKV: HD600
PSU: On my 2nd Corsair TX750W
Default 11-03-2012, 22:49 | posts: 450 | Location: Milky Way

Right now, my X-Fi is broken sometimes - even with the beta drivers. When I install drivers for it, all the features are there. But after a while, things will start disappearing like CMSS options or EAX options when you start switching between modes. The only way to get them back is to reinstall the drivers.
   
Reply With Quote
Old
  (#29)
blunden
Maha Guru
 
blunden's Avatar
 
Videocard: ASUS GTX 760 2GB OC
Processor: Intel i7 2700K
Mainboard: ASUS P8Z68-V Pro/GEN3
Memory: Corsair Vengeance 16GB
Soundcard: X-Fi/Logitech Z-5500
PSU: Corsair 620HX
Default 11-03-2012, 22:58 | posts: 905 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by Kaleid View Post
So far xtrememusic works well, but I had to look for beta drivers to get the control panel working properly.

Used:
CSL_PCAPPBETA_LB_2_61_49
SBXF_PCDRV_WIN8_BETA_US_2_18_0015A

Google those and download for download.
What issues did you get with the Creative Console included in the driver? Was it the "won't save settings" bug or something else? The Creative Console you link to is from 2010.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#30)
Kaleid
Maha Guru
 
Kaleid's Avatar
 
Videocard: AMD HD7750
Processor: i3 530 @ 4.04
Mainboard: Asus P7P55D-E
Memory: 2x4GB Corsair Vengeance
Soundcard: X-fi Extrememusic
PSU: Silver Power 750w
Default 11-04-2012, 07:50 | posts: 2,020 | Location: Sweden

Quote:
Originally Posted by blunden View Post
What issues did you get with the Creative Console included in the driver? Was it the "won't save settings" bug or something else? The Creative Console you link to is from 2010.
No not the console, but the control panel didn't exist with previous drivers... the console that I use for Win7 is even older. Note that my soundcard is quite old too..

But I'm having so much trouble with Win8 that I'm not using it at all, for instance windows messenger live doesn't work at all.
   
Reply With Quote
Old
  (#31)
GPU
Master Guru
 
Videocard: Evga 780scsli ek 2x655 ek
Processor: 3770k H2O 3xmcr320 rads.
Mainboard: MVF- H20
Memory: 8gb Trident 2400
Soundcard: SB-Z/YAM765 5xpsb ,10"sub
PSU: AX1200 , 27"SA850[1440]
Default 11-08-2012, 02:11 | posts: 407 | Location: Canada

the forte should have drivers for win8 in Jan. 2013 per site.
-most creative cards Nov.30 2012
   
Reply With Quote
Old
  (#32)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: ASUS GeForce GTX 780 DC2
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: SF Golden Green Pro 600W
Default 11-08-2012, 15:29 | posts: 10,727 | Location: Finland

Quote:
Originally Posted by GPU View Post
the forte should have drivers for win8 in Jan. 2013 per site.
-most creative cards Nov.30 2012
What am I seeing!? Official statement from Auzentech regarding drivers?! So I guess we might get something in February. Not sure if I can wait that long...

Last edited by Anarion; 11-08-2012 at 15:44.
   
Reply With Quote
Old
  (#33)
KissSh0t
Maha Guru
 
KissSh0t's Avatar
 
Videocard: XFX AMD R9 270 DD 2GB
Processor: Phenom 955 @3.8GHz 1.380v
Mainboard: ASUS M5A97 R2.0
Memory: 8GB 1333 CL7 Ripjaws X
Soundcard: X-Fi XtremeMusic
PSU: Corsair HX650W
Default 11-08-2012, 20:18 | posts: 2,101 | Location: 0.0.0.0

To get the settings to stick after restart, Using the driver and console launcher mentioned above.

CSL_PCAPPBETA_LB_2_61_49
SBXF_PCDRV_WIN8_BETA_US_2_18_0015A

After installing them then setting the settings you want for your sound card. Put your computer into Sleep mode, then wake it up, and your settings will be saved.

Whenever you make changes to the sound cards settings, make PC go into sleep mode, then wake it up, settings will be saved always after restart.

