Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Videocards > Videocards - NVIDIA Drivers Section
Videocards - NVIDIA Drivers Section In this section you can discuss everything ForceWare driver related. ForceWare (Detonator) drivers are for NVIDIA TNT, Quadro and all GeForce based videocards.


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Nvidia GeForce 310.61 Beta Download & Discussion
Old
  (#1)
AndyB
NVIDIA Rep
 
AndyB's Avatar
 
Videocard: GeForce GTX TITAN SLI
Processor: i7-2600K @ 4.6GHz
Mainboard: ASUS Maximus IV Extreme
Memory: 8GB DDR3
Soundcard: Sound Blaster Recon3D
PSU: Silverstone 1500W
Exclamation Nvidia GeForce 310.61 Beta Download & Discussion - 11-20-2012, 07:09 | posts: 88 | Location: Germany

The new GeForce 310.61 beta drivers are now available to download. Otherwise identical to last week's 310.54 beta driver, 310.61 beta improves compatibility in Hitman: Absolution and Planetside 2, and supports a new Black Ops II SLI profile that's available through NVIDIA update.

Windows Vista, 7, and 8 32-bit and 64-bit desktop and notebook downloads available at: http://www.guru3d.com/files_details/..._download.html

If you have any feedback please leave a comment in this thread, and if you have a technical issue please report the problem direct to Manuel via the NVIDIA Display Driver Feedback Form. This will allow us to file bugs and work on any issues immediately.

Thanks,

AndyB
NVIDIA
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Uncle Dude
Maha Guru
 
Uncle Dude's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX680 SLI
Processor: 2600k/H100i @ 4.8
Mainboard: ASUS P8Z68 Deluxe
Memory: Vengeance 16GB@1866
Soundcard: Avid Eleven Rack
PSU: Corsair AX860i
Default 11-20-2012, 07:23 | posts: 2,253 | Location: USA

I picked up 1 fps in the Hitman benchmark vs. 310.54 beta. I wasn't expecting miracles - gpu usage was already at 99% throughout.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
Bradders684
Master Guru
 
Bradders684's Avatar
 
Videocard: ASUS Matrix GTX 580P
Processor: Phenom II 1100T @ 4Ghz
Mainboard: Crosshair V Formula
Memory: Corsair Ven 8GB@1600C8
Soundcard: Onboard Realtek (ALC889)
PSU: CM Silent Pro Gold 1000W
Default 11-20-2012, 07:23 | posts: 407

   
Reply With Quote
Old
  (#4)
lucidus
Ancient Guru
 
lucidus's Avatar
 
Videocard: 780
Processor: i7 920 3.7GHz
Mainboard: Asus P6T Deluxe
Memory: 6GB
Soundcard: Onboard
PSU: Corsair TX750
Default 11-20-2012, 07:29 | posts: 6,520 | Location: Dubai

Thanks boss, downloading.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
SLI-756
Ancient Guru
 
SLI-756's Avatar
 
Videocard: 760 SLI ftw bios @1215
Processor: 4690k @4.7
Mainboard: gigabyte z97 G1 Sniper
Memory: 8gb dominator gt @2400
Soundcard: asus xonar dx
PSU: xfx 850
Default 11-20-2012, 07:32 | posts: 6,299 | Location: Sunny Scotland

What about the slowdowns in Borderlands 2, are they game engine related?
It would help if they released a BL2 benchmark tool.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
PurSpyk!!
Master Guru
 
Videocard: ASUS GTX 780ti Sli,VN247H
Processor: Core i7 990x @ 4.6Ghz
Mainboard: ASUS P6T - Deluxe
Memory: 18GB Corsair XMS 1600
Soundcard: X-Fi connected to Digital
PSU: Corsair HX 850W
Default 11-20-2012, 08:04 | posts: 329 | Location: Cape Town, South Africa

Odd how Borderlands 2 was hyped as a major Nvidia game, very few driver optimisations and although Gearbox have released quiet a few game patches, none have really addressed the performance, or the textures issues in the Pirate DLC, and today they are releasing the second DLC
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
Spets
Maha Guru
 
Spets's Avatar
 
Videocard: GTX780Ti + GTX750Ti
Processor: Intel Core i7 2600k @ 4.5
Mainboard: GA-Z68X-UD7-B3
Memory: G.Skill Ripjaws 16gb 2133
Soundcard:
PSU: EVGA SuperNOVA
Default 11-20-2012, 08:05 | posts: 1,920

Quote:
Originally Posted by SLI-756 View Post
What about the slowdowns in Borderlands 2, are they game engine related?
It would help if they released a BL2 benchmark tool.

