Guru3D.com Forums

Go Back   Guru3D.com Forums > Hardware > Soundcards, Speakers HiFI & File formats
Soundcards, Speakers HiFI & File formats A cracking SoundBlaster ? Got new Speakers ? Be heard in here !


Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old
  (#51)
Sim Perks
Newbie
 
Videocard: GeForce 7800GTX 256MB
Processor: Intel Pentium D 3GHz
Mainboard: Dell DXG051
Memory: 4 x DDR DIMM 2GB
Soundcard: Creative X-Fi (SB0772OEM)
PSU: 650W
Default 02-21-2011, 17:43 | posts: 4 | Location: Wolverhampton

Quote:
Originally Posted by TheHunter View Post
do you know what code does it have, something like SB046,...


that UAA.15 is very good driver dont let it fool you if its old, it has a glitch or two but imo not a big deal.

Im using these UAA1.5 still, for over 1 year and never had any serious issues, plus it has 64bit bit support etc..

There are no sound tweaks in any of DK packs... that was with PAX suites but last time i asked him about these tweaks he said he's gonna drop them.


Well UAA is a little better because of better win vista/win7 support compared to WDM, its still wdm once you install it but there is something specific about them, i dont really know atm..




@Pill

you sure its not for Audigy and XFI might have a problem?

I have the same card as this (I think), it came out of a Lenovo ThinkStation S10 and has "SB0770" written on the board and "SB0772" in the serial number.

I have tried using the X-Fi Support Pack 2.0 drivers as it states that it supports the OEM models from Dell, Lenovo etc. but I get terrible sound quality (clicks, hisses, pops and general distortion).

The only drivers I have tried that give me good quality sound are the Vista drivers from the Lenovo site but then CMSS-3D does not work so I can not get surround sound when listening to music (I do get surround sound when watching TV or movies with 5.1 audio).

Please can someone advise me as to the best driver pack to install for this card?

Many thanks, Sim
   
Reply With Quote
 
Old
  (#52)
TheHunter
Banned
 
Videocard: MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
Processor: Intel C2Q 9450 @ 3.576GHZ
Mainboard: Gigabyte GA-X48-DS5 [F8H]
Memory: Corsair D. 2x2GB @1073MHZ
Soundcard: XFi Fatality Pro [SB046A]
PSU: Tagan Piperock 600W [48A]
Default 02-21-2011, 17:49 | posts: 13,425 | Location: √╥˛

Quote:
Originally Posted by Sim Perks View Post
I have the same card as this (I think), it came out of a Lenovo ThinkStation S10 and has "SB0770" written on the board and "SB0772" in the serial number.

I have tried using the X-Fi Support Pack 2.0 drivers as it states that it supports the OEM models from Dell, Lenovo etc. but I get terrible sound quality (clicks, hisses, pops and general distortion).

The only drivers I have tried that give me good quality sound are the Vista drivers from the Lenovo site but then CMSS-3D does not work so I can not get surround sound when listening to music (I do get surround sound when watching TV or movies with 5.1 audio).

Please can someone advise me as to the best driver pack to install for this card?

Many thanks, Sim
Hi,

you can try auzen forte pack 1.0 , dont install driver

http://forums.guru3d.com/showpost.ph...95&postcount=7


use this driver (i didnt add this driver yet, but its suppose to be an upgraded forte version)
http://forums.creative.com/t5/Sound-...10/td-p/533303


edit: i added it now below.

Last edited by TheHunter; 02-21-2011 at 18:06.
   
Reply With Quote
Old
  (#53)
TheHunter
Banned
 
Videocard: MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
Processor: Intel C2Q 9450 @ 3.576GHZ
Mainboard: Gigabyte GA-X48-DS5 [F8H]
Memory: Corsair D. 2x2GB @1073MHZ
Soundcard: XFi Fatality Pro [SB046A]
PSU: Tagan Piperock 600W [48A]
Default 02-21-2011, 17:59 | posts: 13,425 | Location: √╥˛

SB X-Fi Series driver 2.20.0001 - Forte v1.1 R2 (05/16/2010)

This driver is unofficial, not supported by Creative Labs
and is provided as is, without any warranties.


< Compiled on May 16 2010 by Daniel Kawakami >


Supports the following models of Sound Blaster X-Fi PCI cards (except Xtreme Audio):

- SB0460 / SB0462 / SB0463 / SB0464 /SB0465 /SB0466 / SB0468 / SB0469
- SB046A / SB046B / SB046C
- SB0550 / SB055A
- SB0678 / SB0679
- SB0730 / SB073A
- SB0760
- SB0772 / SB0773 / SB0775 / SB0776 / SB0779



Operating systems supported (32-bit and 64-bit editions):

- Windows XP / Server 2003
- Windows Vista / Server 2008
- Windows 7 / Server 2008 R2


Driver only, a complete set with applications may be released later (by demand).

