Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > General > Operating Systems
Operating Systems Is Windows 2000, XP or Vista giving you a hard time ? Wanna try out Linux ?


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Windows 7 vs 8 benchmarks *results*
Old
  (#1)
K.S.
Master Guru
 
K.S.'s Avatar
 
Videocard: EVGA GTX Titan SC. SLI
Processor: Core i7 4930K @ 4.2GHz
Mainboard: ASUS P9X79-E WS
Memory: Ripjaws X DDR3-2133 16GB
Soundcard: Realtek ALC1150, NV HDMI
PSU: CM Silent Pro Gold 1200W
Default Windows 7 vs 8 benchmarks *results* - 03-26-2012, 17:01 | posts: 760 | Location: Honolulu, Hawaii

Just felt like posting my personal results of Win 7 vs Win 8 for gaming/3d rendering perf. Naturally as it's still "beta" Win 8 most likely won't be outperforming Windows 7, but I've got to admit from what I found despite being @ a "Consumer preview" stage of dev. Windows 8 isn't performing bad at all, in fact I found it faster in terms of general use (navigating the OS, installing apps, load times, etc...) Which is nice, but obviously as it's pre-release there still are many bugs, the system crashed a few times while testing in Win 8, especially the gaming benchmarks but beyond the rare crash here and there it ran really well, can't wait to see what MS has in store for Win 8 come Q4 2012 or Q1 of next year. *please dont start a metro ui flame war I'm only commenting on the competent dev work MS side* So without further adieu here's what I got..
Listed specs in profile are test platform. OSs installs are x64. Res. for all 1920x1080. Win 8 edition is Consumer preview w/th latest drivers, etc


Windows 7 Benchmarks Results.


Lost Planet 2 Benchmarks (DX9) no AA/Vsync, All settings maxed [Test A & B]





Lost Planet 2 Benchmarks (DX11) no AA/Vsync, All settings maxed, DX11 setting "medium" [Test A & B]





3DMark 11 Performance preset



Cinebench CPU & OpenGL

CPU & OpenGL





Windows 8 Benchmarks Results



Lost Planet 2 Benchmarks (DX9) no AA/Vsync, All settings maxed [Test A & B]





Lost Planet 2 Benchmarks (DX11) no AA/Vsync, All settings maxed, DX11 setting "medium" [Test A & B]





3DMark 11 Performance preset



Cinebench CPU & OpenGL

CPU & OpenGL


Last edited by K.S.; 03-26-2012 at 18:54. Reason: Images resized
   
Reply With Quote
 
Old
  (#2)
Anarion
Ancient Guru
 
Anarion's Avatar
 
Videocard: Gigabyte GeForce GTX 970
Processor: Intel Core i7 3770K
Mainboard: ASUS P8Z77-V
Memory: G.SKILL RipjawsX 16 GB
Soundcard: Sound Blaster Zx + HD 595
PSU: Corsair AX760
Default 03-26-2012, 17:14 | posts: 11,011 | Location: Finland

I assume you're going to post the results too...? EDIT: Broken image links.
   
Reply With Quote
Old
  (#3)
K.S.
Master Guru
 
K.S.'s Avatar
 
Videocard: EVGA GTX Titan SC. SLI
Processor: Core i7 4930K @ 4.2GHz
Mainboard: ASUS P9X79-E WS
Memory: Ripjaws X DDR3-2133 16GB
Soundcard: Realtek ALC1150, NV HDMI
PSU: CM Silent Pro Gold 1200W
Default 03-26-2012, 17:16 | posts: 760 | Location: Honolulu, Hawaii

Images won't load? odd I can see them on mine even after logging off...Do you recommened any particular image hosting site?
   