They were meant to, not sure if they still are. Every time I ask gearbox about performance issues they just respond with currently working on it lol.

Anyway, installed these and looking forward to Planetside2 being released
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
samappz
Member Guru
 
Videocard: Dual Nvidia 680M SLI
Processor: i7 3720qm
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: notebook
Default 11-20-2012, 08:38 | posts: 83

Anyone else have higher idle clocks with gtx 670/680 with the last few drivers including this one? Please check all.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
Darren Hodgson
Ancient Guru
 
Darren Hodgson's Avatar
 
Videocard: EVGA NVIDIA GTX 780
Processor: Intel Core i7-4770K
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: 16GB Corsair Veng 1600MHz
Soundcard: SB X-Fi Titanium HD
PSU: XFX Pro B.E. 850W
Default 11-20-2012, 08:44 | posts: 11,619 | Location: England

Quote:
Originally Posted by Uncle Dude View Post
I picked up 1 fps in the Hitman benchmark vs. 310.54 beta. I wasn't expecting miracles - gpu usage was already at 99% throughout.
I had the same issue... until I realised that maxed settings @ 1920x1200 with 8xMSAA + FXAA was using 1,954 MB. In other words, the pauses I was experiencing came from my GTX 680s running out of VRAM and I got this error message after the game froze and eventually crashed back to the desktop:

 Click to show spoiler



Even 4xMSAA uses 1.5 GB of VRAM and the game runs at 50-60 fps on the Tutorial mission I'm playing (I'm inside the mansion, past the security door) but, nevertheless, feels juddery/stuttery and nowhere near as smooth as it should do at that framerate.

P.S. That was with the v310.54 beta driver as I've not had the chance to try these new ones yet.

Last edited by Darren Hodgson; 11-20-2012 at 08:48.
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
PuppeteerCL7
Newbie
 
Videocard: Nvidia Asus Gtx 660 Top
Processor: Intel Q6600 @3.2ghz
Mainboard: Dfi Lan Party DK x 48
Memory: 4gig Geil 1066
Soundcard:
PSU: 520w
Default 11-20-2012, 08:51 | posts: 10 | Location: Serbia, Belgrade

Anyone checked if Bf3 still crashes with these like with 310.54?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
Uncle Dude
Maha Guru
 
Uncle Dude's Avatar
 
Videocard: EVGA GTX680 SLI
Processor: 2600k/H100i @ 4.8
Mainboard: ASUS P8Z68 Deluxe
Memory: Vengeance 16GB@1866
Soundcard: Avid Eleven Rack
PSU: Corsair AX860i
Default 11-20-2012, 09:10 | posts: 2,253 | Location: USA

Quote:
Originally Posted by Darren Hodgson View Post
I had the same issue...
Oh, there was no issue, Darren. My point was that I wasn't expecting improved performance on the driver side of things given that I was already getting full usage of my gpu. I was only using 4xMSAA and had plenty of VRAM headroom - no stutters or crashes, but performance only in the 40-60 fps range.

I ended up turning off all in-game AA and using SweetFX's SMAA injector, which looks great and has minimal fps impact.