- X-Fi Series driver 2.20.0001 (Auzentech Forte v1.1) - Supports the DisableXRAM setting.



Release Notes:

- Fixed SPDIF not working
- Added 64-bit support for ASIO and OpenAL.


Windows Security warning during driver installation

When prompted with: "Windows can't verify the publisher of this driver software", choose "Install this driver software anyway".

_______________


Download:


Filename: SBXF_AZFORTE_2_20_0001_v1_1_R2.exe
File size: 8.16 MB
CRC32 hash: 932C43B4
SHA-1 hash: 8B48223A6F209805233F9CAE13950855B8489A80

main download link

source

Last edited by TheHunter; 02-21-2011 at 18:07.
   
Reply With Quote
Old
  (#54)
Sim Perks
Newbie
 
Videocard: GeForce 7800GTX 256MB
Processor: Intel Pentium D 3GHz
Mainboard: Dell DXG051
Memory: 4 x DDR DIMM 2GB
Soundcard: Creative X-Fi (SB0772OEM)
PSU: 650W
Default 02-21-2011, 19:24 | posts: 4 | Location: Wolverhampton

Quote:
Originally Posted by TheHunter View Post
Hi,

you can try auzen forte pack 1.0 , dont install driver

http://forums.guru3d.com/showpost.ph...95&postcount=7


use this driver (i didnt add this driver yet, but its suppose to be an upgraded forte version)
http://forums.creative.com/t5/Sound-...10/td-p/533303


edit: i added it now below.

Thanks for the swift response!

I tried this pack a couple of days ago and just got no sound, I'll give it another go using the updated driver and let you know how I get on.

Cheers, Sim
   
Reply With Quote
 
Old
  (#55)
Sim Perks
Newbie
 
Videocard: GeForce 7800GTX 256MB
Processor: Intel Pentium D 3GHz
Mainboard: Dell DXG051
Memory: 4 x DDR DIMM 2GB
Soundcard: Creative X-Fi (SB0772OEM)
PSU: 650W
Default 02-21-2011, 21:40 | posts: 4 | Location: Wolverhampton

Ok, tried the updated driver and get the same issue with distortion/clicks/pops etc. as I did with the Support Pack 2.0 drivers.

I also get this issue if I let Windows Update search for drivers or if I use the drivers from Creative using auto detect (This was tried when I first rebuilt my PC to Win7).

I think I might be forced to give up on this and either go back to the Vista drivers and live without surround sound for my music, or buy a new sound card that has decent support for Windows 7 x64. Can anyone recommend a 7.1 card with Toslink I/O for Win7x64?

Many thanks, Sim

Last edited by Sim Perks; 02-21-2011 at 21:44. Reason: Addition
   
Reply With Quote
Old
  (#56)
TheHunter
Banned
 
Videocard: MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
Processor: Intel C2Q 9450 @ 3.576GHZ
Mainboard: Gigabyte GA-X48-DS5 [F8H]
Memory: Corsair D. 2x2GB @1073MHZ
Soundcard: XFi Fatality Pro [SB046A]
PSU: Tagan Piperock 600W [48A]
Default 02-22-2011, 02:49 | posts: 13,425 | Location: √╥˛

something like auzentech forte 7.1

but i think it would be better if you make a new topic about it
   
Reply With Quote
Old
  (#57)
Xtreme512
Master Guru
 
Xtreme512's Avatar
 
Videocard: ZOTAC GTX 670 2 Gb
Processor: CORE i5 3570K 4.5 GHz
Mainboard: GIGABYTE Z77-D3H
Memory: G.SKILL SNIPER 8 GB CL9
Soundcard: X-FI PLATINUM + G500
PSU: OCZ FATAL1TY 550W
Default 04-06-2011, 14:08 | posts: 423 | Location: Nicosia

SB X-Fi PCI Install Disc 1.0 (unofficial 05/20/2010)

this ROCKS for me !!!
   
Reply With Quote
Old
  (#58)
vejn
Master Guru
 
vejn's Avatar
 
Videocard: MSI 7870 TF3
Processor: Core i5 3350P
Mainboard: MSI B75 G41
Memory: 4 Gb DDR
Soundcard:
PSU: 500W
Default 04-07-2011, 19:34 | posts: 719

Do you happen to know what is suplement Windows 7 driver
for CMedia CMI9761A AC'97 old sound card sound card ?
   