Final drivers for windows 8 should be out on November 30 for a lot of the Creative Sound Cards, see here >> http://support.creative.com/KB/showa...sid=61105&h=13

I hope that helps.
   
Reply With Quote
Old
  (#34)
xankazo
Maha Guru
 
xankazo's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 760 SC w/ACX
Processor: Intel Core i7 4770
Mainboard: Asus Maximus VI Hero
Memory: Crucial Bx. Tactical 16GB
Soundcard: SupremeFX / Z-5500
PSU: Seasonic G Series 550W
Default 11-09-2012, 14:16 | posts: 2,716 | Location: Santo Domingo

My Auzentech Prelude is working fine with the latest Auzentech drivers (from September 2011). It has the "settings not being saved" bug, but shutting down the computer (sleep is not necessary) after changing settings does the trick.

I've just noticed Azuntech promising driver updates for Windows 8, but the x-Fi Prelude isn't on the list:

-C-Media has promised the driver update that applies to the Auzen X-Plosion and X-Meridian 7.1 2G on Windows 8 by the end of November, 2012

-Creative has promised the drivers for X-Fi Forte and X-Fi HomeTheater HD in mid-January, 2013
   
Reply With Quote
Old
  (#35)
vf
Maha Guru
 
Videocard: *
Processor: *
Mainboard:
Memory:
Soundcard: ProMedia GMX A-2.1
PSU: *
Default 11-09-2012, 16:52 | posts: 1,431 | Location: UK

Quote:
Originally Posted by xankazo View Post
I've just noticed Azuntech promising driver updates for Windows 8, but the x-Fi Prelude isn't on the list:

-C-Media has promised the driver update that applies to the Auzen X-Plosion and X-Meridian 7.1 2G on Windows 8 by the end of November, 2012

-Creative has promised the drivers for X-Fi Forte and X-Fi HomeTheater HD in mid-January, 2013
Yes. That is the sad part.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#36)
michaelams
Newbie
 
Videocard: nvidia 8800 gtx
Processor: Intel core2 duo 266
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 750 wat dell psu
Default 11-10-2012, 17:30 | posts: 3

hi see my message on this board it might also work for you
   
Reply With Quote
Old
  (#37)
fluidz
Member Guru
 
Videocard: 780ti @ 1200/7000, 337.50
Processor: I7 4770K @ 4.2
Mainboard: Gigabyte Z87 G1 Sniper
Memory: 16gb Crsr Veng Pro* 1866
Soundcard: X-fi T-HD, MF M1DAC
PSU: Corsair RM 850 Gold
Default 11-12-2012, 21:54 | posts: 85 | Location: Birmingham, England

Titanium HD working perfect under Windows 8 with their latest drivers.

http://forums.creative.com/showthrea...d=1#post538042
   
Reply With Quote
Old
  (#38)
michaelams
Newbie
 
Videocard: nvidia 8800 gtx
Processor: Intel core2 duo 266
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 750 wat dell psu
Default 11-13-2012, 19:10 | posts: 3

Quote:
Originally Posted by Anarion View Post
I think I send a ticket once too about driver update, never replied if I remember correctly..
Hi anarion,

all my functions including cmms3d and without having to put pc in to sleep mode all work with te old XFI_AuzenWDM_1_8 auzen driver in windows 8 . use uninstall every driver and app in windows 8 using uninstall and drive sweeper boot without driver signing. and run the setup in the driver map with admin and windows 7 compat. mode reboot again without driver signing and run the normal setup in compat win 7 and admin mode

so the old drivers do normaly work on windows 8

see if this works for you

Last edited by michaelams; 11-13-2012 at 19:13.
   
Reply With Quote
Old
  (#39)
poedoom
Member Guru
 
poedoom's Avatar
 
Videocard: sapphire hd4870
Processor: Intel i7 920@4ghz
Mainboard: Asus Rampage 2 extreme
Memory: 4gig cellshock@1779
Soundcard: Auzentech X-Meridian
PSU: coolermaster 1000w
Default 11-15-2012, 19:45 | posts: 142 | Location: uk

Just a heads up,
I have the asrock extreme 9 mobo with the xfi quadcore soundcard and everytime I plug my mic in it's an instant bsod, asrock then brought out a beta bios out for win8 and it fixed the mic issue, so it might not be just a new driver some of you guys need, but a new win8 bios aswell.
   