Cheers.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Svarog
Ancient Guru
 
Svarog's Avatar
 
Videocard: Zotac GTX 680 4GB
Processor: Intel Core 4770K
Mainboard: Gigabyte Z87X-UD5H
Memory: 8GB G.Skill ARES 2133 MHz
Soundcard: SoundBlaster ZxR
PSU: Seasonic Platinum 760
Default 11-20-2012, 09:17 | posts: 3,617 | Location: Nederland

Seeing they are the same as the previous apart from some SLI profiles i will skip them. Both 310's caused issues for me.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
AndyB
NVIDIA Rep
 
AndyB's Avatar
 
Videocard: GeForce GTX TITAN SLI
Processor: i7-2600K @ 4.6GHz
Mainboard: ASUS Maximus IV Extreme
Memory: 8GB DDR3
Soundcard: Sound Blaster Recon3D
PSU: Silverstone 1500W
Default 11-20-2012, 09:22 | posts: 88 | Location: Germany

Quote:
Originally Posted by RoadKillNL View Post
Seeing they are the same as the previous apart from some SLI profiles i will skip them. Both 310's caused issues for me.
They're game compatibility updates, not SLI profiles.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
The General
Ancient Guru
 
The General's Avatar
 
Videocard: PNYGTX 5501GB
Processor: Intel Q6600
Mainboard: HP Cheap
Memory: DDR2 4GB
Soundcard: Headphones
PSU: 550W
Default 11-20-2012, 09:29 | posts: 2,943 | Location: MD/CA

" 18% boost for The Chronicles of Riddick: Assault on Dark Athena, and a 12.9% boost for Battlefield 3.

hmmmm going to test now.
   
Reply With Quote
Old
  (#15)
Island
Master Guru
 
Island's Avatar
 
Videocard: 2 EVGA Titans SC Ed.
Processor: Intel 3770k
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Corsair AX 1200
Default 11-20-2012, 09:37 | posts: 406

Quote:
Originally Posted by Darren Hodgson View Post
I had the same issue... until I realised that maxed settings @ 1920x1200 with 8xMSAA + FXAA was using 1,954 MB. In other words, the pauses I was experiencing came from my GTX 680s running out of VRAM and I got this error message after the game froze and eventually crashed back to the desktop:

 Click to show spoiler



Even 4xMSAA uses 1.5 GB of VRAM and the game runs at 50-60 fps on the Tutorial mission I'm playing (I'm inside the mansion, past the security door) but, nevertheless, feels juddery/stuttery and nowhere near as smooth as it should do at that framerate.

P.S. That was with the v310.54 beta driver as I've not had the chance to try these new ones yet.
Windows 7 right? not 8?
   
Reply With Quote
Old
  (#16)
L
Master Guru
 
L's Avatar
 
Videocard: GTX 670
Processor: I5 2400
Mainboard: MSI B75A-G43
Memory: Corsair Vengeance DDR3 8G
Soundcard: Asus STX/Z-5500/HD598
PSU: OCZ 750w
Default 11-20-2012, 09:42 | posts: 261 | Location: France

Minor update? Let's do it anyway
   
Reply With Quote
Old
  (#17)
m2896
Member Guru
 
Videocard: MSI R9 290 GAMING 4G
Processor: i5 3570k
Mainboard: P8Z77-V
Memory: 2*4 GB DDR3 2133
Soundcard: X-Fi Titanium HD
PSU: Cougar CMX1000
Default 11-20-2012, 09:48 | posts: 47

Quote:
Originally Posted by PuppeteerCL7 View Post
Anyone checked if Bf3 still crashes with these like with 310.54?
Yep. The game still rarely crashes. But fps in game is really good.
   
Reply With Quote
Old
  (#18)
Darren Hodgson
Ancient Guru
 
Darren Hodgson's Avatar
 
Videocard: EVGA NVIDIA GTX 780
Processor: Intel Core i7-4770K
Mainboard: ASUS Z87 Deluxe
Memory: 16GB Corsair Veng 1600MHz
Soundcard: SB X-Fi Titanium HD
PSU: XFX Pro B.E. 850W
Default 11-20-2012, 09:49 | posts: 11,619 | Location: England

Quote:
Originally Posted by Island View Post
Windows 7 right? not 8?
No, Windows 8 Pro 64-bit.