Reply With Quote
Old
  (#59)
FatBoyNL
Maha Guru
 
FatBoyNL's Avatar
 
Videocard: MSI GTX770 TFG 1320/7712
Processor: i7-2600K 45x100 Mugen2B
Mainboard: Asus P8Z68 Deluxe 3603
Memory: 4x4GB GSkill Sr-F3 1866C9
Soundcard: ZxR|RX-A1020 DT880|MT-60D
PSU: CM Silent Pro Gold 800W
Default 04-07-2011, 19:40 | posts: 1,303 | Location: The Netherlands

Quote:
Originally Posted by vejn View Post
Do you happen to know what is suplement Windows 7 driver
for CMedia CMI9761A AC'97 old sound card sound card ?
No. You shouldn't run Windows 7 (x64? x86?) at all.
   
Reply With Quote
Old
  (#60)
vejn
Master Guru
 
vejn's Avatar
 
Videocard: MSI 7870 TF3
Processor: Core i5 3350P
Mainboard: MSI B75 G41
Memory: 4 Gb DDR
Soundcard:
PSU: 500W
Default 04-07-2011, 19:47 | posts: 719

Quote:
Originally Posted by FatBoyNL View Post
No. You shouldn't run Windows 7 (x64? x86?) at all.
I'll give it a try.
I get BSOD-s on XP every time I play some new game.
Friend said (he also has old computer) than Win 7 solved all his problems, no BSOD and glitches.
But, I don't have sound driver.
Can you tell me is this right driver for me : C- media Ac97 version 5.12.1.51.
http://www.sevenforums.com/drivers/2...not-start.html
   
Reply With Quote
 
Old
  (#61)
Pill Monster
Ancient Guru
 
Pill Monster's Avatar
 
Videocard: 7950 Vapor-X 1175/1550
Processor: AMD FX-8320 @4.8
Mainboard: ASUS Sabertooth 990FX R2
Memory: 8GB Kingston HyperX 2400
Soundcard: X-Fi Fatal1ty
PSU: AcBel M8 750
Default 04-09-2011, 07:59 | posts: 23,976 | Location: NZ

It doesn't look like there is a Win 7 driver for your soundcard, but according to the poster in that forum, the 8738 5.12.1.51 drivers work with your card...

Have a look here also: http://www.station-drivers.com/page/cmedia.htm
   
Reply With Quote
Old
  (#62)
vejn
Master Guru
 
vejn's Avatar
 
Videocard: MSI 7870 TF3
Processor: Core i5 3350P
Mainboard: MSI B75 G41
Memory: 4 Gb DDR
Soundcard:
PSU: 500W
Default 04-11-2011, 08:38 | posts: 719

Quote:
Originally Posted by Pill Monster View Post
It doesn't look like there is a Win 7 driver for your soundcard, but according to the poster in that forum, the 8738 5.12.1.51 drivers work with your card...

Have a look here also: http://www.station-drivers.com/page/cmedia.htm
Thanks, no problem with sound C-media ac'97 on Win 7.
   
Reply With Quote
Old
  (#63)
TheHunter
Banned
 
Videocard: MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
Processor: Intel C2Q 9450 @ 3.576GHZ
Mainboard: Gigabyte GA-X48-DS5 [F8H]
Memory: Corsair D. 2x2GB @1073MHZ
Soundcard: XFi Fatality Pro [SB046A]
PSU: Tagan Piperock 600W [48A]
Default 06-11-2011, 19:22 | posts: 13,425 | Location: √╥˛

X-Fi PCI Series Driver v2.17.0008B (update 2)



Changes for "Rev. B":


- Fixed OpenAL support for 64-bit OSes.
- Might fix the SPDIF issues with SB077x UAA cards.

Quote:
IMPORTANT:
Before you install this updated driver, remove the currently installed driver by running Setup.exe, selecting Remove shared files. Reboot when asked to do so.
Remove the C:\Windows\System32\Data folder if it still exist.
_________________________

Download:

Filename: SBXF_BETADRV_LB_2_17_0008B.exe
File size: 9.10 MB

main download link


source

Last edited by TheHunter; 06-12-2011 at 01:56.
   