Reply With Quote
Old
  (#40)
Keitosha
Ancient Guru
 
Keitosha's Avatar
 
Videocard: Sapphire R9 270 2GB
Processor: FX-8350 + Mugen 4 PCGH
Mainboard: ASRock 990FX Extreme3
Memory: 32GB Kingston 4x8GB
Soundcard: SB Z/SH HD477/TX-NR626
PSU: Corsair TX750M
Default 11-17-2012, 13:18 | posts: 4,517 | Location: Netherlands

Quote:
Originally Posted by poedoom View Post
Just a heads up,
I have the asrock extreme 9 mobo with the xfi quadcore soundcard and everytime I plug my mic in it's an instant bsod, asrock then brought out a beta bios out for win8 and it fixed the mic issue, so it might not be just a new driver some of you guys need, but a new win8 bios aswell.
My system always hangs when i plug-in my headphones in my front headphone header. It will function fine when i boot up my system with the headphone already plugged in, but it will hang when plugging it in after Windows has booted. Using that latest Win8 beta driver. It does not happen with my onboard (ALC892).

Last edited by Keitosha; 11-17-2012 at 13:25.
   
Reply With Quote
Xfi Titanium Fatal1ty PCI-E locking up Windows 8 Pro
Old
  (#41)
KindaSmooth
Newbie
 
Videocard: HD 4850
Processor: I7
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 750 Fatal1ty
Thumbs up Xfi Titanium Fatal1ty PCI-E locking up Windows 8 Pro - 11-21-2012, 13:29 | posts: 2

Had audio drop out and lock up using my Xfi.. Looked everywhere for answer. Found it. No more locks ups or any problems. It involves regedit. You must disable jack sensing in windows 8 Pro. In regedit click on edit/find and paste this for easiest string find : DynamicDevices When you are in globalsettings EnableDynmaicDevices must be changed from the only 01 string to 00. This solved all my problems with the X fi. No matter the driver or how software was installed. I know this will help ALOT of PEOPLE>..... Tried to post on Creative's website but wouldn't let me even after registering for an account just to post this find. Sorry Creative.. You suck!

Last edited by KindaSmooth; 12-01-2012 at 14:52.
   
Reply With Quote
Old
  (#42)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: ASUS GeForce GTX 780 DC2
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: SF Golden Green Pro 600W
Default 11-30-2012, 21:07 | posts: 10,727 | Location: Finland

Heeheeheeee.... Now Creative has delayed the Titanium driver for example to "early February" which probably means that Forte will get them in Summer 2013.
   
Reply With Quote
Old
  (#43)
ecevit
Newbie
 
Videocard: Sapphire hd 6850
Processor: Q9300
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: fatality 550 w
Default 12-05-2012, 15:38 | posts: 1

Quote:
Originally Posted by KissSh0t View Post
To get the settings to stick after restart, Using the driver and console launcher mentioned above.

CSL_PCAPPBETA_LB_2_61_49
SBXF_PCDRV_WIN8_BETA_US_2_18_0015A

After installing them then setting the settings you want for your sound card. Put your computer into Sleep mode, then wake it up, and your settings will be saved.

Whenever you make changes to the sound cards settings, make PC go into sleep mode, then wake it up, settings will be saved always after restart.

Final drivers for windows 8 should be out on November 30 for a lot of the Creative Sound Cards, see here >> http://support.creative.com/KB/showa...sid=61105&h=13

I hope that helps.
Thanks , I managed to save sound card settings this way on windows 8 pro x64 . My card is titanium x-fi pci-e .
   