@ Uncle Dude - Sorry, I saw you mention 1 fps and assumed you were talking about the game itself. Ooops, that'll teach me not to read things out of context. /blush
   
Reply With Quote
Old
  (#19)
F3ckB9LL
Member Guru
 
F3ckB9LL's Avatar
 
Videocard: GTX 780 Ti OC WindForce 3
Processor: i7 4770k
Mainboard: Asus Maximus VI Hero
Memory: 16 Gb 1600Mhz
Soundcard: Sound Blaster Z
PSU: Corsair AX 1200w Gold
Default 11-20-2012, 09:57 | posts: 47 | Location: France / Earth / Milky Way

yay :) thanks

I'll report if anything goes wrong with my 590
   
Reply With Quote
Old
  (#20)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: ASUS GeForce GTX 780 DC2
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: SF Golden Green Pro 600W
Default 11-20-2012, 10:36 | posts: 10,727 | Location: Finland

Going to try these now.
   
Reply With Quote
Old
  (#21)
mistan
Newbie
 
Videocard: Nvidia Geforce 570
Processor: Phenom II X955
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Thermaltake 750w
Default 11-20-2012, 10:44 | posts: 7

Does it add anything special for Planetside 2? Any AA or AO flags? What does "improves compatibility" mean exactly? Thanks
   
Reply With Quote
Old
  (#22)
zkalra
Newbie
 
Videocard: GTX 690 Quad SLI
Processor: Intel 3930k
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 1300w CM Hybrid Pro
Default 11-20-2012, 11:03 | posts: 4

Quote:
Originally Posted by AndyB View Post
The new GeForce 310.61 beta drivers are now available to download. Otherwise identical to last week's 310.54 beta driver, 310.61 beta improves compatibility in Hitman: Absolution and Planetside 2, and supports a new Black Ops II SLI profile that's available through NVIDIA update.

Windows Vista, 7, and 8 32-bit and 64-bit desktop and notebook downloads available at: http://www.guru3d.com/files_details/..._download.html

If you have any feedback please leave a comment in this thread, and if you have a technical issue please report the problem direct to Manuel via the NVIDIA Display Driver Feedback Form. This will allow us to file bugs and work on any issues immediately.

Thanks,

AndyB
NVIDIA
Andy, these don't do jack for Hitman absolution. I have a quad sli setup and sorry to say but this is yet another example of you guys doing squat for your high end enthusiast loyalists. Not to mention Borderlands 2. Why isn't there some kind of an official response from nVidia. I have been a long term nVidia user but lately am beginning to get disillusioned.
   
Reply With Quote
Old
  (#23)
ShadowDuke
Maha Guru
 
ShadowDuke's Avatar
 
Videocard: GigaByte GTX 660 oc / 2gb
Processor: AMD X4 B50 3,3GhZ (oc)
Mainboard: A780GMH/128M
Memory: 4gb Corsair DDR2 (800)
Soundcard: Creative Inspire 5300
PSU: Antec HCG-620M
Default 11-20-2012, 11:12 | posts: 1,741 | Location: Germany

Quote:
Originally Posted by PuppeteerCL7 View Post
Anyone checked if Bf3 still crashes with these like with 310.54?
yes, its the same like 310.54 only improves compatibility in Hitman: Absolution and Planetside 2, and supports a new Black Ops II SLI profile.
   
Reply With Quote
Old
  (#24)
SLI-756
Ancient Guru
 
SLI-756's Avatar
 
Videocard: 760 SLI ftw bios @1215
Processor: 4690k @4.7
Mainboard: gigabyte z97 G1 Sniper
Memory: 8gb dominator gt @2400
Soundcard: asus xonar dx
PSU: xfx 850
Default 11-20-2012, 11:13 | posts: 6,299 | Location: Sunny Scotland

How about a new quadro?
jk, i'm a huge physX fan, BL2 is massive effect!!!
   
Reply With Quote
Old
  (#25)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: ASUS GeForce GTX 780 DC2
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: SF Golden Green Pro 600W
Default 11-20-2012, 11:13 | posts: 10,727 | Location: Finland

Good, I don't have aspect ratio issues in SW:TOR with these. I did other stuff too to try to avoid it so I'm not certain if it's the driver, the latest patch for the game or something else but it's fixed.

But... Mass Effect 1 fails to start with 09.12.1031 PhysX. 9.12.0613 is the latest PhysX system software that doesn't make Mass Effect 1 to crash on start.

Last edited by Anarion; 11-20-2012 at 11:37.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.