Reply With Quote
Old
  (#64)
TheHunter
Banned
 
Videocard: MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
Processor: Intel C2Q 9450 @ 3.576GHZ
Mainboard: Gigabyte GA-X48-DS5 [F8H]
Memory: Corsair D. 2x2GB @1073MHZ
Soundcard: XFi Fatality Pro [SB046A]
PSU: Tagan Piperock 600W [48A]
Default 06-12-2011, 01:57 | posts: 13,425 | Location: √╥˛

now that i spotted this driver i tested it right away and its much better then A revision, also its newer then default UAA 1.5 driver 2.14 vs 2.17 by rev A, B.
I used original UAA 1.5 driver combined with sb xfi titanium iso disk sw (audio cpl, thx, volume panel,..), well i still am and like i said so far so good, every creative sw works, audio modes, openAL info in aida64, etc..


edit: nope i got some static noise and channel swapping in Q4 openAL..im back to good ol' uaa 1.5 driver
   
Reply With Quote
Old
  (#65)
PirateNeilsouth
Maha Guru
 
PirateNeilsouth's Avatar
 
Videocard: 280X Overclocked
Processor: I5
Mainboard:
Memory: 8GB
Soundcard: XFI-GAMER
PSU: 800 watt
Default 06-14-2011, 14:07 | posts: 1,695 | Location: Manchester

I'm using the UAA 1.5 driver now too, why are they better than the standard drivers and even Pax?
   
Reply With Quote
Old
  (#66)
TheHunter
Banned
 
Videocard: MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
Processor: Intel C2Q 9450 @ 3.576GHZ
Mainboard: Gigabyte GA-X48-DS5 [F8H]
Memory: Corsair D. 2x2GB @1073MHZ
Soundcard: XFi Fatality Pro [SB046A]
PSU: Tagan Piperock 600W [48A]
Default 06-14-2011, 15:56 | posts: 13,425 | Location: √╥˛

idk they just are

-they use both 64 and 32bit driver (std creative only 32bit, at least last 2-3 drivers),
-no (bass, treble) tweaks like by PAX, natural sound.

-and they're based on UAA (UAA is intended to be a complete replacement for developing WDM Audio Drivers; however, in some cases it may be necessary for an otherwise UAA-compliant audio device to expose capabilities that cannot be done through UAA. Windows will continue to fully support audio drivers that use the PortCls and AVStream drivers)..

although they're missing "what you hear", this is UAA limitation.
   
Reply With Quote
Old
  (#67)
PirateNeilsouth
Maha Guru
 
PirateNeilsouth's Avatar
 
Videocard: 280X Overclocked
Processor: I5
Mainboard:
Memory: 8GB
Soundcard: XFI-GAMER
PSU: 800 watt
Default 06-14-2011, 18:25 | posts: 1,695 | Location: Manchester

Cheers Hunter
   
Reply With Quote
Old
  (#68)
BetA
Ancient Guru
 
BetA's Avatar
 
Videocard: MSI GTX670 PEOC@1350Mhz
Processor: Q9550@3,8Ghz@Vendetta2
Mainboard: Asus P5Q Ket´s mBIOS :)
Memory: 4x2048 OCZ-REAPER 1080Mhz
Soundcard: CreativeX-FI X-tremeGamer
PSU: Corsair VX550W 550 Watt
Default 06-14-2011, 20:31 | posts: 3,741 | Location: outside the Box...

i have no clue on what driver i am now..but hey its working hehe..
damn...are there new auzentech drivers for xfi coming anytime soon?

greetz Beta

@ TheHunter...come and get some..hehe...get in steam when u have time mate. ..
   
Reply With Quote
Old
  (#69)
D_O_A
Newbie
 
Videocard: HD5970
Processor: i5
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 1000W corsair
Default 08-17-2011, 02:49 | posts: 2

Hi guys, i have the Creative Sound Blaster X-Fi Titanium FATAL1TY Pro PCIe card, i've had it for a year and never noticed creative wanted me to pay more for features advertised on the box!

First shot at third party drivers. Which bundle do i need for that card?

Thanks
   
Reply With Quote
Old
  (#70)
TheHunter
Banned
 
Videocard: MSi N570GTX TFIII [OC|PE]
Processor: Intel C2Q 9450 @ 3.576GHZ
Mainboard: Gigabyte GA-X48-DS5 [F8H]
Memory: Corsair D. 2x2GB @1073MHZ
Soundcard: XFi Fatality Pro [SB046A]
PSU: Tagan Piperock 600W [48A]
Default 08-17-2011, 03:01 | posts: 13,425 | Location: √╥˛

Quote:
Originally Posted by D_O_A View Post
Hi guys, i have the Creative Sound Blaster X-Fi Titanium FATAL1TY Pro PCIe card, i've had it for a year and never noticed creative wanted me to pay more for features advertised on the box!

First shot at third party drivers. Which bundle do i need for that card?