Reply With Quote
Old
  (#44)
KissSh0t
Maha Guru
 
KissSh0t's Avatar
 
Videocard: XFX AMD R9 270 DD 2GB
Processor: Phenom 955 @3.8GHz 1.380v
Mainboard: ASUS M5A97 R2.0
Memory: 8GB 1333 CL7 Ripjaws X
Soundcard: X-Fi XtremeMusic
PSU: Corsair HX650W
Default 12-06-2012, 21:43 | posts: 2,101 | Location: 0.0.0.0

It's really annoying that Creative pushed the drivers back to next year : I
   
Reply With Quote
Old
  (#45)
Felix
Master Guru
 
Felix's Avatar
 
Videocard: AMD 280X
Processor: i5 3575k
Mainboard: ASRock Z77 Extreme 4
Memory: 2x 4GB DDR3
Soundcard: X-FI Titanium PCI-E
PSU: Corsair AX-700W
Default 12-18-2012, 20:56 | posts: 188 | Location: Portugal

So basically, Creative is considering the X-Fi range 2nd class?
Why the heck, my X-Fi Titanium PCI-E isn't that old, and it's still one of the best soundcards from them.
   
Reply With Quote
Old
  (#46)
dsbig
Maha Guru
 
Videocard: evga 780 classified
Processor: Intel i7 3770k @ 4.3ghz
Mainboard: GA-Z77X-UD3H
Memory: 16gb 1920mhz
Soundcard: Soundblaster ZxR
PSU: Kingwin 850 watts
Default 12-21-2012, 14:07 | posts: 2,523 | Location: in your closet

lol I just now noticed there was a nov 12 version of the Creative ALchemy version 1.43.27

and why do I have to go to downloads of other cards to get the software?


hell the sites not even showing my card......



edit. at first it would not install. said not product found. which is stupid because the version before works.

I edit some ini file and move some setup files and it went and installed the newer version

Last edited by dsbig; 12-21-2012 at 14:46.
   
Reply With Quote
Old
  (#47)
doodle333
Master Guru
 
doodle333's Avatar
 
Videocard: 2x HD6870 1Gb
Processor: intel i5 2500k
Mainboard: GA-Z77-D3H rev 1
Memory: DDR3-1600 Mhz 16Gb
Soundcard: sound blaster Z
PSU: coolermaster 1000 watts
Default 12-28-2012, 12:44 | posts: 477 | Location: stockport,uk

all been delayed once more the remainning cards to:late-Jan 2013
   
Reply With Quote
Old
  (#48)
kakarot
Master Guru
 
Videocard: asus r9-290
Processor: intel 4790k@4.7
Mainboard: msi z97 max ac
Memory: 2x8 ripjaws x 2133
Soundcard: creative sbz
PSU: evga p2-1000
Default 01-01-2013, 14:20 | posts: 768 | Location: USA

Hey guys just a heads up that new drivers were posted on their ftp yesterday and so far they are working 100% for me

For pcie titanium
http://ccftp.creative.com/Drivers/AV..._2_17_0009.exe

For pci x-fi
http://ccftp.creative.com/Drivers/AV...2_18_0015A.exe


Happy New Year
   
Reply With Quote
Old
  (#49)
xankazo
Maha Guru
 
xankazo's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX 760 SC w/ACX
Processor: Intel Core i7 4770
Mainboard: Asus Maximus VI Hero
Memory: Crucial Bx. Tactical 16GB
Soundcard: SupremeFX / Z-5500
PSU: Seasonic G Series 550W
Default 01-01-2013, 16:07 | posts: 2,716 | Location: Santo Domingo

Quote:
Originally Posted by kakarot View Post
Hey guys just a heads up that new drivers were posted on their ftp yesterday and so far they are working 100% for me

For pcie titanium
http://ccftp.creative.com/Drivers/AV..._2_17_0009.exe

For pci x-fi
http://ccftp.creative.com/Drivers/AV...2_18_0015A.exe


Happy New Year
Would it work for the x-Fi Prelude?

-Happy New Year!!-
   
Reply With Quote
Old
  (#50)
RagDoll_Effect
Ancient Guru
 
RagDoll_Effect's Avatar
 
Videocard: 2x nvidia GTX 560 SLI
Processor: Intel i5 2500K 5.3 Ghz
Mainboard: ASROCK Extreme4 Gen3
Memory: 12GB high performance
Soundcard: A-U7 DefTechL/R Polk Sub
PSU: OCZ GAMEXTREME 1010 Watts
Default 01-01-2013, 17:06 | posts: 4,270 | Location: Australia

Quote:
Originally Posted by xankazo View Post
Would it work for the x-Fi Prelude?

-Happy New Year!!-
Yep, I'm pretty sure it would

regards,
RagDoll.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.