Reply With Quote
Old
  (#4)
Mufflore
Ancient Guru
 
Mufflore's Avatar
 
Videocard: KFA2 Anarchy 580@930/4650
Processor: 2500K @ 4.5GHz - blew it!
Mainboard: Gigabyte P67 UD4 B3
Memory: 8G Kngston 2.2GHz CL11 1T
Soundcard: Minimax+ & Dexa Opamps !!
PSU: Corsair Pro AX750
Default 03-26-2012, 17:20 | posts: 9,769 | Location: UK

Why the HUGE text?
I've already set my zoom to give the text size I want.
   
Reply With Quote
 
Old
  (#5)
K.S.
Master Guru
 
K.S.'s Avatar
 
Videocard: EVGA GTX Titan SC. SLI
Processor: Core i7 4930K @ 4.2GHz
Mainboard: ASUS P9X79-E WS
Memory: Ripjaws X DDR3-2133 16GB
Soundcard: Realtek ALC1150, NV HDMI
PSU: CM Silent Pro Gold 1200W
Default 03-26-2012, 17:22 | posts: 760 | Location: Honolulu, Hawaii

ok ill try and fix those links right now and resize the text.
   
Reply With Quote
Old
  (#6)
Agent-A01
Ancient Guru
 
Agent-A01's Avatar
 
Videocard: GTX Titan H20 1472/7600
Processor: i7 5820K 4.7GHz H20
Mainboard: ASUS X99-A
Memory: Crucial 4x4GB 2666
Soundcard: Xonar Phoebus-PC360/HD598
PSU: SeaSonic Platinum-1000
Default 03-26-2012, 17:28 | posts: 6,832 | Location: USA

cant see links either
   
Reply With Quote
Old
  (#7)
K.S.
Master Guru
 
K.S.'s Avatar
 
Videocard: EVGA GTX Titan SC. SLI
Processor: Core i7 4930K @ 4.2GHz
Mainboard: ASUS P9X79-E WS
Memory: Ripjaws X DDR3-2133 16GB
Soundcard: Realtek ALC1150, NV HDMI
PSU: CM Silent Pro Gold 1200W
Default 03-26-2012, 17:40 | posts: 760 | Location: Honolulu, Hawaii

ok everything's fixed now, images are up, text is small
   
Reply With Quote
Old
  (#8)
Mufflore
Ancient Guru
 
Mufflore's Avatar
 
Videocard: KFA2 Anarchy 580@930/4650
Processor: 2500K @ 4.5GHz - blew it!
Mainboard: Gigabyte P67 UD4 B3
Memory: 8G Kngston 2.2GHz CL11 1T
Soundcard: Minimax+ & Dexa Opamps !!
PSU: Corsair Pro AX750
Default 03-26-2012, 17:47 | posts: 9,769 | Location: UK

lol, I had to shrink the text anyway to fit the images on screen.
A bit smaller images would be helpful

Last edited by Mufflore; 03-26-2012 at 17:50.
   
Reply With Quote
Old
  (#9)
K.S.
Master Guru
 
K.S.'s Avatar
 
Videocard: EVGA GTX Titan SC. SLI
Processor: Core i7 4930K @ 4.2GHz
Mainboard: ASUS P9X79-E WS
Memory: Ripjaws X DDR3-2133 16GB
Soundcard: Realtek ALC1150, NV HDMI
PSU: CM Silent Pro Gold 1200W
Default 03-26-2012, 18:06 | posts: 760 | Location: Honolulu, Hawaii

Quote:
Originally Posted by Mufflore View Post
lol, I had to shrink the text anyway to fit the images on screen.
A bit smaller images would be helpful
resized pics, sry about all that..should all be good to go now
   
Reply With Quote
Old
  (#10)
Mufflore
Ancient Guru
 
Mufflore's Avatar
 
Videocard: KFA2 Anarchy 580@930/4650
Processor: 2500K @ 4.5GHz - blew it!
Mainboard: Gigabyte P67 UD4 B3
Memory: 8G Kngston 2.2GHz CL11 1T
Soundcard: Minimax+ & Dexa Opamps !!
PSU: Corsair Pro AX750
Default 03-26-2012, 18:12 | posts: 9,769 | Location: UK

Thanks, much better

Does gaming 'feel' smoother on Win 8?
   