Thanks
Hi welcome to the forums

hm, well he didn't update anything for some time now, but this set should work without any issues.

SB X-Fi Titanium PCI-E Install Disc 1.0 (unofficial)
http://forums.guru3d.com/showpost.ph...97&postcount=9



---

Now if you do get any issues you can use this Titanium cd suite for Audio panel, volume panel,..

and install the driver from this pack

SB X-Fi Series AuzenForte Pack 1.0 (06/14/201***8203;0)
http://forums.guru3d.com/showpost.ph...95&postcount=7


but i think you should be fine with standard driver from that titanium install disk.
   
Reply With Quote
Old
  (#71)
D_O_A
Newbie
 
Videocard: HD5970
Processor: i5
Mainboard:
Memory:
Soundcard:
PSU: 1000W corsair
Default 08-17-2011, 03:14 | posts: 2

Thanks for the speedy reply trying that install disc now.
   
Reply With Quote
Old
  (#72)
willis936
Newbie
 
Videocard: GTX560Ti 950/1900/2100
Processor: Q6600 G0 @ 3.2GHz
Mainboard: 750i ASUS P5N-D 400x4
Memory: 4x2 DDR2 800 4-4-4-12-2T
Soundcard: Polk Audio Monitor40 II
PSU: Corsair GS600
Default 08-26-2011, 04:49 | posts: 16 | Location: NH

I've looked and looked about and haven't been able to find any modded drivers for the asus xonar dg. If they're not in this thread is it safe to assume they don't exist?
   
Reply With Quote
Old
  (#73)
dracis
Master Guru
 
dracis's Avatar
 
Videocard: XFX 5770 1GB @ 960/1400
Processor: AMD Phenom II 925 @ 3.4
Mainboard: Zotac 750a
Memory: 4GB Crucial Ballistix
Soundcard: X-Fi XtremeMusic
PSU: 700W Thermaltake
Default 08-26-2011, 06:35 | posts: 174

They're on his blog.

http://danielkawakami.blogspot.com/

Gonna go back to these when I can since it seems like Rob doesn't seem like he's interested in fixing his drivers. Still haven't gotten a reply from two days ago.
   
Reply With Quote
Old
  (#74)
att_user
Banned
 
Videocard: Radeon HD 5870 2 GB
Processor: 2600K@4.6GHz, Corsair H50
Mainboard: Asus P8P67 Rev 3.0
Memory: 4x4GB TeamElite DDR3-1333
Soundcard: X-fi Forte/Logitech X-540
PSU: Enermax Infiniti 650 W
Default 08-26-2011, 12:13 | posts: 336

Quote:
Originally Posted by Sim Perks View Post
I have the same card as this (I think), it came out of a Lenovo ThinkStation S10 and has "SB0770" written on the board and "SB0772" in the serial number.

I have tried using the X-Fi Support Pack 2.0 drivers as it states that it supports the OEM models from Dell, Lenovo etc. but I get terrible sound quality (clicks, hisses, pops and general distortion).

The only drivers I have tried that give me good quality sound are the Vista drivers from the Lenovo site but then CMSS-3D does not work so I can not get surround sound when listening to music (I do get surround sound when watching TV or movies with 5.1 audio).

Please can someone advise me as to the best driver pack to install for this card?

Many thanks, Sim
Did you try disabling C1E and EIST in your BIOS? That solved my audio problems on the 775 platform.
   
Reply With Quote
Old
  (#75)
willis936
Newbie
 
Videocard: GTX560Ti 950/1900/2100
Processor: Q6600 G0 @ 3.2GHz
Mainboard: 750i ASUS P5N-D 400x4
Memory: 4x2 DDR2 800 4-4-4-12-2T
Soundcard: Polk Audio Monitor40 II
PSU: Corsair GS600
Default 08-26-2011, 16:41 | posts: 16 | Location: NH

Quote:
Originally Posted by dracis View Post
They're on his blog.

http://danielkawakami.blogspot.com/

Gonna go back to these when I can since it seems like Rob doesn't seem like he's interested in fixing his drivers. Still haven't gotten a reply from two days ago.
This is great thanks so much!

Also can a dg owner comment on daniel k vs uni drivers? How do they stack up against each other in stability, features, performance, etc?

Last edited by willis936; 08-27-2011 at 12:56.
   
Reply With Quote
Reply

Tags
custom creative drivers, daniel k

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump



Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
vBulletin Skin developed by: vBStyles.com
Copyright (c) 1995-2014, All Rights Reserved. The Guru of 3D, the Hardware Guru, and 3D Guru are trademarks owned by Hilbert Hagedoorn.