Reply With Quote
 
Old
  (#11)
K.S.
Master Guru
 
K.S.'s Avatar
 
Videocard: EVGA GTX Titan SC. SLI
Processor: Core i7 4930K @ 4.2GHz
Mainboard: ASUS P9X79-E WS
Memory: Ripjaws X DDR3-2133 16GB
Soundcard: Realtek ALC1150, NV HDMI
PSU: CM Silent Pro Gold 1200W
Default 03-26-2012, 18:20 | posts: 760 | Location: Honolulu, Hawaii

Quote:
Originally Posted by Mufflore View Post
Thanks, much better

Does gaming 'feel' smoother on Win 8?
It's odd really because I kept saying the same thing to myself while playing skyrim on Win 8, somehow it just "felt" smoother, but as tests show windows 8 isn't outperforming win 7 according to fps results. I don't know, maybe it's placebo effect but for some odd reason it just felt 'smoother', as if there was no micro-stuttering or a heck of a lot less than win 7 *don't get me wrong it's nothing too 'noticeable'. I'm not saying win 7 "stutters"* but to answer your question, at least with a few games I tried it felt smoother. Could be a driver thing maybe the way it's handling pre-rendering or tex streaming or something.....beats me.... *shrugs* odd though. But I will say one thing, loading times were a little faster for me, which was nice.

Last edited by K.S.; 03-26-2012 at 18:28.
   
Reply With Quote
Old
  (#12)
Mufflore
Ancient Guru
 
Mufflore's Avatar
 
Videocard: KFA2 Anarchy 580@930/4650
Processor: 2500K @ 4.5GHz - blew it!
Mainboard: Gigabyte P67 UD4 B3
Memory: 8G Kngston 2.2GHz CL11 1T
Soundcard: Minimax+ & Dexa Opamps !!
PSU: Corsair Pro AX750
Default 03-26-2012, 18:32 | posts: 9,769 | Location: UK

Its possibly placebo but I have a feeling its down to more streamlined code and system design so there is less system activity.
First thing I noticed (after Metro) was the practically zero cpu use when idle.
In Windows 7, I have an average of 3% CPU use on one core constantly being used for interrupts, sometimes jumping to 9% - while idle.

I've yet to try gaming so thanks for the results.
   
Reply With Quote
Old
  (#13)
K.S.
Master Guru
 
K.S.'s Avatar
 
Videocard: EVGA GTX Titan SC. SLI
Processor: Core i7 4930K @ 4.2GHz
Mainboard: ASUS P9X79-E WS
Memory: Ripjaws X DDR3-2133 16GB
Soundcard: Realtek ALC1150, NV HDMI
PSU: CM Silent Pro Gold 1200W
Default 03-26-2012, 18:47 | posts: 760 | Location: Honolulu, Hawaii

Quote:
Originally Posted by Mufflore View Post
Its possibly placebo but I have a feeling its down to more streamlined code and system design so there is less system activity.
First thing I noticed (after Metro) was the practically zero cpu use when idle.
In Windows 7, I have an average of 3% CPU use on one core constantly being used for interrupts, sometimes jumping to 9% - while idle.

I've yet to try gaming so thanks for the results.
Sure my pleasure! & that's really true, I did notice Win 8 does manage/utilize sys resources better... I still can't wait to see what a few more revisions and updated drivers will do...I just hope all/most manus that supported win 7 support and post win 8 drivers bfr or @ launch, unlike in the past where I've had to wait a month or two...

Last edited by K.S.; 03-26-2012 at 18:50.
   
Reply With Quote
Old
  (#14)
jaydeee
Member Guru
 
Videocard: Nvidia 7600GT
Processor: AMD
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: Intex
Default 04-07-2012, 05:28 | posts: 56

Nice bechmarking... It also looks great! hehee
AMD until now is my choice of processor for home and gaming use.
Thanks for sharing that.
   
Reply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.